Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sedm věcí, které v kernelu 3.9 nenajdete

3D ovladače jsou snad záležitostí X serveru a ne jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to, že ano i ne :) Pokud se dobře pamatuju, tak jistá část (nejen) 3D ovladače byla přesunuta před nějakým časem do jádra (správce grafické paměti, přepínání režimu, změny frekvencí atp.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, o některé věci se stará jádro, třeba o textový režim (odjakživa) nebo přepínání režimů (KMS, odnedávna). Ale zrovna ta 3D akcelerace, bych řekl, spadá celá pod X server.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze ne, nebot nic v linuxu se nedostane primo k HW bez volani kernelu ;-)) dokonce i ROOT bezi v obyc userspace ;-)))

Tedy DRM v kernelu je nutna podminka, aby Xserver a jeho ovladac byl schopen akcelerovat a to ne jen 3D, ale kde co, dokonce i neakcelereovane veci i blba mys, ci tablet ma podporu v kernelu i kdyz obecnou, jen aby se dostal na USB a zbytek je v userspace.

... staci se podivat do lsmod ... jo DRM moduly musi byt moduly, natvrdo v kernelu nefunguji, nebot si nektere veci potrebuji nacist dynamicky az se spolupraci s userspace ;-)))

Jo a ono OpenGL v karte ma nejake jadro, se kterym se bavi, neco na G* se to jmenovalo a to je prave odpovedne za tu HW akcelraci ;-))

Jinak ono se tam toho akceleruje sposta, treba video, prevod YUV*->RGB, fonty, dokonce mame i HW kursor ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.