Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Supercitlivý CMOS snímač Canon v japonském pozemním teleskopu

No nevím jak je na tom Canon, ale pozorování úkazů o jasnosti přes 7mag se děje běžně, např. supernova 2011fe má teď jasnost kolem 9.8-10mag a je normálně viditelná teleskopem (Meade LDX-75 8"SN)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojuju se k poznámce. 7mag je cca. něco mezi uranem a neptunem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten obraz oblohy z toho čipu mě zajímá.
- Pozorujeme i hvězdy s mnohem menší jasností, ale ne realtime. Tohle je uplně nový pohled na oblohu :-)
- Při zvětšování části oblohy se neustále objevují nové hvězdy - slabší a slabší.

Vesmír má prostorovou strukturu, takže by mě zajímalo jestli už se proveví jeho "hloubka". Lidským okem to vypadá jako čermá plocha se světlími body. Jediný grády tomu dává Mléčná dráha.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pohled na oblohu nebyl nikdy realtime. Je to kompositní obraz historie několika miliard let ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, díváte se na nějakou krásnou hvězdu. Říkáte si jak krásné by bylo se tam jít podívat. A když se k ní dostanete (za předpokladu, že ta možnost bude jednou existovat). Vcucne vás černá díra. :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně mezi běžnými lidmi se pojmy obloha a vesmír chápou jako významově odlišné (čímž chci říct, že když se mluví o obloze, mluví se o tom, co je vidět v danou chvíli, nikoli o skutečném stavu a poloze vesmírného tělesa v danou chvíli :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ... vzhledem k tomu ze "rozmazanost" hvezdy nezavisi na vzdalenosti, tak se hloubka muze projevit jen stereoskopickym pozorovanim s dostatecne vzdalenyma "ocima" ... coz i v pripade hvezd v nasi galaxii znamena vzdalenyma nejmin o polomer obezne drahy Zeme.

Vesmir je ZATRACENE veliky. A taky zatracene prazdny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On az tak "zatracene prazdny" nie je, je zatracene plny "tmavej hmoty", ktora vyplnuje cca 85% jeho objemu, akurat je smola, ze ju nemozno vidiet. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco lidské oko končí se svými schopnostmi pozorování na hvězdách 6. magnitudy,

neviem ci ste si nevsimli ale pise sa tam ludske oko a nie cez dalekohlad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na toto:
"...citlivost svého snímače, kdy běžně lze ze země teleskopy pozorovat objekty ne větší 7. magnitudy, přičemž pozorování objektů 10. magnitudy se zadaří tak 10× do roka."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dulezita oprava clanku:

"Canon v tiskové zprávě vyzdvihuje zejména právě citlivost svého snímače, kdy běžně lze ze země teleskopy pozorovat objekty ne větší 7. magnitudy, přičemž pozorování objektů 10. magnitudy se zadaří tak 10× do roka."

Tady je chyba, urcite se tim nemysli obecne jakekoliv pozorovatelne objekty, ale jenom meteory. Bezne pozemske teleskopy zvladnou pozorovat i mnohem slabsi vesmirne objekty a to az do magnitudy 36 (http://en.wikipedia.org/wiki/E-ELT).
Trik je v tom, ze tyto obrovske teleskopy muzou zabrat jen velice male zorne pole (angular resolution), konkretne v pripade E-ELT to je maximalne 0.65 arcsekundy, coz je cini pro pozorovani meteoru nepouzitelne. Profici pouzivaji na slabe meteory 7x50 triedr (a ten ma limit prave kolem 10 magnitudy).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.