Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony Ericsson: 20Mpix foťák v mobilu za 3 roky

k čemu? Tou mrňavou optikou kvalitu nenaženeš, tady je ten šílený počet pixelů nanic.... Dnes bohatě postačuje 2Mpx, bohužel je to obvykle prohnáno ohromnou kompresí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ bez kvalitní optiky je fotak na nic, 20MPx je nepouzitelna i u kompaktnich fotaku, zkratka od jisteho rozlišeni je nutné použít objektiv s vice než jednou čočkou, ale co udělá se tomu reklama a to stupidní sádo spotřebitelů to bude s-potřebovávat.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KKKK: Takže když lidé neví, že počet megapixelů neurčuje kvalitu fotoaprátu, tak jsou hned stupidní stádo? Za takové názory, kdy se někdo povyšuje nad ostatní a nazývá lidi stádem, bych dával facku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: Lidi, co si pri koupi fotaku prostudujou fora, kouknou na ukazkovy snimky apod., zakonite vi, ze kvalitu neurcuje rozliseni. Tu moznost maji vsichni. Jestli si nekdo koupi fotak jenom podle poctu megapixelu, pak ano, patri mezi stupidni stado. A to neberu v potaz ty, kteri si vybiraji fotak podle barvy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2 qee: Absolutni souhlas. Kdyby jenom fotak podle barvy, ale i notebooky, LCD, TV atd atd. Stado stado a nic nez stado.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

qee: Tu možnost nemají všichni. Někdo třeba nemá připojení k internetu, jiný zase s internetem neumí pracovat. Někdo zase potřebuje levný foťák kvůli pár fotkám a nezajímá ho jakou má optiku. Ale co se divím - jsme v České republice a těžko se tady hledá úcta k ostatním a slušné chování (zjevně tady platí jaký pán, takový krám). Tím v téhle diskuzi končím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aby bylo jasno, tak optika neni vubec zadny problem. Ono i lidske oko nema prumer vstupni pupily vic jak cca 2-6mm, a pocet svetlocivnych prvku cca 100milionu. Hlavni duvod proc se dnes pouzivaji tak obroske prumery objektivu neni ani tak nutnost velkeho uhloveho rozliseni, jako jednak porad jeste ne zcela dokonala technologie vyroby cocek (neidelani materialy, nutnost omezeni na paraxialni paprsky) a hlavne vysoky vlastni sum senzoru. Pokud se toto podari vyresit, nebude kvalitni fotografie z mobiloveho objektivu o prumeru par mm problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XYZ: Jenze oko ma citlivou plochu ponekud dal od cocky. A cim dal od cocky, tim je dopadajici obraz vetsi. Takze tam ty bunky jsou na pomerne velke plose. Jenze u mobilu mas vzdalenost cipu od cocky v radu milimetru a neni v moznostech optiky na tak malem prostoru vykresit tolik detailu. Rozhodujici je uhlove rozliseni. Zkratka nejde vykreslit X tisic bodu na milimetr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: Sorry, ale argumentovat tim, ze nema nekdo pripojeni? Vzdyt se da leckde pripojit i zadarmo, kdyz si clovek da jedno kafe. A jestli nekdo neumi s internetem, potazmo s pocitacem, nac mu je digitalni fotak? Nota bene jsou tu porad fotocasopisy, kde se najde i recenze nejakyho toho kompaktu, pokud za to stoji. A potrebuje-li nekdo levnej fotak, bude si nejspis vybirat podle ceny a ne co nejvyssi megapixely (a o optice jsem nemluvil vubec). Co se tyce ucty - meli by se tihle lidi snad chvalit za to, jak nasledujou marketingovy masaze?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: Svým posledním příspěvkem jsi poměrně přesně definoval příslušníka tupého stáda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a stale tie mobily nevedia varit kavu, boze, k comu je ta univerzalnost ? :D, ale ked tak dobre pocitam, tak predsa len jednu naviac funkciu to bude mat, ak si pri mobile nechate nejake jedlo, zarucene sa zohreje ako z mikrovlnky :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 qee
Hele nemachruj a nesuď jen podle sebe. Prostě vem v potaz, že jsou lidi co je baví úplně něco jiného než studovat kvalitu mobilů a kupují je podle toho co jim Franta od vedle poradil. A nikdy nevíš jak moc je Franta ovlivněn tím, co kde vyčetl na diskuzích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby sa radsej zameriavali na to, ako znizovat skodlive vyzarovanie..skuste si presmejdit net a zistit, aku hodnotu SAR ma vas mobil...mozno budete nemilo prekvapeni! Ja som si novy mobil vyberal hlavne podla toho..Samsung U900 Soul

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S hranicí fyzikálních principů bych zacházel opatrně. Leccos již několikrát vyvrátili výrobci CPU, HDD i další. Stačí obvykle kvalitní nápad nebo kvalitní výzkum. Kromě toho je v detailech velký rozdíl mezi 3 a 5 a 8 Mpix mobilními foťáky. Šum, barevná vyváženost, aberace a další věci se dají softwarově řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vůbec nechápu proč se výrobci pokoušej nacpat foťák do mobilu? Velké procento lidí ho používá minimálně...
Pokud chtěj mluvit o kvalitě tak by se podle mě měli vydat opačnou cestou a cpát do foťáku mobil, myslim že by se našla určitá skupina lidí která by snesla vyšší hmotnost přístroje třebas i těch 270g protože pořád je lepší jedna krabička v kapse než dvě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Že optika není limitující a důvodem průměru čočky je digitální šum? Naprostá většina současných objektivů nezvládá "uživit" ani nová 20MP těla, tak jsem zvědavej, jak to zvládne ta špendlíková hlavička, která v mobilech supluje objektiv. Ale hlavně by mě zajímalo, jak průměr čočky souvisí s úrovní šumu. Totiž - ať si na zrcadlovku namontuju kterýkoli sklo, šumí stále stejně... asi na mě vyšel špatný kus :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V clanku zabudli napisat ze ked dosiahnu sony ericsson v mobiloch 20Mpx, bude to zrovnatelne s 3Mpx digitalnym fotakom bez optickeho zoom-u.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní, ani značky jako Nikon nebo Canon se nepouští do honiček megapixelů a najednou bychom měli mít 20Mpix v mobilu? Zajímavý marketing...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, že v dnešní době více než cokoli jiného funguje na prvním místě dobrý marketing. Kvalita produktu je dnes v podstatě nepodstatná. Proto máme na trhu to, co máme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no-X:
Je to tak. Zjevně je to tady zase samý odborník. 20Mpix je problémem pro spoustu objektivů na DSLR. U malinkého snímače v mobilu je to opravdu jen marketingová megapixel war. Problém je v tom, že lid nemá čas na studování fór a čtení recenzí. Lid potřebuje koupit hned. K tomu je nutno se chytit nějakého parametru. Počet Mpix je v tomto případě ideální. Co na tom, že fotky z toho pak nestojí za nic. BFU to stejně na papír dávat nebude a když ano, tak (ne)kvalitu ani nepozná. Smutné na tom je, že tato masa spotřebitelů de facto určuje, co se bude prodávat. Pokročilý uživatel aby potom slušný výrobek pohledal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT:
Než jsem to dosmolil, napsal jsi to samé a do jedné věty. Awesome! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokročilý uživatel aby potom slušný výrobek pohledal."
Tak, tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snejk: máš pravdu, dal jsem v prací mobil k měřáku vyzařování a při zapnutém EDGE dal HTC Diamond špičkově 90 V/m, což je fakt mazec. Např. přístroje ve zkušebnách EMC se testují na 3 V/m!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdáleností čip optika v mobilu neargumentujte - pokud je třeba větší - dá se na šířku. To je věc konstrukce. Pokud jsou současné optiky špatné, je věcí vývoje, aby to zlepšil. Víme, že je to možné - viz naše oko. A protože i naše optická soustava má své mouchy a srovnává to mozek, pak holt musí přijít na řadu procesor a zkorigovat to. 20Mpix při současné konstrukci je nesmysl. Lepší by bylo měnit konstrukci tak, aby fotky stálo za to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No celkem by mě zajímalo, jak to bude vypadat za pár let s elektronickým smogem a jak jsou na tom vlastně mobily s bezpečností. Ono vyjít ven se seriózní vědeckou studií, že mobily poškozují organismus znamená finanční a mediální sebevraždu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věc stáda, pokud i redaktorům (např.: WIFT) vadí, že "stádo" negativně ovlivňuje vývoj, pak je něco špatně na straně novinářů. Člověk, který léta sleduje trendy, pročítá leckteré diskuze,.... se orientuje a dokáže si vybrat. Ale jaký problém je udělat přehledné hodnocení mobilů a zavést kategorii kvalita fotek na 5 hvězdiček. Recenzent ví, jak zhodnotit a dav se bude orientovat rychle a snadno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidé věří mnohem větším nesmyslům,než je pochybná kvalit fotoaparátů v mobilech.A překvapivě se tomu nikdo nediví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial som si vsimol, tak mobily s vacsim poctom megapixlov maju aj o cosi lepsiu (vacsiu) optiku .. takze (bohuzial) zvycajne naozaj plati ze viac megapixlovy mobil je kvalitnejsi...

Pokial viem, tak v sucastnosti sa nerobia zoomovatelne "objektivy" na mobily, takze tie mozu byt jednoduche a pritom relativne kvalitne.
Rozdiel v rozliseni medzi dnesnym 5M a 20M je len 2x na sirku a 2x na vysku, takze problem to mozno nie je az taky velky.

Najvacsi problem z fotkami cez mobil je maly dynamicky rozsah .. no to by sa mozno dalo (aspon na staticke zabery) trosku vyvazit bracketingom s kompoziciou HDR zaberu (spojenia viac zaberov). Mozno sa to uz teraz robi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eser, ukulele: Pokud nesepne spínač z důvodu nízkého tlaku vzduchu, či nedorazí nože odpojovače, tak také poběží BFU jen tak do rozvodny VN nože dorazit a vzduch dopumpovat?!
Pokud něčemu nerozumím, pak si nechám poradit a ne že se budu "orientovat" podle povrchních marketingových žvástů!
Je ovšem zajímavé, že tato povrchnost je dost u vidění u mladistvých "incoolistů", kteří tomu všemu táák rozumí - sic!
Ti by klidně do té rozvodny vlezli, ač o tom nemají šajn...což by byla zajímavá eliminace takových živlů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung přišel už dávno se zajímavym "fotosmártfounem" :-) - SCH-V770
 
http://www.infosyncworld.com/news/n/5879.html
 
http://www.digimanie.cz/art_doc-A632A4E1513FEE80C1256FC7004F9956.html?lo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Kukyn:
Problém je, že stádo dá daleko víc na marketingové krasožvásty než na odborné recenze, které, jak samo často tvrdí, "nemá čas pročítat". Proto je marketing tak úspěšný. Ale abych mu tolik nepochleboval, obrovskou zásluhu na prodeji "shitů" v masovém měřítku má jejich nízká cena. Smutné na tom je, že kvalitní produkt nemá šanci něčím konkurovat. Kvalita totiž typicky něco stojí. Pokud by se výrobce kvalitního produktu snažil konkurovat cenou levnému "shitu", zkrachuje, nebo v lepším případě bude mít zisky takové, že ho to s bídou uživí. Proto je lukrativnější prodávat "shity" za nízké ceny s podstatně nižšími výrobními náklady. Proto, protože "stádo" jde hlavně po "levné pastvě", ať to stojí, co to stojí (bráno z dlouhodobého hlediska, neboť "levná pastva" za moc nevydá a stádo musí "žrát" častěji). Stejné je to s krátkozrakým prodejem "zjevně dojných krav" za účelem vidiny okamžitého zisku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT,Kukyn:Ak si aj najdem cas prestudovat recenzie - ktora je z nich je naozaj odborna a objektivna a ktora je len obycajna platena reklama ( aj recenzent musi z niecoho zit - a ak mu da distributor odmenu za pozitivne hodnotenia ... ). Cena tiez nie je smerodajna. Ak budu ludia chciet len kvatitne a teda drahsie veci, budu sa draho predavat aj tie smejdy - zakaznik usudi podla ceny, ze je to kvalitne a zaplati vela za smejd. Aj o tom je marketing. Predat tu istu vec menej solventnym zakaznikom lacno a solventnych presvedcit, ze je to kvalitne a predat drahsie.
Zaver: recenzie ani cena nie su zarukou kvality - v dnesnej dobe je iste iba to, ze nas odrbu tak ci tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ms
mno, to já nevím co vše BFU poběží zařídit. Ale čtu, že tady někteří dělají drama z toho, že si XY koupí to a ono a řeší kdo je a kdo není příslušníkem stáda.
Ale zkus pochopit, že velké části našich spoluobčanů je totálně u p.... jak kvalitní je foťák v mobilu. Mnozí z nás jsou rádi, že uživí rodiny a zvládají existenční potíže. Ti co tyto problémy nemají zas nakupují podle toho co je momentálně in, nebo možná podle toho kolik bleech má zrovna jejich pes, atd...
Někde mezi tím jsou ti co prolezou každé fórum a recenzi. "Vědí" kdy a kde co nakoupit.
Já osobně to řeším raději tak, že než zabíjet čas čtením kdejaké recenze a fóra, tak trošku vydělám peněz a koupím si to, co se mi líbí. Ale stále mě nic z toho neopravňuje ty druhé nazvat tupým stádem, protože vůbec netuším jak mají nastavené životní hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno vyšla na www.dpreview.com recenzia Canon 50D, ktorý má 15 Mpix snímač veľkosti APS-C. V závere recenzie sa píše: "It appears that Canon has reached the limit of what is sensible, in terms of megapixels on an APS-C sensor. At a pixel density of 4.5 MP/cm² (40D: 3.1 MP/cm², 1Ds MkIII: 2.4 MP/cm²) the lens becomes the limiting factor. Even the sharpest primes at optimal apertures cannot (at least away from the center of the frame) satisfy the 15.1 megapixel sensors hunger for resolution."
 
Z uvedeného vyplýva, že nie je jednoduché nájsť objektív, ktorý by dokázal držať krok so snímačom s rozlíšením 15 Mpix. Tiež sa tam píše, že Canon 50D má hlavne kvôli vyššiemu rozlíšeniu nižší dynamický tozsah a vyšší šum, než o rok starší Canon 40D s 10 Mpix snímačom.
 
Celkom sranda - kde sa jedná o už príliš vysoké rozlíšenie pre zrkadlovku, tam budú mobily čoskoro len začínať.
 
Rolíšenie 20 Mpix na mobile nemá žiadne, ale skutočne ŽIADNE iné opodstatnenie, než marketingové pobláznenie. Reálne rozlíšenie, ktoré sa dá zmerať odfotením špeciálnych tabuliek bude tak 3 Mpix (aj to dosť pochybujem, či vôbec), avšak bude navyše degradované vyšším šumom a nižším dynamickým rozsahom.
 
Re Kukyn: Na súčasných objektívoch je ťažko niečo zlepšovať, o čom svedčí aj to, že kým telo DSLR (kde prebieha vývoj rýchlejšie) stráca na cene podstatne rýchlejšie ako objektívy. Ďalej podľa môjho skromného názoru sú kvalitné objektívy v porovnaní s optickou sústavou oka o dosť lepšie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka do plena. Moze mi niekto vysvetlit ako sa pocita ze 1/1,7" == 7,6×5,7 mm. Do teraz som zil v presveceni, ze tych 1/1.7" je uhlopriecka snimaca.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT
Když tak probíráš současnou kvalitu. Mám doma cca 15 let nátělníky z vojny. Když pominu, že od té doby se srazily, jelikož jsem přibral cca 20 kg. Tak jsem prostě u vytržení, že ještě dnes drží tvar a barvu, nežmolkují se a netrhají. Jsou udělané z bavlny, tedy žádný zázrak.
Myslím, že dnes už nikdo nemá zájem vyrábět kvalitně a hlavně trvanlivě. Vem v potaz takové rifle, dejme tomu nějaké Wranglery, nebo Levis Strauss. Prodávají modely, které z módy nevyjdou ani za 20 let, pochybuji, že se najde výrobce, který bude nadšený tím, že ti jedny rifle cca 5-10 let.
Možná si někdo z vás vzpomene na dobu kdy jste si z Tuzexu za cca 120 bonů přeneli rifle značky SUPER, vybalili je z tašky a byli u vytržení z toho, že jsou tak tvrdé, že sami stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vydrží...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: včera jsem si procházel tabulku velikostí snímačů a snažil se na to taky přijít :-) Nepřišel jsem ovšem na nic...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, vojenský materiál býval obvykle kvalitnějšího ražení, to je fakt :)
Jinak to už kdosi v našich diskuzích zmiňoval, pokud se výrobek omylem povede udělat trvanlivější, implementuje se do něj tzv. "kurvítko", které tu trvanlivost uměle sníží, aby se "točily prachy" nákupem nového zboží. To je důvod, proč staré mobilní telefony drží a nové odcházejí téměř přesně po záruce, to je důvod, proč se na starých CD a DVD drží data jak žebrácká veš v kožichu mé kočky, zatímco na nových plackách nebývá výjimkou, že data jsou nečitelná ihned po vypálení, to je důvod, proč stará Tesla Color funguje dodnes a nové placaté televize se za pár let odporoučí do křemíkového nebe bez zjevné vnější příčiny a tak by se dalo pokračovat dál a dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift:
Jo, tak stara Tesla Color funguje dodnes? Tak to uz chapu, proc se musi prejit na digitalni vysilani - evidentne se nekterejm lidem nechce (nebo nemusi) kupovat novou televizi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT:
tak to sedí. Už před lety jsem si říkal že se ve vícevrstvých plošných spojích začne brzy používat materiál který za 2 - 3 roky degraduje a umře. A pořád čekám kdo si bude takový materiál patentovat. Ono už se to určitě používá, ale moc se o tom neví. Doufám že z toho bude pořádnej průser až to praskne... :-) Ikdyž ono se to zákazníkům nějak vysvětlí, že je to vlastně dobře že to tak je.Marketing najde nějakej důvod proč to zákazník potřebuje a vše zase půjde dál.
Už vidím jak v budoucnu 2 roky a jeden den po prodeji v procesoru zarízení které bude po záruce exploduje mikrobomba. Ale měsíc předtím bude zákazník dostávat personifikovanou reklamní masáž na ten výrobek který mu umře. Takže nakonec budou všichni spokojeni. BFU o kterého se obchodník stará, má pro něj zrovna to zboží co potřebuje za TOP cenu, obchodník že bude mít pravidelný příjem a výrobce, tam je to jasný. Ovšem problém bude co s odpadem,ale na jeho likvidaci zase vydělají další firmy spoustu peněz. Jen ti co budou umět číst recenze a koupit kvalitní věc, ti budou mít smůlu. Už to nebude mít kdo vyrábět. Nebo ceny budou opravdu extra vysoké.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Moze mi niekto vysvetlit ako sa pocita ze 1/1,7" == 7,6×5,7 mm. Do teraz som zil v presveceni, ze tych 1/1.7" je uhlopriecka snimaca

Tak je, nesedi to:
1/1.7' => 1/ 1.7 * 2.54 (cm/palec) => 0.588 * 2.54 => 1.49 cm
7.6 * 5.7 => sqrt (7.6 * 7.6 + 5.7 *5.7) => sqrt (57.76 + 32.49) => sqrt 90.25 => 9.5 mm

Podla http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/sensor_sizes_01.htm to nie je uhlopriecka senzoru, ale priemer objektivu (poslednej casti). Velkost senzora je priblizne 2/3 z tejto velkosti.

Sensor Type Designation
Sensors are often referred to with a "type" designation using imperial fractions such as 1/1.8" or 2/3" which are larger than the actual sensor diameters. The type designation harks back to a set of standard sizes given to TV camera tubes in the 50's. These sizes were typically 1/2", 2/3" etc. The size designation does not define the diagonal of the sensor area but rather the outer diameter of the long glass envelope of the tube. Engineers soon discovered that for various reasons the usable area of this imaging plane was approximately two thirds of the designated size. This designation has clearly stuck (although it should have been thrown out long ago). There appears to be no specific mathematical relationship between the diameter of the imaging circle and the sensor size, although it is always roughly two thirds.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wift: a teď tu o karkulce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Earl:
Čemu na tom, co jsem řekl, nevěříš a proč?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT:
paci sa mi ako tu nadavate na megapixelovy marketing a samotny WIFT namotava ludi do novej ankety na 10Mpx Panasonic. he he.
serete si na hlavu v cdr.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> huncut:
Mno, já vím, že máme autory pod články napsané hodně maličkým písmem, ale tak teda když to neumím přečíst, tak aspoň v diskuzi mlčím o tom, kdo namotává lidi do ankety na 10Mpix Panasonic ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kromě toho zadarmo bych bral i ten (nebo by ses moc zlobil, kdybys ho v anketě vyhrál? Jestli jo, dej zavčasu vědět, ať tě vyřadíme z losování).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tady mnozí řekli, bez kvalitní optiky je to nanic. A jak tady asi ještě nikdo neřekl, vzrůstající počet megapixelů je při stejně velkém ccd nebo cmos snímači spíš naškodu - zhoršuje se kvalita fotek. Ještě že jsem nezahodil svůj starý 4Mpix foťák. Dělá opravdu lepší fotky než dnešní 10Mpix.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo sorry, to už tady taky bylo řečeno. No prostě masa lidí potřebuje narvat do hlavy nějaký parametr - v našem případě Megapixely. Kdo má nejvíc Megapixelů, je největší borec. Ach jo ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, take jsem zjistil, ze moje hlinikova vykopavka (Sony DSC-L1, 4.1MPx) na vetsinu veci (takove to normalni blyskani :-)) bohate staci. A kdyz chci vyfotit neco poradneho, koupim film a vytahnu starou dobrou Minoltu.
A kdyz uz jsme u te kvality, v honbe za MPx asi nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A malem bych zapomnel - padla tu i v diskuzi zminka o oku. To ve srovnani se snimacimi cipy jaksi zatim nema konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Inuyasha
No pokial ja viem, tak oko je len objektiv. Clovek teda "nevidi" okom, ale mozgom (tusim prednym). Tam prebieha vsetko to spracuvanie obrazu. A este mam taky pocit, ze rozlisenie "oka" nie je bohvie ako velke.
.
Zakladny problem digi foto nie je rozlisenie, ale sum a dynamicky rozsah(problem aj clasic filmov). Dyn. rozsah sa da trochu kompenzovat, len to treba vediet(technika fotenia, v buducnosti mozno aj hardwarove riesenie). Ale ten sum byva uz dost velky problem. Vznika pohybom (fluktuaciou) elektronov na cipe (cmos, ccd), a to sa uz tazko riesi(lebo samotne hradla tranzistorov su tiez velmi male a kazdy pohyb je citit - samozrejme pri tmavych snimkach).
Dufam, ze som to nepoplietol pri pisani...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2jarod: Ale oko je samozrejme i "cip", konkretne sitnice, kde se nachazi fotoreceptory. Podstatny rozdil je v tom, ze oko je dynamicky snimac, jehoz vyvoj trval miliony let a je tak velmi dobre uzpusoben svemu ucelu. Navic ve spojeni s mozkem vytvari jedinecny system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jarod: Lidské oko, nebo má sice relativně malé rozlišení, ale spolu s mozkem umí ze spousty malých kousků poskládat obrázek, který zatím digitály nedávají. Už z principu, když máš videokameru a uvidíš něco zajímavého, tak to prostě pořádně prohlédneš a detailů bude víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 jarod: si uplne mimo. sietnica v oku je čip a signal z nej sa spracuva v zadnej casti mozgu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze tohle je prirozeny vyvoj, 20mpx v mobilu castecne zaplati vyvoj tem, co si kupuji zrcadlovky a na druhou stranu ti, co si koupi ted zrcadlovky zlevni cenu cipu na takovou uroven, ze to klidne do mobilu daj. Ty mobily budou za tri roky srovnatelne ceny jako dnes ti nejlepsi a proc si ho taky pak nekoupit, kdyz za tri roky mozna budu potrebovat novej. Kdyz na to nebude, tak se kupovat nebudou a 20mpx prijde az za 4 roky. ja ho obcas potrebuju misto skeneru, kdyz chci poslat neco mailem a co se tyce kvality je SE docela dobrej pokud ma AF. Sum taky nemusi byt velkej, kdyz si to prepoctete, tak ohnisko je do 5mm(prepocteno do nejakejch 18mm, vic ne, takze je to spis sirokouhly) a clony maj mobily f2,8 aspon moje k750. To jsou parametry, ktere vas jen tak nebudou nutit pouzivat vyssi ISO nez 100, pokud si nezapnete nocni rezim. Jiste situace tu ale jsou, kdy radsi zvolit zrcadlovku, uz kvuli blbemu ostreni na displeji, pouze stredovym ostrenim, spatnym svetelnym podminkam, moznosti optickeho zoomovani a mnoho dalsich veci priznacnych pro zrcadlovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtel jsem napsat priznacny pro mobily, vsak vy vite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2mukade:
na medicine sa uci, ze clovek vidi zadnou castou predneho mozgu.
ale ano, oko je aj tzv. cip. Respektive objektiv a cip v jednom.
ale preco som uplne mimo? Mal som sa lepsie vyjadrit (nemal som napisat len objektiv).
2Inuyasha:
s tym suhlasim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> bluemon: bohužle tvoje výpočty že "šum nemusí být velký" nejsou správné. Vyšší šum u minifoťáčků není dán světelností, ale - ač to může být děsivé:) - kvantovou povahou světla. Velikosti pixelů už jsou tak malé, že při běžné expozici do nich dopadne relativně malé množství fotonů. To samé platí pro elektroniku, kde se potom pohybují malá množství elektronů. Náhodné procesy zahrnující jeden foton/elektron jsou pak mnohem významější.

Je to zkátka tak, že když vezmež kvalitní foťák, všechny jeho komponenty ve stejném měřítku zmenšíš, je z z toho nekvalitní foťák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to teda super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.