Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: AMD FX-4100 v roce 2020 - aneb zase ta čtyři jádra

"Napětí do VCore jsem navýšil jen minimálně, stačilo přidat pouhých 100 mW."
To by mě zajímalo, jak se vám podařilo přidat napětí ve wattech :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to překlep, jedná se samozřejmě o mV, v článku jsem to opravil, díky za upozornění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím se závěrem. Sedím u i5-4310U který má v Krakenu stejné skóre jako přetaktovaný FX-4100 a pokud je na webu více reklam nebo je otevřeno více stránek najednou, ztrácí to sakra rychle dech. Použít to jde, ale rozhodně bych to nedoporučoval. Pokud někdo má, pak OK ale rozhodně nekupovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Kraken zrovna hodně jader nevyužije, na nějaké nenáročné brouzdání je to IMHO v pohodě. Určitě bych to také nedoporučoval kupovat, spíš si dovedu představit použití starší sestavy, kde se třeba nějaký dvoujádrový Athlon II vymění za 6-8 jádrové FX.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se na to tak dívám, tak i AMD mělo nakonec plnohdnotnou "konkurenci" pro NetBurst. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To nebyla konkurence ale trend dlouhych pipeline; dle numerickych modelu a simulaci se to zdalo jako krok dobrym smerem, praxe ukazala jine vysledky.
Ono to pro vysoke takty je fakticky jedna z mala cest, jak CPU resit; to se ale puvodne predpokladalo, ze pujde procesory provozovat i na 10GHz.
Ocividne se to zatim nepodarilo ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To sú CPU z doby, keď malo AMD asi takú mieru "inovácií" ako dnešný Intel. V tom čase som po Athlon 64 a Athlon 64 X2 prešiel (dočasne na 2 generácie PC až kým neprišiel Zen) na Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem přežil na tříjádrovém Llanu až do prvního Ryzena, kdyby se to zase poondilo, tak na Ryzenu přežiju zase až do další dobré architektury. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, jeden z mých strojů jede na čtyřjádrovem Llanu dodnes. Ale primární stroj to teda není. Primár má Core i7-3610QM :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

QM ...Takže notebook :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak žere to celé o polovinu víc než r3-1200 a přitom výkon menší nejmíň o 1/4. Raději prostě vyměnit....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klidně Athlon 3000G, ten je v grafech taky a dává všem předchůdcům kouř :-)
ostatně se o tom tady psalo na Diit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bylo právě v době, kdy jsem frčel na mobilních platformách. Elitebook 8510W byl a je pro mne etalonem WS té doby, myslím že v jistém smyslu vyjímečné. Vešlo se to spotřebou do cca 80W (když se burnilo C2D7500 i FX570M), nevážilo to víc jak 3kg, bylo to celkem tenké, neuvěřitelně mobilní a výkonem mi to stačilo zhruba do roku 2014.

Nicméně tehdy jsem potřeboval vymyslet i nějakej desktop. Dosluhující A64 byl opravdu za zenitem, takže jsem váhal, jestli bazarový Phenom II, nebo FXko, nebo (a tak to i dopadlo) bazarové i7-940. Intel platforma to vyhrála kvůli ceně, CZC mělo ještě tehdá skladem Sapphire Pure Black X58 za 2k7 (nové, takže záruka) a k tomu jsem sehnal nepoužité i7-940 taky nějak za 2k. Na takovou cenu bych se s výše uvedenýma variantama nedostal, protože bazarové phenomy byly tehdy neskutečně drahé a FXko by vyšlo prostě dráž.

Jinak populární byl zejména model FX-6350, znal jsem několik lidí, co provozovali FXka, hráli na tom hry a drželi ten HW docela dlouho. 4C buldozery/vishery jsem prakticky nepotkal. Vždycky to bylo 6C případně nějaké 8C modely (FX8350e velmi zajímavý - takový lehký kryplík, ale netopilo to a nežralo, jistým způsobem to obstojně konkurovalo té mé 940).

Jinak děkuju za retroTEST, je tam krásně vidět, jak je to dnes zastaralé a nezajímavé (mimo tohohle retro náhledu). Ujistilo mě to i v tom, že Phenom či FXko, obojí bylo +/- ta samá plichta, záleželo jen na jemných nuancí (v porovnání se Sandy 2600K a podobně).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja sel tou dobou do FX-8350. Cena + multi-thread vykon, kterej jsem v tom case potreboval.

> 4C buldozery/vishery jsem prakticky nepotkal

Protoze moc smyslu nedavali. Pominu-li lidi kteri koupili Intel, kdo mel trochu vic penez a chtel vykon tak sel do 6/8, kdo chtel levnou kancelarskou sestavu tak kupoval APU. Ono je to vlastne stejne i dnes - malokde najdes doporuceni na 4jadrovej ryzen do herni sestavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono záleží a vždy asi záležet bude. Jinak jsem ještě minulej rok, touhle dobou, vyměňoval staré HP Compaq Pro 6305 (A4-5300B) a HP Elitedesk 705 G2 (z hlavy neřeknu, ale ekvivalent té A4) za 705 G4 (a pozor, žádnej ryzen, ale hezky A6-9500). To jen k absurditě podnikového IT. Mimochodem, všechny výše uvedené APU jsou 2C/2T a neskutečně líný. Podpořeno magnetickým diskem a 8GB paměti.

Upřímně, tohle je na dnešní dobu docela málo, ale je fakt, že na intranetové aplikace v browseru, excel a browsení v SAPu to stačí (jen si při tom zaměstnanec stihně uvařit několik kafí, než se mu to všechno spustí a případně, než dojede win update).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A6-9500
> APU jsou 2C/2T a neskutečně líný. Podpořeno magnetickým diskem

Nj, ja verim. Ale to co popisujete je opravdu absurdita podnikoveho IT (a HP & friends). Magneticky disk je prvni hint, ze je to desiva blbost. Na kancelar staci levne 120G SSDcko a bude to X-krat sviznejsi.

Moja pointa byla spis, ze pokud je na vyber, IMO neni moc duvodu kupovat 4jadrovej Ryzen dnes (nebo FX-4xxx tehdy).

1) na kancl / jine nenarocne pouziti, by jste si mohl poridit R3 1200 + levnou grafiku, jenomze.. na nenarocne veci staci i Athlon s iGPU za 50eur, pripadne nektere vyssi Ryzen G za stovku.

2) na hrani / narocne pouziti... by jste si mohl poridit R3 1200... jenomze dost mozna brzy narazite na hru kde to bude proste malo.

Rychly pohled na skreta ale rika, ze zbytek sveta nesdili me nazory, protoze v top ten AMD jsou 3100 i 1200 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skřetovi bych nevěřil. Že 4C jsou už málo, pochopili i markeťáci intelu, byť pravda, chvilku to trvalo a "samoseto" nestalo, bylo to "čistou náhodou" způsobeno reakcí na nabídku konkurence.

Dá se se starším 4C systémem hrát? Dá, spousta lidí ještě má 4C haswelly a žijou a nejsou zásadně limitováni. Nicméně z hlediska budoucnosti to nedává moc smysl, neb se ani moc neušetří. Dává to smysl akorát u APU, pokud víme, že se nebudeme moc roztahovat a vymýšlet kdesicosi.

No a 2C je úplně mimo realitu. Ano, fungovat se s tím dá též, mám tu ty HP 820 G1, kde jsou ULV i7 s C2/4T. Na web je to v pohodě, na staré gamesení taktéž, nějakej jednoduchej kód se na tom buildnout dá. Ale kdybych to používal stejným způsobem jako svoji WS, tak to brzo padne do kolen, nejen kvůli paměti :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem žádné 4C Bulldozery nepotkal, postavil jsem pár budget strojů s FX-6300/8300/8350, to dávalo v té době celkem smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to téma teď měl Gamer Nexus video, to 8c FX někde má výkon jako 3000G, někde se dokonce vxyrovnává R3 1200 nebo Pentiu G5500. Závěr že tvrzení "futureproof" se AMD moc nepovedlo, když dnes to sundá každý 4c procesor....

A doporučení na 3300X coby herního procesoru je pro ty, kteří mají omezený rozpočet jednoznačné snad u každého recenzenta. Je vesměs lepší koupit levné 3300X a rozdíl do 3600 investovat do grafiky, která přinese vyšší herní výkon než CPU.

kupovat něco future proof mená moc smysl protože člověk netuší co bude za rok/dva, natož za 5 či více let. Koupit to co člověk aktuálně nebo v nejbližší době využije a víc neřešit je nejlepší strategie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono 8C Vishera už není špatná. Ano, v ST to kulhá, v MT je to "bagr". Tehdy když jsem na to koukal (teď nevím jestli už byly venku vishery, nebo jen Buldozery), tak v MT to bylo cca na stejno s intelem, v hi-endu. V ST to byla plichta. Vzhledem k tomu že tehdá většina games byla furt ST only, tak to nevrhalo nejlepší stín.

Problém byl ten, že už tehdy ten výkon stačil na ty hry, jenže grafíky a framerate ukazoval, kdo je na tom hůř. Samozřejmě, 125W modely taktéž nevypadali nejlíp vedle 95W sandy/ivy. Navíc jak to pak AMD vzdalo, tak ta architektura šla hodně rychle do kytiček. Zajímavé byly akorát ty APU a různé očesaniny. Dnes opět už silně nezajímavá věc, ale tehdy... :)

A o věštění do budoucna tady ví asi nejvíc no-x, takové T&L a podobné must have fíčury, stejně jako pissX a tak. Obdobně to bohužel vidím i s tím slavným RTX. Chvilku z toho budou nerdi odvázaný a pak to bude taková běžná plichta (jestli to hra má či nemá, vůbec nezáleží). No a s CPU je to stejné, byť si myslím trend je od AMD nastaven - ždímat MT a IPC co to jde, no a když to bude nějaké špatné, nebo bude třeba nějak ohnout fyziku, půjdeme konceptem Big.little, ale chceme se mu vyhnout.

O tom, že cesta půjde přes masivní MT jsem měl celkem jasno, když nám to tu roky stagnovalo. Sice nejsem v čistém IT, ale ve vývoji HW/embed. SW se pohybuji a tam to s příchodem paralelizace a ARMu vypadá hned veseleji. A to nemluvím o tom, že i kdybych měl těch ARM jader 8, pořád budu mít problém implementovat takový FIR filtr s řádem 2000 a podobně. To ten procesor prostě neupočítá, realtime s minimální latencí pod 5ms řekněme :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Závěr že tvrzení "futureproof" se AMD moc nepovedlo, když dnes to sundá každý 4c procesor

Tak nemyslim ze pod "futureproof" nekdo myslel ze to bude donekonecna skvelej procak. Je to prece jen temer 10 let starej CPU. V tom smyslu neni "futureproof" zadnej produkt :)

> Je vesměs lepší koupit levné 3300X a rozdíl do 3600 investovat do grafiky, která přinese vyšší herní výkon než CPU.

Problem je, ze tohle je presny opak future-proof; tohle je vymena futureproof za (kratkodobou) okamzitou vyhodu. Protoze kdyz si koupite tu 3600, pak za 3-4 roky staci vymenit GPU a mate porad plne pouzitelny system. Kdezto s 3300X budete dost mozna menit CPU + GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jirka comment roku +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Séria člnkov fajn, len to človeka utvrdí, že v 2020 sa pod Sandy bridge ísť neoplatí ani pre starých rodičov. Skôr by som ale povedal, že aspoň Haswell minimálne, už len pre ten pocit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No "starý rodičovia" mají můj phenom II s ubuntu dodnes. Na emaily, libre offfice, občas nějaké to video z youtube či fotky od příbuzných to bohatě stačí... ale z bazaru to kupovat to asi ne. Na to bych pořídil právě nějakou desku s procesorem i pamětmi starší R3 nebo tak něco...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, mnohem důležitější je nahradit plotnový disk SSDčkem a dát tam aspoň 4GB RAM. Na jaře jsem dával dohromady své Llano (3 jádra, 2,1GHz!), vysál jsem ho, vyčistil, Debian jsem nahradil desítkami - budoucí uživatel by to asi nedal - a celkem v pohodě to šlo používat. Řekl jsem novému uživateli, že to je test, kdyby mu to přišlo pomalé, ať mi to vrátí a že koupíme nový vnitřek. Neozval se, takže bych řekl, že to pořád běží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mate zase rozbity ten redakcni system .... zprehazely se tu clanky, u tohoto je rok 2020, pritom je uz dekadu stary. Preci dost neverim tomu, ze by v roce 2020 nekdo sesmolil na nekolik stranek "recenzi" neceho, co uz se nevali ani na sbernych dvorech (a o cem byly jen v CR desitky recenzi pred dekadou a celosvetove mozna desetitisice), to by znacilo bud na naprostou duchamlost nebo to, ze uz nemate nebo nevite absolutne o cem psat. Nevim, co je horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.