Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung zkřížil OLED s QLED, nabídne výhody obou

Neni to prave modra OLED, ktera ma nejnizsi zivostnost a pokud mobil s OLED zacne ztracet barevnost, tak je to prave spektrum modre barvy?
Tudiz TV s zivotnosti 3 roky?
Pro Samsung ideal, pro zakaznika dost na hovno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych se i zastal Samsungu. V článku je uvedeno, že kvantové tečky umí měnit libovolně vlnovou délku, což není úplně pravda. Z červeného světla modré uděláte horko těžko, ale naopak to jde snadno. To je první věc.
Zadruhé jde o velmi chytré řešení, protože čistě modrá barva se bude opotřebovávat stejnoměrněji. Obraz složený z RGB OLED bude časem červenat, protože jako první začne slábnout modrá barva. Když ale intenzita modré barvy bude slábnout na této obrazovce, měl by být ve výsledku poměr barev zachován a akorát se sníží jas.
A to už není tak špatné. Stačí jen řádně dimenzovat OLED vrstvu, aby nedocházelo k takové degradaci a televize bez problémů nějakých pět deset let může vydržet. Otázkou samozřejmě je, co bude za deset let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve standardních OLED displejích existuje modrá jako tečka přesně definovaných omezených rozměrů i síly. V tomto případě jde o jednolitou vrstvu, ve které je substrátu mnohonásobně více než v oné tečce klasického OLED displeje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na svem Samsung Galaxy S5 s OLED zmenu barev nepozoruji, ale za to zmenu jasu dost znacne. Krasne je to videt na bilem/sedem pozadi ruznych aplikaci (modra se nastesti moc nepouziva). Mam tam "vypalenou" aplikaci, ktera bohuzel pouziva modrou na ramecky menu etc. Docela jsem zvedav jak po roce dopadne ROG Phone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to vlastně to, co Sony dělalo (dělá?) pod názvem Triluminos akorát s OLED podsvícením?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Triluminos je obdoba čistého QLED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Triluminos by melo byt RGB podsviceni (uzkopasmove), namisto bile, ne? Kdyz tu uzkopasmovost limitne dovedeme do dokonalosti, vznikne laserova technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Principialne ide o LCD, teda cierna obrazovka svieti. Cisty OLED ma tu vyhodu ze cierna obrazovka (body) nesvieti. Tomu nepomoze ani local dimming, kde vznikaju podsvietene artefakty, napr. pri bielej ciare cez ciernu obrazovku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si to nepochopil. Je to normální OLED, každý bod svítí jen když je potřeba. Rozdíl je v tom, že barvu určuje kvantová tečka...

Edit:
Když to tak čtu, tak to opravdu vypadá jen na podsvícení. Já předpokládal řešení jako u LG, kdy mají všechny OLED body bílou barvu a je před nimi filtr...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, není to podsvícení. Je to jednobarevná (B) OLED s předřazeným RG "luminoforem". B prochází přímo. Je to tedy podobné LG řešení, jen se nepoužívá bílá a následná filtrace, ale modrá a její přeměna kvantovou tečkou na zbývající 2 barvy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, tekute krystaly tam nie su, namiesto nich su tie kvantove bodky. Co sa tyka ciernej, ide o to, ci je podsvetenie pre kazdy bod zvlast, alebo jedna velka OLED plocha, ktora svieti trvalo. Pravdepodobnejsia je prva moznost, ale potom to nie je az o tolko jednoduchsie na vyrobu ako OLED od LG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že je tam podsvícení pro každý bod zvlášť. Když tam není LCD, tak co by jinak měnilo jas pro jednotlivé složky. Kvantová tečka je jen luminofor - převádí světlo jedné vlnové délky na jinou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD to neni, protoze Quantum Dot zadne tekute krystaly, ktere se nataceji v elektrickem poli nema. A cerna by mela byt skutecne cerna - ptoroze pro cerny pixel by jednoduse ten modry QLED pixel proste nemel svitit (resp. nebudou svitit vsechny 3 RGB subpixely).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samý novinky, super mega ultra a pak v krámu koukáte na prehistorický monitor 27" s rozlišením 1920x1080 za cenu za kterou by se styděla i nVidia. Vůbec mě to nezajímá, dokud nebudou 4K displaye v rozlišení 65" za nějakou rozumnou částku a hlavně dostupné.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jak to myslite pane Crho? Monitor 65" je uz na stul prilis velky, to uz nema smysl (uzivatel obraz nezachyti cely bez otaceni hlavou), aspon ne pro bezne desktopove pouziti.

Jestli jste ale myslele 65" 4k TV tak tam to naopak je nejmensi pozitelna velikost pro 4k. Lepsi je ale spise 75" nebo 85", alespon pro bezny obyvak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen se to do běžného obýváku nevejde, pokud nemáte zájem vyhradit TV jednu stěnu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, TV mi jsou šumák, ale monitory jsou těžce retardovaný a zazděný ve fullhd. Nemusím mít 4k ani víc jak 30" (to ani nechci), ale dnešní trh je těžce zaseklý na 1920x1080 - nárůsty cen, když chcete něco víc, jsou neadekvátní. Když se to spojí i s krizí v oblasti GPU, tak chápu, že i v roce 2019 si lidé často koupí monitor s lowendovými 1920x1080 a ne mainstreamovými 2560x1440.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem si prave koupil 32" 2560x1440 QuantumDot monitor od Samsungu. 4k na hrani je moc

Mam tak 40-45 cm pred ocima a je to akorat, ve hrach jsem uplne ponoreny v deji - lepsi by uz byly jen VR bryle :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A potvrdil si tím ten neadekvátní cenový nárůst oproti slušnému fullhd:). Na hry a většinu filmů třeba OK, ale na vše ostatní by mi 32" vadilo, takže bez trápení počkám až se z 2560*1440 stane i cenový mainstream a ne jen technický. Ideál tak okolo 28".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano cena je mnohem vyssi, nez zvetseni plochy. To vubec nepopiram.

V praci ale mam taky 32" 2560*1440, na praci je to vazne idealni. A proc zrovna 32" a ne treba 27, nebo 29? Protoze 2560*1440 na 32" ma uplne stejne velke pixely jako FulHD na 24". Takze neni potreba provedet zadne zvetsovani pisma a zoomovat ovladaci prvky ve windows.

A taky se to vyborne doplnuje s predchozim 24" FulllHD monitorem, na kterem mam permanentne otevrene emaily (neni treba menit zoom pro kazdy monitor, vse je stejne velke na obou monitorech, vse vypada stejne, kdyz presunu okno programu z jednoho monitoru nba druhy). A take jej pozuvam v primade, ze potrebuji neco provadet podle nejakeho dokumentu - misto neustaleho Alt+tab prepinani nezi dokumentem a dalsimi programy (coz jsem predtim byl zvykly delat 24 let). Samo lidi, co pouzivaji vice nez jedem monitor vedi o cem mluvim.

Idealni by bylo mit ty monitory 3 - 2x mensi po stranach a jeden velky uprostred, a hlavne je lepsi mit vsechny monitory se stejnym DPI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu si ty fullhd 24" mohl mít 3 až 4 nové k té již staré-vlastněné:). Ale chápu, protože taky mám rád kouzlo jednoho velkého monitoru doplněného max. o 1 další zobrazovadlo. Co se týče velikosti pixelu, tak jsem docela přizpůsobivý a SW+OS snad už trochu taky, takže bych se nebránil ani 4k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak pisete - SW+OS snad už trochu taky. Aspon ve Windows 10 to zdaleka neni idealni - pokud presunete okno programu mezi monitory s ruznym DPI (resp z ruzne nastavenym zoomem ve Windows), tak dojde k rozmazani obsahu okna i kdyz okno vratite zpet do puvodniho monitoru - je to hlavne videt na textech ale i dalsich prvcich okna. Resp. nektere programy se s touzo zmenou DPI popasuji jine ne. Napr ani nejnovejso Outlook to nezvladne. O starsich programech ani nemluvim, tak je jasne, ze tohle nepodporuji.
Tohle je chyba kterou Microsoft jeste nikdy nevyresil!

Proto je ve Windows dulezite mit na vsech monitorech stejne DPI.

Tenhle problem leta znaji take vsichni, co treba v praci potrebuji pri prezentacich pripojit notebook k projektoru s jinym DPI nez maji na notebooku - po odpojeni je vetsina oken rozmazana a pomuze jedine programy zavrit a zase spustit.

Jestli tohle ma reseny treba MacOS nebo Linux lepe, to nevim .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za drist? 32" WQHD, IPS, 8+2bit, 75Hz, Freesync stoji 5400Kc s DPH. Jo a mimochodom, pred 2 mesiacmi ho mala Alza za 3600Kc. ;) Ludovejsia cena uz len tazko bude..
https://www.alza.cz/32-aoc-q3279vwfd8-d5454189.htm?o=1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hoši nechci se zase vychloubat, já jsem na to kašlal a když nejsou monitory s Gsync, 27" mě fakt nezajímá to je malinkatý tak prostě v té době nic nebylo. Takže jsem vzal 31" 3440x1440 60Hz, na nějaké přechodné období, ale Jakube máš pravdu, už se to někam pohnulo. 2500x1440 ze vzdálenosti 40cm, je utrpení a upřímně každého kdo na to z této vzdálenosti kouká lituji, protože si kazí oči. Všechny BOZP hovoří o tom že by jsi na obrazovku měl koukat alespoň z jednoho metru. Já na ni koukám ze 77cm a pořád je to moc blízko.
Nicméně zpět k výběru monitoru, důležitý je parametr IPS, nějakej VA a MVA panel si strčte víte kam. Použijte mozek, změřím si stůl a výšku nad stolem (v podkroví jsem limitován šikminou), od výšky odečtete zhruba 10cm nebo tolik kolik plánujete mít spodní okraj obrazovky od stolu. Přes pythágorovu větu si spočítáte uhlopříčku (a^2+b^2=c^2, po úpravě: "druhá odmocnina z c = (a^2+b^2)" ) A tuto uhlopříčku vydělíte 2,54 aby jste dostali počet palců obrazovky. Mě to vychází na 36. V té době žádná taková obrazovka nebyla. A 32" 2540x1440 byla odporná, všechny ikony gigantický a kostrbatý to jsem hnedka druhej den vrátil.
Ale Jakub má pravdu, že ceny šli dolů a teď mi fakt nasadil brouka do hlavy, protože jsem si to vyzkoušel a opravdu bych bral už monitor se zakřivením s IPS panelem a mají tam 34" i Acera za 14.000,-Kč, což se blíží těm 36". Ale radši bych vzal toho samsunga za 18.000,-, protože s gsyncem tam nic kromě předraženého predátora nemají. To jste fakt takový socky, že musíte mít monitor za 5000,-Kč? No nicméně konečně už mají 34" za rozumnou cenu ale když se podíváte tak s tímto rozlišením 37" už stojí nesmyslný příplatek, rovnou to skočí na 28500,-Kč. a to je rozdíl 7,5cm o gsync nemluvě. Prostě za Géčko nebudu připlácet 10 tisíc, né že bych na to neměl, ale k životu to prostě nepotřebuju.
Jinak k té práci, nejlepší je dvojté rozlišení 1920 na délku. Takže 3840. Tady na té 3440 to vidím a musím se věnovat úpravě velikostí oken programů a tak nějak rozumně si to poskládat, ale je to takovej zpopřehazovanej bordel. Takže bych do budoucna fakt šel do nějaké 36" 3840x 1440 ~ 1600 Ultra široké a zakřivené. Jenže takového nic není. Jak se říká: "prostor je největší luxus".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

(nebudou 4K displaye v rozlišení 65") nemáte to naopak? nebo chcete měřit 500kg a vážit 3m ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Jarda má prostě rozlišení 65" a basta fidly

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co lžete, chtěl jsem tím říct, že prostě velké obrazovky nejsou a nebudou a když ano tak za nesmyslné ceny a narážel jsem na ty monitory co chtěla uvést nVidida s géčkem a nějak to nedopadlo.
Jak píšu víš, chybí monitory od 34" výš, protože 27" je malinkatá obrazovečka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dá se tedy regulovat jas každého modrého bodu zvlášť, nebo jen dohromady pro celou plochu (jako podsvícení) a následně jednotlivé kvantové tečky nastavují jas jednotlivých subpixelů?

Nebo je to úplně jinak? :)
Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Quantove tecky jen delaji prevod barvy (frekvence) svetla z nmodre na cervenou a zelenou pro kazdy subpixel.
Proto musi exitovat nejaka moznost, jak menit jas onoho kazdeho modreho subpixelu - coz lze jen 2 zpusoby:
1. Jednolite plosne modre podsviceni a nad tim LCD vrstva pro pubpixely pro zmenu jasu - na obrazku ale nic podobneho neni
2. Kazdy OLED modry subpixel je ovladany zvlast a je samostatnym zdrojem svetla.

Dle obrazku to vypada na 2. Ale zase to uplne nekoresponduje s tim, jak se ten modry OLED jednoduse vyrobi naparovanim. Urcite je ale jednoduzzsi udelat OLED subpixely v jedne barve, nez 3 ruzne vrstvy pro kazdy subpixel zvlast, jako to dela Samsung u AMOLED.

Da se rict, ze tato techlogogie je velmi podobna tomu, jakou OLED pouziva LG - kde OLED subpixely maji taky jen jednu, jen bilou barvu a RGB se nad tim dela barevnou maskou, stejnou, jaka se pouziva u LCD.
QuantumDot je ucinnejsi a co se tyce jasu a vernosti barev lepsi technologie, nez ona maska v LCD nebo LG OLED obrazovkach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to každopádně zajímavé téma, jsem zvědav na další podrobnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zároveň byl ale první firmou, která si uvědomila, že cesta není zdaleka tak jednoduchá, jak se zprvu mohlo zdát a začal hledat alternativní cesty."

Dôvod bol veľmi jednoduchý. LG kúpila od Kodaku za 100 mil. USD patenty i iné, súvisiace s OLED, ktorému sa Kodak venoval 40 rokov. https://www.oled-info.com/kodak-oled-technology
V tom momente Samsung otočil a v OLED už nevidel budúcnosť.

Čo sa týka oled, mám starý (možno i 10ročný) MP3 prehrávač. Doteraz by bol použiteľný (výhoda, je na AAA batériu, SD slot, kvalitný mikrofón i nahrávanie z rádia), ak by nebolo toho OLED modro/oranžového displeja, ktorý po 3-4 rokoch jednoducho vybledol, "vyhorel" . Tí čo si kúpili verziu s obyčajným ČB displejom, možno ich používajú doteraz. Za to mp4 prehrávač s TFT displejom funguje, no ten zas odpísala zostarnutá LiPol batéria a nemožnosť SD kariet.

Vždy sa nájde niečo, čo v danom zariadení zabezpečí, že inak funkčné zariadenie sa stane nepoužiteľným.

Relatívne nedávno sa tvrdilo, že OLED bude lacnejšie ako IPS.
V prípade PC monitora, ktoré sú zapnuté 8-12 hodín denne, by som zostal pri klasike VA, IPS. Pri TV, ktoré by človek mal zapnuté 2-4 hodiny denne, možno OLED, ale tiež stárnem, moje oči spolu so mnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi jsem četl něco jiného ale tam psali že samsung nedělá oled televize bo velké oled panely neumí vyrobit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1.parameter ktory mna zaujima je: rychlost zobrazovania -je toto porovnatelne s plazmou? :-)) to uz si radsej kupim 3D DLP projektor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OLED at uz QDot nebo neQDot je urcite srovnatelny s plazmou rychlostne, a mozna ji dokonce i o rad predci.

Rychlost u OLED neni limitovana prvkem menicim elektrinu na svetlo, ale elektronikou okolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kludne si kup, ale obraz rovnakej kvality nedostanes:

1. uroven jasu
2. pokrytie farieb a presnost obrazu tiez nie
3. bude to hlucne
4. bude to stat pol mega a viac

..ale ano, zasa ziskas na uhlopriecke :P ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že Korejští "cikáni" zase přišli na způsob jak OLED vojebat a vodrbat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.