Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony uvádí fotoaparáty NEX - "zrcadlovky bez zrcátka"

Další pěkný eye-candy udělátko na tahání prachů z nevědoucích zákazníků. Nebo na co to má být ještě jinýho? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má něco do sebe, ale ještě to chce propracovat elektronický hledáček - potom tyhle nezrcadlovky budou vážným konkurentem pravých zrcadlovek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurovat čím? Rozměrem asi těžko, o tolik míň v brašně ani na váze (nejen díky objektivům) nezaberou, funkčně je to horší a DRAŽŠÍ. Takže WTF?!
Mě se taky líbí hračka typu Olympus PEN; krásnej šperk - ale to je celý. A nebo leda si Palackýma vytírat, pak bych neřešil, co si koupím. Ale bohužel si takový toaleťák nemůžu dovolit, ani netrkám, takže svůj dokonale zbytešný produkt mě nevnutí. Ale třeba to někdo vidíte jinak... ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta "jaderná hlavice" od Sigmy mě fakt dostala. To se dá k něčemu použít? Jaký to má parametry?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Parametry uvedl David v článku, 200-500 mm při cloně 2,8. Já mám zase druhý extrém k Sony, 500 mm v objektivu o délce pouhých 16 cm ;) (Clona už bohužel 8,0 :)).
http://www.megapixel.cz/sony-500-mm-f-8-reflex

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle mam tez od soligoru ... s tou clonou je to jeste horsi ... jenom 8 ... tedy ani priclonit nelze ;-)))
... akorat ze ja ho mam za 2.000 kc ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska se jeste fotaky na objektivy sroubuji ... za par let se na ne budou nalepovat jako samolepky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc tahani prachu? Ja treba nikdy nechapal, proc se u digitalnich zrcadlovek pouziva fyzicke zrcatko .... u filmu to melo jasny vyznam, uz digi uz zcela nejasny

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

uff, tak tedy přiznám se bez okolků, že si mě vyděsil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam kompakt s pruhledovym hledackem. Ja amater jsem se ho ale odnaucil pouzivat, protoze LCD mi vetsinou poskytne dalsi informace. Bohuzel mi LCD napriklad neposkytne informace o tom, co bude na fotce vecer pri foceni s bleskem. A take se z nej nedozvim, kdy presne mam zmacknout spoust abych zachytil rychlejsi dej tam kde ho zachytit chci.
Mene amatersti kolegove jiste prijdou i na dalsi duvody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože pravá zrcadlovka má samostatně expoziční senzor, samostatně zaostřovací senzory a samostatně snímací senzor. Při namáčknutí spouště ti pravá zrcadlovka díky systému zrcátek změří expozici, zaostří - všechno naráz. To musí i tento kompakt s velkým čipem řešit postupně, jako jakýkoli jiný foťák s jedním čipem. Tím, ale nemyslím, že to je špatné. Najde si to také své zákazníky, ale určitě to nevytlačí pravé zrcadlovky. Bude to spoluexistovat na trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za reakci. Koukam, ze ani neumim cist a z puvodniho dotazu (zrcatko ano/ne) jsme udelal hledacek ano/ne. :-(
Tak se timto jeste omlouvam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jenom ja bez nej nejsem schopen fotit ;-))) ... na slunicku na LCD nic nevidim a vymenovat pruhledovy hledacek podle skla asi taky nepujde ... kdyz uz mam v sankach radiovy odpalovac ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistou dobu jistě ano, ale trend je jasný, až na speciality pujdou zrcadlovky do kytek, je to jen otazka času. Mechanicke zrcatko je važně anachronismus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klobouk dolů před marketingem těhle firem. Ještě tak 2-3 zpátky byly diskuse plné nadávek na mizernou ergonomii malých těl od Canonu, Sony... Teď se mince obrací a najednou je to dobré a naopak čím menší, tím lepší. Že to člověk (na rozdíl od skutečných kompaktů) stejně do kapsy nedostane, je vlastně vedlejší. Důležité je, že je to malé...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak je zajímavé, že 15000,- jsou lidi za tohle ochotni dát, ale 13000,- za pravou dslr je na ně moc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Profesionalnejsia zrkadlovka stoji omnoho viac.
Setaky ktore sa dodavaju k lacnym zrkadlovkam su menej kvalitne ako tie na bezzrkadlovky. Zatial.

Skus si vyhladat kolko stala Leica, ktora bola do prichodu Panasonic G1 jedina skladna alternativa. A predava(la) sa.
Ono sa to nezda, ale tych par centakov v hrubke sposobi, ze to mozes zalozit hocikde (a teda mat skoro vzdy zo sebou). Mam hruby ultrazoom, tak viem preco nechcem zrkadlovku, nech by bola trebars aj za polovicnu cenu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaažitý omyl. Nové seťáky jsou slušné, nauč se s tím spíš fotit.
Dál si spočítej, kolik vrazíš do fotopříslušenství u těhle "bezzrcadlovek".
A poslední věc. "profesionální zrcadlovka stojí o mnoho více" To myslíš vážně? To chceš tohle srovnávat s profi zrcadlovkama?
Ať si to někdo koupí, já mu to neberu. Psal jsem výše, že to bude spouexistovat na trhu. obojí má něco. Ale nesrovnávej proboha takový nesmysly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

už jsem teda potkal Canoňáka, který na svůj seťák slušně nadával a prý nebyl sám. Teď ho nejčastěji vídám s nasazenou 50/1,8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ganec: Je pravda, že seťáky Canonu a Sony nejsou žádný zázrak, ale to neznamená, že objektivy pro tyhle mikro-formáty jsou. Olympusácký 17/2.8, 17-55 od Samsungu a některé další taky za moc nestojí. Nedá se to zobecňovat. Tyhle systémy stojí to na marketingu. Ačkoli jsou konstrukčně jednodušší, jsou dražší :-) A vrchol je, že všichni výrobci s výjimkou Leicy se snaží ušetřit každý dolar, takže používají stejné senzory, jako pro DSLR, jejichž vinou pak nelze použít pravé širokoúhlé objektivy a místo nich na to cpou retrofokální skla, která patří na zrcadlovky a ne na RF/VF aparáty. Řadový uživatel neví, že retrofokální objektivy jsou oproti klasickým širokoúhlým opticky podřadné, případně výrazně větší a těžší, takže jim to ani nevadí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mas pravdu v tom, ze 17/2.8 je (asi) o cosi horsia ako setak od olympusu (sam som sa cudoval .. pevne sklo by malo byt lepsie .. no aberuje viac)

no v merani rozlisenia na digitalcamerainfo.com vyhrali
(aj nad Canon 500D aj ked malo viac megapixlov)
http://images.digitalcamerainfo.com/images/upload/Image/new/reviews/2009...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám spoustu známých, co i se seťákem dokážou nafotit moc pěkné záběry. Problém je víc v rukách. Spousta lidí, kteří přejdou z kompaktu na dslr se musí vyrovnat s kratší hloubkou ostrosti a s tím, kam zaostřím. To na kompaktu neřešili, bylo jim to jedno. Jenomže u dslr je ostré to, kam to naostřím. Přece ale potom nepřiznají vinu. Co řeknou: seťák je k ničemu...

Netvrdím, že seťák je super, tvrdím, že není tak špatný, jak se o něm říká! Stejně tak není o nic horší, jak u těhle systémů. A protože k těmto systémům se musí vyvíjet většinou něco nového, musí se zaplatit vývoj. Což u zrcadlovek už není problém, protože jsou delší dobu na trhu, tak je větší jistota, že se to časem zaplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to subjektivní. Mnou jmenované seťáky jsou na tom stejně (případně hůř), než objektivy slušných kompaktů. Trochu alarmující je i fakt, že 50 let staré sovětské objektivy (kopie předválečných Zeissů), které jsou dnes k sehnání řádově za stokoruny, kreslí ostřeji, než zmíněné moderní seťáky :-)

Mimochodem, co je na těhle systémech nového? Vždyť je to právě naopak; výrobci, aby ušetřili, tak se vůbec do vývoje ničeho nového nepustili a jen "osekali" zdrcadlovky. Žádné nové senzory, které by byly přizpůsobené krátké registrové vzdálenosti, žádné nové koncepty objektivů, které by těžily z krátké registrové vzdálenosti. Výrobci vůbec nevyužili potenciálu svých systémů, protože by to stálo peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není o tom, že ten kompakt má lepší objektiv, ale o tom, že má kratší fyzickou ohniskovou vzdálenost a tím pádem větší hloubku ostrosti. Tam to začíná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to nevysvětluje výsledky při testech na nekonečno, nebo snímky test-charts :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No canoni 50/1.8 je maslo ;-)))
Nikkor 50/1.8 ujde ... id clony 4 ;-)))
No a Nikkor 50/1.4 G uz je konecne vyhovujici ;-))) ... dokonce lepsi nez stara 1.4 ... ted uz je AF stejne kvalitni jak MF 50/1.4 ;-))

No ja uz fotim vyhradne na pevne skla ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle Dpreview je Nikoní 50 f1,4 horší, než Canoní 50 f1,4 ;-P
Ale nefotím na ni stejně a na co fotím tu řešit nebudu, protože se tu řeší (nebo měly by se) úplně jiné věci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to nemluvím o objektivech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam PEN .. a ten sa fakt lepsie drzi ako bratov Canon 500D (zeby mam velke ruky?).
Tam to prosto musis drzat dvoma rukami, tou druhou za objektiv (asi tak isto je navrhnuty aj tento NEX), kdezto PEN sa da pohodlne aj jednou, aj dvomi.
Pen som bezne nosil vo vetrovke, teraz v diplomatke. Zrkadlovku by som tam (do "oboch") nenarval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj Olympus PEN je taky zajímavý koncept - použitelný zápisníček na cesty. Něco podobného dělá taky Leica nebo Panasonic. Srovnání s DSLR sedí jen pokud se porovnává skladnost a přenositelnost - oboje je jiný koncept a s tím spojené možnosti, vybavení a ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ps: který model a s jakými zkušenostmi? (zajímají hl. negativní;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam PEN E-P1.
Fotim najma bez blesku (aj ked mam externy) takze mi vyhovuje.
Negativne skusenosti .. mozno s pancake 17/2.8 .. v zlom svetle (podnik) voli 1/30 sekundy (a menej) co obcas (ak sa ludia hybu) je rozmazane. No s Panasonic 20mm f1.7 je to takmer vzdy 1/40 sekundy a ziaden problem...

Inak ma len prekvapuje.
- Dokaze odfotit super zaber aj ked si myslim ze svetlo je o nicom
- stabilizacia pomaha (ziadne rohybanie vplyvom pohybu fotaka)
- JPG je dokonaly - pouzivam len firemny RAW prevodnik, ine sa nan ani z daleka nechytaju
- face detection ulahcuje - u velkych chipov musis zostrit prene .. s face detection no problem .. a bez prekomponovavania
- nastavenia fotaka - fakt ho mozes nastavit tak ze JPG z fotaka je dokonaly .. napriklad ziarovkovy WB (a ostatne) mozes doladit (zelenu, modrocerveny odtien, ...)
- ovladanie - rollery (E-PL1 nema ani jeden, moj E-P1 mam nastaveny na zmenu clony a EV) su strasne pohodlne a navykove .. ked fotim potom z inym fotakom musim si zvykat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S pancake objektivem tyhle trpasliky do kapsy dostanete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pak odpadá výhoda výměnných objektivů a rovnou si můžeš vybrat kompakt s pevným, který vyjde levněji...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a který kompakt má objektiv s pevným ohniskem 16/2,8 ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to předně je efektivních 24/2.8, protože jde o crop. Kompakty začínající na efektivních 24mm mají už dneska v portfoliu skoro všichni výrobci. Panasonic LX má dokonce 24/2.0. Druhá věc navíc je, že pevné základní ohnisko na 24mm zrovna moc lidí neosloví; pro mnoho účelů je to vysloveně nepraktické (portréty, makro, close-up, různá vystoupení...). Jestli to bude použitelné na architekturu je otázka; jak už jsem zmínil, je to další retrofocus a ty obvykle trpí na deformace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jó, ale to je před cropem:
"..zatímco první s maličkým pancake objektivem je určen všem, kteří chtějí kvalitu fotek jako s DSLR a nechtějí tahat velký těžký foťák (a spokojí se v přepočtu na kinofilm s pevným 24mm ohniskem)"

No a po přepočtu už je z čeho vybírat, ale já bych vzal http://www.sigma-foto.cz/sigma-katalog/fotoaparat-sigma-dp1/ (41mm) :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava, 41mm DP2...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. ala ma desetkrat mensi snimac, coz se logicky projevi na kvalite vystupu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po stránce šumu ano. V jiných ohledech ani ne. Nicméně šum je dneska spíš marketingový limit, než reálný problém a mnoha lidem to už začíná docházet. Nedá se říct, že by v době filmu s ISO50-ISO100 vznikaly lepší fotky, než dnes. A stejně tak, ony "klubové" a "koncertové" fotky, kterých byla zhruba před 3 roky na netu docela záplava, nějak mizí, ač jsou na tom dnešní těla se šumem teroeticky mnohem líp. Důvod si není těžké domyslet :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja sum jako realny problem citim (a editori mikrofotobank taky). Krom normalni zrcadlovky mam temer historicky 2 Mpix kompakt (se slusnym objektivem), kde mi na ISO 50 pripada sum jeste jako prijatelny. Kompakt mi ale zacina odchazet (mrtve pixely na snimaci), tak premyslim cim ho nahradit. I ty nejlepsi dnesni kompakty jsou na tom co se tyce sumu v porovnani s nim naprosto hrozive. Tihle "trpaslici" mi prijdou jako realna alternativa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.