Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace HDMI 2.1a jde vstříc delším kabelům, integruje napájení

nepíšou jestli je vyžadování i plná specifikace 2.1? nebo ten maglajz z 2.1 zůstal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zůstal maglajz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDMI komunikace je přece oboustranná. Takže pokud mám napájení jen z jedné strany, tak nějak to počítá jen s jedním opakovacím prvkem uprostřed.
Třeba optika s převodníky na obou stranách tak moc reálná není, té by se hodilo oboustranné napájení. Ale je taky otázka, jestli by těch 1,5W dokázalo těch 48Gb/s na optice zvládnout. To nemám představu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nemohla být oboustranná komunikace při napájení z jedné strany? Jako původem elektrikář jaksi nechápu. Kostra čili zem je společná, napájecí vodič vede celým kabelem a je jedno, kde se na něj pověsí jaký zesilovač či opakovač. Naopak napájení z obou směrů by se muselo nějak technicky řešit. A nijak to nevylučuje možnost přenosu dat po optickém vlákně (nebo vláknech) oběma směry.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Takže pokud mám napájení jen z jedné strany, tak nějak to počítá jen s jedním opakovacím prvkem uprostřed.“

Proč?
Kabely běžně umějí napájet zařízení na opačné straně než je zdroj energie, u mnoha je to i smysl jejich existence :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDMI repeatery bez externiho napajeni exitujou i pro HDMI 2.0 https://www.alza.cz/premiumcord-hdmi-2-0-repeater-az-do-40m-d5453085.htm
Kazdopadne 5V napajeni je pro delsi kabely celkem k nicemu. V dobach kdy jeste mobily pouzivaly 5V na nabijeni byl hodne znat rozdil i mezi metrovym a dvoumetrovym kabelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobily pořád standardně používají pro nabíjení 5 V (umějí standardně 5 V a proprietárně s některými nabíječkami víc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umeji, ale pouzivaji jen v nouzi s "hloupou" nabijeckou. Vetsina mobilu ma rychlonabijeni, ktery pouziva az 20V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili jak říkám: Každý mobil s USB by standardně měl umět 5 V, některé mobily (byť asi většina) v kombinaci s některými nabíječkami umějí i více.

Takže bych řekl, že mobily pořád umějí nabíjení přes 5 V (s úbytkem ne-USB konektorů možná víc než dřív) a pořád se to v nemalém procentu případů využívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobily se prodavaj s nabijeckama co umej vic nez 5V uz 7 let. Cili tech co jeste pouzivaj 5V nabijecky bude minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to je kabel z Číny, ve kterém je místo vodiče jen měděný vlas o průřezu nula nula nic, tak samozřejmě. Všechno závisí na odporu vodiče a ten je dán materiálem, průřezem a délkou. Prakticky zanedbatelný vliv má v tomto případě teplota.

Prostě se použije lanko takového průřezu, aby to při dané délce stačilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se o USB a HDMI. Tam sou moznosti omezeny. Proc si myslis, ze QC a PD existujou?
Kdyz bys chtel tahnout 5V treba 50metru, tak pri odberu 1A bys na konci nemel ani 3V i pripouziti dratu o prumeru 1 mm2. Zvysit napeti je mnohem jednodussi a levnejsi reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To napeti na HDMI neni zadne seriozne napajeni, slouzi to jenom k detekci zda je pocitac zapnut (z pohledu monitoru), a pak k napajeni male EDID eeprom, ktera obsahuje parametry zobrazovadla, aby se dala vycist i v pripade, ze je monitor vypnutej.

K napajeni zesilovacu by to slo pouzit jen na strane zdroje signalu (prijimaci zarizeni toto napeti neposkytuje ale jen prijima), ale to je nestandardni pouziti, ale pro takovej kripl-standard jako HDMI, se nedivim ze si to nakonec odsouhlasili :)

A pak tady mame DP, kde je toto napeti poskytovano vyhradne pro ucely napajeni koncovky kabelu (at uz redriver, nebo opticka konverze, ale nejcasteji je to pro DP++ pro level shifter, nebo k DP-VGA jako napajeni), a to na strane vysilaci i prijimaci. S tim, ze na rozdil od HDMI, toto napeti neni prenaseno mezi zarizenima a propoj na danem napajecim pinu v kabelech neni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takto to uz snad funguje delsi dobu? Aspon mne vzdy prekvapuje, ze GK zna model pres HDMI pripojeneho projektoru, ktery nebyl jiz radu mesicu zapnut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EDID a DDC bylo soucasti modernejsiho VGA.
HDMI a DVI ho meli samozrejme od prvni verze standardu.

Ona ta identifikace zas u modernich zarizeni naopak zas nejede, protoze se pouzivaji ruzne integrovane chipsety, kde je EDID RAM a ta eeprom se emuluje a ono to cele musi byt pod proudem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč USB na 5 V normálně funguje?
(Ostatně podle mě je právě USB důvod pro těch 5 V, jednak aby to u starších zařízení šlo napájet z USB, jednak aby u novějších zařízení stačilo jedno napětí pro tohle a USB.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5V je tam odjakziva jako 5V, jenom odber byl specifikovan na 50mA typickych + idealne at tam je nadproudova ochrana, kdyby nekdo zkratoval drat. Typicka spotreba EDID pameti (I2C eeprom) byva kolem 1mA, a nic jineho napajeno krome ni nebylo.

Jsem nedavno opravoval jeden moniturek-rekorder (ma hdmi in+out) kde byl ulomenej hdmi konektor tak nesikovne, ze 5V pin sel do zkratu se zemi.. a tim nenastartovalo cele zarizeni, protoze zdroj to vzdal na sve ochrane. Po vymene konektoru jsem mel to zarizeni skoro zadara :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DisplayPort je takovy FireWire pro monitory. Akorat ze zatimco FireWire byl vytlacen USB, tak DisplayPort je uz ted postupne pohlcovan USB. Kazdopadne ani jedno asi neni konkurence pro HDMI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za mě taky DisplayPort je super a mám ho mnohem raději než HDMI.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem nedavno resil zpusob jak natahnout video signal z pocitace do 4k monitoru vzdaleneho 15-20m v pracovne. Vstup Mini-HDMI nebo USB-C. Monitor ma usb charge, ale neumi na usbc power handshake u dongles.

Asi nejvetsi problem, se kterym jsem se potykal je nedoladenost pri implementaci UBC protokolu na HW urovni ve vsech smerech. Jak na urovni hubu, tak dongle, tak i firmware v nekterych monitorech (i nektere ASUSy s tim maji problem).

Implementace protokolu DP over USBC je sice stable, ale pouze u LCD jako napr. lenovo. Zbytek je tak nejak individualne. A to vyrobci pri realizaci firmwaru reflektuji uplne presne specifikaci. Ten protokol ma jeste mezery, tak snad s Display Port 2.0 a USB5 to cele dotahnou do konce.

Zkousel jsem pripojovat monitor pres HDMI i USBC. Subjektivne u me vyhral USBC diky plne podpore dotykove vrstvy a usb hubu. U HDMI jsem se naopak setkaval obcas s presvicenym monitorem, pokud se chybne synchronizoval s GPU.

Monitor jsem nakonec napojil vyhradne na EGPU z duvodu stability systemu. V letnich mesicich mi to umoznuje laptop/pc dat na odlehle misto, kde moc nesviti slunce a navic pokud se laptop obrati vzhuru nohama se zavrenym vikem, odstrani se tim 100% cpu throtling v 30 stupnovych vedrech. Tedy zvedne se vykon i u toho stareho 2 jadra a pc nema potize stihat i moderni pc hry jako cod modern warfare, ale i bezne systemove aplikace bezi svizne. Pamet ma 16 gb ram a hdd 1TB nvm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

[PC]--[TB3]-->[EGPU]--[DP1.2]--[AB]->/P1/
[PC]--[USB2/3]-----------------------[AB]->/P2/

/P1,P2/-->[DP to USBC]-->/P3/

/P3/-[B]----[USBC-D]----[B]-->/P5/
/P4/------- [USBC-CH]---->/P5/

/P5/-->[LCD]

AB externe napajeny booster (nejcasteji micro USB)
B aktivni booster napajeny z USBC charge pinu
P1, P2...modularni delka, umisteni u power station, metalikou napr. 20m, optikou nekonecna
P3, P4...posledni mile max. 5m od napajeci zasuvky, vyhradne metalika kvuli stabilite pri sync a bidirectional komunikaci s usb hubem LCD
USBC-D...datovy usbc kabel k monitoru
USBC-CH..napajeci usbc kabel k monitoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle usporadani je to hodne stabilni. Ty aktivni boostery tam byt musi, protoze ten dongle funguje tak trochu jako edid pamet, pamatuje si posledni stav. Pokud jej ovesite externe napajenymi signaly, bude si posledni EDID synchronizaci pamatovat ikdyz jen tak odpojite pocitac od vsech kabelu a odejdete s nim na vikend pryc. Vratite se domu, zapojite a vse chodi jako hodinky.

Je to tedy i odolne vuci GPU DP powerstate.

Nemam stale vyresenou prvni synchronizaci. Tech 20m je moc a je tam velky jitter. Monitor se nestaci pres dongle synchronizovat. Je tedy nutne monitor nejprve pripojit napajecim kabelem a pote datovy kabel kratky max 2m od dongle vystupu. Pak behem 2minut prejit s nim do pracovny a rychle prepojit datovy kabel na 5m.

Napajeci kabel u monitoru se nesmi odpojovat. Jakmile se odpoji, je nutne jej znovu synchronizovat. GPU si pamatuje posledni EDID sync max. nekolik minut.

Asi uplnym resenim by bylo zapojeni EDID emulatoru mezi dongle a GPU, ale tak daleko jeste nejsem.

Jsem docela spokojeny. Protoze timto usporadanim jsem ze stareho i7 2core gen 6/7 vytahnul velke mnozstvi vykonu navic, takze mi stale vystaci jako desktop i v dnesni dobe. Notebook samozrejme ma nastaven v OS ultra performance power state.

Ale jsou to jatka, protoze dongly a monitory a casto kabely nejsou vzdy kompatibilni. Nejvetsi problem, na ktery jsem narazil je absence usbc akbelu s externim napajenim. Nic takoveho neexistuje. Zkousel jsem i TB4 hub, nebylo to lepsi. Chodilo to, ale dochazelo pri powerstate ke ztrate synchronizace v 10% pripadu. Takze ani moderni TB4 HUBy tento problem neresi. To nejlepsi co je dnes na trhu je 5m kabel usbc s boosterama na obou koncich.

Monitor musi zustat kontinualne pripojeny k dongle. Ale to vetsinou neni problem. Je to fajn, do pracovny vedou pouze 2 tenke usbc kabely, takze je tu i vetsi odolnost namahani v tahu.

Ten jejich USBC protokol je porod. Vyviji se pomalu. Do kazdeho kabelu je dnes nutne nacpat alespon jeden cip, jinak to nemuze fungovat. Snad to casem s TB5 nebo TB6 vice odladi a vychytaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.