Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Systémy BSD zlepšují podporu POWER architektury

No není to tak dlouho, co jsem viděl na vlastní oči OpenBSD spuštěný na workstationě Luna-88k od Omronu... BSD dokáže běžet snad na všem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bohužel s výjimkou moderního hardware :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zajimave, freebsd me bezi na NUCkach, nejakym tom thinkpadu a i na normal compu, a pohoda klidek vse frci na prvni dobrou ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v článku píšu, že FreeBSD má nejlepší hardwarovou podporu ze všech BSD. Komentář na který jsem reagoval psal o OpenBSD a to je známo mj. tím že nepodporuje nic, od čeho autoři nemají dokumentaci - žádné hackování, žádný pokus/omyl. Používám průběžně všechna tři větší BSD, stejně tak jako různé linuxové distribuce a podpora hardware je neporovnatelná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak v tom pripade beru zpet, OpenBSD sem max zkousel na SGI O2 na ktery se me prasi na policce poslednich par let ...
s FreeBSD su od verze 6 a prubezne bezim na poslednim -stable, pravda drive to bylo hodne googlovani, laborovani a pod, a napr na starym Dell Latitude nebyly tehdy ovladace pro Broadcom wifinu, tak sem musel pouzit NDISator a pouzit windowsovy drivery a uz to frcelo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa túka big/little "endianess", tak novšie POWER procesory podporujú obidva druhy, sú "bi-endian". Je to potom len záležitosť OS akú "endianess" použije. Little-endian v novších verziách OS sa používa hlavne kvôli tomu, že sa ľahšie portujú aplikácie primárne vyvinuté pre x86 architektúru, ktorá je "natvrdo" little-endian.
"The POWER8® processor supports mixing big and little endian memory accesses at the core level, by using special purpose register (SPR) settings."
https://developer.ibm.com/technologies/linux/articles/l-power-little-end...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dokonce lze virtualizovat big-endian systémy na hostu, který běží v little-endian módu. Moc hezké a nemůžu se toho nabažit :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

POWER a z něj odvozený bývalý PowerPC to uměj dávno. Výjimkou byl jen PowerPC G5, který byl pouze big endian (trvalo nějaký čas, něž tam zprovoznili emulaci x86 pro běh Windows ve virtuálce, ale nakonec to zvládli - předpokládám softwarové prohazování bajtů pro každý pointer*). Mám doma historický Apple iBook G4 z r. 2005, který umí oba endiany, takže tam bez problému mám virtuálky Windows 2000 a 98 ve virtualizačním software Microsoft VirtualPC a beží to ne o moc pomaleji než nativní kód (ale nativní výkon byl několikanásobně menší než G5, takže ta asi byla ve Windows rychlejší, i se softwarově řešenou podporou pro little endian).

*) On-the-fly modifikace pointerů se používá i dnes, např. CodeWeavers (komerční varianta WINE) to dělá, aby mohl spouštět 32bit aplikace na 64bit-only novějších verzích macOS (např. starší Windows hry byly 32bit-only).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VirtualPC na iBooku G4 (který jsem si v roce 2005 kupoval jako nový a následně dlouhé roky používal jako hlavní stroj) běží na necelé 1/3 výkonu. Na 1.33 GHz PowerPC G4 emuluje x86 zhruba někde kolem 500 MHz. Nejedná se (vzdor názvu software) vůbec o virtualizaci ale o čistokrevnou emulaci. Například bankovnictví Komerční Banky, které v té době vyžadovalo Windows, protože bylo postaveno nad Javou od Microsoftu a v Javě od Sunu odmítalo běžet bylo ve VirtualPC čisté peklo, než člověk vlezl do banky, zapomněl, co tam chtěl.

A co se týká výkonu G4 versus G5 - není to několikanásobné - při rozdílu frekvencí kolem 10 % ve prospěch G5 je tato asi 1.5x rychlejší než G4. Dlouho se dokonce tvrdilo, že G5 je pomalejší a těží jen z vyšších taktů, ale různé testy ukázaly, že tomu tak není.

Jinak za ten zbytek díky, netušil jsem, že si VirtualPC pomáhalo little-endian módem. Že ho PowerPC (a tedy i všechny POWER odvozené od PowerPC - protože počínaje POWER3 je tomu naopak a POWER je odvozeno od PowerPC ISA) má, jsem věděl, jen se to prostě před POWER8 příliš nepoužívalo. G5 (PPC 970), P4 a asi i P5 to měly trvale disablované. A teď je z toho v podstatě preferovaný režim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon emulace v té době 1/3 byl dobrý. Dnes ARM emuluje x86 na 1/2 nativního na zařízeních s Windows 10 on ARM. Víc vyžaduje pomocné k tomu určené instrukce nad rámec instrukční sady. To zkusili v Číně na jejich MIPSech (70 % výkonu emulace za cenu +15 % plocha čipu kvůli dekodéru x86 instrukcí na ARMové). Očekává se, že i Apple ve svých Apple Silicon bude - minimálně v prvních letech - mít něco takového.

Jinak G5 měla hlavně 4x rychlejší sběrnici - přístup k datům v RAM (533 MHz jako Pentium 4, versus 133 MHz v G4). Bez toho se nedalo přehrávat např YouTube video na webu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude taky tim, ze IBM do sveho ekosystemu nepoustel cizaky... az P8 bylo prvni, kde se svolilo s provozem nativniho linuxu, na P4/P5/P6/P7 sice existuje krasny vintage hardware, ale nepustite tam OS na zeleze, jen v te virtualce co nabidne IBM, ne? (jeslti se mylim, opravte me)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux sa dal spustiť natívne už na POWER3 pred 20 rokmi. Bol tam síce "drobný" problém s bootovaním, musel som bootovať z diskety ale nakoniec som to rozchodil.
Oficiálna podpora od IBM prišla o trochu neskôr ale dávno pred POWER8.
https://en.wikipedia.org/wiki/PowerLinux
"Linux has run on IBM POWER systems since 2001, when a team created a new, 64-bit port for the Linux kernel to allow the OS to run on PowerPC processors.[3] The first system to fully support the 64-bit Linux kernel was IBM’s POWER5, created in 2004. It was followed by POWER6 in 2007 and the current POWER7-based systems in 2010."
Faktom je, že na dnešných POWER systémoch od IBM sa už roky (od POWER4) prakticky všetko virtualizuje a ani Linux a ani AIX sa skoro nikdy neprevádzkujú na "holom železe". Hypervízor je na IBM systémoch priamo vo firmware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narazim prave na to, ze az od P8/P9 je ten Linux mozny poustet i nativne jako bare metal:
https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/linuxonibm/liabw/liabwparent...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti nebola zo strany zákazníkov požiadavka na beh mimo virtualizácie a preto IBM takúto možnosť ani neponúkala. V princípe to ale fungovalo tak, že pokiaľ sa nový systém nepripojil k HMC (počítač, na ktorom beží administrácia virtualizácie), tak sa "tváril" ako "bare metal". Bola tam vytvorená jedna "virtuálka", ktorá mala pridelený všetok HW. Teda sa normálne dalo nabootovať z inštalačného CD a nainštalovať trebárs Linux. Tým, že sa HW zdroje nezdieľali, overhead virtualizácie bol veľmi malý (zlomok percenta).
OPAL je v princípe "osekaný" FW, ktorý nemá v sebe vstavaný hypervízor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panu autorovi palec nahoru za zajímavé téma, na tomto serveru nezvyklé azimutem i hloubkou vhledu. Bravo a děkuji :-)

Bývaly doby, kdy se tvrdívalo, že nejširší spektrum podporovaných platforem / instrukčních sad má NetBSD. Žeby ústup ze slávy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.