Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Snímek jádra AMD Trinity a srovnání s Llano

AMD Trinity a Llano die
Po ne zrovna titěrných čipech Bulldozer a Cayman nás AMD překvapila rozměry APU Trinity, která z těchto architektur vychází. Trinity se totiž po rodičích nezvrtla, je jen nepatrně větší než stávající Llano…

O AMD Trinity jsme si psali už tolikrát, že se k detailům nemá smysl vracet. Připomeňme tedy jen v rychlosti, že jde o výkonnější (mobilní i desktop) verzi APU pro rok 2012, která nahradí stávající Llano. Vychází z CPU jádra Piledriver (druhá generace Bulldozeru) a grafického procesoru Cayman s unifikovaným jádrem architektury VLIW-4. Krom toho je (oproti Caymanu) vybavená procesorem VCE pro hardwarovou kompresi HD videa a (oproti Llanu) technologií Eyefinity.

AMD Trinity die
jádro AMD Trinity
- SemiAccurate -

 

Na samotném snímku jádra asi jako první zaujmou dva velké bloky v levé polovině. Jde o dva moduly CPU architektury Piledriver (tzn. čtyři jádra) s příslušnými cachemi. Pravá polovina je pak samotné GPU. Pokud se zaměříte na středovou část GPU, můžete si všimnout šesti stejných pruhů (SIMD) - každý z nich obsahuje dva podobné obdélníčky, což jsou bloky stream procesorů. Předpokládejme, že AMD tento obrázek před vypuštěním neprohnala Photoshopem (první snímky Llana totiž byly cíleně ořezané, aby nebylo možno určit počet stream-procesorů). Vychází nám pak, že grafická část ponese 6 SIMD bloků, tedy 384 stream-procesorů a 24 texturovacích jednotek.

6 SIMD bloků je o něco nižší konfigurace, než jsme vzhledem k proklamovanému nárůstu aritmetického výkonu předpokládali (nešlo by pak o třetinu čipu Cayman, ale spíš o čtvrtinu). Pokud bude AMD skutečně chtít dosáhnout zmiňovaných ~700 GFLOPS, musela by alespoň v turbo režimu GPU taktovat na 900 MHz (v případě Llana běželo maximálně na 600 MHz při stejném výrobním procesu).

To ale není jediná zvláštnost. Pokud si od GPU části Trinity i Llana odmyslíme samotné unifikované jádro (SIMD bloky s texturovacími jednotkami a stream-procesory), zjistíme, že zbývající část (uncore) je v případě Trinity výrazně větší, zhruba o 40 %.

AMD Trinity a Llano srovnání GPU
srovnání uncore grafické části Llano (nahoře) a Trinity (dole) od uživatele fellix z Beyond 3D fóra

40% rozdíl je možné částečně vysvětlit komplexnějšími ROP jednotkami architektury Cayman (nový režim anti-aliasingu, zrychlené operace s FP32 a Int16 formáty a efektivnější využití sběrnice) - přesto lze jen těžko uvěřit, že by šlo o jediný důvod. I kdybychom brali v potaz přítomnost VCE procesoru a podporu Eyefinity, stále nám to připadá jako kapka v moři. Kloníme se proto k možnosti, že existuje něco, co o architektuře integrovaného GPU nevíme (druhou možností by byl zmíněný Photoshop).

Vraťme se ale k čipu jako celku. Srovnání, které vidíte v úvodu článku, indikuje, že se plocha jádra oproti stávajícímu Llanu zvětší jen o 12 % (upravení obou snímků do stejného měřítka nemusí být vzhledem k omezenému rozlišení zcela přesné, ale nemělo by jít o žádné extrémní tolerance). Pokud se AMD podaří s čipem o 12 % větším dosáhnout slibovaného 20% zlepšení po stránce procesorového výkonu a 30% nárůstu FPS ve hrách, bude to uznáníhodné. Něco nám však říká, že na vynášení soudů je ještě příliš brzy.

Diskuse ke článku Snímek jádra AMD Trinity a srovnání s Llano

Úterý, 10 Leden 2012 - 16:02 | feanorfinwe | Povodne sa vsade pisalo, ze v CPU bude narast v...
Úterý, 10 Leden 2012 - 11:01 | Arnie J | Nezapomeň, že Llano není založeno na Bulldozeru,...
Úterý, 10 Leden 2012 - 10:02 | nd76 | Taky Vam prijdou ty jadra u piledriver vuci llano...

Zobrazit diskusi