Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Soutěž o pět velmi úsporných a vysoce svítivých LED žárovek Evolve ECOlight

to je "obyc" LED nebo LED Luxeon?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Luxeon je obchodní značka firmy Philips a jelikož tohle je Evolve, nejspíše v tom, žádný "Luxeon" nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obycejne LED se davaji do tech hracek vydavanych za LED zarovky ve spouste ceskych e-shopu. Ti pak neudavaji svitivost, ale pocet LED diod, coz je v podstate irelevantni udaj. Skutecna LED svitidla obsahuji vysoce svitive diody a ty vyrabi vice firem. Luxeon je jednou z tech znacek, dalsi je treba Cree, ale je jich vice. Evolve LED zarovky obsahuji jen nekolik LED diod, ale zato jsou vysoce svitive, temer 100 lm na watt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak to chci vidět těch 100 lm/W a to Watty celého systému ze sítě. To by horko těžko dokázali maximálně s čipy Cree. Troufám si tvrdit, že 630 lumenů (jak změřeno? ANSI? OTF?) při teplotě 3000 K a příkonu 7 W ze sítě je naprostý nesmysl.

Navíc na webu nemají žádné technické údaje kromě těchto, žádné zmínění použité značky a typu LED apod. Prostě šmejd jako ostatní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim nastudujte si informace o vykonnych LED diodach, nez zacnete psat ptakoviny. Mimochodem Cree melo LED diodu se svitivosti pres 1000 lumenu na jedinou diodu (cca 52 lm/W) uz pred ctyrmi lety. A aktualni Cree XLamp® ML-E LED maji 116 lm/W. Evolve ECOlight ma "jenom" 90 lm/W. Stale se ale jedna o spickovou hodnotu na trhu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám právě nastudováno, již delší dobu sleduji vývoj výkonných LED. Dále jak jsem psal, jde o účinnost systému včetně napájecích obvodů, které mají ze sítě něco přes 80% (ty lepší).

Prosím nastudujte si datsheety, protože uváděné hodnoty jsou maximální, nikoliv běžně dosahované. I ten nejlepší bin má nějaký rozsah od do.

Navíc jsem samozřejmě nedostal odpověď jakým způsobem jsou ty výsledné lumeny změřeny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si právě nastudoval datasheet oné ML-E a musím říct, že kecáte. Při teplotě světla 3000 K, o které se tu mimochodem bavíme a která je uvedena v článku, se pohybujeme na 40 lumenech na jednu půlwatovou LED, což je 80 lm/W.

Když vezmu v úvahu bin M2 tak se dostaneme k rozměezí 80-90 lm/W, ale teplota je taky 2700-4250 K, takže to už je dost na hraně. OK, připusťme, že ty nejlepší kousky mají 90 lm/W @ 3000 K, ale ještě jsou tu dva zádrhele: svítivost je udávána při prakticky nedosažitelné hodnotě Tj = 25 C (teplota přechodu uvnitř LED). Pro běžné provozní teploty LED svítidel se pak pohybujeme mezi 80-90% udávané nominální svítivosti. Zadruhé je tu napájecí část, řekněme taky 80-90%.

Takže nakonec máme ubohých 65 lm/W celého systému!

Naproti tomu třeba LED Bridgelux mají zaručenou svítivost při teplotě Tcase = 65 C, čili pouzdro LED, které se dá změřit a ověřit narozdíl od teploty přechodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé je to 90 lm/W, což je úplně normální hodnota. Před měsícem se začaly prodávat Cree LED (Cree XM-L U2) s více než 150 lm/W. Už na začátku roku 2006 se začaly prodávat diody (Cree XR-E Q5) s více než 100 lm/W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale platí to co jsem napsal výše, plus záleží na oné teplotě. XM-L může dávat až 150 lm/W při třeba 5000 K, ale nikoli při 3000 K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

až se to dostane na dvojnásobnou svítivost při čtvrtinové ceně, začne to být opravdu zajímavé :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S timto pristupem bychom jeste stale bivakovali s opicemi na stromech ;-) To je jako cekat az budou vsechny TV misto LED s technologii OLED, pak az to bude budete cekat az se zlevni, az bude OLED za rozumnou cenu budete cekat az se zas zlevni ta nova uzasna novinka holograficka televize, atd...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom že zákazníci čekají na výrobek s nějakýma parametry? Výrobce pokud není neschopný přijde s výrobkem který zaplní díru na trhu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je uplne v poradku, pokud nejsou ocekavani nerealna. Mel jsem spoluzaka, ktery pred koupi pocitace cekal, az bude mit procesor jistou frekvenci, disk minimalni kapacitu co si predsevzal a taky vytouzenou velikost RAM, a to vse za cenu, kterou si nasetril. Cekal necely rok a ten okamzik prisel. Myslite ze si pocitac koupil? Nikoliv, protoze kdyz uz se ho chystal koupit, zjistil, ze PC s parametry skoro o 50% lepsimi uz stoji jen o 30% ceny vic nez jeho vysnena konfigurace, tak si rekl ze pocka az spadne v cene na tu jeho nasetrenou castku ta vykonnejsi sestava. Jenze pak, kdyz ten okamzik nastal, se situace opakovala. Rok uz jsem ho nevidel ale myslim, ze pocitac dodneska nema....
Vyrobce nezacne zniceho nic vyrabet suprovy vysneny vyrobek na zaplneni diry na trhu, ale postupne se k nemu dopracovava vyvojem a pokud se nenajdou zakaznici, kteri si koupi ty mezistupne, nebude nic vyvijet. Nikdo nevyviji do supliku, kazda firma potrebuje, aby se ji vyvoj produktu zaplatil z prodeje predchozich modelu. Jinak nebude vyvijet nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je na výrobci co dokáže prodat, pokud lidi čekají na srovnatelný LED dejmetomu max. dvakrát dražší než úsporky... Na předraženost už zašlo hodně technologií (napadá mě třeba betacam), jestli to bude stejné i s LED coby zdrojem osvětlení se uvidí, myslím ale že díky číně se objeví "vysněné" LED zárovky poměrně brzy. (tam stejně vyrábí i "značkový" výrobci, jen si tu cenu osolí - proč nevydělat na nekritických zblblých nadšencích do LED a nesvést se na módní vlně že)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš spolužák je šťastný člověk...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ona LED technologie je krásná a fandím jí, ALE žárovky takto prodávané jsou zatím málo výkoné. Na krabičkách výrobců jako je třeba osram se přepočítává jeden watt LED žárovky na cca 5 - 6W klasické. Jinak řečeno, 5W LED září jako 30W klasik, a 7W jako 40W. Na čtení tudíž nevhodné protože září jako za dušičky, možná tak do koupelny nebo na záchod, ale jinde ne.
A výkonější se moc nevyrábí. Nejsilnější jsem měla možnost vidět na e-shopu ekvivalent 60W klasické (10W).

A pak už je tu akorát záležitost designu, kdy výrobce umístí LEDky do plochého kruhu, čímž se výrazně zúží ozářená plocha - tím pádem je taková žárovka vhodná spíš na bodové světlo, než světlo stropní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hledal jsem docela dlouho náhradu za klasickou žárovku. Po různých bludičkových úsporných žárovkách (23W categorie A) jsem zkusil poněkud dražší LED žárovku. http://www.dealextreme.com/p/e27-10w-252-led-1680-lumen-white-light-lamp... . Klasická 150W dle wattmetru brala cca. 160W a tato LED deklarovaných 10-11W. Svítivost se kvůli odlišné barvě světla obtížně porovnává, ale za světla LED žárovky vidím subjektivně více a lépe, než za svitu klasické. Pravděpodobně je to způsobeno bodovým charakterem světla klasické žárovky vrhajícím relativně ostré a neprosvětlené stíny o proti více rozptýlenému světlu LED žárovky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelze merit podle spotreby ve wattech. Dulezity udaj je vzdy svitivost a pak jeste teplota svetla. Zarovka, ktera spotrebuje 4W, muze svitit 360 lumenu (tedy jako tradicni zarovka se spotrebou cca 30W nebo usporna zarivka se spotrebou cca 10W), nebo muze svitit 70 lumenu coz je nepouzitelna bludicka i kdyz stale spotrebuje jen 4W. Zalezi na pouzitych LED diodach. Mimochodem podle direktivy Evropske unie jsou uz od lonskeho zari povinni vsichni vyrobci a prodejci uvadet u zarovek, vcetne tech LED, svitivost v lumenech, prave pro snadne porovnani jednotlivych svetelnych zdroju zakazniky. Nekteri vyrobci totiz, jako treba jmenovany Osram, caruji jen s watty a lumeny ignoruji. Jenze clovek nepotrebuje jen setrit, ale taky svitit. Rozhlednete se kolem kolik vyrobcu i prodejcu toto narizeni stale ignoruje a schovavaji za nizkou spotrebu ve wattech fakt, ze jejich LED zarovky mizerne sviti (jen v desitkach lumenu). Orientacnim voditkem mezi svitivymi a mizernymi LED zarovkami muze byt fakt, ze svitive LED zarovky mivaji chladic, protoze vykonne LED docela hreji, a naopak ty co sviti mizerne se chlubi tim, kolik maji LED. Ale i mezi svitivymi LED muze byt propastny rozdil, podle pouzitych diod, a tam uz pomuze orientovat se jen podle svitivosti v lumenech, pripadne podle svitivosti prepoctene na watt spotreby.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LED na záchod, koupelnu, chodbu... dle mého názoru naprostá zbytečnost/nesmysl, jelikož v těchto prostorách se pohybujeme minimálně = čas svícení je mizivý. Přínos úsporných a LED svítidel je tam, kde se svítí delší dobu. Bohužel bodovost, pořizovací cena, skutečná svítivost a barevná pohoda u LED není ideální. Jako noční obrysovou lampičku se světelným čidlem - to beru! Jako zdroj osvětlení pro práci, čtení,... to chce ještě pár let vývoje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LED jsou na zachod, do koupelny a do chodby idealni z duvodu, ze jim nevadi caste zapinani a vypinani. Kdyz tam date usporne zarivky (obycejne zarovky za par let uz nebudou), tak vam odejdou po roce protoze nemaji rady caste zapinani a vypinani a spotreba vam moc neklesne, protoze usporna zarivka ma vetsi startovaci proud a teprve az se nazhavi, zacne setrit a svitit. Pri stavajicich cenach to muze pripadat jako luxus davat do uvedenych prostor LED zarovky, ale ceny stale klesaji a svitivost stoupa. Kdyz ne letos, tak nejpozdeji pristi rok nastane cas LED osvetleni. Bodovost je mytus, ktery uz neni pravda, zalezi jak je udelany difuzer. LED zarovky Evolve sviti rovnomerne na vsechny strany. Barevna pohoda je vynikajici, pro me subjektivne i o trochu lepsi nez u klasicke zarovky. Je ovsem treba vybrat LED zarovku s teplotou svetla max 3500 kelvinu. Skutecna svitivost je konkretne u ECOlightu 630 lumenu u 7W verze, tedy okolo 60W pri porovnani s klasickou zarovkou. Projdete si doma svetla a podivejte se, jake zarovky tam mate. Myslim, ze 100W zarovek moc nebude, vetsina svitidel obsahuje prave 60W zarovky. Pusobi to na me dojmem, ze mate zastarale informace. Nejlepsi zpusob je poridit si moderni LED zarovku a vyzkouset sam. nejlepsim argumentem je totiz osobni zkusenost. Jen pozor na hodnoty kupovane zarovky (svitivost aspon 300 lumenu, cim vic tim lip, a teplota do 3500K). Zkuste vyhrat v tehle soutezi a nebdue vas LED zarovka nic stat. A muzete zkouset...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je docela mytus ze LED zarovkam nevadi casty zapinani a vypinani, je pravdou ze to nevadi primo te LED diode, ale vadi to porad stejne te elektronice pouzite v zarovce (usporne zarivce nebo LED)
Driv jsem se opravou/repasem usporek zbyval a vady elektroniky prevazovaly nad vadou trubice tak 65/35.
Dnes se vracim k opravam/repasu LED zarovek (vzhledem k zatim vysoke cene) a zatim je to vzdy na 100% zavada elektroniky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cenově je dost přepálená. Já používám v lampě tuhle: http://led-230v.cz/usporna-zarovka-led-12x-high-e27-ovalna-bila-denni-6-... a plná spokojenost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem šel nedávno do "OSRAM Parathom Classic A", údajně 8W. Jelikož je bílá, tak lze špatně porovnat svítivost s klasickou žárovkou. Nicméně musím říci, že bych jí asi přirovnal k 60W klasický žárovce (to je asi způsobeno tou bílou).
Startuje lehce z opožděním, máčkne se na vypínač a po skoro 0,5s se najednou rozsvítí a hned naplno. Je to nepříjemná prodleva, která někoho nemusí trápit.

Další věcí je bílá barva, chce to přecijen něco teplejšího. Bílá se hodí tam, kde člověk pobývá jen chvilku (chodba, toaleta, posvítit si na verandě atd.) Na práci pod bílou to není, jelikož unavuje.

Poslední věcí je asi barevné spektrum. Někde jsem četl, že na tom není led žárovka také moc dobře a v tomto klasickou žárovku zatím moc nedohání. Ale nevím, co je na tom pravdy, třeba se vyjádří někdo fundovanější.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se spektrem je to opravdu horší. Klasická žárovka je tepelný zdroj a má spektrum rovnoměrné přes všechny vlnové délky. LED žárovka v sobě kombinuje princip klasické LED, což je monochromatický zdroj + luminoforu jako u zářivky. Výsledkem je obvykle špička v modré (vlastní spektrum LED) + nějaký ne příliš plynulý průběh ve zbytku spektra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spektrum žárovky není rovnoměrné, ale spojité. Rovnoměrné by znamenalo, že jsou všechny barvy zastoupeny stejnou (podobnou) měrou a to není pravda. Pravda je, že jsou zastoupeny všechny barvy a jejich intenzita se plynule mění.

Barevné spektrum žárovky je podobné slunečnímu světlu, ale rozhodně není stejné.

Existují zářivky s barevným spektrem podobným slunci/žárovce, ale jejich spektrum je mnohem víc odlišné od slunečního světla než světlo žárovek.

Bílého světla LED se dosahuje nejméně dvěma velmi zásadně odlišnými způsoby. Jednak UV LED obalenou luminoforem a druhak RGB LED.

Amatérský spektroskop
http://amper.ped.muni.cz/jenik/vyuka/petr.benesovsky/spektra.htm

Kdysi jsem našel hodně zajímavý katalog i se spektrogramy světelných zdrojů. Tuším od Osramu, Phillipsu ... nevím přesně. Bohužel se mi ho nedaří dohledat.

Fakt je, že nespojité barevné spektrum může působit problémy. Různí lidé mohou reagovat různě. Běžný efekt špatných bílých LED je, že oslní, ale přitom máte dojem, jako by byla okolo divná bílá tma. A pod...

Podle mých zkušeností nelze obecně říct, že je nějaký světelný zdroj úplně špatný (wolframové žárovky nevyjímaje). Ale mnohé jsou nevhodné v konkrétních situacích. Např. mám velmi špatné zkušenosti s LED reflektorem na bicyklu, halogen funguje lépe. Taktéž k osvětlení pracovního stolu, kde skutečně něco dělám, nejenom koukám na monitor, bych volil halogen, třeba malé bodovky, do kuchyně raději zářivku, na WC cokoli, do dlouhé chodby LED ... různé situace, různé potřeby ...

Upřímně ale nechápu pseudoekologické šílení okolo "špatných žárovek". Zaprvé spotřeba svítidel v domácnosti není nejvyšší (co třeba topení, vaření ...). Zadruhé je to jen hliník + vlákno z wolframu, pár drátů, sklo a lepidlo na baňku. Kromě lepidla vše recyklovatelné. S LED to je horší, připočtěte napájecí zdroj (sítě SELV). Se zářivkama to je ještě horší o rtuťových výbojkách nemluvě. Atd... kromě spotřeby je na tom nejlíp stará wolframová žárovka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak nevím, ale halogenové žárovky jsou na tom co se týče ekologie podstatně lépe než wolframové a to díky lepší efektivitě i delší životnosti, nechápu proč se někteří staromilci stále drží archaických žárovek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti halogenovým žárovkám. Důvodem je skoro určitě cena halogenů. Navíc donedávna byly běžně dostupné / rozšířené jen malé halogenové bodovky, které potřebují rozvod 12V napájení a tudíž i napájecí zdroj schopný dodat dost velký proud (skoro 3A na jednu 35W bodovku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máte zastaralé informace. Mluvím výhradně o žárovkách pro závity E27 a E15, kde se prodávají plnohodnotné halogenové náhrady např. v Ikea za 50Kč/ks s dvojnásobnou životností a o 30% nižší spotřebou a to se rozhodně vyplatí. Existují dokonce halogeny ve třídě B s úsporou 50% (zatím drahé), které evropskou unií nebudou zakázány ani po r.2016. Opravdu nechápu proč se držet žárovek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za pekny prispevek. Mate prakticky ve vsem pravdu. Evolve LED zarovky maji teplotu svetla 3000 kelvinu, coz je velmi blizke prijemne nazloutle barve tradicnich zarovek. Startuji ihned po zapnuti vypinacem, bez prodlevy. Je tam i model s teplotou 6000K, ale ten je urcen spise pro prisvecovani v kancelarich, kdyz denni svetlo zvenku nestaci. Domu bych si to vzivote nedal, tam mam vsude LEDky s teplotou svetla 3000K. Jedine v cem s vami trochu nesouhlasim je spotreba. Uprimne nemam rad tradicni zarovky: vic topi nez sviti, jsou krehke (kdyz prasknou, rozleti se vsude strepy), dost casto odchazi a spotreba domacnosti je minimalne z 1/3 tvorena prave zarovkami (zbytek je lednice a pracka, domaci elektronika a vareni spotrebuje minimum, stejne vetsina lidi vari na plynu a novostavby uz mivaji spise usporne indukcni desky).
A perlicka na zver, ktera se muze stat kazdemu. Kdyz jsem o vikendu montoval do stropniho svetla nove porizenou LED zarovku, vyklouzla mi a z vysky 2,8 metru spadla na dlazbu. Rozpadla se tim narazem na tri kusy (banka/difuser, chladic, kovove sroubeni). Kdyby to byla tradicni zarovka, jsou strepy vsude a mozna i v ocich. takhle jsem jen slezl ze zidle, LED zarovku poskladal zpet dohromady, nasrouboval do svetla a vesele sviti (a doufam ze dalsich 20 let k tomu svetlu nepolezu a zarovku menit nebudu, presto ze se jedna o velmi casto pouzivane svetlo v chodbe). A i kdyby praskla ta plastova banka (difuzer), nic by se nestalo, o rozptyl svetla by se postaral mlecny kryt stropnice a LED zarovka muze sviti i bez difuzeru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... pseudoekologické šílení okolo "špatných žárovek" ... podle profesmanů si přihřáli polívčičku lobisté výrobců úsporných zdrojů, kteří naivestovali do výrobních linek. nedivil bych se. u nás byla legistlativa o FVE ušitá tak "aby měli investoři jistotu" a maskovaná eko zdůvodněním

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

led ziarovky na trhu maju pomerne spojite spektrum, urcite viac ako ortutove vybojky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klasická žárovka rozhodně nemá spektrum rovnoměrné přes všechny vlnové délky. Má ho spojité a to není totéž. LED vytváří bílou obvykle složením červené, modré a zelené, takže svítí všeho všudy na třech vlnových délkách. Nechápu, co by měl dělat luminofor u LED, ten se u zářivek používá proto, že zářivka svítí převážně v UV části spektra a tudíž se musí použít luminofor k transformaci do viditelné části. To tedy u LED rozhodně nehrozí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, než jsem to dopsal, tak mne předběhl Cygnus :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U bílých LED se používá luminifor protože jde prakticky o UV zdroj (kvůli účinnosti). Takže žádné "nehrozí". Doporučuji si něco přečíst o konstrukci vysocosvítivých bílých LED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíš tím "bílých"? Máš na mysli teplotu 6000K?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoliv, akorát u jiných je jiné složení luminiforu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina bílých LED (nezávisle na barevné teplotě) je složena z modré nebo UV LED nad kterou je vrstva luminoforu. Je to tedy taková LED zářivka. RGB LED se pro bílé LED nepoužívají právě z důvodů nespojitosti spektra (třeba žlutá plocha by se po nasvícení RGB LED jevila značně tmavší než při nasvícení bílým světlem). Nepoužívají se většinou ani k podsvícení monitorů/TV, i když by se tam barevně hodily, a to z důvodů nestálosti barevného podání kus od kusu. U kombinace LED+luminofor dojde při stárnutí jen k poklesu jasu, barevné podání zůstává prakticky stejné, neboť je dáno vlastnostmi luminoforu. U RGB LED stárnutí vede k posunu vyvážení bílé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepředpokládám že se nějak výrazně používají RGB bílé LED na osvětlovací účel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na trhu je plno modelů různých zdrojů světla. Kromě konstrukce se liší i teplotou (2700K, 3500K, 4000K, 5000K, 6500K). Nemáte někdo představu, kterou z nich zvolit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2700K se barvou přibližují klasické žárovce - nažloutlé světlo, které asi vyhovuje většině. 6500K je barva denního světla, které ale při umělém osvětlení působí jako mrtvolně bledé - namodralé. 4000K je něco mezi, obvykle vypadá mírně nazelenale.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji Vám i ostatním za odpověď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží kam má přijít, k počítači bych volil takovou teplotu bílého bodu aby odpovídala nastavení monitoru (nerušila).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne volim klasickou zarovku, ta je naprosto idealni :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevím, ale mě přijdou podstatně lepší halogeny než žárovky, mají nižší spotřebu i delší životnost a světlo stejně kvalitní... žárovka je přežitkem minulého století.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Denní světlo má přibližně 5500K. Některým lidem to připadá příliš bledé, asi jsou zvyklí na žlutý oheň z jeskyně :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem koupil v LIDLu nějaké SMD LED 3W, svítí jako 35W obyč.žárovka. Světlo příjemně žluté..a do nedávna naprostá spokojenost. Nedávno začalo bzučet trafo v žárovce :-( i když po nějaké době přestane. Jinak ty ceny u nás v obchodech jsou opravdu přemrštěné. Stačí se podívat do e-shopu v Polsku (nebo stačí na AUKRO)a stejnou značku tam koupíte za 1/3 ceny u nás.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A presne o tom to je. Lidl na me jako specialista na elektroniku a elektrotechniku nepusobi, ale zase tam rad nakupuji vyborne nemecke cokolady a jine sladkosti a syry. LED zarovku bych si tam nekoupil. Retezce maji jedinou politiku - tlacit cenu dolu. A jaktoze jsou schopni nabidnout cenu o polovinu nizsi nez ostatni vyrobci na trhu (znackovi nebo neznackovi)? Protoze je produkt nekde technicky osizen. Vyrobni naklady se podlezt nedaji, pokud je nekdo vyrazne levnejsi, je to proto, ze produkt osidil na materialu (elektronicke a elektrotechnicke vyrobky v retezcich) nebo v okamziku kdy po nem budete chtit uplatneni zaruky, tak se vam vysmeje (Aukro, cinske e-shopy,...). Vyrobci s drazsimi vyrobky v nich (samozrejme krome ceny sve znacky) rozpousti i naklady na vyzkum a vyvoj, na kvalitni material, na okamzitou skladovou dostupnost, na bezproblemove uznavani zaruky, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To čerpáte z reálných údajů (prosím zdroje) nebo si to jen myslíte ? Aby byla cena třikrát vyšší tak by součástky musely být desetinásobně předimenzované, a to mi z reakcí na diskuzích na značkové výrobky nepřipadne, lidé si stěžují že odcházejí i tyto, snižuje se jim svítivost a podobně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mamlasos1:
I znackove vyrobky se mohou pokazit, rozdil je ale v pristupu k reseni reklamace a ve snaze odstranit pripadnou konstrukcni vadu. Vysledna cena neni jen o cene soucastek, ty tvori jen cast (max. tretinu). Zbytek jsou ostatni drive zminene naklady a hodne berou naklady na dopravu a skladovani. Ale je pravda, ze ceny v Cesku jsou vyssi nez ceny na shodne produkty v jinych zemich (at uz to jsou jine/zapadni zeme EU nebo USA). Je to dano tim, ze jsme mensim trhem (delaji se mensi serie produktu, tim padem je drazsi doprava prepoctena na kus, drazsi lokalizace, reklama, jsou u nas drazsi bankovni sluzby,...) a nizsi cena pracovni sily to vyrovnat nestaci. Vyroba obvykle neni v Cesku a pro obchod a logistiku moc zamestnancu treba neni. Verim tedy, ze v zahranici lze nakoupit LED zarovky levneji nez u nas. Ale samozrejme reklamace do zahranici jsou komplikovanejsi, neni mozne se predem zajit do obchodu podivat jak dana zarovka sviti, je tu jazykova bariera, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkná blsbost s tou dopravou a lokalizací když se nechá poslat z dealextreme je cesta v ceně a to je cena nižší, lokalizace čeho ? čtyř nápisů na krabičce a manuálu se dvěma odstavci ? jaká logistika ? Na to stačí jeden člověk pro x druhů a počet výrobků. Kdepak, já v tom vidím rýžung obchodníků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, prikladem muze byt nase skodovka, kdekoliv mimo nasi republiku je levnejsi a tim odpada vyse zmina lokalizace, doprava, logistika, reklama. rekl bych ze skodovka poslana do USA a z5 bude nakonec levnejsi, tak jak je to u mercedesu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu jen z malé části. Většina těchto svítidel, ať LED nebo zářivek se vyrábí v Číně. Rozdíl je většinou jen v obalu. Raději koupím LED za 45kč z E-shopu s tím že může brzy přestat svítit a vyhodím to, než (jak se mě stalo osobně) super LED světlo za 500kč které svítilo stejně jako to 45kč a které stejně po měsíci přestalo. Reklamace neuznaná, údajně se to mělo zničit nárazem!!! No nevím... 100% nikde nespadla a přestala svítit po měsíci provozu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vetsina LED zarovek se vyrabi v Cine nebo na Taiwanu. LED zarovku za 45 Kc bych rad videl, muzete mi prosim dat odkaz? Pokud existuje, jeji svitivost v lumenech bude smesna (radove desitky lumenu max). LED zarovka za 500 Kc, i kdyz cena nemusi vypovidat o kvalite, nemuze sviti stejne jako zarovka za 45 Kc. Opet, pokud mate konkretni odkaz, prosim dejte ho sem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

svítit možná ne, ale pos... se může kdykoliv. v životě mě nenapadlo reklamovat žárovku, která přestala svítit. kam jsme se to dostali....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak levné LED žárovky se občas objeví na AUKRU. Jedná se o klasický E27 závit nebo G4. Osobně tak levné nekupuji, byl to jen příklad. LED žárovky mám doma neznačkové, značka kterou jsem používal mě zklamala a můžu říct že to nebyla značka "Evolve". Byla to konkurenční firma a doufám že můžu napsat aspoň "P.....s"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nebo německý ostrý křen, americké mandle ... nebo výrobky ve kterých bezpečně poznávám české výrobce a výrobky jen s jiným obrázkem na obalu (Hamé, Varmuža, ...) a bez marží velkoobchodních mezičlánků mezi výrobcem a regálem. Stejně tak mohou fungovat jejich prodeje průmyslového zboží - vynechá se obchodní mezičlánek a nakoupí se omezený sortiment ve velkém množství - distribuce a propagace je zajištěna vlastními kanály.
Problem s ostatní distribuci a orientací podle ceny produktu je u nás v tom, že z ceny nelze dovodit kvalitu, protože naši obchodníci jsou schopní přeprodávat ten stejný výrobek o 20-30% dráž než primární dovozce/prodejce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LED osvětlení je dobrý maximálně jako dekorace. Mám několik LED "žárovek" z DX, které jsem koupil ze zvědavosti a využitelnost k osvětlení místnosti je prakticky nulová. Nehledě na to, že jedna odešla už po pár měsících.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš si vybírat. Noname je vždycky šmejd max. na pár tisíc hodin. Nejlepší je stále DIY, na DX můžeš koupit LED Cree, nejlépe XP-G nebo nově XM-L, tyto mají účinnost přes 100 lm/W

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a ještě taková jazyková drobnost.

Žárovka = svítidlo, kde něco žhne.

LED není žárovka! Nikdy nebude. LED je možná diodové svítidlo, nebo jen svítidlo, případně prostě jen LED ... nikdy žárovka.

Zářivkám taky neříkáme žárovka. Výbojkám taky ne...

Tahá to za uši podobně jako "větší velikost", "levnější cena" a jiné nesmysly.

Grammar nazi ruzel (sorry za provokaci, ale prostě to muselo ven)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím dat za pravdu i když pojem "žárovka" zlidovělo pro vše co svítí... Nedávno jsem byl ve specializované prodejně na svítidla a když jsem všude u LED svítidel viděl nápis "LED zářivka", tak jsem hodně přemýšlel o odbornosti prodávajících.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cygnus:
Zarovka je zlidovely pojem pro svitidlo nejakeho definovaneho tvaru. Proto se prenesene rika LED zarovka a kazdy vi o cem to je, i kdyz je pravda, ze negeneruje svetlo zarem. Stejne tak ADSL modem neni zadny modem protoze v nem zadna modulace-demodulace neprobiha. Ale pouziva se v tomto smyslu, protoze jde o zazity pojem. A takovych pripadu je vic.

Tomaio:
Nekupujte LEDky z DealXtreme nabo na Aukru (kde se jen s prirazkou preprodava zbozi z DX), ale kupte si poradne svitive LED u tuzemskych prodejcu. Sice mozna zaplatite trochu vic, ale nebudete mit problem nefunkcni LED reklamovat a zaroven budete mit jistotu, ze kdyz nekdo napise svitivost v lumenech, tak to tak skutecne bude svitit a nebude to zadne blikatko. Ja mam LED zarovkami vybaveny cely dum a pokud sviti pres 600 lumenu a teplota svetla je okolo 3000 kelvinu, je osvetleni dostatecne (v mensich prostorach az oslnujici, tam by stacilo mene) a svetelna pohoda dana barevnosti (teplotou) svetla je rovnez vynikajici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ještě neviděl LED u tuzemských prodejců, kde by se dalo spolehnout na uvedenou svítivost, ať už v lumenech nebo porovnání s ekvivaletním výkonem žárovky. Jsou to čísla vycucaná z prstu a pokud nemáte luxmetr, tak si to nemůžete ověřit.

Osobně kupuji jedině ze zahraničí a to od osvědčených výrobců Cree a Bridgelux, kteří mají jasně deklarované parametry v datasheetech. Pak si z toho vyrobím svítidlo sám a mám jistotu jak to svítí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde berete tu zkusenost? Mate osobni? Nakoupil jste si je (nebo pujcil) a vyzkousel/zmeril/porovnal? Pokud ano, hodte jim to na hlavu a nejlip na ne jeste poslete COI. Pokud je to jen vas dohad, nehadejte prosim. Konkretne muzu mluvit jen za Evolve a nase LED zarovky byly zmereny a maji uvadenou svitivost (samozrejme nejen v tovarne pri testovani ale vsichni hlavni profesionalni prodejci testuji produkty pred zalistovanim do sve nabidky a testovali i Evolve ECOlight a deklarovanou svitivost skutecne maji).
Jestlize si vyrobite LED svitidlo sam blahopreji, diody Cree jsou jiste vybornou volbou, i kdyz se nejedna o jedineho spickoveho vyrobce diod. Jenze spousta lidi si LED svitidla vyrobit nedokaze a pro ty jsou tyhle LED zarovky urceny. Znam truhlare, co by si nikdy nekoupil nabytek. Nakoupi si drevo a kovani a skrinky si vyrobi sam. Ma to z poctiveho dreva a bez skodlivych nateru, vse precizne rucne zpracovano. Jenze LED zarovky si nevyrobi a vy si zase nevyrobite nabytek. Ja bych si zas nikdy nekoupil pocitac. Vzdy si nakoupim komponenty a postavim si ho sam. Vim co v nem mam a vim, ze je odladeny pro maximalni mozny vykon. Proto je informace, ze si svitidlo udelate radsi sam a mate jistotu se svitivosti, trosku irelevantni ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíce jsou podvodníci znát z čísel a nesmyslných porovnání x W žárovka vs x W LED vs x W zářivka. To tu bylo i před LED a je to tu stále. Jak jsem psal výše nejsou lumeny jako lumeny, ale záleží na metodice měření: ANSI, OTF, luxmetr z tržnice apod.

Co se týče Evolve, tak jsem nenašel absolutně žádné technické údaje, ať už specifikace příkonu, výkonu, svítivosti, ani způsobu měření. Totéž samozřejmě u většiny ostatních výrobců. Vůbec web Evolve je chudý na jakékoli technické detaily, ale to už se dostáváme trochu jinam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si nesouhlasit s ADSL modemem. Zde ta modulace a demodulace opravdu probiha. Krome toho ma ADSL modem zpravidla i funkci routeru nebo podobneho zarizeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žárovka by mohla být považována taky za zářivku, protože září, vyzařuje. Největší žárovka je stejně Slunce :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

teda hladanie na tej ich stranke je uplna basen :)
http://img847.imageshack.us/img847/852/nenabol.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rovnako uchvatna je aj technicka podpora napr. multimedialnych prehravacov - od mojej kupy Evolve Blade uz presiel takmer rok a doteraz vydali iba 2x novy firmware. No ale zase je pravda, ze cenovo to bolo o 40% lacnejsie ako A.C.Ryan Playon!HD, na ktory vychadzaju nove beta verzie FW kazdy mesiac takmer -> ale aj tak su vsetky nahovno, len kazda trochu inym sposobom :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No kdyz je to levnejsi, tak to znamena, ze se na necim muselo usetrit...
tak trochu narazim na Evolve | dnes, 10:48 |

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kypec:
Jak Evolve Blade, tak zmineny AC Ryan PlayON!HD maji stejny HW zaklad, tedy stejne vyhody i nevyhody, pripadne stejne chyby. Jak jste spravne poznamenal, podstatne se lisi cenou, coz je jejich hlavni rozdil. Pokud vam neco na nasem FW nevyhovuje, muzete klidne pouzit FW od AC Ryan. Opravy FW vydavame tehdy, pokud si zakaznici na neco stezuji nebo pokud sami prijdeme na nejaky bug.
Na ceske verzi webu Evolve je nove nasazen kontaktni formular technicke podpory. V pripade, ze mate s prehravacem problem, pouzijte ho. Na slovenske jazykove verzi se formular objevi az po otestovani ceske verze za provozu, cili cca za mesic. Do te doby muzete pouzit ceskou verzi formulare.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se za vypadek sekce na webu Evolve. Je to opraveno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lze LED žárovky stmívat? U té soutěže je jako jeden ze záporů zářivek uvedeno, že je nelze stmívat, zatímco u těch LED žárovek pouze vyšší cena.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Názor: jdou a nejdou, pokud bude napájecí obvod udělán skrze klasické trafo tak do určité míry ano, pokud se bude jednat o spínaný zdroj (PWM) tak ne. Plnou regulaci jde čekat jenom u svítidel kde už s tím výrobce přímo počítá a dodává je jako komplet. Kdyžtak ať mě odborník opraví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Názor: pokud bude použit nějaký jednoduchý spínaný zdroj (bez zpětné vazby), mohlo by stmívání fungovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohlo :-)
Nicméně nikdy nevíte, jestli tím něčemu neuškodíte. Může to nepříjemně blikat, může to vysílat rušení, může se to přehřívat, může to vlivem nějakých přechodových dějů brzy odejít. Nebo nemusí, ale to bezpečně zjistíte jen vykucháním a odborným posouzením zapojení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Názor: To bude záležet na tom jak je takový zdroj konstruovaný, jak je napájen řídící obvod a pod. může a nemusí. Pokud se s tím že jde LED žárovka stmívat výrobce přímo nechlubí tak bych projistotu předpokládal že stmívat nejde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nektere LED zarovky stmivat jdou, tam kde to vyrobce primo uvadi. Evolve ECOlight ale bohuzel stmivat nejdou. Zatim jedinou bezproblemovou jistotou pro reseni stmivani jsou klasicke zarovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmeme jiz hotove "LED zarovky", u kterych vyrobce nepodporuje stmivani primo, da se predpokladat, ze stmivani nebude mozne - otazka co s takovou zarovkou udela klasicky triakovy fazovy stmivac, predpokladam ze spinanemu zdroji uvnitr zarovky se to moc libit nebude. Pokud vezmeme pouze LED a napajime ji spravne proudovym zdrojem, tak regulaci proudu dosahneme "stmivani" - takze LED lze opravdu stmivat a docela jednoduse. Delal jsem takhle upravu na jiz hotovem zdroji - viz http://www.dealextreme.com/customerphotos/quarantined/201101/42746-22bd2...
Zdroj je mozne potom ridit v rozsahu vykonu cca 6-30W, u tohohle ovsem nelze stmivat na 0, neni na to spravne navrzen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové nehádejte se jak svítí nebo nesvítí, řeknu Vám, až mi přijde výhra domu, jaký z toho mám subjektivní pocit :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Se světlama Vám poraděj na KUPZAROVKY.cz :=)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.