Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Teplotní testy v Enermax Uber Chakra

Enermax: srovnávací test několika zdrojů a skříní
Vítejte po týdenním odpočinku zpátky u závěrečného pokračování „dvoudílné ságy“ o počítačových zdrojích a skříních. Minule jsme si všechny představili, víme kdo s kým a za jakých okolností, i kdo je vrahem. Dnes se tak už jen podíváme na slibované výsledky všech možných měření a testů, kterým jsme skříně a napájecí zdroje podrobili.

Kapitoly článků

Testy za běžného provozu

Enermax, skříň Enermax, teplota CPU, v klidu

Náš procesor si za běžného provozu vystačí s kolísáním zátěže zhruba mezi 0 a 10 %, nicméně se jedná o skutečně vysokospotřebový kousek, který nedisponuje ani žádnou technologií pro snižování frekvence/napětí, takže teplota v klidu se i tak ustálila na poměrně vysokých hodnotách. Ustálením teploty je myšlen hodinový provoz, kdy se prostor uvnitř skříně vždy „ohřál“ na stabilní hodnotu, teprve poté jsme odečítali jak teploty, tak další měřené hodnoty. Již tento graf jasně ukazuje, že v kvalitní skříni Enermax odvádí teplo nejlépe 720W Enermax (připomenu, že ventilátor ve zdroji je jediným aktivním odvodem vzduchu z této skříně), byť rozdíly jsou poměrně minimální. Tento režim také samozřejmě znamená mizivou zátěž grafické karty, která je jinak ve 3D sama o sobě také zdrojem slušného tepla.

Enermax, skříň Enermax, otáčky ventilátoru na CPU, v klidu

Otáčky ventilátoru procesorového chladiče řídí PWM regulace. V klidovém režimu jsou si zdroje poměrně blízko, nicméně subjektivně mohu říci, že ten rozdíl 100 rpm byl v tiché místnosti již slabě rozpoznatelný (různá výška tónu vydávaného chladičem). Bohužel ani minimálních dosažených 1 900 rpm nebylo natolik tichých, abychom mohli za tiché označit celé PC, ale chladič Thermaltake nižší střední třídy jsme zvolili speciálně proto, aby se co nejvíce projevily i drobné rozdíly.

Enermax, skříň Enermax, teploty disků, v klidu

Pevné disky držely krásné hodnoty teplot a pohybovaly se v mezích, které dlouholeté testování Google považuje za optimální. Za to vděčily neslyšnému 92mm ventilátoru, který je slabě ofukoval.

Testy při plné zátěži

Enermax, skříň Enermax, teplota CPU, 100% zátěž

Přitápíme pod kotlem. Testy při plné zátěži neznamenají nic menšího, než usilovné hraní Oblivionu v maximální možné kvalitě zachovávající ještě jakous-takous plynulost hry. Jde o stav, kdy se pár sekund po začátku začne pomalu roztáčet ventilátor na procesoru, po čase, zhruba po 20 vteřinách, se přidá i Radeon HD 2900 XT a rozjede to naplno, čímž spolehlivě přeřve všechno v okolí. Hluk této grafické karty je skutečně velmi silný, při hraní to sice nevadí, zesílíte zvuk ze hry, ale deset hodin denně bych to poslouchat nechtěl. Grafika pak okamžitě začíná záslepkou ve skříni vyfukovat ven obrovské množství vzduchu, jehož teplota postupem času roste za únosnou mez. Když si stoupnete zhruba dva metry za tuto záslepku, ofukuje vám nohy silný proud horkého (ano, nikoli teplého, ale horkého) vzduchu a sama karta uvnitř skříně se natolik rozžhaví, že je problém na ní držet ruku a teplo z jejího horního plechu putuje nahoru k severnímu můstku a k procesoru. To jen tak pro představu.

A vůbec, ukázkové video vydá za tisíce slov. Jen omluvte kvalitu, točeno digitálním fotoaparátem, který mimo jiné při zoomu vypíná mikrofon (to jsou ty tiché pasáže).

I v testech plné zátěže jsme vždy vyčkali jednu hodinu, aby skříň dostala příležitost ohřát se na provozní teplotu a teprve poté jsme hodnoty odečítali. Teploty procesoru vzrostly v míře, kterou jsme po dřívějších zkušenostech očekávali, odstup Fortronu a Asusu od Enermaxu se opět o něco zvýšil.

Enermax, skříň Enermax, ventilátor na CPU, 100% zátěž

Avšak nejenže Enermax dokázal udržet procesor chladnější, on jej tak udržel i při nižších otáčkách ventilátoru na procesorovém chladiči.

Enermax, skříň Enermax, teploty disků, 100% zátěž

Na teploty pevných disků toto prakticky nemělo vliv, spíše se přikláním k teorii, že Raptor potřeboval na ohřátí na pracovní teplotu nikoli jednu, ale obě dvě hodiny. Nicméně díky ventilátoru jsou disky stále na krásných teplotách.

K testům ve skříni Enermax ještě dodám, že 400W Fortron zde byl testován s Radeonem HD 2900 XT. Pro testy ve skříni Eurocase jsme jej pro změnu proklepli již jen s Radeonem X1900 XTX. Má to své důvody, ty si osvětlíme později.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyplatí se investice do lepší skříně a špičkového zdroje? (2. díl)

Pondělí, 8 Prosinec 2008 - 13:18 | Milan Kramar | Mám Bigtower Chieftec (původně se 400W Chieftec...
Čtvrtek, 13 Listopad 2008 - 09:51 | Anonym | Mam Corsair HX620, 620W modularni kabely, cena...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 19:15 | Anonym |   Lepsi je Green FORTRON s ucinnosti 85...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 16:04 | roox | __Predevsim diky za vtipne pojatou recenzi!...
Čtvrtek, 2 Srpen 2007 - 18:37 | Anonym | 2 doubt Mam FSP GLN 400W, a je opravdu potichy....
Úterý, 31 Červenec 2007 - 07:18 | Anonym | TMK: no zahřáté od rožhaveného zdroje být mohly...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 18:18 | Anonym | Teda "mohly" :P
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 18:12 | Anonym | Siki: "Kabely nebyly horké kvůli...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 15:39 | Anonym | TMK: Kabely nebyly horké kvůli přehřátí zdroje...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 15:22 | Anonym | "kabely vedoucí ze zdroje pak byly...

Zobrazit diskusi