Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sharkoon SHA350M Bronze: nízký výkon, vysoká účinnost a modulární kabeláž navrch

Sharkoon_SHA350M_Bronze_0
Sharkoon záměrně začíná se zdrojem s nízkým výkonem a přitom slušnou účinností, protože po těch je stále větší poptávka. Později však přibude i 450- a 550W verze.

Ačkoli nejspíše stále německá značka Sharkoon nepatří v Čechách mezi nejznámější, přeci jen je to soused, a tak se sem výrobky této firmy dodávají. Leckoho by tak mohla zaujmout nová řada zdrojů, jejímž prvním členem je 350W model SHA350M Bronze. Jak napovídá název, má certifikaci 80 PLUS Bronze, což je dobrý začátek, ačkoli jak jsme si ukázali přímo u nás, jde to samozřejmě i lépe.

Sharkoon_SHA350M_Bronze_1

Zdroj kromě toho ale nabízí i tahák v podobě modulární kabeláže, což se do menších a úspornějších systémů může také hodit. Základ v podobě Main ATX a ATX 12 V (4+4pin) je napevno, zbývající kabeláž je pak odpojitelná. Konkrétně dvakrát PCIe (6pin a 6+2pin), dva kabely se třemi SATA každý, jeden se čtyřmi peripheral molexy a nakonec jeden se třemi molexy a konektorem pro disketovou mechaniku k tomu.

Sharkoon_SHA350M_Bronze_3

SHA350M se chlubí údajně pokročilými ochranami, konkrétně v podobě ochrany proti přetížení, která se má spínat již na 385 W, a proti přepětí, která se ovšem může zapnout až na 15,6 V (+12), 7 V (+5) a 4,3 V (+3,3). Nejsem si jist, jestli to není krapet moc, a z poloviny komponent se takto již nebude čoudit. Kombinace výkonu také není logická, úplně nechápu, proč u 350 W celkového výkonu jsou dvě +12V větve po 9 A každá. Další větve nabízí 15 A (+5 V), 14 A (+3,3 V), 0,3 A (-12 V) a 2 A (+5 V SB).

Sharkoon_SHA350M_Bronze_2

Na našem trhu se již zdroj objevil k objednání v jednom obchodě a to pod 900 Kč, určitě tak bude zajímavé se na něj někdy v budoucnu podívat. Jediné alespoň trochu slušné zdroje v těchto výkonech a v této cenové relaci, které na trhu jsou a o kterých vím, jsou totiž snad jen nějaké OEM modely Seasonic a možná Fortron.

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sharkoon SHA350M Bronze: nízký výkon, vysoká účinnost a modulární kabeláž navrch

Žádné komentáře.