Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: 2×2 TB Western Digital RE4-GP a GP

Nerozumím tomu, že disk, který má menší spotřebu (5,3 W vs. 6,7 W), je teplejší. Kde se to teplo bere? Nebo měl horší chlazení? Nebo jiné okolní podmínky? Pak je ale těžké tyto hodnoty porovnávat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2 P.S.: To je jednoduche, je to dano nepresnostmi, pri ziskavani hodnot:
-spotreba - wift sam uvadi, ze to nelze brat za bernou minci a patrne nemeri obe vetve a dela graf v case pro soucet celkoveho odberu

-teplota okolniho vzduchu a tezko ovlivnitelne proudeni v mistnosti, behem tech nekolika hodin za konstatni teploty

-rozdilna zatez disku v case

a protoze jde jednotky wattu, snadno dojdete k chybe +-20-30% tu na jedne, tu na druhe strane a pak v souctu ...mohou vyjit tak trochu nesmysly...neni to tak snadne presne merit a treba s omezenymi prostredky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Milý amatérský testík - já mám WIFTa taky rád pro jeho bezelstný amatérizmus, který zd eopět předvedl :) Měřit teploty bez ohledu na teplotu okolí je zajímavá zkušenost :) Zřejmě v hodinách fyziky chyběl, ale já věřím že to ještě někdy dožene. Taky zmínka o kdysi vysoké ceně 4GB disku někdy z minulého století je milá a chybí už jen odkaz na cenu PC z r. 1948. Ty disky jsou samozřejmě předražené, že, to tím chce zřejmě zakamuflovat :) Je ale pravda, že tento testík je ve srovnání se zoufalstvím Mirka Jahody - a jeho takzvzvaným testem "Málo místa na porno" /recenzi testu M.Jahody najdete na www.lidednes.webnode.cz/ technickým veledílem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ATI-Tom: "PC z r. 1948" Zřejmě jsi v hodinách dějepisu chyběl, ale já věřím že to ještě někdy doženeš. ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>atitom
Zřejmě si chyběl v hodinách etikety. Kolik recenzí jsi napsal Ty? Já jich mám pár za sebou a rejpaly jako Ty jsem v recenzích miloval nejvíc.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nas nezavisly odbornik ATITom se dneska spatne vyspal ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ATI-Tom:
- posli daku recenzku, ktoru si urobil ty nech vieme co si za supermana :)
- merat teploty bez ohladu na okolie je samozrejme v poriadku v pripade porovnania teplot produktov v ramci jedneho testu. tj pokial nechces porovnavat vysledky starsich/novsich/cudzich testov. Divim sa, ze si spomenul len teplotu...
- a co takto tlak vzduchu a jeho vlhkost? na tie si zabudol??? tie na zmerane hodnoty vplyvaju taktiez!
- pokial si kladies za ciel vysledky tohoto testu porovnavat s predchadzajucimi/nasledujucimi/cudzimi, musis zabezpecit zaroven rovnake podmienky pre vsetky testy!!! potom by podla teba kazda redakcia, ktora chce ludom priblizit/otestovat/premerat vyrobky na trhu mala mat idealne specialnu "laboratornu" miestnost, kde sa da regulovat teplota, tlak aj vlhkost???
 
- pls neurazaj cudziu pracu pokial neukazes svoju :D tesime sa :DDD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych měl připomínku k tomu výpalnému. U Raid Edition disků se totiž neplatí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>zyx: První počítač postavený firmou IBM byl v r. 1948 IBM-SSEC (selective sequence electronic calculator) s 12.500-lampami a 21.400 relé jako pamětmi. Byl to předchůdce dnešních IBM počítačů a PC co máš pod stolem, pak se to zvrhlo na zoufalství typu Intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"lampa"? To je zajímavý technický výraz.
JoPe: To bych považoval za omyl! Janda a jeho tlupa chce výpalné za cokoliv, nevím kde se ta fáma stále bere! Výpalné činí s DPH 298,- Kč...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2JoPe: Jo, a od kdy ? Plati se z kazdeho media.

2WIFT: Mas to akesi zmatene. V tabulce mas pod RE4-GP 100MB/s, u GP pak 110MB/s, kdezto v textu:

"z GP bylo vyždímáno v průměru něco kolem 105 MB/s (specifikace říká max. 100 MB/s), RE4-GP podal výkon ještě o dobrých 10 MB/s lepší (specifikace říká max. 110 MB/s, ale na grafu je to více)."

Tak si vyber ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se podívejte tady:
http://www.fajnceny.cz/zbozi/pevne-disky-3-5-sata/disky-mechaniky-a-radi...
u všech RE disků jsou poplatky=0.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ATI - Tom :
.. ooo jaky to perfekcionalista, ked uz sa odvolavas na PC (Personal Computer), tieto rozhodne IBM neuviedlo v *48 ... :-D ... to vies aj konsky povoz bolo vozidlo s nejakou konskou silou podla "modelu" :-), ale kua rozdiel sedet na nom, alebo v obycajnej fabii ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:ms, bt
Je to tak, výpalné ze serverových disků se neplatí. Pokud ano, je to chyba(nebo záměr) obchodu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

redakcia: keby ste mali nahravku toho zvuku disku (na aspon 44.1ksps) tak vam poviem presne akymi ide otackami...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdy v roce 1996 jsem si koupil 2GB WD - největší na trhu a stál mne 12.000kč. Myslel jsem si tenkrát že jsem mistr světa. Ani ve snu by mne nenapadlo že za něco málo přez 10let se kapacita disku z1000ci násobí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Disky byly ve stejnou dobu zapnuty, ležely vedle sebe mimo case na prkně ve vzdálenosti asi 20 čísel a oba jsem nechal bez připojení na SATA kabel se točit asi 4 hodiny. Měřena byla teplota prkna, na kterém ležely, v okolí obou disků, prakticky se to nelišilo. Přesto se jeden po této době ohřál více. Takže asi tak.

>> bt:
Opravím, má být rychlejší ten RE4-GP.

>> JoPe:
Na základě jaké části legislativy se z RAID disků výpalné neplatí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> jojo2:
To bych musel mít nejdřív aparaturu, která tam nezanese kýbl dalšího šumu a bude schopná to tak kvalitně nahrát ;-). Ale jinak prozraď svou metodiku, třeba to zkusím ;) Ještě je tu pořád mám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

wift, jojo: Doufam, ze nepolezu do zeli ;-) predpokladam, ze by mela stacit frekvencni analyza a v ni najit dominantni frekvence. Predpoklada to, ze mikrofon zvladne alespon nejak i pomerne male frekvence. (5400/min dava cca 90Hz zaklad plus "mozna" pouzitelne harmonicke cca v radu stovek Hz). Pokud selze tohle, pak je jeste sance hledat dalsi znaky a provest neco jako "analyzu analyzy" ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wift: jeste poznamku k tomu sumu: na sum se vykasli a posli mu to. Nemelo by to vadit az tak moc a neco by z toho vypadnou mohlo. Alespon jako experiment je to zajimave.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: V roku 1991 som mal v serveri 2x 80MB ESDI disky v mirrore, na tu dobu to bol problem zaplnit (programy mali maximalne stovky kB), nechci radsej ani vediet, kolko mnoho desattisicov Kcs to stalo... :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2 wift: presne fourierkou na tu nahravku. najlepsie 8kHz mono WAV

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

trochu off-topic :
Druha kapitola testu (Specifikacia) ma domrvenu diakritiku iba u mna, alebo to zaznamenal aj niekto iny ?

Skusal som nastavenia win-1250, iso-8859-2, unicode. Napr takto to vypada s win-1250 :

http://img23.imageshack.us/img23/715/diam.png

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:WIFT
K výpalnému. Nevím, na základě jaké legislativy neplatím výpalné u RAID disků. Ale prostě to tak je. Při nákupu např. v SWS, ED system, Atcomp, ABC Data je u těchto HDD poplatek 0,-. Ale např. v Czc.cz je to s poplatkem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2notorius: V tom pripade to maji blbe a hrozi jim slusna sankce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Nevím přesně, jak se k tomu došlo, ale zřejmě jde o nějakou právní kličku ve smyslu "pevný disk zabudovatelný do serveru" místo "pevný disk zabudovatelný do osobního počítače".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dia: taky mám blbou diakritiku, stejně jako ty (podle screenshotu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:dia
Taky mám blbou diakritiku. FF3.O.8(Win 1250) i IE7.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> JoPe:
To je právě to, takovou právní kličku jsem nikde neviděl. Neznám žádný legislativní základ, na němž by bylo postaveno, že se ze serverových disků výpalné neplatí. Ono když se to tak vezme, serverový disk může klidně spadat do kategorie "pevný disk zabudovatelný do počítače". Prostě mi to připadá zvláštní, i když vím, že to některé e-shopy tak dělají, že u něj výpalné neuvádí. Ale jsou i takové, které to uvádí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diakritika na druhé straně opravena.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Wift: este jednoduchsie: zober multimeter a omeraj frekvenciu medzi dvomi polmi na cievke motoru a frekvencia je zmerana!

Aj do buducna: stacizmerat frekvenciu, nech si citatelia prepocitaju kolko to je RPM podla motoru a bude tu viac zmysluplnych prispevkov :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Wift: metodika audioanalyzy je jednoducha: pritlacis mikrofon na disk (najlepsie na pevnu cast, nie na kryt a sledujes co ti ukaze napriklad
DL4YHF's Spectrum Lab (Audio Signal Analyser)
alebo z nahravky jeden z tych 80kB programov co isli uz v dobe Win 3.11 (Spectrog.exe ?) (GRAM.EXE 71680B 3.5.1995) Treba prepnut na 2048-bodovu analyzu aspon.

Ale rovnake funkcie ma aj hocaky nahravaci program a Winamp ma tuto schopnost odkedy Winamp Winampom je. Nie je tak pekny a pohodlny, ale je to tam!

Wift a este jedna vec: mnozstvo nahodneho sumu a netrvalych ruchov v pozadi nehra absolutne, absolutne ziadnu rolu, kedy to konecne pochopis? Ale co sa tyka mikrofonu, obycajny jeden elektretovy (10Kc) pritlacit na disk a divil by som sa keby bolo pocut nieco ine okrem mohutneho hukotu lozisiek a motoru disku prerusovaneho iba ohlucujucim rachotom ramena pri seekovani. To nikto z vas este enmal ucho pritlacene na disku? ((Pripadne ten zvuk sa prenasa do ucha aj cez hlavu opretu o dlan, kde laket je oprety o stol a disk pevne zabudovany v pocitaci stojaci na stole...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prošpak se liší hodnota výpalného u stejně velkých 2TB disků a navíc je dost podhodnocená(podle odkazováného článku by měla být 298Kč)?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak to bude horší. Patřičný analyzer nemám a samostatný mikrofon, který by šel na něco "připlácnout", taky ne. Ještě se podívám doma v haraburdí...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> mmrakk:
Ohledně výpalného vycházím z toho, co nyní platí (nebo mám alespoň za to, že platí). 3 % z ceny produktu jsou v případě pevných disků zabudovatelných do osobního počítače stále nezměněny, viz cdr.cz/a/26116/2 - § 6.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jojo2: Nebo přilepit sluchátko-špunt k hornímu plechovému krytu disku /membráně/ a zapojit ho jako mikrofon ?

- ale WIFT je profík a tak ví že největší hluk dělá disk v compu vibracemi a tak nalepil jeden konec režné niti na postranici compu a druhý konec přilepil na dno zásuvky krabičky od sirek a nit napnul a zásuvku přiložil k uchu nebo mikrofonu :) Taky jsem si jako děti takhle hrály :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, zverejni prosim ty nahravky (co mas) , at si deti maji s cim hrat ;-) Pak se uvidi, jestli to staci, nebo ne. Cim vetsi vzorkovani, tim lepe; mp3 apod. nebrat ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

wift: FFT napr. v http://audio.rightmark.org/ tlacitko "Spectrum Analyzer", spicka kolem 90Hz prozradi otacky disku
na zaznam vstupniho .wav souboru staci obycejny mikrofon umistenym pobliz disku

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

RightMark mi zní dobře. Vyzkouším to a pokud ta metoda bude spolehlivá, možná o ní sesmolím nějaký ten článeček. Uvidíme. Jen budu muset sehnat nějaké to nahrávadlo (lepší, než to, co mám v "Panasonic šumixu"). A už bych to neřešil, RE4-GP je prostě rychlejší, nepatrně víc žere a co za tím stojí, už je v podstatě vedlejší, i když chápu, že zajetým četnářům našeho serveru taková informace může chybět :). Nemyslete si, taky mě štve, že nesmíme HDD rozebírat ;-). Osobně totiž třeba nevěřím ani za mák tomu IntelliParku a důkaz se bez rozebrání dělá fakt blbě.

Speciálně pro ATI-Toma: Abys viděl, jak si tě vážím, mám pro tebe radu na zvýšení kapacity tvého pevného disku. Sundáš kryt, povolíš všechny šroubky u ploten a pootočíš plotny pevného disku navzájem tak, aby každá plotna byla vzájemně proti té pod ní pootočena přesně o čtvrt otáčky ve směru rotace. Nesmí to být víc, může to být ale trochu míň. Tím se zvýši kapacita o přibližně 20 %, protože disk začne využívat i tzv. neformátovanou kapacitu a také spare kapacitu (záložní určená pro přemapování v případě výskytu vadných bloků, stará se o to technologie S.M.A.R.T., něco podobného je i na DVD-RAM, tam to ale takto využít nelze), ale dosavadní kapacitu využívá také, protože ta už je naadresována. Jsem si jist, že jsi schopný a s pomocí patřičných nástrojů nastavíš právě tu čtvrtinu otáčky (s úhloměrem ses jistě naučil pracovat už dávno a jsem přesvědčen, že máš ty nejlepší kousky doma). Lidé to obvykle nedělají, protože nejsou tak dobří, aby to pootočení trefili správně a pak se diví, že jim pevný disk už nefunguje, ale ty to určitě zvládneš, věřím ti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ano, to je velice dobrá metoda, sám ji úspěšně už dlouho používám. Ještě je dobré zkontrolovat, zda disk je plynotěsně uzavřen (až na tu dírku na víku), popřípadě jej dokonale utěsnit a tou dírkou odsát vzduch a poté ji zaslepit. Čím víc se podaří přiblížit k vakuu, tím líp - uvnitř disku totiž potom nedochází vlivem absence vzduchu ke tření ploten o něj, což se příznivě projeví na menší spotřebě (menší odpor prostředí) a logicky i na menší teplotě disku, takže se tím i významně prodlouží jeho životnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> sumix:
Tak to jsem ani nezmiňoval, protože si myslím, že to už má ATI-Tom dávno zmáknuté a jen by mi tady tvrdil, že jsem objevil ameriku ;-).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

WIFT> Ty jsi zase technicky pozadu, my v našem HETC /HighEndTechnologyClub/ máme dávno SSD disky s 64-128MB cache a tam ať se snažíš jak chceš, žádný otáčecí plotýnky, co by jsi ty chtěl štelovat, nenajdeš :) Musíš jít s dobou a nezaostávat takhle nepěkně :) Jinak doufám, že tvůj návod nebudou číst děti až přidou ze školy a náhodou to nezkusí, ono by to taky šlo docela ztěška, "napřed sundat kryt a pak povolit šroubky", většinou se to dělá obráceně :) no produkt manager z tebe už asi nebude, který by uměl psát návody :)

btw k testu, vzhledem k tomu, že se jedná o green disky, určené k ukládání mediálního obsahu (Perno-Mirek si tam dává - svoje(?) porno, viz test Porno-Mirka Jahody disku WD 2GB - "Málo místa na porno?", my ostatní umění, jako filmy, hudbu a foto) a ne jako systémové, je teplota, spotřeba a vibrace-hlučnost prioritní. Tam by to chtělo ještě vypilovat:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> ATI-Tom:
Myslel jsem, že jsi chytřejší. Vždyť to tam máš napsané: "Sundáš kryt, povolíš všechny šroubky u ploten...".
Jinak teda ale když už používáš v tom tvém smyšleném HETC ty SSDčka, tak mám (opět výhradně pro tebe) unikátní návod na zvýšení jejich kapacity. Stačí otevřít, vyjmout desku i s těmi flash paměťmi a strčit to do mikrovlnky a na přesně 10 sekund ji zapnout na plný výkon. Objeví se jiskřičky - záblesky (flash) a ty udělají z každé datové buňky deset menších. Zvýšení kapacity je tedy desetinásobné. Má to jednu nevýhodu, kterou asi neskousneš: vyžaduje to izraelskou mikrovlnku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT: lol :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: "izraelská mikrovlnka" - ROFL

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dobra debata, ale akymi otackami sa tocia tie disky???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT:
po dlouhe dobe sem se opravdu od srdce zasmal "izraelska flash mikrovlnka"? je narez jako prase. Naposledy sem takvou perlu cetl kdyz se testoval nejakej radeon a recenzent tam napsal neco ve smyslu, ze leti jako kdyz Phar Lapa placnete po zadku.  
 
TO ATI-Tom:
Mirek Jahoda svym porno vyrokem ukazal ze neni suchar, ale frajer co ma smysl pro humor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> jojo2:
A není ono to koneckonců opravdu jedno? Výkon je znatelný z recenze a znalost toho, jak ho disk dosahuje, na něj nemá vliv ;-).
Ne, vážně, ihned to zjišťovat opravdu nepůjdu. Snad jedině až mi bude hrabat z AspireRevo, to je teď u mě priorita č. 1.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu OT... Je normální, když SATA II disk (2.5", 7200 rpm) v HD Tune hlásí ATA/ATAPI-0 a UDMA Mode 5 (Supported i Active)? Mne ty hodnoty prijdou nejaky divny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co bude az budou hadry vetsi nez 2 TB? ja vim ze NTFS zvlada fyzicke oddily az do 16 EB, ale zadny OS windows nerozpozna oddil vetsi nez 2 TB...

nekdo navrhne: udelej vic oddilu, dalsi zase: preved disk na dynamickej, ale tyhle okrky nejsou zrovna "resenim" do budoucna :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> HD feak:
Není pravda. Stačí předělat partition tabulku z MBR na GPT. To neumí (tuším) jen 32bit. Windows XP (a samozřejmě starší Windows). WinXP x64, Servery 2003 a všechny novější Windows to umí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.