Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Piráti vyhráli Studentské volby 2012

Studentské volby 2012
Výsledek, který nemusí znamenat nic, ale také může, byl zaznamenán ve včera konaných studentských volbách. S přehledem je totiž, na rozdíl od těch předchozích, vyhráli Piráti…

Jak to dopadlo letos

Projekt Studentské volby 2012 organizuje program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni a včera se se jej zúčastnilo 170 škol, z toho 77 gymnázií, 98 středních odborných škol a 18 učilišť. Odevzdáno bylo celkem 21 982 platných hlasovacích lístků, hlasovat mohli pouze studenti starší 15 let. Zapojené školy obdržely hlasovací lístky se seznamem politických stran, hnutí a koalic kandidujících v nadcházejících řádných volbách do zastupitelstev krajů v regionu, kde škola sídlí. Výjimkou byla Praha, neboť ta v řádných volbách do zastupitelstev krajů nefiguruje, takže pražské školy, aby nepřišly zkrátka, obdržely alespoň stejné volební lístky jako školy ve Středočeském kraji. Celkem tak bylo hlasování rozděleno (včetně Prahy) na 14 krajů.

Piráti (což je oficiální zkratka České pirátské strany) zvítězili v celkem 11 krajích: jihočeský, jihomoravský, karlovarský, královéhradecký, moravskoslezský, olomoucký, pardubický, plzeňský, středočeský, Vysočina a zlínský. V ostatních krajích byli až druzí, tedy liberecký (zde je předběhli TOP 09 a Starostové), Praha (předběhli je opět TOP 09 a Starostové pro Středočeský kraj) a ústecký (zde je předběhla Dělnická strana).

Celkově tak Piráti obdrželi 20,6 % hlasů, druzí byli TOP 09 a („krajští“) Starostové (15,1 %), třetí Dělnická strana s krajskými koalicemi (10,4 %), čtvrtá ODS (7,8 %) a pátí Svobodní (5,1 %). O jeden jediný hlas méně měla ČSSD a tím se uzavírá peloton vedoucích stran, které překročily 5% hranici. Ze současných parlamentních stran ještě jmenujme Komunistickou stranu Čech a Moravy (7. místo za ČSSD se 4,6 %, záměrně jsme uvedli celý název, protože je v seznamu ještě Komunistická Strana Československa s výsledkem 1,2 %) a Věci Veřejné (1,0 %).

Jak to dopadlo před dvěma roky

Nebude od věci si připomenout, jak dopadly Studentské volby 2010. V těch dle výsledků převážených podle typu škol zvítězila TOP09 (26,59 %) následována ODS (17,56 %), třetí byly Věci veřejné (12,11 %) a Piráti až čtvrtí (7,74 %), těsně následování „Dělníky“ (7,14 %). 5% hranici tehdy překročili ještě „Zelení“ (5,30 %), kteří letos skončili až za KSČM (4,5 %) a ČSSD (5,27 %).

Karty, jak je vidět, se nám tedy lehce zamíchaly. Pro Piráty je to samozřejmě vítr do plachet, přestože sami tvrdí („ústy“ jejich místopředsedy Mikuláše Ferjenčíka): „Volební vítězství není pro Pirátské strany hlavním cílem, nýbrž pouze jedním z prostředků, jak prosadit vizi transparentního státu, který respektuje soukromí občanů, revizi politiky informačních monopolů a změnu přístupu k takzvanému duševnímu vlastnictví.

„A komu tím prospějete, co?!“ (zdroj)

Vraťme se zpět k původní „otázce“: znamenají tyto výsledky něco? Momentálně nic, ale do budoucna by mohly. Připomeňme, že letos se konají volby do krajských zastupitelstev, nikoli do parlamentu, nicméně je otázkou, jak moc to studenti (když vlastně „o nic nejde“) rozlišují.

Jistě si vzpomenete, jak někteří jedinci nesli s nelibostí, že byly výsledky minulých studentských voleb zveřejněny ještě před volbami ostrými. Někdo z toho měl zkrátka vítr a tentýž někdo se nyní možná diví i ušima. Server iDNES.cz k tomu tehdy v závěru napsal: „Může to být podobné jako s úspěchem České pirátské strany, která u studentů dostala téměř stejnou podporu (jako Dělnická strana, pozn. red.). To považují odborníci spíše za recesi a nečekají, že by studenti chodili masově volit piráty.

„Odborníci“ (to je dost možná něco podobného jako manželka poručíka Colomba) si možná neuvědomují, že výsledky studentských voleb ukazují, koho by volila generace, jejíž nemalá část už příště nejspíše volit půjde. Sice je možné, že v té době už bude volit jinak, ale aby se tak stalo, musí se na politické scéně něco změnit. Za poslední dva roky se pravděpodobně něco změnit muselo, jinak by Piráti nebyli tak žádaní. Buďto politická situace, nebo složení voličů, nebo obojí, nebo i něco jiného.

Mimochodem v souvislosti s minulými studentskými volbami se Česká televize na první pohled zcela záměrně vyhnula ve svém grafu výsledku Pirátů. Máme tušení hraničící s jistotou, že tentokráte nebude vyhnutí. Leda by o výsledcích neinformovala vůbec.

Kompletní výsledky

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Piráti vyhráli Studentské volby 2012

Pondělí, 10 Září 2012 - 15:51 | jako nac | 3D tisk lze uplne vpohode pouzit i na kovy,...
Pondělí, 10 Září 2012 - 15:41 | jako nac | Tupec ses, naprosto zjevne to potvrzujes, protoze...
Neděle, 9 Září 2012 - 10:15 | Džexperou | Kdežto před dvěma lety, když vyhrála Topka,...
Neděle, 9 Září 2012 - 10:14 | Džexperou | Veverky někdy měly transparentní účetnictví?...
Neděle, 9 Září 2012 - 01:08 | Max Devaine | Dostal jsem odpověď : Vážený pane Davaine,...
Sobota, 8 Září 2012 - 19:28 | Damel | Tak to jó, takhle to beru. I když ten 3G telefén...
Sobota, 8 Září 2012 - 17:11 | next_ghost | ad 1. Právě tisk spotřební elektroniky podle mě...
Sobota, 8 Září 2012 - 14:06 | Damel | Neříkám, že s nástupem "Personal 3D/CNC...
Sobota, 8 Září 2012 - 00:33 | next_ghost | To ekonomické zemětřesení nespustí politici, ale...
Pátek, 7 Září 2012 - 23:28 | TyNyT | Já věřím spíše tomu, že se to nakonec zreguluje...

Zobrazit diskusi