Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SpursEngine, nový procesor Toshiba

Je videt ze Cell potazmo navrch PowerPC je daleko lepsi nez X86. Fktem je ze X86 uz by potrebovalo poradne provetrat perka ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tam bude háček, jinak by se toho nějaký výrobce PC již dávno chopil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Háčkem nejspíš bude zpětná kompaktibilita.
Pokud ji nabídnou za nějakých 700-1000kč a otevřenou specifikaci nebo plně funkční ovladače pro všechny systémy tak sem s ní :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud by nejaka nova architektura byla opravdu "mnohem lepsi", tak by se kompatibilita bez nejakych problemu poresila emulaci jako to delaji soucasne konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Erkil1452: emulovat konzoli s jednim, presne definovanym hardwarem a x86 platformu s miliardou ruznych kombinaci hardwaru je dost odlisny, krome toho by to vzalo dost vykonu. I kdyby ta nova architektura byla 2-3 vykonnejsi, tak by emulovanim x86 byla treba stejne rychla jako soucasny PC a navic by kompatibilita se soucasnymi programy nebyla nikdy stoprocentni, takze ve finale by to nikdo nekupoval. Na to treba dojelo Itanium, celkem slusny jadro CPU, ktery doplatilo na kompatibilitu a prudky narust vykonu x86 procesoru v dobe "valky o megaherzy" mezi P3 a Athlonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Erkil1452: Emulovat několik let starou konzoli je trošku něco jiného, než emulovat současný x86 CPU na nějakém jiném současném CPU. Kromě toho hlavní PPC jednotka v Cellu rozhodně nijak extra výkonná není. Zajímavé jsou až ty vektorové jednotky (SPE), ale to není normální procesor a lze to použít jenom k určitému druhu výpočtů, které je navíc nutné pro danou architekturu přepsat (nikoliv jen zkompilovat). Například pro PS3 linux teď vnikají hodně zajímavé knihovny, které používají SPE jednotky na konverzi barvových prostorů, přepočítávání velikosti a iDCT. Výsledky jsou dost dechberoucí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Toshiba dodává vzorky procesoru SpursEngine 1000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku SpursEngine, nový procesor Toshiba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Erkil1452: o co je menej vykonna PS2 (ano, dva), nez dnesne PC? No predsa neexistuje poriadny emulator, ktory by umoznil hrat tie hry na PC. A cim to asi tak je?!
Radsej sa poinformuj predtym, nez napises nejaku blbost...

phanatic: uz som aj skusil ubuntu (tusim 7.06? nieco pred 7.10 to bolo, nepamatam presne a nemam to zapnute) a vsetko vporiadku. skoda len malo ram na ps3, to je najvacsie hrdlo na tom celom.
ale by ma zaujimalo, ze ci vies uz o nejakom vyuziti ps3 ako 3d renderovacej jednotky napr. pre film (combustion, shake...)? nejako som sa totiz k tomuto nedopracoval a to by u mna malo velke vyuzitie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem nepochopil k čemu má sloužit, ale spíše na práci s(videem)ne na hraní her. Tak jako mám dnes čip canopus,který mi vytváři mpeg2 rychleji než reálný čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3lo : ja odhadujem, ze emulator nie je preto, lebo sony robi vsetko preto aby to bol problem ;) vsak nejdu emulovat ani niektore stare hry, na ktore vykon zarucene staci. tato snaha je uplne pochopitelna a s vykonom nema nic spolocne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blahozelam Toshibe ze aspon teraz pochopili situaciu :)
Aj mne by sa nejakych 50GFlops na prekodovanie videa zislo, ale uz to davno nie je tak vela ako to byvalo v case P4... podstatna je podpora softwaru, resp dostupnost aplikacii, kvalita obrazu a pre siroke amsy: - * cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, hmm... uvidime. Len aby to s tou pridavnou kartou do PC a nasledne celym tym vymyslom nedopadlo ako s PhysiX. Na specialne pouzitie si to mozno kupia ti, co to budu potrebovat. Ale kvoli dekodovaniu HD nebude asi velky dopyt, ked na to staci uz dnesne parametre PC a do buducnosti to bude len lepsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to heleme:

Tím háčkem bude všemi oblíbena největší brzda v dějinách IT. Něchť si každý domyslí co chce. Nehodlám zakládat flame...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK: urcite myslis lamky pouzivatelov a nie velky, skaredy a zly ms:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

johnz:

ANo. I tak se to dá říct. Nemám to slovo rád, ale když už jste ho použil... ANO. Vlastně za to můžou lamky. Ty tu brzdu vytvořily a pořádně zakonzervovaly :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: :-) Ano, z jistého úhlu pohledu to je ta největší pravda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcera jsem celej den hledal na netu neco takoveho a nasel jsem kartu od AsRocku na koprocesor AMD jmenuje se to CPU-EZ a je to pridavna karta se soketem pro AMD. Pred 10 lety techto koprocerovich karet byla spousta, vydel jsem na netu jejich seznam i s obrazky a specifikaci, dnes to temer nenajdete. Jinak oblast rizeni technologickych procesu ma techto karet spousty na platforme PC x 86 [Intel, AMD]. Neni to ale to co bychom ocekavali. Toto je jen jeden z dalsich pocinu IT sveta, karta jen na specialni pouziti, nikoli pro kazdeho. Proc to treba nedela sam intel, kdyz tvrdi ze je to lepsi nez GPU? Asi na to jeste neni doba. Pokud nekdo zna nejakou pridavnou kartu pro dalsi CPU x86 Intel tak at da odkaz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hafX: Tos opravdu nepochopil. Ten tvůj čip umí mpeg2 a už nikdy nic víc umět nebude, na rozdíl od spursengine, který si můžeš naprogramovat kromě jiného i na mpeg2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: v dekodovani jie je problem, dokonca aj VC1 a X264 sa daju dekodovat na grafickej karte... ENkodovanie je ten problem :). Ak by ta karta stala 3000Sk a podporovala vsemozne formaty na vstupe (vratane *.MOV MJPEG) tak by sa mi to zislo pri spracovani videa. Traz robi pocitac hodinu videa asi dve hodiny :) na pozadi. Idealne by som chcel aby spracoval nejakych 400MB RAW streamu za sekundu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

joj2: necital si pozorne moj komentar ;), v ktorom som napisal, ze ten, kto to potrebuje, tak si to kupi, co znamena, ze napriklad aj ten, kto potrebuje teraz ENkodovat.
Ale napriklad MPEG-2, MPEG-4, DivX, WMV9, VC-1, H.264/AVC encoding and transcoding uz vcelku v pohode a s velmi malym zatazenim procesora zvladnu aj sucasne graficke karty (ku ktorym je k dispozicii potrebny soft a ovladace), napriklad Radeon rady HD34xx, 38xx, takze skutocnu potrebu specializovanej karty prave na ENkodovanie do buducnosti nevidim nijako ruzovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Iro:
Nejsem si tak docela jist, ale mám dojem, že to, o čem hovoříš, je jen upgrade karta (u některých AsRock desek docela typická), která slouží k výměně staršáího CPU za nový, který pasuje do novějšího socketu. Takže žádný koprocesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: dovolim si povedat, ze nevies o com pises.
videom sa zivim a keby bol soft, ktory umoznuje tu kartu vyuzivat, tak ju okamzite kupujem (ok, nekupujem, lebo ju to mojho macu nemam ako dat, ale priklad to je :).

tych par videi, co si ludia doma prekodovavaju a hlavne pustaju, tych par hier a sem-tam nejaky Gsketchbook alebo ine CAD sa naozaj nerataju.
ani dnesne procaky jednoducho nestihaju...

ci ked myslis ze ano, tak preco stoji motu v3hd tych 2500 dolarov a preco ho vobec vyrabaju?! :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm... tak nevím... přehrávání HD videa dneska už zvládne kdejaká grafika, aby to nedopadlo jako PhysX: lidi to nebudou kupovat, protože na to není napsaný software. A software pro to nikdo nepíše, protože to nikdo nemá.

Byl by z toho dobrý emulátor PS3 v PC, jenže na to to zase nebude mít výkonově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox, Joker: Píšete nesmysly. Neexistuje software, kterýby dokázal využít současná GPU pro encoding nebo transcoding videa. Všechny současné utility jsou softwarové.

Karta od Toshiby je v dnešní době zbytečná, i low-endové HD2400/HD3450, které nestojí ani 1000Kč a mají poloviční spotřebu, decoding všech standardních formátů videa zvládají. Pokud by tahle karta měla být určena majitelům starších PC, pak zase nechápu, proč používá PCIe a ne PCI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.