Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: AMD Ryzen 9 5900X přetaktovaný na 4750 MHz

Moc se to pretaktovat neda, protoze ho nejde ani koupit. Grafiky, procesory, samej paperlaunch. :-/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

paperlaunch znamena to, ze nie je nic vydane, toto teraz nie je paperlaunch, len dopyt je x nasobne vyssi ako ponuka

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, objevilo se nám tu takové nepěkné slovíčko a používají jej všichni...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Launch nereferencnich 6800 karet se za "paper launch" da skoro povazovat. Podobne se to da rict o uvedeni NV 3xxx rady, pokud jsou jeji dodavky na urovni "kosmetiky".
Spis tady neni jeden vyhrazeny/ustaleny termin, ktery by tuhle situaci popisoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to mas pravdu. sa priznam, ze ma navi nereferencky velmi netankuju, oproti referenckam ponukaju o par stupnov nizsie teploty(fakt par stupnov) a nie su ani velmi tizsie. A cenovo to je +200€. Za svetielka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bych vzal 6800 XT TUF, ale pry je to bez sance, nejdriv v dubnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne najviac sadol do oka XFX Speedster MERC 319, ale bohvie, ci XFX tu budu predavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tá karta má veru niečo do seba. Od netradičného mena, cez design až po výborný výkon. Má custom pcb? XFX veľmi na Slovensku v ponuke nebýva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně až někdy bude rdna2 i Ampere konečně k sehnání, tak kdoví jak na tom bude porovnání výkonu protože drivery s tím ještě zahýbou. Tak jak je to teď je výhodnější nVidia protože má lepší ai a rt výkon + má DLSS které se postupně rozšiřuje do více her + má v softwaru vestavěný reshade, různé věcičky pro streamery a taky má NVENC který je kvalitnější než amd alternativa.

16gb vram vůbec nebylo potřeba. Až přijde čas kdy hry budou potřebovat víc než 12gb tak výkon RX 6800xt už nebude stačit na to aby se udrželo alespoň těch stabilních 60fps.
Poměr cena/výkon je u Ampere a rdna2 téměř totožný (podle msrp).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

rt a dlss je dokopy v 5? hrach a ked sa rt vypne, rozdiel nespoznas(nemas tam prazdne plochy bez rt) dlss alternativa bude aj na amd, casom. Ak pridu hry, kde by si na 1440p/2160p dostaval s navi/ampere 25-30fps, a dlss bude nutne, uz tu budu hoppery/navi3, popripade nieco dalsie.
Btw, navi zerie cca 50-60W menej ako ampere, menej vytazuje CPU a RAM
NA vsetkych hrach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře rt je blbost, ale tak mi vysvětli proč teda I amd přidalo do čipu rt jednotky i když věděli že rt výkon bude o generaci pozadu?
Amd karty míň vytěžují CPU a RAM? Měl jsem obojí a nikdy jsem si nevšiml a jestli jo tak to bude něco jako 3% míň někde, 2% míň jinde => reálně si toho nikdo nevšimne.
Spotřebu má lepší, ale těch 40w se v herním PC ztratí jak nic.
Dlss není v pěti hrách, minimálně 15 her které nejsou nějakej totální trash už dlss má, a nově vydané hry mívají dlss čím dál častěji takže tohle není vůbec špatná technologie.
Než se amd dlss alternativa "rozjede" tak taky nebude skoro v žádné hře minimálně rok.

Čistý Price/performance (bez dlss) je u Ampere I rdna 2 téměř stejný.
Nvidia se s těmito cenami a dostupností rdna2 vůbec obávat nemusí, víceméně se dá říct že tento rok udělaly firmy téměř stejné produkty co se reálného herního výkonu a ceny týče. Tohle je výhodné pro obě firmy protože víceméně nedochází k žádnému souboji a dá se říct že "vládne mír".
Pro koho tohle není výhodné jsme ale my kupující, firmy si takto můžou nastavit ceny skoro jaké chtějí a nemusí se obávat že by nebyl zájem a proto mít velký zisk/kus.

Na trhu CPU se alespoň místa vyměnily když už amd muselo tolik zdražit, Intel je teď ten s lepším poměrem cena/výkon, i když si víceméně nechal stejné ceny(víceméně snížil je o trochu v době zen+ a zen2).

Např. výkonové alternativy ryzen 3600 a i5 10400f, ryzen stojí 5500Kč, Intel 4100Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele pane endukuj se trokšu.

RT titulů je na trhu kolem 20 a to včetně těch sponzorovaných AMD, nové tituly obvykle dostávaly s RT automaticky DLSS.

Bude alternativa DLSS na AMD? časem? Jakým časem a jaká bude podpora? Jelikož ceny AMD karet jsou v poměru cena/výkon srovnatelné s NV, je to výhoda pro NV, Stejně tak AI akcelerace pro neherní účely a ten video encoder.

A prosím o zdroj kde Navi žere o 50-60W méně a vytěžuje méně CPU, já viděl zatím srovnání kde Navi bere tak o 30W méně - 6800XT vs 3080 a 40W 6800XT vs 3090.

Ale rád se poučím, HW unboxed asi měřili hodně špatně. Rozdíl pak byl při měření cleé sestavy ještě o něco menší

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude pokračovať trend výkonu RX 6800/XT v nových hrách ako doteraz, tak má Nvidia problém. V AC: Valhalla RX 6800 XT dokázala predbehnúť RTX 3090 len v UHD. To isté sa opakuje v Dirt 5. Ak bude takto optimalizovaná väčšina hier môže to byť ešte zaujímavé. Nvidia bude tlačiť viac na rozšírenie RTX, lebo doteraz je to, ruku na srdce, bieda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Dirtu se není čemu divit, stojí za tím AMD. U AC:V je to zajímavé, ale jestli je to jak v Controlu kdy jednou hra běží 60 jedno 20 FPS... Jestli to nebude třeba nějaký problém driverů

Rozšíření RTX? Myslíš RT že. Tam ale tlačí i AMD. NV ale udělala velký kus práce, dostala RT do Minecraftu což je fakticky nejhranější počítačová hra, protlačila to do Fortnite, což je jeden z extrémně úspěšných titulů posledních let.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

“ U AC:V je to zajímavé, ale jestli je to jak v Controlu kdy jednou hra běží 60 jedno 20 FPS... Jestli to nebude třeba nějaký problém driverů” problém driverou u koho, Nvidie? Treba sa dovzdelať a pozrieť si pár testov.

RT v Minecraftu je vtip. To isté platí pre Fortnite. Obe hry majú silne štylizovanú grafiku. To je niečo ako sa chváliť, že ti ide RT v Quake II. V multiplayer FPS prvé čo hráč spraví je, že vypne všetky efekty. Teda ak to chce hrať viac ako jeden víkend.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vtip to není, NV naučila vývojáře pracovat se svojí technologií tak je jasné co budou do budoucna preferovat - a pro Radeony zůstane nějaký "light compatibility mode". Hlavně ten Minecraft je hodně oblíbený takže spojit ho se svým jménem je pro NV hodně dobrý zásek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řada her jde na PC jako porty z konzolí, pokud ty budou využívat jakkoli RT bude to patrně něco co technicky RX 6800(6700) zvládnou.

Vzato počtem her je RTX NVIDIA dosud asi stejným úspěchem jako PhysX@GPU (méně než 20 her/2+ roky). Popravdě bych radši ve hře viděl bohatší fyziku s přímým dopadem na hratelnost než zlepšenou grafiku, kterou stejně v zápalu hry nestíhám vnímat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže NV už je o krok napřed, stejně jako předtím s HDR a později s teselací, AMD/ATi bylo sice hrubým výkonem na stejné úrovni ale z NV vynesli novou kartu a strhli pozornost na svoji stranu. Konzole měly pomáhat dávno, ale pořád nic, čeká se dál - prostě díky nižšímu výkonu bude na konzoli/amd grafice předvolba RT normal a u GF hw high. Základní hw podporu radeonky mají tak z praktického hlediska moc velký rozdíl nebude, ale v plné palbě to půjde jen na GF, byť ty rozdíly v obraze nebudou velké.
P.S: s PhysX ani nemluv, to bylo jedno z mála hodně hloupých rozhodnutí které jim nadějnou technologii prakticky odstřelilo, poslední tečka byl zákaz používání v kombinaci s Radeonem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám pocit, že mnoho ľudí vôbec nevie čo ten ray tracing je a na čo má slúžiť. V prvom rade ide o priblíženie sa k reálnemu správaniu sa svetla v danom prostredí. Odraz, pohltenie, rozptílenie, atď. Už len z toho dôvodu nemožno považovať aplikáciu RT do Minecraftu za nič viac ako marketingový ťah, prinajlepšom za technologické demo. V tomto prípade obstojí RT Quake oveľa lepšie. Ako píšeš Nvidia a jej technológia. RTX nie je to isté ako DXR. DXR podľa mňa zažije boom popri nových konzolách a novej generácii AMD GPU. Nvidia sa buď prispôsobí, alebo to bude tvrdohlavo tlačiť ako PhysX a aj tak skončí.

“ GeForce RTX owners should get the option to turn ray tracing off. However, there is no DXR (DirectX Ray Tracing) fallback path for emulating the technology in software on non-RTX graphics cards. And when AMD comes up with its own DXR-capable GPU, DICE will need to go back and re-tune Battlefield V to support it.

Holmquist clarifies, “…we only talk with DXR. Because we have been running only Nvidia hardware, we know that we have optimized for that hardware. We’re also using certain features in the compiler with intrinsics, so there is a dependency. That can be resolved as we get hardware from another potential manufacturer. But as we tune for a specific piece of hardware, dependencies do start to go in, and we’d need another piece of hardware in order to re-tune.” jeden s vývojárov DICE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NV se nebude mít proč přizpůsobovat, jde jen o rozšíření DXR které dává GF určitou výhodu. Podobně jako to bylo s teselací, nakonec se přizpůsobilo AMD a s radostí prezentovali o kolik se v nové generaci zlepšil výkon teselačních jednotek tedy jak moc se dotáhli na lídra. A klidně bych se vsadil že v materiálech na RX 7000 se budou chlubit jak moc zmodernizovali RT jádra a okolik se přiblížila těm výkonným z Ampere...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže milióny konzol nehrajú vlastne žiadnu rolu. PhysX a Freesync. AMD (RX 6800XT) má už teraz lepší RT výkon ako mala prvá generácia RTX. DXR je výhodou pre AMD a nie Nvidiu. Optimalizovať sa bude na to čo dokáže architektúra AMD a nie naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

optimalizuje se pro lídra trhu, jak prosté milý Watsone :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečne si to pochopil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ani omylom

Referenčné karty sa vypredali za 0,6 s 18.11.2020
NEReferenčné karty sa vypredali za 60 s 25.11.2020

2.12 , by sa teda mali vpredať za 6000 s t.j za 1 hod 40 minút
9.12 by sa mala týždenná dodávka vypredať za 600 000 s teda za 166,7 hodiny (a týždeň má 24*7=168 hodín)
A by by bolo dobré...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"NEReferenčné karty sa vypredali za 60 s 25.11.2020"

Jak kde. Do CR se do obchodu vubec samostatne ke koupi nereferencni karty nedostaly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

celý svet sa poserie z cz a skk

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na SVK nereferencie neboli vôbec. Obchody ktoré sledujem ich stiahli úplne zo zoznamu. Predpokladám, že na celé CZ+SVK bolo pred včerom cca 5KS referenčnej verzie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tisice kusu (napr. Red Devil) nejsou paperlaunch. Ani skoro.

Spis se to da rici o GF RTX 3K. Ani tam to nebyl paperlaunch, protoze to fakticky vyslo a minimalne 3090 jsou za 50 tisic k dostani v CR (kontrola vcera, celkem jsem nasel asi 7 kusu na ruznych eshopech).

Jenze si neuvedomujes nekolik veci. Poptavka je masivne vetsi nez bylo kdy obvykle z nekolika duvodu:
1) Korona lockdown, spousta lidi sedi doma na zadku a chteji hrat
2) Radeony maji konecne poradne konkurencni vykon proti GF
3) GF nejsou a nebudou k dostani kvuli temer papirovemu vydani RTX 3K, tim padem velka cast lidi chce Radeon
4) Minula generace, specialne GF RTX 2K neprinesla zas takovy skok jaky byl drive u nVidie videt a RayTracing byl vcelku solidni propadak (par eye-candy efektu, velke propady vykonu, desive malo her), takze lide kteri meli 1080 nemeli moc potrebu upgradovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny ty body se kteryma si se vypisoval se daji setrit jednou vetou: Polarisu bylo pri vydani tisickrat vic!

O to totiz jde. Kdyby bylo pri vydani hodne karet a kvuli tem bodum, ktere pises, se na vsechny nedostalo, tak je to naprosto v poradku a je tam nejaka sance, ze se casem dostane na vsechny zakazniky. Takto to je napriklad u konzole PS5, kde bylo zakaznikum distribuovano velke mnozstvi konzoli, ale stejne se zdaleka na vsechny nedostalo. Jenze to tady neplati!
Distribuovano bylo par karet technickym redakcim na recenze a par stastlivcum, aby se nereklo a tim to zhaslo. Pri tomhle tempu bude mit kazdy zajemce svou konzoli PS5 doma nekdy v dubnu-kvetnu pristiho roku, ale svou grafickou kartu snad nebude mit ani na pristi vanoce a to je docela sila!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzes doplnit linky na to, kolik bylo polarisu a kolik bylo u stejneho prodejce "big navi"?

Protoze celkove po svete distribuce funguje - posledni dodavka par tisic kusu novych radeonu dorazila 25.11 (jenze byla okamzite rozposilana lidem ve fronte) a lidi dostavaji karty.

Jak rikam, neni jich rozhodne tolik, kolik by bylo potreba, ale to neni papirove vydani, jak ty a Tombomino tvrdite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuším overclockers.uk třeba anoncovali že RX480 mají na začátek až několik tisíc a někde se chlubili fotkama s paletama karet. Ty karty ale byla jiná cenová i stav trhu byl jiný. I když to byl taky obří posun výkonu.

To že toho HW je málo je jasné, jen někdo tomu nechce věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1000 kusov limitovanej edície je výnimkou potvrdzujúcou situáciu. PowerColor bol schopný ako jediný dodať 25 kusov RX 6800 XT https://www.proshop.de/AMD-Radeon-RX-6000-Series-overview Predajcovia označujú situáciu horšiu ako pri uvedení Ampere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle HWUnboxed a ruznych dalsich for prodejci rikali, ze u Ampere meli zasoby o objemu nekolika desitek.

Zatimco u "big navi" (jak ref, tak tedka specialky) rika(li/ji), ze je to o rad vic, nekolik stovek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš a Hardware Unboxed tvrdí aj že za predražené nereferencie môže AMD a momentálne nie je možné nereferenčné karty kúpiť. Logická hádanka na záver: aký je rozdiel medzi 99,9% a 99,9% zákazníkmi, ktorí nedokázali kúpiť požadovaný tovar? (Pre obe skupiny je to prakticky Paper launch - z 1909 objednaných kusov im boli výrobcovia schopný dodať 1,3% a to sa bavíme o Nemeckom trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatim tady rozdil je, pokud se bavime o pohledu HWUnboxed. Rozdil je v delce trvani nedostatku tech karet. Karty NV jsou tady cca 2 mesice a ani mnoho "day one" objednavek nebylo vyrizeno a ani nemaji termin vyrizeni. U AMD zatim nevime, jak to za 2 mesice bude vypadat.
Jina vec je pak MSRP edic AMD karet, viz napr. Powercolor Reddevil, ktera ma oficialni MSRP 150$ nad MSRP 6800XT. Jenom o trochu lip je na tom Saphire Nitro+. Docela chutovka, jak to nastrelili vysoko. Udajne, ale maji OEM dodat custom karty s cenou "MSRP" do 2 mesicu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A konzole taky. Sony i MS měli připraveno po pěti milionech kusů a hned se to prodalo. Díky covidu je takový hlad po počítačové technice, že by se jí hladce prodalo desetkrát tolik, než se stačí vyrobit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A sakra. To aj konzoly mali paperlaunch?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdiel predať milión kusov a 300. Pri tých nerefenčných 6800 sa ani nevie odhadom koľko ich je. Vie sa len, že ich nikto nebol schopný kúpiť. Nie sú v ponuke ani u priekupníkov. Pri konzolách bola aspoň možnosť predobjednavky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad se s odstupem času objeví nějaká čísla z mindfactory.de, i když v tomto případě asi nebudou příliš vypovídající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MF nic neřekne. Daleko lepší jsou ti dánové, nebo švédové? co říkají kolik objednávají, kolik dostávají... To kolik prodajií už je pak jasné - vše dodané. Když objednají 2000ks a přijde 100 je to blbé. Ale jak tomu bývalo dříve nevíme. Zda vždy objednávali 2000ks od každého modelu a přišlo jich 1000 nebo 1500, nebo taky 100?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, konzoli bylo vyrobeno miliony, ale poptavka je v desitkach milionu. AMD a NVidia grafik bylo vyrobeno nekolik tisic, to absolutne nelze srovnavat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké zdroje, které by podpořily vámi prezentovaná "numera", by nebyly?
Situace je blbá, ale ty vaše neustále se opakující nářky na fórech (všude kam se podívám)... Nezlobte se na mě, ale zkuste už prosím nějakou inovaci. Vždyť tohle v bleděmodrém čtu už několik měsíců. Nejdříve to byly konzole, pak grafiky, procesory, teď zase notebooky.... pořád nad něčím brečíte. To jste fakt takovej tragéd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha, jako kdybych ja mohl za to, ze nic neni, ze se neda nic koupit a ze nemam ani grafiku, abych mohl hrat hry a misto toho se musim spokojit s psanim prispevku na diit!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PS4 se v US při začátku prodeje prodalo přes 1M, v británíi 250k, První měsíc prodeje jich šlo pryč 4M.Při současné situaci by se mělo prodat o dost víc, což odpovádí zprávám které hovořily o plánech vyrobit až 12M kusů na začátek a že se to Sony nedaří.

PS4 rozhodně nebyla tak zajímavá jako PS5 a nebyla tu doba, která vytváří více hráčů videoher.

Ano red se trošku přidal, ale miliony těch konzolí jistě byly a jistě se vyprodaly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych neřekl že díky kovidu je vyšší poptávka. Já bych spíš řekl že díky kovidu vázne výroba a poptávka je asi tak nějak normální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by nerostla poptávka. Poptávka po počítačích roste, Jen ze svého okolí vím že lidi kupovali nové počítače protože například děti se neměly na čem učit. Ono pro jedno dítě třeba techniku měli, ale když máš 2-3 děti a těm běží výuka ve stejný čas...

No a udělat z toho herní počítač není problém. Dnes i lowendové CPUčko zvládá hry obstojně a grafiky zas ten počítač tolik neprodraží.

Pak tu máš lidi co třeba nějakou dobu aktivně nehráli, jsou doma a začali a jejich obstarožní mašina žádá upgrade nebo nikdy nehráli a ke hrám se z nudy dostali. Ony ty Sandy/Ivy bridge mašiny dneska skvěle slouží coby kancelářský počítač, ale z pohledu herního stroje už to chce kapku jinou techniku. Ono i děti jsou více doma a nudí se, dobrá šance jak je dobře zabavit je právě videohra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, život je hnusnej a vůbec Tě nemá rád... :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak 5900, ale na svoji 5950 jsem čekal 14 dnů, což je vcelku snesitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase si zaslepený?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze stale retard.. Kolik ti vlastne je??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všeobecně je nejlepší dodat slušné chlazení, nahrát poslední BIOS, zapnout PBO a nechat to být.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak žere to zhruba jako přetaktovanej Phenom... to není tak hrozný. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát tohle trhá koule!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to frkodrťák, tak bacha na to! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S mou 5800X sem se dostal na 4,7Ghz při 1,325V ,ale víc sem to nezkoušel. Na takové nastavení je třeba mít POŘÁDNÉHO vodníka.

Pro mě je příjemnější PBO +150Mhz .. Boost 5Ghz - 120W limit spotřeby ,ale tam se většinou vleze i na default. Prostě ten max load je kolem 116W

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo by použít novější hry? Neříkám, že se stále nehrají...,ale přeci jenom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite slo. Nabidnete se pretestovani vsech drive testovanych procesoru a gpu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Touhle logikou se nikdy nedostaneme k ničemu lepšímu a bude to zcela bezpředmětné. Nechápu proč by v testech mělo být 20 CPU, 20 grafik, stačí pár relevantních. Jestli chce někdo upgradovat z C2D nebo buldozeru... Tomu stačí říct, připrav se na raketu i když si koupíš totální low end.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže pan Svorka udělal z procesoru AMD procesor Intel aby dosáhl o 10 % většího výkonu. Já mu ale fandím, protože ukázal že to nemá smysl.

Otázka k zamyšlení, když jsou procesory takhle žhavené na max už od výrobce jak to bude asi s dlouhodobou stabilitou? Počítám že serverové nepůjdu s frekvencí přes 3,5 GHz a to je ta opravdová oblast stability.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pan Svorka ukázal že AMD se vydalo trochu jinou cestou než intel a že kdyby AMD chtělo, tak to taky můžou dělat jako intel :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Po těch Renoárech a Cézanech bych byl spíš zvědaný na extrémní undervolting a jestli jde dostat celou sestavu s 5900X pod 40W při plné zátěži a snížení výkonu o 20%. :-)

(I když co ušetříme na procesorech, sežerou "moderní" grafiky. Kde jsou ty časy, kde se používala pro spotřebu grafik i dvouciferná čísla...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeony můžeš jako u Ryzenů poštelovat buď přes cTDP, nebo jít cestou ladění frekvencí (game base, boost), příp. provést undervolt. Dokážu si představit, že třeba taková 6500XT s TDP 130-140 W půjde provozovat i pod 75 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reseni pro single thread vykon a zaroven i MT je specialni featurka ROG Crosshair VIII Dark Hero desky. Alespon der8auer to tak propagoval.

CCa 5ta minuta: https://www.youtube.com/watch?v=3CEFQxsgZ20

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to v pr****. Alza pořád posouvá dostupnost procesoru u zaplacené objednávky, nejdřív 25.11., 26.11., 27.11. a teď 10.12. *facepalm*.
Hlavně že mají sestavu "Alza BattleBox Ryzen RTX3080 Cougar" za 76kKč s tím procesorem (Ryzen 9 5900X) skladem > 5ks.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Logicky chteji prodat pridanou hodnotu... na tom se vydelava ;-) Na prodanem CPU maji prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jenom hlupak nakupuje na Alze za mene nez 50.000 Kc, takovyma nicotnyma zakazkama se vubec nezabyvaji.
Ja chtel outdoor kameru + nejake prislusenstvi za celkovou sumu 10.500 Kc a po skoro 14 dnech cekani jsem proste objednavku zrusil. Distributor pritom ty kamery ma normalne skladem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sám sis vybral kde nakoupit tak tu nebreč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebuď hloupej a udělej to jako Jirka, kup celou sestavu, vezmi co potřebuješ a zbytek prodej :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Good news, dnes přišla SMS že se objednávka vyřizuje, pak že míří na centrálu a pak že už dorazila, takže ráno si pro to sjedu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle testů teda o trošku vyšší vícevláknový výkon, ale nižší jednovláknový výkon, žádný boost a o 100W vyšší spotřeba...to se fakt nevyplatí dělat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemusí být nutně pravidlo. MB ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO u Ryzen 5xx0 disponuje funkcí dynamického OC. Podle detekovaného vytížení procesoru málo vláken versus mnoho vláken se automaticky přepíná mezi dostupností boost taktů a přednastaveným all-core OC.
https://youtu.be/3CEFQxsgZ20?t=283

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím se pochlupit - nějakým zázrakem se mi podařilo DARK HERO včera koupit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať slouží a congrats :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základovka za 13000 - co je na tom tak extra? Samozřejmě proti gustu žádný dišputát. Ale když jsem přemýšlel, co by mě přimělo utratit takovýhle peníze za desku, tak mě nic nenapadlo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já měl vyhlídnutou ještě dražší Asrock X570 Creator, ale u ní jsem si to aspoň omlouval přítomností 10GLAN a 2xTB3. Základní deska je grunt, z něhož se odvíjí schopnosti a chování celého počítače. Prakticky vše lze
případně upgradovat, při výměně MB již jde o jiný počítač. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj to už má nějakou výbavu, jenže už je zase na dohled AM5 patice.
Já kupoval když začínaly X470 tak jsem si koupil z tohoto pohledu ultralevnou Prime X-470 od Asusu, jenže tehdy byly jinde ceny AMD desek, takže zas tak levná nebyla a kupodivu až do konce prodeje spíš cena stoupala, takže před ukončením byla dražší než když jsem ji kupoval, to se jentak nevidí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD vydáva CPU každých asi 18 mesiacov, takže AM5 určite nie je na dohľad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3 je poslední generace pro AM4. To už se ví dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi myslíte Zen 3...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz: AMD min. mesiac vypustilo Zen 3, Zen 4 bude pravdepodobne za asi 17 mesiacov. Samoz. že Zen 4 nebude na sockete AM4. A buď Zen 3, alebo Ryzen 3xxx/3000. Ryzen 3 je 4jadro bez označenia mikroarchitektúry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pasivně chlazených X570 desek na trhu moc není. Tahle se mi docela líbí, i když k mému ideálu ji pár věcí přebývá. A jestli dám za desku 13 nebo 7 tisíc? To naštěstí už ve svém věku nemusím řešit..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky ne, deska za 4k musí stačit a těch 9k co zbyde je lepší dát do CPU...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak co jsem koukal, má to hodně slušný napájení, je pasivní a nějaký ty overclockerský opičky... ale ten příplatek je vážně nehoráznej (dát 13 za "normální" desku, to by mě dva museli držet a třetí mi ty prachy urvat...). Pro mě osobně overkill, pro někoho jiného třeba nutnost. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Autor článku ma vzácny kúsok kremíku. Od 16.11.2020 mam R9 5900X a niektoré vaše výsledky sú úplne vysoko nad hodnotami. Taký môj výsledok Cinebench R20 8501 a 616 single core. CPU-Z moj výsledok 9566 a single core 662,Fire Strike 109.91 fps.
Moja zostava neje nič extra doska Asus strix b550-E gaming,G.Skill 3600MHz,AIO Corsair H150i pro. Zapnutý v biose AMD PBO, je to problém cele chladiť pri otvorenom okne vodný chladič nezvláda uchladiť. Chladič prekontrolovaný 2x osadený. Tak teraz neviem možno to chcelo x570. Alebo SilentiumPC Navis RGB 280 AIO ktore ste použil je lepšie ako Corsair. V článku by možno bolo dobre ukázať bios a nastavenia ak su také dobré výsledky v teste. Poprípade spraviť testy na doske s B550.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je starý ten Corsair Hydro Series H150i PRO, nemá již nejlepší léta za sebou?

Dopl.: To je tak dva roky starý model, ten by asi měl být ještě OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma 2,5 roka. Pri 1700x som nezaznamenal problém. Zo zadnej časti dosky kde je osadeny CPU som nameral 55° pri aida64 teste. Teplota z 40°idle vybehne na CPU 80° (CPU Package91°) za 4 min pri teste aida64. a TEPLOTA RADIATORA 38° to vyzerá že pri demontaži a montaži AIO corsair neprežil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám pretočený 3900X 1.392V a Kraken X72 už je na hrane 90(cpu dioda) pri aide. Teplota vody 33C. Z IHS to nezvláda tak rýchlo odvádzať. Mám tam MX-4, skúsim ešte Kryonaut kúpiť, ale bez teploty vody 25C a menej už nie som schopný ďalej pokračovať v OC. Aké máte napätie? Pri full s LLC, ja mám level4(6) a klesne na 1.37V pri full. Mám ešte starý H110i 6 ročný a vedel dostať teplo lepšie z IHS ako Kraken, možno aj preto, že ho ešte robil CoolIT so štvorcovou základňou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je možné ze problem je aj v tom ze pracovna je v otvorenom priestore na poschodí a tam je bezne v zime 29.5°.Ale aj pri otvorenom okne proste z IHS nezvlada odvádzať teplo prec ako ste písal. Potom ci nebude masivny chladič lepší? Už len otestujem render fotiek a videa ako to bude zvládať je to menej narocne ako aida64.Po 25 min aida64 stress test v izbe 29° CPU 80°C CPU dioda 91°C a to uz frekvenia isla na 4,3GHZ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež som nad tým rozmýšlal dať tam poriadny Scythe alebo D15, ale najskôr si spravím custom vodu časom. Ja som aj skúšal trocha nasmerovať stred základne čo najbližšie k čipletom, pomohlo o 2°C. Tie okrúhle aseteky sú dobré na jeden centrálny die, zánovný 1700 OC nebol problém uchladiť, dokonca aj 250W FX8320 OC, ale henté čiplety, to je nahovno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že čím novější (rozumněj menší nm) výrobní proces, tím je křemíkový čip menší. Takže plocha přes kterou se odvádí teplo je menší a je větší problém ten čip uchladit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně, předchozí 12nm Ryzen s tím problém nemá, stejně jako Intel, tam je výhoda že to teplo je rychle odváděno, ale u mého 3800X je to pomalu bodové zahřívání a to nejde jentak odventilovat - cpu žhne a přitom od větráku vlažný vzduch...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mate něco špatně Bo Ja mám v single core v r20 637 s PBO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+10% vykonu za +50% spotreby... haha, to chces. To je efektivikou hodne mimo sweet spot.

Ale slo by to naopak? Ze -10% vykonu, ale -50% spotreby?

To me privadi na myslenku - ze by sel udelat graf frekvence vs spotreba, a zjistit, kde nektere cpu maj svuj sweet spot (zda je to opravdu tam, kde je base clock, nebo jinde - nize/vyse)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo je toľko testov postavených na hlavu? Napr. v 1 teste vyhralo nepretaktovateľné 16t i7-10700F a pretaktovaný R9 5900X@4,7 GHz s vyšším IPC bol dosť pod ním. Alebo nad R9 5900X@4,7 GHz bol nepretaktovaný Ryzen s menej jadrami. A takých testov je dosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jakém testu konkrétně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kraken JavaScript Benchmark 1.1: R9 5900X-OC horší ako R7 5800X
7-Zip 19.00 64-bit: R9 5900X-OC horší v kompresii ako R7 5800X
AIDA64 – FPU SinJulia: R9 5900X-OC horší ako R9 3900X
SPECviewperf 13 – 3dsmax-06, catia, creo-02, maya-05, medical-02: R9 5900X-OC horší ako R7 5800X
3D Mark Sky Diver – Physics: R9 5900X-OC v 8T horší ako R7 5800X
Unigine Heaven Basic 720p: R9 5900X-OC horší ako R7 5800X
Unigine Valley Basic 720p: detto
Unigine Superposition 720p: R9 5900X-OC v minime horší dokonca ako R7 5600X
Unigine Superposition 720p: R9 5900X-OC v maxime horší ako R7 5800X
Unigine Superposition 1080p: R9 5900X-OC v prieme a maxime horší ako R7 5800X
Civilization VI DX12 AI Test: R9 5900X-OC horší ako i7-10700
Stačí? Viac sa mi nechce hľadať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až bude mít AMD splněny konzolové závazky a začnou přebývat zásoby lukrativnějších (realizovanou cenou za 7nm/mm2) produktů (AM4, ntb APU, EPYC, ..) dostane se patrně řada i na to nejméně výdělečné uplatnění TMSC 7nm křemíku tj. 500mm2+ GPU za bratru 500US$? Do té doby bych si velké iluze o dostupnosti RX6800 nedělal. AMD potřebuje vydělávat a skrze GK je to v současnosti patrně nejméně výhodný způsob.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem konečně složil nový PC s R5 5600X - koupen hned při vydání :-) a po prvním testu OCCT vše jede ok, nejvyšší frekvence je u všech jader (bez OC a PBO) 4737MHz, chlazeno Scythe Mugen5 (max teplota 68st., v idle 35st.), deska Gigabyte Aorus Pro B550.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.