Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skype vyvíjí open source linuxového klienta

uz jsem se lekl, ze by skype otevreli protokol na ktery maji jen licenci. to by byl zase pekny soudni spor
a co by pak delali teroristi, kdyby je mohla policie odposlouchavat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možnost odposelchu přece nsouvisí s tím, jestli je protokol známý a dokumentovaný pod rozumnou licencí = otevřený. To nemá nic společného se šifrováním.
I otevřený protokol může být šifrovaný víme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem znamená jednu věc, pokud bude GUI open source tak asi bude dokumentace k API jádra a tím pádem by byla naprsoto otevřená cesta k vytvoření aletrnativního GUI, nebo plné integraci do Pidginu apd. Samozřejmě bude záležet na licenci atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli nedělám v logické úvaze někde chybu, ale pokud bude k dispozici zdroják něčeho co obsluhuje Skype protokol, tak z něj půjde asi celkem jednoduše zjistit, jak ten protokol vypadá ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne kolik lidí použivá Skype k placenému telefonování. Teď už jsou hovory levnější - roaming a mezinárodní. Ale pořád se mi vyplatí volat přes Skype na pevnou i u nás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> lybor : nemusí to tak být. může existovat knihovna s API, kterou si bude moci kdokoli priplácnout ke svému projektu a do které se pošle třeba stream a ona se už postará o přenos tam, kam má a způsobem (v čemž značná část úspěchu skypu), který je třeba... ale možná kecám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>lybor: Tvoja logicka uvaha je chybna. GUI sluzi iba na zbieranie vstupov od uzivatela a na zobrazovanie vystupov. Vstupne data posle GUI vo forme streamu klientovi a az ten komunikuje so serverom prostrednictvom uzavreteho protokolo, takze o protokole ako takom sa nedozvies nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jestli bude API dostatečné k vytvoření XMPP transportu. Snad by mohlo být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Vebloud: samozrejme to byl jen tipek, protoze zdokumetovanost protokolu s moznosti odposlechu sifrovaneho prenosu nesouvisi. to by musel mit hodne slabe sifrovani. no nakonec, tak to funguje u odposlech mobilu, kdyz teda nesedi ucho primo u operatora

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Michal123: nevyplati, mozna kdysi byvalo SkypeOut levne reseni, ale zejmena od te doby co zdrazili a zavedli poplatek za spojeni (nejenom za provolany cas) existuji i jine a levnejsi Voip sluzby i pevnym telefonim cislem pro prichozi hovory za symbolickou 1Kc/mesic. sahnout po SkypeOut se vyplati BFU, ktery nema chut nebo schopnost resit pruchod Voip do/z ze sve site, nastavovani klienta, etc. (nebo koho odradi reklamace u Betamaxu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Petrib Nevím prošel jsem si pár VOIP provideru a nebyl jsem moc nadšen - 50kč paušál, docela vysoké tarify. Jednoho jsem si vyhlídnul, ale čekám až bude akce na hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Michal123 Zkus betamax (http://volani.webnode.cz/betamax-gmbh-co-kg/), http://voip.mikrotech.cz/ a nebo http://volani.webnode.cz/ha-loo/ (ha-loo má dotovaný HW telefon)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.