Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Spotřeba grafických karet - vývoj a přehledy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trochu OT: nevíš kdy VIA/S3 konečně vydá tu DX11 kartu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako porovnanie zaujimave ale inac je to trochu OT. Je to uplne iny segment a do klasickeho desktopu vhodne maximalne pre VIA fanatikov. Ich dostupnost bude u nas minimalna a cena neadekvatna.
Co pozeram, tak uz su v zahranici dostupne http://www.e-itx.com/via-eh1.html Cena nevyzera lakavo a doveru u mna nezvysuju ani ovladace na oficialnej stranke VIA, ktore su stale z konca minuleho roka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>del42sa & odb: Ja to píšem ako zaujímavosť.
A jasne píšem, že sa jedná o embedded pre Digital Signage Solution.
Cena je adekvátna kvalite a záruke, ktorá je 7 rokov.

DirectX 11 VIA powered by S3 Graphics bola už v lete posunutá na rok 2012 jedná sa hlavne o IGP. Či prídu aj dGPU sám neviem. Pokiaľ embedded zákazníci usúdia, že je pre nich DX11 a dGPU potrebné karty s čipmi s DX sa zaradia do výroby.
Alfa a omega v tomto segmente je stabilita = kvalita (žiadne experimenty s ovládačmi napr. každý mesiac sa nepripúšťajú). Treba totižto eliminovať akýkoľvek second level support. Embedded doska a embedded karta musí fungovať od začiatku do konca bez toho že o nej vôbec viete či z hľadiska HW infraštruktúry alebo SW supportu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže současným tempem budou do deseti let grafiky chlazené rotory helikoptéry se spotřebou kolem 1 KWh? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba dostanou rozum stejne jako vyrobci procesoru, viz posledni modely Pentia 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásuvka je schopná dodat 10A při 230V, tzn lehce přes 2kW. A nebude myslím dlouho trvat, než někdo přijde se zdrojem, který se připojuje do třífázové zásuvky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na 3x400V asi co nevidet dojde :)...
jinak z 220~V zasuvky dostanes vice / cca 16Ax240V, skoro 4kW /

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale musis vypnut chladnicku, satelit a vsetko ostatne. Ak to mas teda na jednej faze ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, neco jako pracka/bojler na samostatne fazi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem těch 16A raději max jednu hodinu v kuse, a ještě raději jistič charakteristiky C a samostatný okruh do pokojíčku. A rodiče přesvědčit, že do domu nutně potřebujete alespoň 3x32, aby mamka mohla občas něco uklohnit :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky souhlasim, hlavne s tim samostatnym okruhem, ale jake si to udelas, takove to mas... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci štourat ale ty dnešní grafiky mají klidně i několik kWh :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však příští rok již začnou na brackety GK montovat svorky na připojení svářecích kabelů :-)... a v příslušenství budou brzdiče na elektroměr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já doufám, že další generace karet na menším procesu přinese velký skok poměru výkon karty/el. příkon. Momentálně mám onen 150 W HD5850 Osobně bych rád něco do 100 W a zanedbatelnou spotřebou ve 2D či idle. Jednak kvůli spotřebě a druhak kvůli neúměrnému ohřívání okolních karet. Kdybych dal třeba vedle grafárny PCIe SSD, tak by mu zvýšené teploty o 20-30 stupňů podstatně zkrátily životnost, flash i eeprom je na tohle dost citlivá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja ted nevim jaka je situace na desktopech, protoze jsem dlouho zadny pod rukama nemel, ale dost ze mi zamlouva reseni optimus u meho notebooku. Na beznou praci to pouziva sandy bridge grafacku a pokud si spustim hru, tak mi to zapne nvidiu 555 3gb. Pripadne si muzu v nastaveni grafacky rict, pro jakou aplikaci se ma pouzit jaka graficka karta. Pak mi muj nb 17" s core i7 dava 8-9 hodin na batery saving mod. pri brouzdani, film to zvladne prehravat asi 5 hodin v kuse (mam 9cell 90WHr). Prehazovani je naprosto plynule a nerozeznatelne. Kdybych mel desktop, urcite bych tam tuto technologii chtel mit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

situace na desktopu je taková, že spotřeba v idle (klidu) i výkonných karet už výrobci řeší pokročilým power gatingem, takže spotřeba v klidu je ok a Optimus se do desktopu neplánuje, zřejmě proto, že by to znamenalo více problémů než užitku (pár W, které v desktopu nikdo neřeší). Spotřeba v loadu pak šplhá do nebes a s tím nic neudělá ani ta vaše agitačka na Optimus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tak jako Optimus je fajn, nějaký čas jsem s ním fungoval, ale že bych jako vyžadoval notebook s touto technologií … to fakt ne. Prakticky všechno ostatní má u mě při výběru notebooku větší prioritu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já po zkušenostech s Optimus na ASUS radši už nikdy nechtěl, to že blbne přepínání, grafika nejde na plný výkon (i jenom do 50%) a přitom mě nepříjde 20FPS jako hodnota kde by se mohlo používat úsporných funkcí (jediný argument co mě na to napadnul) atd... Nevím jak dnes, ale co jsem koukal tak Optimus začíná být trochu mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pěkný přehled.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký článek, díky.

Málem mi i slaz ukápla, když jsem na začátku viděl svoji bývalou Voodoo 5. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba grafických karet je už dnes (40nm) úplně v pořádku. Poslední „špatnou" kartou z tohoto hlediska byly některé karty z generace HD4000, které dost žraly v idle. Vysoká spotřeba u highendu nakonec nikomu nevadí, protože lidem kterým vadí si takové karty nekupují. Výdrž na baterky u noťasů? Snad každý ví, že pokud chce co nejlepší poměr kvalita/výkon/cena, tak si notebook nekoupí a zrovna u výkonu GPU jsou na tom notebooky nejtragičtěji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typická spotřeba Matroxu Millennium G450 27 W mi na kartu s malým pasivním chladičem připadá trochu vysoká. Není to spíše max. spotřeba?

GeForce GT 520 by stejně jako GeForce 210 měla mít v idle cca 6 W, max. teplotu má 102 °C, požadavek na zdroj 300 W, max. spotřebu 29 W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U těch starých grafik jsem často nechápal, jak na to ti výrobci přišli, u prakticky stejně topivých / chlazených karet jsou rozdíly až do trojnásobku. Je možné, že někteří údaj vypočetli podle nějakého vzorce (prostě specifikace daného procesu pro tranzistor krát počet tranzistorů, nebo něco podobného).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost by nebylo od věci zkusit napsat i svoje měření, protože třeba u GTX 480 je spotřeba 250W v některých případech nereálná (v některých testech se vyrovnala i HD 5970 a ta má 300W)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce GTX480 tak vetsina recenzi uvadela v zatezi vyssi spotrebu sestavy nez s HD5970... az GTX470 se ji pak spis rovnala. Ona ale spotreba HD5970 je taky dost zavisla na dane hre, ve ktere se to meri. Kazdopadne prvni Fermi mely spotrebu opravdu nechutnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho přemýšlím, že požádám PRE o tarif pro elektrické přímotopy, ale místo s odporovým topením budu topit dvěmi PC s 4xGeForce GTX 590, na kterých poběží BOINC(GPU GRID) :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.