Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Core i5 661 s integrovanou grafikou Intel HD

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Intel hned na začátku prvního pracovního týdne uvedl procesory vyráběné 32nm technologií a my vám už nějaký čas slibujeme jejich recenzi. Podíváme se tedy dnes na jeden, který má několik „nej“, popřípadě prvenství. Je to vůbec první procesor s integrovanou grafikou, který jsme testovali. Je to jeden z nejlepších dvoujádrových CPU, který bude za několik málo dní na trhu. Je to zároveň jeden z nejlepších procesorů pro aplikace neoptimalizované pro více jader. A nakonec je to procesor, jehož integrovaná grafika je snad vůbec tím nejlepším, co kdy Intel dostal (nebo v nejbližších dnech dostane) na trh. Zároveň vám také odpovíme na otázku, zda lze procesor bez integrované grafiky provozovat v desce určené pro procesory s integrovanou grafikou a naopak. Pohodlně se usaďte, krátký výlet do velmi blízké budoucnosti začíná…

Kapitoly článků

1.  Představení platformy
3.  Testy CPU
6.  Spotřeba
7.  Hodnocení

Deska, kterou jsme od Intelu dostali na testování, se jmenuje „TomCove“, její označení je tedy DH55TC (něco jako „Desktopová deska s čipsetem Intel H55, krycí jméno TomCove“). Jde o µATX desku s jedním PCI Express ×16 slotem (vedoucím z procesoru), dvěma PCIe ×1 (vedoucím z čipsetu) a jedním PCI slotem (taktéž z čipsetu). A pochopitelně paticí LGA1156.

Intel DH55TC

Je to vlastně poprvé, co máme v rukou desku, která má na sobě video výstupy, ale nemá žádnou integrovanou grafiku. Ta se totiž nyní přesunuje do procesoru. Mezi výstupy najdeme trojkombo D-Sub (VGA), DVI-D a HDMI, přičemž je možnost používat dva z nich nezávisle.

Intel DH55TC - porty

PS/2 port je společný pro myš i klávesnici, ale asi bychom správně měli napsat „myš, nebo klávesnici“, obojí totiž nejde do portu zapíchnout ani s patřičnou redukcí (nám se to s redukcí, která např. v kombinaci s mnohými notebooky funguje, nepovedlo). Intel o PS/2 portech tvrdí, že je osazuje pro hráče (což je s prominutím na grafiku, na jejíž kvality se v průběhu této recenze podíváme, poněkud mimo mísu, ale budiž).

Popis desky Intel DH55TC

Když už je řeč o čipsetu Intel H55, rovnou se mrkněme na jeho popis a porovnejme s čipsetem Intel P55:

Popis platformy Intel P55 + Core i7 800 / Core i5 700
 

Popis čipsetu Intel H55

Ono je to na obrázcích trochu zpřeházené, ale vězte, že rozdílů zase tolik není. H55 má oproti P55 o dva PCIe ×1 porty méně, o dva USB 2.0 porty méně a nepodporuje Intel Matrix Storage čili RAID. Naopak má s procesorem další nezbytné komunikační rozhraní FDI (Flexible Display Interface), kterým se video dostane přes čipset (na nějž jsou videovýstupy napojeny) ven na zobrazovací zařízení. Jinak se od P55 neliší.

Čip Intel H55 Express

Nenechte se zmást nemožností připojení dvou PCI Express grafik na procesor. Jde to, je to jen otázkou základní desky. Jen se tak nějak tiše předpokládá, že deska s čipsetem Intel H55 prostě nebude mít dva PCIe ×16 sloty, ale jen jeden. Pokud dáte procesor s integrovanou grafikou do desky s čipsetem Intel P55, nebo prostě do desky se dvěma PCIe ×16 sloty, pak za předpokladu, že v ní bude procesor fungovat (je to otázkou podpory výrobce desky) rozchodíte i dvě grafiky v obou PCIe ×16 slotech (pochopitelně v konfiguraci ×8/×8). Tvrdíme to proto, že to máme vyzkoušené, ještě před vrácením desky ASUS P7P55D-E PRO, na níž jsme zkoušeli 6Gbitové SATA a USB 3.0, jsme tuto osadili novým procesorem Core i5 661 a fungovalo to. Pochopitelně je v tu chvíli v každém případě mimo hru integrovaná grafika. Dá se však říci, že je to jedno, pokud vám subjektivně nebude vadit, že budete mít v procesoru určitou část (interní grafiku) nevyužívanou, lze tyto nové procesory klidně doporučit jako levnější a přitom dostatečně výkonné řešení i do P55 platformy.

Pojďme se podívat na samotný procesor.

Intel Core i5 661 Intel Core i5 661 ze strany pinů
Intel Core i5 661 (ES)

Na první pohled stejný jako předchozí procesory Core i7/i5, pod „čepičkou“ (tepelným rozvaděčem) jsou však dva čipy, kdybychom ji sundali, bude procesor vypadat zhruba takto (na obrázku vlevo je kousek, kterému ještě nebyl heatspreader vůbec nasazen, vpravo pak ilustrační obrázek od Intelu, litografická kresba jader je ve skutečnosti směrem dolů k substrátu):

Intel Core i5 bez heatspreaderu Intel Core i5 bez heatspreaderu - ilustrační obrázek

Menší čip je 32nm procesem vyráběná CPU část obsahující dvě procesorová jádra, každé s 256 kB L2 cache, a 4 MB L3 cache. Větší část je 45nm procesem vyráběná GPU část obsahující kromě grafiky také paměťový a PCI Express řadič. Podrobněji vizte článek o procesorech Intelu vyráběných 32nm technologií.

Popis 32nm a 45nm části procesoru Intel Core i5

Kapitoly článků
1.  Představení platformy
3.  Testy CPU
6.  Spotřeba
7.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Core i5 661 s integrovanou grafikou Intel HD

Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 08:33 | WIFT | Bude uveden až dnes, což pro nás může taky...
Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 03:11 | RaStr | Take jsem to tam dnes temer nenasel, ale nakonec...
Středa, 6 Leden 2010 - 23:41 | oktam | Prečo o tomto procesore nie je na intel.com ani...
Středa, 6 Leden 2010 - 02:33 | RaStr | Tak nevim, ale testovat u integrovane grafiky na...
Středa, 6 Leden 2010 - 00:47 | Jirka1 | Když už jste testovali HW akceleraci HD videa -...

Zobrazit diskusi