Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung prý plánuje investovat do GlobalFoundries

Stejně si myslím, že šlo také o velké selhání EU. Měl tu být velký zájem mít v Evropě hráče, který nabídne EUV výrobu, byť by nic lepšího než 7nm dál nevyvíjeli. Nějaká forma pobídky, daňových úlev v případě úspěšného rozjetí 7nm EUV by byl velký stimul pro GloFo. Teď už je pozdě a GloFo ztrácí na konkurenceschopnosti. Navíc i ten 12nm+ proces umí jen FABka v NY, USA. Ty dvě evropské továrny v Drážďanech jsou tak z pohledu EUV zastaralé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelze všechno dotovat a podporovat. To bychom dopadli jako za minulého režimu kdy se plánovalo na 5 let dopředu a nic nebylo. Ono teda k tomu bodu zase spějeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím námitce, ale není dotace jako dotace (ve smyslu pobídka*). Raději cpát peníze do technoligií a tech. firem na území EU, které zlepší postavení Evropy vůči světu, než do nesmyslů typu vodní koridor Dunaj-Odra-Labe, kde je návratnost 0, a narušené životní prostředí. Nebo ať se nedotuje nic.
*viz podpora Intelu v Irsku tamní vládou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tou ne podporou je to celkem dobrý příklad. Jenže to by EU také musela pružně reagovat na dumpingové ceny a samozřejmě potírat dovoz zboží které nevzniklo udržitelnými postupy.
Ono kdo by také z nás chtěl kupovat tričko vyrobené v Německu z BIO lnu když může mít 20x levnější bavlnu z Asie kde jim je jedno že chcípají lidi na odpady z barev.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu tu máme ještě platy. Tedy koupěschopnost obyvatelstva. Dovolím si říct, že jsem na pozici, která je nadstandardně hodnocena, ovšem jiní takové štěstí neměli. Dokážu si tak vybavit, že při 25k hr., čili nějakých 19k čistého, mi po zaplacení nájmu, energií, jídla a podobně, zbyde docela prd. A jestliže tričko z bangladéše se dá koupit za 100-150Kč a značkové za 700, tak si takový člověk rychle rozmyslí, jestli se spokojí s tím či oným. Úplně stejná písnička je s dalším čínským zbožím.

A jinak, měl jsem tu čest s automobilkou v česku a ono to "BIO" moc není i skrze regule. Je tam sice všudepřítomná eko buzerace, ale ve finále tam eko není nic. Jak odpady z firmy (a to nemluvím o tom, co se všechno vyhazuje a dalo by se ještě využít), tak i to, v jakém prostředí tam ti lidé pracují (nemá to na indii a podobně, ale řekněme že nějaká rakovinka z lepidel a svařovny už byla).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plánuje sa aj dnes a všade.
Vývoj CPU architektúry x86 trvá 4,5 roka a 1 rok je na ladenie sériovej výroby

Teda na začiatku vývoja takéh CPU musíte plánovať výkon o 6 rokov, podľa výkonu konkurencie v tom čase.

Jediné, čo bolo za "socíku" inak bolo to, že plán sa musel dodržať-prekročiť, aj keď sa zistilo že nezodpovedá realite a to v kapitalzme nie. Ak sa zistí nesúlad plánu a reality, tak sa plán mení....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plánují do nějaké míry všichni, jednotlivci i firmy.

Ale centrálně plánované hospodářství nefunguje a ani teoreticky fungovat nemůže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem lepší než dotace nebo daňové úlevy by bylo vytvořit prostředí, do kterého ty firmy budou chtít jít podnikat i bez dotací.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je moc hezká teorie, která ale v praxi nefunguje... pokud ale máte realizovatelný nápad jako to udělat, tak Vás ekonomové zajisté ocení ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže to funguje.
To není žádná magie: V první řadě jednoduchá, jasná a stabilní pravidla podnikání. Pak dostupnost kvalifikovaných pracovníků a infrastruktura. A samozřejmě ideálně nízké zdanění a náklady.

Dotace a úlevy pomáhají v tom posledním (snižují náklady), ale podle mě to není to hlavní.
Dotacemi ten projekt udržíte tak dlouho, dokud mu budete dávat ty dotace. Ostatně proč myslíte, že řada projektů dotovaných EU, kde je podmínka fungování alespoň 5 let, končí přesně po 5 letech?

Samozřejmě pomůže celkově nižší zdanění, ale podle mě i nízkými daněmi firmu jen těžko budete lákat do prostředí prolezlého byrokracií a korupcí, kde bude nutné držet tým lidí jen na dodávání podkladů úředníkům a sledování změn pravidel, přičemž jakékoliv volby může vyhrát magor, který tu firmu bude chtít třeba znárodnit.

Koneckonců, zářný příklad je třeba bydlení v Praze: Nejspíš daleko větší efekt než nějaké dotace by mělo, kdyby postavit obytný dům ve vnitřní Praze neznamenalo roky (ne-li desetiletí) trvající válku s úředníky a památkáři.
(Ale samozřejmě u úředníků a politiků má daleko větší ohlas myšlenka ty byty vlastníkům nějak sebrat a dát do správy úředníkům a politikům. Akorát že pak by se zase o ně museli starat; Takže teď nejspíš hledají řešení, jak někoho donutit stavět byty, o kterých by rozhodovali politici a úředníci.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ešte nemusí nič znamenať

Ono tie továrne AMD sú komaditka Saska, Nemecka , MW Zander a AMD (neskôr Global foundries)
https://de.wikipedia.org/wiki/AMD_Saxony

23.07.2007
AMD sets Dresden with the development of the location on M+W Zander
- conversion of Fab 30 on Fab 38 - Hook UP for Bump test buildings and Fab 36 for the finishing works at its location Dresden sets the semiconductor manufacturer AMD on plant farmer the M+W Zander FE GmbH
https://www.reinraum.de/news_en.html?id=597

ale Továreň má certifikát BSI

Components | May 12, 2020
Globalfoundries Dresden certified to manufacture secure products
The German Federal Office for Information Security (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, BSI) has certified the Globalfoundries’ Dresden site according to the latest international Common Criteria standard (ISO 15408, CC Version 3.1).
https://evertiq.com/design/48232

A to znamená, že v tých továrňach sa môže vyrábať čipy použité v štátnej správe Nemecka, spolkových krajín a tajných služieb Nemecka. Ak je čip vňrobený mimo takej továrne nebude môcť byť nakupuvaný štátnou správou Nemecka od roku 2022. Podľa mňa ide Samsung po tom certifikáte. A zase Global foundries ide po výrobnej technoogii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.