Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Teplotní testy

Thermaltake a Scythe
Po necelých čtyřech měsících vám dnes nabídneme další recenzi tří procesorových chladičů. Až dosud jsme chlazení našeho „115W Prescottu“ svěřili v recenzích jen chladičům přesahujícím s cenou 1 000 Kč, a to celkem výrazně. I proto jsme se nyní rozhodli podívat se, zdali je něco takového vůbec pro běžné použití potřeba a zdali si s chlazením na nominální frekvenci a třeba i drobným přetaktováním poradí chladiče levnější.

Naše metodika zůstává i nadále stejná jako v minulosti, jen s drobnou úpravou. Grafy ze SpeedFanu, které vám zde nabízíme, ukazují pětiminutový průběh teploty CPU a otáček ventilátoru na chladiči.

První minuta testu zachycuje klidový stav po ustálení teploty ve skříni. Druhá minuta představuje mírnou zátěž přehráváním XviD videa o rozlišení 640×352. Další dvě minuty jsou již pod plnou zátěží kompresí filmu do x264 kodeku v Avidemuxu, tedy s plným využitím obou HyperThreading výpočetních vláken. Poslední minuta představuje opět klidový režim, má vám ukázat, jak rychle chladič ochlazuje CPU a jak přitom snižuje své otáčky (resp. mu je snižuje deska, ať již pomocí PWM, nebo regulací v závislosti na teplotě CPU). Počáteční testy probíhaly pro co nejvěrnější srovnání na nominálních hodnotách frekvence i napětí našeho 3,6GHz Prescottu.

Thermaltake TMG i2

Na úvod mi dovolte malou omluvu, příliš pozdě jsem zjistil, že SpeedFan 4.32 se nechal „překecat“ redakčním šotkem a hodnoty otáček ventilátoru pozměnil na zcela neodpovídající čísla. Natěstí jsem je porovnával s měřeními v EasyTune5 (programu, který Gigabyte dodává se základní deskou), takže vězte, že otáčky Thermaltake ventilátoru se držely v rozmezí 2050 až 2698 za minutu. Šotek byl pro další měření poslán na pranýř a SpeedFan nahrazen starší spolehlivou verzí 4.28.

Thermaltake a Scythe: Thermaltake TMG i2, teplota

Thermaltake a Scythe: Thermaltake TMG i2, rychlost větráku

Thermaltake se v klidu ustálil na teplotě kolísající kolem 47 °C při 2050 rpm. Puštění XviD videa zvedlo otáčky jen mírně (rozdíl v hlučnosti byl prakticky neslyšitelný), teplota vzrostla zhruba o 2 °C. Pod plnou zátěží pak otáčky rychle vystoupaly na maximum, teplota procesoru se však držela na 64 °C, tedy na hodnotě, při které nedochází k throttlování. Chladič TMG i2 tak tedy narozdíl od dvojnásobně drahé malé Vanessy uspěl v chlazení našeho náročného procesoru na jedničku. Pokles teplot a otáček po ukončení zátěže je velmi pozvolný a trvá více než jednu minutu.

Krátce mi dovolte se zmínit o hlučnosti. 92mm ventilátor při 2 000 otáčkách jistě zná řada z vás. Podle okolních podmínek buď je slyšet jen minimálně, nebo o trochu více (pokud máte zcela tichý zbytek PC). Nárůst nad zhruba 2 300 již u tohoto chladiče generuje jasně slyšitelný „brum“, při 2 700 otáčkách je již chladič standardně slyšitelný, ale stále se jedná o úroveň, která je dlouhodobě snesitelná a rozhodně nižší než obě Vanessy. PWM regulace pak na jakékoli změny zátěže reaguje okamžitě, pokud však preferujete stálý zvuk místo kolísání, stačí PWM v BIOSu desky vypnout (a případně přidat ventilátoru do cesty regulátor).

Scythe Kama Cross

Thermaltake a Scythe: Scythe Kama Cross, teplota

Thermaltake a Scythe: Scythe Kama Cross, otáčky

Kama Cross začíná s teplotou v klidu na zhruba shodné úrovni s TMG i2. Z této hodnoty se však po puštění videa v podstatě ani nehne a otáčky ventilátoru rostou jen nepatrně. V základu je pak chladič zcela neslyšitelný, i při otevřené skříni je přehlušen tichým zdrojem Fortron a diskem Raptor. Po plném zatížení procesoru se taktéž rychle dostává na své maximum kolem 1575 až 1600 rpm, což je však i nadále prakticky neslyšitelné, přičemž teplota CPU se drží okolo 62 °. Při výrazně nižší hlučnosti tak dokáže procesor chladit lépe než TMG i2.

Scythe Andy Samurai Master

Thermaltake a Scythe: Scythe Andy Samurai Master, teplota

Thermaltake a Scythe: Scythe Andy Samurai Master, otáčky

Andy je na tom nejlépe, jak jsme ostatně čekali. Začíná velmi nízko na 39 °C při zcela neslyšitelných 850 rpm. Puštění XviD videa s ním hne pouze o jeden stupínek, přičemž otáčky vzrostou pouze o 50 rpm, rozdíl v reálné hlučnosti je nulový. Při plné zátěži pak teplota nepřekročí krásných 57 ° a ventilátor je i nadále prakticky neslyšitelný.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Scythe a Thermaltake: další tři chladiče v testu

Úterý, 12 Únor 2008 - 15:38 | Anonym | Chtěl bych jen upozornit, že otočení chladiče...
Sobota, 18 Srpen 2007 - 22:02 | Petouch | Tak jsem právě nasadil (po mírném boji) na AMD X2...
Pondělí, 6 Srpen 2007 - 13:19 | Anonym | r-man....ako mas tu Noctuu pripevnenu...myslim...
Pondělí, 6 Srpen 2007 - 11:47 | Nalim | Foukani na desku ma jednu podstatnou vyhodu -...
Pondělí, 6 Srpen 2007 - 09:46 | rman | Ja taky nechapu, proc se jeste vyrabi chladice s...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 13:50 | Anonym | Jedná se především o relativní srovnání, při...
Pátek, 3 Srpen 2007 - 19:35 | Jirí Slavícek | Minulý týden jsem si koupil Scythe Kama Cross a...
Pátek, 3 Srpen 2007 - 19:20 | Shafa | Hm... koukam ze temelin se ma pri stavbe novych...
Pátek, 3 Srpen 2007 - 18:07 | Anonym | Myslim ze je to asi druhy najdolezitejsi udaj....
Pátek, 3 Srpen 2007 - 17:10 | Anonym | Neviem, ci som zle cital, ale nikde som nenasiel...

Zobrazit diskusi