Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace Threadripper 7000WX: až 96 jader, boost 5,15-5,35 GHz, 64-128 PCIe 5

Tady se jede pěkně podle plánu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jojo, je pravda, že TSMC posledních několik generací dobře drží plány. Ale s 3nm teprve uvidíme.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že ta továrna, kterou Intel TSMC zaplatil, už je asi hotová, ne? Kde jsou nějaké výsledky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bolo zlé, keby bola len hotová, 3nm z továrne TSMC v Arizone budú v roku 2027, ak nedôjde k ďalším problémom

published July 29, 2022
TSMC holds topping-out ceremony on the construction of Fab 21
Matt Schrader has been following TSMC's construction process since it began last year.
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-fab-21-arizona

TSMC says skilled worker shortage delays start of Arizona chip production
Published 5:43 AM EDT, Fri July 21, 2023
https://edition.cnn.com/2023/07/21/tech/tsmc-arizona-production-delay/in...

Jul 20, 2023, 11:14 PM

The world’s biggest chipmaker is pushing back the start of 4nm chip production at its new facility in Phoenix, Arizona, to 2025, blaming labor shortages
https://www.theverge.com/2023/7/20/23802107/tsmc-arizona-chip-factory-de...

PHOENIX, Arizona, Dec. 6, 2022 – TSMC (TWSE: 2330, NYSE: TSM) today announced that in addition to TSMC Arizona’s first fab, which is scheduled to begin production of N4 process technology in 2024, TSMC has also started the construction of a second fab which is scheduled to begin production of 3nm process technology in 2026.
https://pr.tsmc.com/english/news/2977

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a preto amd ma uz roky strategiu: vyvoj cipu robime pre dva vyrobne procesy, keby nahodou nami idealne pozadovany vyrobny proces nebol este k dispizicii

preto na prelome Q1/Q2 2024 AMD nebude mat ziadny problem uviest Zen5 pre desktop, lebo CPU chiplet bude half-node 4 nm TSMC, co neni nic ine ako full-node 5 nm+, vyvoj pocital aj s full-node 3 nm, holt mozno nejaky refresh zen5+ v Q1 2025 (a mozno nie, mozno 3 nm TSMC uvidime vo vykonnych vypoctovych cipoch CPU/GPU az v 2026 (u AMD napr. Zen6 pre desktop), mozno skor, nechame sa prekvapkat) .... ta kde by v AMD dosli keby krvopotne trvali na tom, ze Zen5 pre desktop musi byt 3 nm? dosli by do sraciek ako Intel a vyslo by to o dva roky neskor

u j3bnuteho intelu take strategicke planovanie nepoznaju, tam to dopadne tak, ze 3-4 roky pocuvame slubotechny ako to uz bude (uvaduzanie intel oridžinl 10 nm a intel oridžinl 7 nm, čúleky nazyvane intel7 a intel4)
intel uz nevie co a jako a kam, tak zo strategie "slubotechna" presiel na strategiu "budeme sa snazit uviest na cas, aj ked to bude zmrd/nedoj3bok"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno pokud je vydat workstation rok po server a consumer segmentu a navic jen pro partnery "podle planu", tak to je dost smutne ). Na sahodlouhy rant na uplne vynechani HEDT segmentu nemam cas, domyslete si ho sami ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Smutné? Víš kolik EPYCů museli vyrobit jen pro HPC segment, když Xeony skoro nikdo nechce? Je logické, že nejdřív zasaturovali lukrativnější trh, když "do roka a do dne by to nikdo nechtě, neb přijde další generace". Tohle bych fakt AMD nevyčítal, to je logické chování.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Museli? Pistoli u hlavy neměli, takže chtěli.
Lukrativnější trh, viděl jste ceny ThrPro/WRX80? (marže na ThrPro/WRX80 jsou určitě vyšší než na Ryzenech/AM5 použivajících shodné chiplety a ty na trhu nechybí)
Do roka vyjde další generace? Viděl jste odstup posledních generací ThrPro a s jakým odstupem vycházejí vůči Ryzenům/Epycům?

Prostě se AMD na své HEDT/WS zákazníky vykašlalo. Proč? Because We Can.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže TR a Epyc používají stejný centrální čiplet a stejné pouzdření (na rozdíl od Ryzenu který je má jiné). A pokud vím, tak tím úzkým hrdlem už relativně dlouho není výroba čipletů, ale kapacita pouzdřících a testovacích linek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Již před řadou měsíců tu proběhl článek, že pouzdřící kapacity již údajně nejsou problém.
Všechny Epyc Genoa umožňují 12-channel/socket, ThrPro mají být pouze 8-channel (IO die s chybou v
1 až 4 kanálech tak nelze v Genoa použít v ThrPro ano, pravděpodobně dtto s chybami v modulech IO).
Kdo ví zda se o finálním označení konkrétního CPU odpovídajícím modelem Epyc/ThrPro nerozhoduje až na základě osazení,testování(chování/chyb), či aktuální poptávky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě napadlo, že retail a server segmenty odebírají mnohem vyšší objemy než HEDT / WS segment.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tím spíše nemůže být uspokojení minoritního trhu kapacitním problémem, minimálně u těch nejvyhledávanějších modelů ThrPro (24c/32c) kde vysoké TDP milosrdně přikryje asi jakýkoli Ryzen65W -approved chiplet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď čítam posledné články o novinkách Intelu, tak tento Threadripper mi pripadá ako z inej dimenzie :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Avšak jakkoli je úžasné, jakým tempem už řadu let v kuse AMD posouvá možností pro servery a workstationy, u desktopů už dávno překročila využitelnou mez. 99% lidí prostě nepotřebuje ani 16core, nedokáží to efektivně a smysluplně užívat. Takže co je platné, že doslova za pár let třeba AMD uvede 384jádrové / 768vláknové EPYCy a rok poté Threadrippery, když rozumně využít v běžném desktopu běžným uživatelem nepůjde ani 5% tohoto počtu CPU jader. Celé to směřuje k něčemu trošku jinému, imho.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Trochu Dävide mícháš serverový a konzumní trh. Ve většině serverů se ty procesory využijí. Díky dlaždicím není problém vyrobit celou škálu počínaje třeba 16 jádrama.
To že 99% lidí nepotřebuje 16core mi trochu připomíná tu hlášku co je připisovaná Billovi Gatesovi.
Počítám, že se ale asi najde něco, co to zase zahltí (zpracování videa, 3D .., simulace)
Já sám jsem zatím spokojený s 4/4.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Úplně bych to s Gatesovým špatným odhadem RAM nesrovnával a to ze třech důvodů.

1) Nakonec i u té RAM došlo ke stagnaci, jen o dost později než Bill řekl. Můj 14 let starý PC má 8 GB RAM, ale stále jsou v prodeji PC se 4 GB RAM. To je stagnace dříve (v době kdy to Gates řekl) nevídaná.

2) Dnes už začíná být jasné, že revoluce paralelního programování má zásadní problémy. Ono to souvisí i s krizí programovacích jazyků. Optimisté na tomto poli už nejméně 10 let stále očekávají a stále slibují.

3) Krize křemíku. Velká jádra jsou potřeba, jejich velikost roste a výroba je čím dál dražší. Opravdu nevidím reálně přítomnost 16 velkých jader v mainstreamu a to až do konce křemíku. Vůbec bych se nedivil, kdyby např. v notebooku bylo i za 5 let běžné CPU s 2-4 p-cores doplněné 8-16 malými jádry. Rozhodně ne 16 velkých jader a to ani v desktopu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ci principialna zavislost algoritmov na vystupoch predoslych krokov ma nieco spolocne s programovacimi jazykmi. Ked je raz medzi datami v jednotlivych fazach vykonavania algoritmu zavislost, nespravi s tym nic ani guru Jara.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že dříve (a asi i dnes) se věřilo, že se ta principiální závislost algoritmů podaří nějak obejít/ohnout jinými přístupy k problému. Jenže lidský mozek to prostě nedává...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takej blbosti nemohol nikto s elementarnou znalostou matematiky verit.

Riesila (a podla mna aj vyriesila) sa concurrency - potencialna paralelizacia uloh, ktore paralelne bezat mozu, ale bezne sa paralelne nespustali, lebo archaicky styl programovania. Typickym prikladom je napr. synchronne nacitavanie dat, kedy program visi v blokujucom reade, kym data nedostane.

Na toto sa nejake jadra navyse hodia, ale z principu veci ich zas tak vela netreba, pretoze tych konkurentne beziacich mikro uloh zas tak vela nebude, aby vyhulili vykon velkeho poctu tucnych jadier.

To tvrdenie hore vyzera, ze tieto dva problemy sa zmiesali dokopy a prezentovali sa ako jedna a ta ista vec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji doby, kdy slavný Windows zatuhnul a nereagoval na nic, dokud nepřečetl nebo nevzdal čtení poškozeného CD.
Teď by s obsluhou zbytku systému nemělo mít ani druhé atomové jádro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vše důležité(výpočetně náročné) je již dnes řešeno převážně paralelně, často dokonce s využití GPU. Těch pár nepodstatných ST-only problémů si může na vyřešení klidně chvíli počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Paměť - 8GB modul je to nejmenší, co teď koupíš pro DDR5.
2) Kdybychom potřebovali masivní paralelní programování, vraceli bychom se tak trochu do doby DOSu, kdy člověk měl puštěnou jednu úlohu. Nicméně už tenkrát se řešil přebytek výkonů pomocí distibuovaných výpočtů SETI a podobné projekty.
3) 5 let je pořád krátká doba - nejde tolik o ten křemík, ale o to jak to využíjí programy a tam ten cyklus je určitě delší. Viz třeba operační systémy (a to se každý nový Windows chvástá jak má menší nároky na HW ;) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Prodávají se nové notebooky se 4 GB RAM. Na verzi ddr nezáleží, prostě je to v nabídce jako nový stroj.
2) V době DOSu někdo pouštěl SETI apod. projekty? To tedy v mém okolí přesně 0 lidí. V té době byl výkon hodně drahý, bylo ho málo a připojení k internetu sotva na začátku svojí cesty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Vyfiltroval jsem si na Zelenem Ufonovi a tech 4GB ntb je tam 41... z vic nez 2000 vsech. (Velka cast z toho jsou barevne variace na to same)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je ostuda, že tam vůbec jsou.
Navíc je to ve většině případů připájené.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale no, SETI@HOME a podobne veci su skor k roku 2000. To uz davno nebola doba DOSu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to je tak dávno, že už si to nepamatuju. Vím, že to běhalo jako šetřič obrazovky nebo na pozadí. V každém případě to byla doba, kdy procesory byly jednojádrové, maximálně někdo měl dva procesory, a bylo zvykem pracovat na jedné úloze (možná s puštěným winampem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V klidu šlo používat více programů, ty CPUčka to už v pohodě zvládaly. Já měl v té době cosi jako Cyrix 6x86MX na 200MHz tuším a 3-4 spuštěné programy běžně (vytáčený internet + NetScape, Excel/Word, zmíněný WinAMP a TotalCMD, možná ještě něco k tomu, už si nepamatuju). Jenom hry se spouštěly bez čehokoliv běžícího na pozadí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale nebylo to na DOSu, ten nebyl multitaskovy.

Jinak samozrejme na jednom CPU muze bezet multitasking. Nemam na Win pustene skoro nic a bezi nekolik tisic vlaken.... Na jadro vychazi v prumeru cca 500 vlaken....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad s jednou vyjímkou. Příkaz MS-DOSu PRINT uměl běžet "paralelně" (na pozadí) a dalo se mu specifikovat kolik se mu má dostávat "pozornosti" (zdrojů).
https://home.csulb.edu/~murdock/print.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale to nebyl multitasking, spustil se nejspis nejaky casovac, ktery aktivoval preruseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem se to liší od preemptivního multitaskingu na jednojádrovém CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu businessu vůbec nejde o to, kdo co potřebuje, ale kdo si co koupí a kolik je za to ochotný zaplatit.
Co člověk skutečně potřebuje je spíš filosofická otázka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vy si myslíte, že business (zákazník) nezvažuje své potřeby, potenciální řešení v kontextu dostupných zdrojů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v pohode. Stale su v predaji 6-jadrove procesory. A my co aspon obcas tych 16 jadier uzivime si ich mozeme kupit.

Stale so slzou v oku spominam na rok 2014 a najvykonnejsi dostupny procesor pre smrtelnika za snad 550 eur - i7-4790. Aj na tie hodinu a pol trvajuce buildy a odistuje sa mi vo vrecku atomova bomba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stále jsou v prodeji i 2jádrové procesory, jen už mají špatný poměr cena/výkon, čímž popírají dřívější smysl lowendu. Proč kupovat za 2 tisíce dvoujádro Intel, když můžu mít za stejnou cenu šestijádro AMD s jen o málo horší architekturou.

Ale jinak by to nebylo pro běžné použití nic extra zoufalého, jen ta cena je směšná.
https://www.youtube.com/watch?v=DkSBlwh6kCM

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dejme tomu, že je pravda, že AMD u desktopů už dávno překročila využitelnou mez ... Jak se to negativně projevuje na nabídce a cenách? To Intel skučí a prodává "na krev" přetaktované procesory, aby s odřenýma ušima držel krok ve výkonu benchmarků. To u něj je ta cena vysoká ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v inej dimenzii od 2017. Ale zistili to a priznali si to o dva roky neskor. Dovtedy len mavali rukou, pcheeeee co tam jaky Zen.

Ta dimenzia sa vola "prdel".

Tusim pred dvomi rokmi sa uz nechali u Intelu pocut, ze v 2023 uz budu krali, uz prevezmu žezlo, uz to tu bude vsetko valcovat vo vsetkych segmentoch trhu (server, desktop, NTB) a budu mat 2-nasobny vykon na socket ako konkurencia.
No 2023 uz je - a zasmejme sa spolocne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A holt my jsme v tom z nejhorších paralelních vesmírů, na rozdíl od těch kde ThrPro nevychází s takovým zpožděním za Epyc/Ryzen, kde mu zůstalo 12-channel RAM, linky PCIe má v plném počtu u celé řady, kde HEDT edice Thr přežila, OEM výrobci WS nedostávají dočasnou exluzivitu atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen 64 PCIe linek pro ThrPro? V AMD mají fakt smysl pro černý humor, to se jim zase musí nechat.

Použité IO die v ThrPro 7000WX musí být ještě větší odpad než jsme doufali.

Bohužel chybí vcelku podstatné informace, např. z kolik chipletů jsou nižší modely sestaveny. Z čehož vyplyne jejich paměťová průchodnost.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro tebe je tu intel n100 :P

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť by ses do těch 128 zamotal. Normálně stačí 24 linek. Upgrade z verze 4 na 5 je dostatečný. V téhle kategorii se počítá s tím, že není problém upgradovat SSD častěji než je běžné a při výběru neškudlit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak vám pomůže navýšení standardu z PCIe 4.0 na 5.0, když potřebujete připojit více jednotlivých karet (dnes typicky 4.0)?

Tím větším odpadem jsem myslel, že nejen mohou být použita IO die s pouze 8mi funkčními RAM controllery, ale zmíněné omezování počtu linek ze 128 na 64 u některých modulů by nasvědčovalo že patrně mohou být použita i IO die s chybnými IO bloky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pomůže to v případě, kdy mám velké nároky na úložiště a chci snížit počet SSD. Ono je dost těžké si představit konfiguraci, kde by těch 64 linek nestačilo - to už je hodně zvláštní PC i ve světě hodně zvláštních PC s Threadrippery. Nadupaný AM5 má 24 linek, LGA 1700 20 a drtivé většině to vůbec nevadí. Jen kvůli zanedbatelnému procentu zákazníků se to nevyplatí. Kdo chce víc, musí vzít top model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo tu potřebu nikdy ani zdaleka neměl není osobou povolanou, aby se vyjadřoval k dostatečnosti těchto zdrojů u takové platformy. Ve svém šest let starém Threadripperu jsem měl 64 linek, které my došly někdy v roce 2020.

Pověsti tedy nelhaly, že AMD nám vrátí HEDT (X399,TRX40), koho by napadlo že tak učiní ořezáním většiny modelů proti dvěma předchozím generacím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A cos na to všechno navěsil? To bude PC unikát i ve větším městě.
Osobou povolanou nejsou lidé, kteří tvoří necelé procento zákazníků AMD. Procento zájemců o pasivně chlazený notebook je určitě řádově větší (můj odhad je tak pětina) než těch, co jim nebude stačit 64 linek PCI-e 5.0 a taky mají smůlu, protože najít nepředražený pasivně chlazený noťas je peklo. Osoby povolané jsou šmejdi z AMD-Intelu a spolupracujích firem co na to kašlou. Kašlat na méně jak procento prodejů se dá pochopit, ale ignorovat pětinu zákazníků....to už jsou šmejdi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

16 ... 1. slot GK (PCIe 16x) 1080Ti
4 ... 2. slot 10GLAN (slot zachranený riserem zpoza 2,5 pozicoveho chladice)
16 ... 3. slot PCIe 16x => 4x NVMe (4x Samsung 970Pro)
4 ... 4. slot PCIe 4x BMD Decklink Capture/Playback
12 ... on-board (tři M.2 NVMe)
~~~
52 linek vyuzito (na slotech PCIe/M.2 s celkem 60 linkami)
na další GK, Decklink mi už nezbyly sloty/linky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, i když nevím co máš za RAID, tak by to s PCI-E 5 SSD šlo určitě zredukovat. Rychlosti i kapacity poskočily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung 970 Pro NVMe jsou poslední MLC(2-bit) SSD, každý z nich je schopen trvalého zápisu 2,5-2,7GB/s přes celou kapacitu SSD (nepoužívá pseudo-SLC cache a data zapisuje přímo). Schválně zda najdete nějakou náhradu o kapacitě 4TB s trvalým zápisem 10GB/s+.
https://www.monitos.cz/tmp/4x_970Pro_1TB_NVMe.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upínat se na jakékoliv SSD není moudré, kór když už se nevyrábí. Já bych si taky raději koupil 240 GB SLC s 10letou zárukou za cenu 1 TB TLC, ale holt smůla.

1 proti 4 to je hodně nefér přesilovka a v kontextu upgradu systému se sedmi SSD o ničem. Kup si 4x Crucial T700 2TB, po 20 sekund budeš zapisovat 40 GB/s a poté stále 14 GB/s. To že to po 400 sekundách klesne na asi 5 GB/s a po 600 sekundách se to vrátí na 14 GB/s je lehce snesitelná daň za vyhožení 3 zbytečných SSD co sežerou 12 linek. Najednou je těch 64 linek PCI-E 5 v pohodě, ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Navrhujete nahrazení čtyř SSD čtyřmi SSD a zbavení se dalších tří SSD o jejichž účelu nemáte ani tušení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony existují SSD co jedou celou kapacitu v pseudoSLC režimu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uveďte příklad. To SSD(pSLC) co znám není v sekvenčním zápisu žádný přeborník (ani dle specifikací).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypada, že šance na více PCIe linek u nové generace Thr(Pro) umírá poslední.

HEDT platforma 79x0X
"pro TRX50 PCIe® lanes (Total/Usable) ... 92 / 88 (with up to 48 PCIe 5.0 lanes)"
WS platforma 79x5WX
"pro WRX90 PCIe® lanes (Total/Usable) ... 148 / 144 (with up to 128 PCIe 5.0 lanes)"

Takže možná těch linek bude možná větší počet jen ty zbylé budou 4.0, uvidíme dle specifikací MB.

Již z cen z non-pro SKUs to vypadá na zdražení 3970X stál při uvedení 1999US$, 7970X má stát 2499US$.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1162/amd-introduces...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se libi ze tyhle ThR serie 7000 rady Pro jsou osazena ne-c jadry, nabizi tak hodne vykonu(porce jader a vysoky pracovni takt), porce cache je take ohromni, jedine co zamrzi je pritomnost 128-linek PCI-Express 5.0 jenom u nejvyssiho a to 96 jaderneho modelu, 64 by si take tenhle pocet zaslouzil, jeste dalsi vec, AMD se zuby/nechty brani uvedeni 48 jaderneho modelu(je to jiz zvyk od 5000 serie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to bude naceněné tak, že se koupí minimálně jeden Crucial T700 4 TB (pci-e5 x4) za 17 tisíc a nad nějakým šetřením se neuvažuje. Zákazníků s tak extrémními potřebami (64 linek nestačí) je jak šafránu a nemůžeš se jim přizpůsobovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč jen pro ten 64c ThrPro. V předchozích generacích ThrPro měly 128 linek snad i 16c/24c modely. Pokud máte use case "RAM/IO intensive" jaký smysl má kupovat kvuli tomu 96c SKU? To je již jednodušší postavit řešení na Milanu/Genoa.

Myslím, že ořezání L3 cache u nízkých modelů je především obchodní rozhodnutí, aby se pro server tasky nasazováním ThrPro nekanibalizoval trh (dražších?) Epyců Genoa.

Co asi čekat od monopolu (de-facto).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koľko liniek má Intel HEDT? Oh, wait... Kto chce 128 liniek, nemá na Epyc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí mu zredukovat těch jeho sedm SSD z nichž minimálně 4 jsou zastaralé a zbytečně zabírají místo/linky. Dávat k této nové generaci Threadripperů zastaralé PCI-E 3 SSD je šetření na nesprávném místě, vždyť samotná deska nepůjde pod 15 tisíc. S novými pcie 5.0 SSD si i on v pohodě vystačí s 64.

Kromě toho mají snad všechny desky max. 7 PCI-E slotů a konfigurace, která potřebuje plných 7x16 (natožpak 128) linek je hoooodně neobvyklá. To už se kupují asi jen nějaké spešl čtyřsocketovky s 8 slotama co jsou jako yetti, kterého téměř nikdo neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádné dnešní NVMe PCIe 4.0/5.0 nedosahuje takové výše/vyrovnanosti sustain zápisu jako "zastaralé PCIe 3.0" Samsungu 970 Pro. Nesmíte se nechat oslnit marketingovými hodnotami reflektující rychlost prvotního zápisu do pSLC-cache do okamžiku jejího zaplnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Požadovat vyrovnanost rychlosti zápisu je stejná chyba, jako požadovat aby procesor běžel jen na jedné frekvenci. Samsung 970 Pro NVMe s trvalým zápisem 2,5-2,7GB/s přes celou kapacitu SSD? Vždyť je to tak málo!
Crucial T700 2 TB
1) Prvních 20 sekund zapisuje rychlostí 12 GBps - Samsung úplně v háji.
2) Potom dosahuje 3.6 GBps od 20 s do 400 sekund - Samsung v háji.
3) Od 400 s do 650 s má jedinou krizi a klesá na asi 1,8 GBps - Samsung vítězí, ale ne moc drtivě.
4) Od 650 s až do konce opět 3,6 GBps - Samsung v háji.

Z pohledu uživatele je bod 3 nepodstatné zakuckání, zatímco ty ostaní body jsou cítit více. On hlavně skoro nikdo nezapisuje 2 TB dat v jednom zátahu, takže v reálném světě vynikne bod 1 a 2, protože se do bodu 3 často ani nedostane. Crucial je lepší volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud use case vyžaduje trvalou průchodnost okolo 10GB/s zápisu vyšší rychlost na začátku SSD mu k ničemu nepomůže a rychlostní omezení ve středu ho potopí.

Nestačilo by to ani na uncompressed 10-bit 8K60p v reálném čase. ;-)

Video
ID : 1
Format : RGB
Codec ID : r210
Codec ID/Hint : Blackmagic Design
Duration : 1 min 0 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 67.9 Gb/s
Width : 8 192 pixels
Height : 4 320 pixels
Display aspect ratio : 1.896
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 60.000 FPS
Color space : YUV
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 32.000
Stream size : 475 GiB (100%)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aký má zmysel nahrávať nekomprimovane 8K video? Nie je možné použiť komprimáciu aspoň 1:3, alebo kľudne 1:5? To by na kvalite nemalo byť ešte vôbec vidno. A ako sa také video nahráva?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhodou nekomprimovaného videa je jeho výpočetní "nenáročnost" a bezeztrátovost, prakticky jde o RAM/IO operaci. Tento příklad byl zvolen čistě účelově, aby deklarovaných 4x 1,8GB/s (< 68Gbps) na to rychlostně nedosáhlo. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve filmu je penez jak zelez, tak si holt postavis PC na nejsilnejsim TR, co ma linek habadej. Ano, mozna je to zbytecny vydaj, ale to se v rozpoctu zcela jiste ztrati.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aká kamera vie natáčať nekomprimované 8K@60 video a na aké úložisko? A vzhľadom na pomer u bežného videa, je pomer 1:5 nič. A kto má 60 TB úložisko, aby sa mu tak vošiel 2h film?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí jít o natáčení, ale zpracování v rámci NLE. Pokud se průběžne cachují výsledky dílčích úprav (v plné kvalitě/výstupním rozlišení), je pak možné tyto mezivýsledky použít při scrubbingu po timeline či finálním exportu (vlastní rendering tak již teoreticky nemusí probíhat) což může ušetřit čas.

V dobách PALu byl "Holy Grail" bezeztrátový grabbing 720x576i50, což představovalo datový tok cca 20MB/s (při použití Huffyuv kodeku méně), dnes je TV maximum 8K60p tak se přece nenecháme zahanbit?

64TB NVMe úložiště (16x 4TB) bez redundance vyjde na cca 100 000Kč. To je jako půjčit si Arri Alexa 35 na týden.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Epycy maji relativně nízké ST takty (což u typické serverové MT zátěže nevadí), u WS ovšem jde typicky o mix ST/MT úloh, přičemž právě z těch ST(pár threadových zátěžích)́ se odvíjí responzivnost systému.

Minulé generace ThrPro (39x5WX a 59x5WX) měly linek jako Epycy (100+).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel Optane DC P5800X Series (3.2TB, 2.5in PCIe x4, 3D XPoint)
Na to můžete zapisovat do alejujá.. a 2x rychleji než ty SSD co máte a navíc to není limitované počtem přepisů.. Že je to drahé? No to je druhá věc. Ale nejvýkonnější. Nedá se to sehnat v Česku? Tak si to objednejte v zahraničí. Vše je jen otázka peněz.
Pokud je 2 -3 tis USD za disk s tak malou kapacitou moc tak si prostě kupte pořádný radič jako je MegaRAID 9670W-16i.
Strčte si do toho víceméně konzumní NVME SSD. nebudete muset data přesouvat sem a tam,na zatěžovat PCLe linky. vytvoříte si tam HW pole o kolika TB chcete a na kolik stačí peněženka. Že to není levné? No jistě.
PS sám mám nekolikaset TB pole.. sic ne v NVME, ale má to své výhody.
https://www.storagereview.com/review/broadcom-megaraid-9670w-16i-raid-ca...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://static.tweaktown.com/content/1/0/10278_14_micron-7450-pro-7-68tb...
Pokud jsou Optane příliž drahé.. a zbytečné pak je tu levnější Micron, na 128kb má výkon stálý až dokonce.. Chce to jen hledat mezi serverovými produkty a ne plakat. Jo to je ten Micron z testu toho řadiče. Při troše dobré vůle se dá obejít i bez něj. Kapacity téhlo nové generace jsou větší a i rychlosti. Při sekvenčním zápisu i čtení zvládnou obojí najednou. dostatečně rychle.

IT/DATACENTER & SUPER COMPUTINGSSDS
Micron 7450 Pro 7.68TB Enterprise SSD

Read more: https://www.tweaktown.com/reviews/10278/micron-7450-pro-7-68tb-enterpris...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.