Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: DELL XPS 13 (9350) a Radeon RX 480 8GB skrze ThunderBolt 3

Děkuji za super test.
Bylo by možné zkusit box otestovat i s nějakým laptopem, který má výkonu na CPU dostatek a linek dost na maximální využití TB3?
Obecně se mi i v zahraničních recenzích nepodařilo najít pořádný test, kde by se porovnaly GPU přes TB3 proti jejich mobilním variantám přímo v NB.
Pokud někdo takový test zná, prosím o sdílení, děkuji :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vrátil se mi jeden Latitude 7490 s i7-8650U a s TB3 co má x4 připojení. Nicméně CPU má power limit na 15W, ale je to čtyřjádro s rychlejší RAM, takže by to mělo být znatelně rychlejší a veselejší, než ta i5-6300U.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaká to náhoda - právě trpím s i5-6300U. Tenké notebooky bych někomu rád omlátil o hlavu a dvoujádrové intely násilím vtlačil do čela v designovém stylu Džafa Tyjelk. A to si vemte nabídku použitých notebooků kde najdete ještě horší CPU a oni si řeknou o 6 tisíc Kč. Těm neznalým co si něco takového koupí bych doporučil raději splátky a nový notebook, pokud fakt nemají peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ale není problém ve 2-jádrech, ale právě v tom power limitu + chlazení. Mám jako pracovní laptop s i5-8350U - 4j/8t, a musím říct, že stačí mít otevřeno pár "pasivních" programů, a laptop zní jak startující stíhačka.
Pokud by měl pořádné chlazení dimenzované aspoň na 50-60W, tak by se z toho mohl dostat i nějaký slušnější výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych řekl záleží na použití a konstrukci. Můj notebook jede tak asi 95% času v pasivním režimu, využití aktivního chlazení má u mě souvislost spíš s nabíjením prázdné baterie, kdy se to celé prostě zahřívá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"To bych řekl záleží na použití a konstrukci. "
.. presne. U mne je to stejne a i kdyz nahodou ty jadra vytizim, vetraky jsou temer neslysitelne. Je to o modelu, ne o tom, ze placka musi byt hlucna.
Kdo ma problem s webem, ktery mu zere prilis zdroju, staci pouzivat FF s no-script addonem a ridit si zapinani JS sam. Problem v 98% vyresen. Pro pripady, kdy se s tim nechci drbat, hodim stranku do Chromu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvoujádro nevím, ale tenké notebooky jsou pro svůj účel zcela v pořádku. Mám už asi dva roky Carbon X1 se čtyřjádrem a výkon je naprosto v pohodě. Nutno podotknout, že vyvíjím v interpretovaném jazyce, který se navíc spouští na serveru, takže žádné velké kompilace ani nějaké těžké zátěže nedělám. Já třeba vůbec nevím, proč bych si měl kupovat výkonnější notebook - neměl bych pro něj vůbec využití. Pro takové lidi je ten produkt dělaný. Samozřejmě je nesmysl koupit si takový notebook a pak nadávat, že pokud se spustí konverze videa a k tomu kompilace jádra, tak je to bída. K tomu ten notebook není a každý výrobce má pro toto jiné produkty.

Recenzovaného produktu bych se chtěl taky zastat - ten thunderbolt je tam myšlený spíš pro připojení 4k monitoru nebo pro nějaký daisy-chaining, aby k tomu nebylo potřeba pět kabelů. (A než začnete oponovat, že to není pravda, tak si laskavě uvědomte, že žádný jiný standard / jednoduchý kabel 4K/60 plus nějaké USB myši a sítě neprotlačí.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ty tenké mrchy rvou všude i mimo svůj účel a lidi ani nemají na výběr. Plastové tělo co zhoršuje chlazení mají i drahé kousky, protože se z hliníkové slitiny dělá luxusní materiál, přitom celý 1 kg vysoce technologicky zpracované AL slitiny stojí úplné prd - viz. ceny AL rámů na kola. Kapitalismus je prostě zhovadilý systém. Za komančů chutnaly brambory mnohem lépe, dnes máš v obchodě něco pro prasata co vyrostlo na umělých hnojivech a zmrzačené půdě. Tohle katování kostů je PEKLO!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Problém je, že ty tenké mrchy rvou všude i mimo svůj účel

Bingo. Pokud chce clovek laptop s vykonnym 35/45W CPU, tak prakticky nic mensiho nez 15" neni, a drtiva vetsina ma pridanou nejakou debilni geforcku a k tomu ultra gamer design pro 15ti lete. No nekup to...

> Za komančů chutnaly brambory mnohem lépe

LOL.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To ale není chyba těch ultratenkých notebooků. :-) Noteboky, co bys chtěl, jsou, ale je jich málo a jsou hodně drahé. To je dané prostě tím, že se jedná o "kusovou" výrobu, protože pro 98% lidí ty placaté stačí a vyhovují jim víc.

To je jako bys nadával, že lidi si kupují málo Tater Phoenix, protože kdyby si jich kupovali víc, tak by byly levnější a dostupnější a ve víc variantách a barvách. Ale pitomci si kupují Fábky a Oktávky a nám není jasné, jak v tom chtějí vozit hlínu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dyt pise kraviny. Porad je spousta "tlustsich" notebooku na vyber. Problem u nej bude nekde jinde, viz jeho prispevky, ze APu "nemaji" dost GK vykonu..
Misto aby se podival co se da koupit a prosel recenze a zkusenosti, tak bude narikat nad obstaroznim i5 6300U..tak to je samozrejme jednodussi, nez s tim neco delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, doporuč mi tlustší notebook s kvalitně udělaným chlazením a konstrukcí (bez hliníkové vany se ani nesnaž, LCD část klidně plast pokud těch pár stokorun někoho spasí). Cena vzhledem k těmto nízkým nárokům do 20 tisíc, jen v případě lepšího cpu atd. do 30 tisíc.15 až 17", nechci šponovat cenu nějakým exotickým rozměrem nebo miniaturizací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mne zajimaji uz jen placky, takze, abych vybiral konretni 'tlustsi' model, to bych musel proletet X recenzi na webu a to se mi zase nechce. Takze v tom te zklamu.
Nicmene bych se zamyslel nad tim jestli treba vylozene potrebuji "hlinikovou vanu", pokud je ten notebook dobre chlazeny i tak, coz se da z kombinace recenzi vycist. Druha vec je, proc si tak fixovany na "tlusty" notebook..ja bych si jednoduse orientoval a vybiral podle toho, co na tom potrebuji delat. A zacal bych vyberem pro mne adekvatniho HW a pak se dival, kde najdu neco, co mi ty pozadavky splnuje a dal si vybiral z dostupnych modelu. Tvoje pozadavky ja treba u tebe vubec netusim, na co ten notebook budes pouzivat? Mne prijde, ze mas neco nalinkovaneho a zbytecne se omezujes ve vyberu...
Ja delam treba vsechny bezne veci na ani ne 1,5kg 15'' od samsungu s i7 8550U a jsem pro ty potreby co na nem delam, maximalne spokojeny. Nejedu na tom dlouhodobe MT zateze CPU, to je jasne..na to mam desktop, ale vsechno ostatni je uplne bezproblemove.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tolik výmluv...
Hliníková vana je dobrá, protože se nemalá část konstrukce může použít pro pasivní chlazení. Do tlustšího notebooku se vejde lepší chlazení (musel jsem to psát?) a já nejsem fyzicky postižený, takže jestli notebook váží 1,5kg nebo 2,5 kg neřeším. Většina lidí přenáší notebook minimálně a já s ním taky nenachodím 15 km týdně. U tenkých notebooku je větší snaha vše pájet, lepit a vymýšlet další ojeby. Celkově bych to schrnul - někdy si nějaký ten tvůj tenký notebook rozeber a pokud máš rád kvalitu, tak měj vedle připravený kýbl na blití.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tolik výmluv..."
.. hele ja ti to reknu jinak. Porad si sam :)
Abych ztracel s tebou cas a presvedcoval te o tom jak se vybira notas, kdyz si nejsi schopny ani nadefinovat, jaky vykon/hw od neho cekas a potrebujes, nemas jasno, jestli chces 14, 15 nebo 17 a mas pocit, ze hlinikova vana je alfa-omega..na to je mi skoda casu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele já třeba dříve úpoužíval herní MSI GT GX které měli celkem robustní kostrukci a chladili se v pohodě i bez hliníkové vany. Dneska nic takového za podobnou cenu neseženu ani omylem... prostě všecko je tenké až hrůza a to tak že do toho nedám ani svůj předchozí 12mm HDD... Zkus pro začátek požadavky ve stylu použitelné procesor i grafika tj. aspoň úroveň 1660ti a 4 jádro ne žiletka a to do +-30 000. Sem zvědav jestli na rozdíl ode mne něco najdeš (a že jsem se před 3/4 rokem snažil několik měsíců).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nenajde, je to omezenec co si myslí, že když jemu vyhovují žiletky, tak musí vyhovovat všem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty mas opravdu dost tezky zpusob chapani.
Ja jsem nikde nepsal, ze museji ziletky vyhovovat vsem..nicmene ty pises jako trouba, ktery nevi za prve co chce a za druhe si nedokaze z toho co je k dispozici udelat obrazek co je realne a co neni a podle toho si prizpusobit. Kdyz te clovek zkousi dostat nohama trosku na zem, tak jeste sklidi drskovou..:D
Ty vlastne ani nevis, jestli ti vykon v placce bude stacit nebo ne..ty jen vis, ze to nesmi byt placka a mas nejakou utkvelou predstavu ze placka=spatne :D Tak pokud si to myslsi, tak samzorejme pro tebe to spatne je ;)
Dlouhe, dlouhe vedeni..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No někteří z nás co mají zkušenosti s různými NB 20 let prostě ze zkušenosti vědí, že žiletka nemůže už z principu zajistit totéž co 3x širší konstrukce a to jak z hlediska tuhosti, tak z hlediska chlazení, přístupnosti HW i možnosti "rozšíření"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jenže 90 % uživatelů notebooků nepotřebuje supervýkonné stroje a žiletky jim naprosto vyhovují. My reálně prodáváme jen Elitebooky 800 a uživatelé si čvachtaj. A na WoT to taky stačí. Jinak naprosto všechny žiletky střední a vyšší třídy, co jsem dostal v poledních letech do rukou, jsou mnohem pevnějčí a tužšší, než standardní notebooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebavím se o supervýkonném stroji ale o něčem s 4jádrem a 1660ti, to není superstroj přesto je běžně zbytečně omezený moderním tenkým designem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"4jádrem a 1660ti"
.. jenoze tohle neni bezna kombinace pro Pepu. Tohle je uz "hracsky notas", krome toho dneska je v te kombinaci spis 6C/12T. Dneska jednou placaty veci a je to celkem pochopitelne. Pro ty potreby, ktere vetsina uzivatelu ma - web, filmy, skype, yt a k tomu mozno obcasna uprava fotky, tak vic vykonu nepotrebujes. Tak proc to neudelat placaty, naroky na chlazeni to ma male, zabira to min mista a lip se to prenasi. A do toho vykon tech ULVcek tyhle naroky stejne presahuje. Doby, kdy clovek musel mit "H" verzi s 35-45W, aby se na tom dalo neco trochu delat jsou davno pryc preci.
Uvazovat nad opravdovou neplackou ma smysl, pokud potrebuji opravdu vykon a chladit. Jenze takovy 6C/12T Renoir pri 25W, ktere v placce uchladis, tak ma stejny vykon jako 45W 10750H Cometa.

Ja mam v placce Inteli 8550U a Desktopu 8C@3.9Ghz Ryzena...pokud nespustim treba encoding nebo videoediting SW, tak mezi tema 2 konfiguracema pro ostatni cinnosti nepoznam rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, na co 1660ti? Naprostá většina lidí to opravdu v notebooku nepotřebuje, a já to ani opravdu nechci. Jako pracovní mám EliteBook 850 G5, s Intel I5-8250 (čtyřjádro), 16 GB RAM, 256 NVME SSD a jsem naprosto happy. Jedu na 3 LCD a naprosto v pohodě. Stálo to v projektové ceně cca 20 000 bez DPH. Snad někdy by mohlo být i více RAM, ale dá se to rozšířit. Dokonce si na tom spustím bez problémů i WoT, na nízké detaily to ten Intel GPU utáhne na +-60 FPS...
Na normální hraní mám samozřejmě doma normální komp s grafikou, paradoxně je ten Intel I5-8250 mnohem výkonnější, než ten CPU, co v tom PC mám, ale zatím to nějak extrémně nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1660ti je první rozumně výkonná grafická karta. Ano většina lidí to nepotřebuje ale většina lidí taky ve skutečnosti ani nepotřebuje notebook.... Podle mne je několik základních činností na co se použije.
1. texty
2. emaily
3. hry
4. skutečně nějaká práce (cad, viedeo edit/převody, výpočty atd.)
Ti co to mají místo psacího stroje a na dopisy těm je to fuk ale ti ostatní to využijí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový blbý dotaz - proč to chceš za tak nízkou cenu? V těch plackách je destička často velikosti plošňáku z mobilu, všechno připájené, baterie bez krytu a vysouvacího mechanismu jenom v nějakém pytlíku "volně vložená", nějaký komárochladič s jednou heatpipe, šasi ze dvou kusů - horní a dolní.

Ty chceš - počítám - všechno odmontovatelné, sloty, sockety, šachtičky na disky, oddělávací baterku, přehoditelnou WiFinu, plus to celé vyráběné ještě v mnohem meších sériích. Proč myslíš, že by to mělo být levnější nebo stejně drahé, než ta hloupá placka, kterých se prodají stovky tisíc? Jakože by se výrobce na těch plackách napakoval a "pořádné" notebooky z toho pak dotoval?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Proč myslíš, že by to mělo být levnější nebo stejně drahé".
Protože byly doby kdy to evidentně šlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže dnes už spousta věcí z dřívějška neplatí. Začněme výpočetním výkonem těch ~15W procesorů - pro drtivou většinu uživatelů je 15W čtyřjádro naprosto dostačující, dřív 15W procesory byly maximálně tak pro embedded ovladač dveří od garáže. Sám 15W procesor mám a jsem s ním v pohodě. Výkon iGPU - dnes pro kancelářskou práci a web zcela v pořádku, klidně i na 4K. Od toho se odvíjí zásadně delší výdrž na baterku, takže sbohem uživatelsky vyměnitelné baterie, na druhou stranu pro 8h výdrže už není potřeba 5kg battery pack. Dále tady máme chlazení - pokud běžné APU má typicky 15 - 25W a nepáruje se s GPU, pak by bylo naprosto zbytečné cpát tam půl kila mědi pro 45W procesor - bylo by to drahé, velké a těžké, dřív to tam takto dimenzované být muselo. Taky jsme se rozloučili s DVD mechanikami, které zabíraly tak třetinu šasi, jedině dobře, běžný disk už je taky malá kartička proti 2,5" krabičce, proč bychom pro ni měli někde udržovat místo?

To, jak notebooky dnes vypdají, není rozhodnutí nějakého wannabe-cool manažera, ale důsledek vývoje. Dnešní notebooky nejsou malé / tenké, protože by to bylo in, ale protože evoluce došla k tomu, že takto je jednodušší a levnější je vyrobit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted si muzes koupit ASUS Zephyrus 14'' s Renoir. Vykonejsi a tissi (CPU) notebook v 14'' baleni snad jeste ani nebyl..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Recenze je na cestě! :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten je suprovni, co jsem videl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A cena 40 tisíc je jako co? To dali místo hliníku titan? Uznávám, že vnitřnosti má zajímavé, ale já bych rád něco kvalitního a třeba i bez osmijádra a herní grafiky. Mezi intelí dvoujádrovou šunkou a osmijádrovým AMD je přece velké pole působnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napred si ujasni, jaky vykon vlastne potrebujes.
Jinak Zephyrus nestoji jen 40k..nejake modely by se meli dat sehnat i okolo 30k, kdyz se podivas do zahranici na cenu v eurech. Krome toho je plno jinych modelu s Renoir. Nejake recenze byli uz i tady. Jine se daji po netu dohledat.
https://geizhals.de/?cat=nb&xf=9690_Renoir
Hledej jak to jde, ne jak to nejde..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1 kg hliníku stojí cca 120 Kč. Cena plastového šasi bude tak 20 Kč = signál pro marketing prodávat NTB s hliníkovým šasi alespoň o 5 litrů dráž. Klasika :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, ona se tam zapocitava jen cena hliniku. Je docela rozdil vstriknout plast do formy a vyfrezovat neco pomerne sloziteho z kusu hliniku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výkon vyšší než Intelí dvoujádro, takže minimálně Ryzen čtyřjádro, ale to samozřejmě za levněji jak jsem psal a ne těch tvých 30 litrů. Nejsem magor, abych si za obyčejný hliník připlácel víc jak cca 2000 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mas vyhledavac, recenze na webu tak sup, hledej smudlo a nebud lenivy ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden stary elektrikar rikal, ze i ta elektrika za komunistu kopala vic a kdyz to rikal, musi to byt zarucene pravda :D

Edit: kolik je Vam let? (jen abych si udelal predstavu, kolik jste tech brambor za minuleho rezimu sporadal)

Edit 2: a co teprve takove spekacky, dnes uz nejsou zadne potravinarske normy... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty brambory chutnaly jistě lépe s vědomím, že byly vypěstovány na poli, které bylo znárodněno původním majitelům farmy, komunisti farmu zdevastovali, zničili totálně hospodářství a způsobili nevratné škody.

Špekáčky mají super v meatpointu, je to teda hlavně maso, špeku tam vlastně moc není, výrazně lepší chuťový zážitek, než buřty složené z vody a 47% "strojně odděleného masa", které prodává jistý nejmenovaný holding.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, nekterym ty brambory asi chutnaji vic s vedomim, ze nekomu jejich pestovani ublizilo :D

Jinak mam nejradsi spekacky z reznictvi a uzenarstvi Dolejsi, i ostatni uzeniny a maso maji nadstandardni.

Edit: jak se tak divam, Meatpoint nekdy vyzkousim ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ještě hrozně rád jezdím do lahůdek k Markésovi v Bráníku, to je úplně boží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co tam maj fajnovyho? Tam bych se mohl nekdy po ceste na ctyrku stavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně všechno, má dodavatele hlavně ve formě různých malých farmiček, takže hrozně dobré kachny, kuřata, losos, úplně úžasné klobásy a paštiky domácí výroby. Navíc i vaří, takže super obědy, kvalitní mléko z farem, semtam zelenina. Dost záleží co jim zrovna dovezou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude taky recenze? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Brambory chutnaly líp protože si je člověk pěstoval sám na poli a ony čerstvě vykopané brambory se fakt nedají srovnat s tím co člověk koupí od poláků u silnice... U nás na vsi náhodou nikoho neobrali je třeba rozlišovat mezi státním statkem a družstvem. I praděda byl "kulak" a ještě strýc na těch polích makal jako šroub. Dneska se ale pole prodaly a nikoho z příbuzných už ani nenapadne dřít se na poli byť vlastním... Btw nic se ani nezdevastovalo naopak se vybudovala šlechtileská stanice a statek které ale po revoluci zlikvidovali restituenti.... Ono je třeba nepaušalizovat podle dnešní propagandy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Brambory chutnaly líp protože si je člověk pěstoval sám na poli a ony čerstvě vykopané brambory"
Jak velke procento obyvatel CSSR melo pole a mohlo si dat cerstve vykopane brambory? A co je to mimochodem za hloupost, oni si ty brambory mohli vykopavat cerstve cely rok? Kdo chce, sezene kvalitni brambory a ma dokonce na vyber.

"člověk koupí od poláků u silnice"
Tak si nemate kupovat jidlo od polaku u silnice, kdo chce, kvalitni potraviny sezene, ale lidi vyhazujou penize za jine veci nez jsou kvalitni potraviny, kupujou pak to nejlevnejsi, nakupci a sefove supermarketu to vi, predhazujou jim jeste vetsi svinstvo a pak tito lide nekde u piva nadavaji na EU a kapitalismus, ktery jim "cpe do chrtanu" spatne jidlo.

"U nás na vsi náhodou nikoho neobrali"
To je predpokladam interpretace reality lidi, kteri byli a jsou ve strane.

"nic se ani nezdevastovalo naopak"
Tohle prohlaseni uz lze omluvit bud mentalni retardaci, nulovou znalosti historie nebo prislusnosti ke komunisticke strane. Vyberte si sam, ale jedno je horsi nez druhe.

Pro priste bych poprosil bud min lhat, vic studovat, nebo v pripade retardace radsi nikam nic verejne nepsat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebuď takový fanatik. Minimálně co se týče zemědělství, lesnictví a školství, tak byli komunisti lepší než všechny polistopadové vlády. Nechtěj abych ti sem dával např. rozhovory s odborníky co to jednoznačně potvrzují.
A protože s tebou nechci dál diskutovat, jelikož ostatní akorát povýšenecky urážíš, tak ti rovnou dám menší ochutnávku a pak už na tebe nebudu reagovat.
Jak rychle lze v EU napravit chybu?

Útlum našeho zemědělství skrze trendy v EU. Brzy nemusíme být doma pány. Nahlédněte do USA, ukazuje agrární prezident Jandejsek

Jan Štrobl 1. díl: Stav lesů v České republice je katastrofální

STÁVKA ZA PLATY, NEDOSTATKOVÍ UČITELÉ A ZNALOSTI DĚTÍ UPADAJÍ. V JAKÉM STAVU JE ČESKÉ ŠKOLSTVÍ?

Je toho málo, ale koho tato témata zajímají více, tak bezproblémů dohledá i kvalitnější a jednoznačnější konstatování o polistopadovém úpadku v těchto sektorech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme, pokud pomineme zcela evidentni kradez majetku spouste lidem, byla tady i tak spousta problemu. Lesnictvi zalozilo monokultury, jejichz "ovoce" sklizime ted, spousta lesu (i kdyz to je nasledek prumyslu) byla zcela zdevastovana a az ted po triceti letech zacinaji konecne zit. V zemedelstvi bylo spoustu problemu, napr. i to, ze kdyz se podarilo nejakou sarzi kontaminovat, hodila se zkratka mezi lidi, protoze stat nemel penize a prislo by se o premie. Na zdravotni nezavadnost se moc nehralo. Kvalita potravin, az na vyjimky je mytus, i do spekacku se sypala za komunistu mouka, akorat nebyla povinost ji psat do slozeni. A kdyz si vzpomenu na ty zcela zdevastovane statky/druzstva, a ktere dostali pak restituenti, hospodareni komunistu nelze povazovat za dobre. Ale da se souhlasit, ze je skoda, ze tady misto potravin pesujeme repku a celkove nase sobestacnost v tomto odvetvi poklesla. Btw. zemedlestvi bylo asi jedine, co stalo alespon trochu za rec. Podivame-li se do prumyslu, ta stagnace byla mnohem vic videt a nejlepsi na tom je, ze komunisticka uderka jeste mela tu drzost to otocit a zanik absolutne nekonkurenceschopnych podniku dat za vinu polistopadovym vladam a umyslne devastaci nasi zeme, kvuli zajmum ze zahranici.

Edit: malem bych zapomel na casto zdevastovane zemedelske plochy (z ruznych pricin), kamarad provadel asi 5 let sanace (jizni morava), tak vim o cem mluvim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zcela evidentni kradez majetku spouste lidem - to bych mohl bezproblémů použít na polistopadovou dobu, akorát komunisti to udělali jen na začátku (znárodňování) a pak už ne. Kapitalisti to dělají neustále a výsledkem je, že chudí chudnou a bohatí bohatnou. Komunisti jednorázově něco ukradli, ale nešlo to do kapes milionářů nebo dokonce miliardářů. Nikoho neokradli aby se z něj stal bezdomovec nebo se musel kvůli nuzným poměrům zabít.

Já tvoje argumenty beru, ale dnes se na svět koukám více z nadhledu a spousta věcí ze západu, který nám byl dáván jako vzor (i morálně) mě jednoznačně odpuzuje. Mám osobní zkušenosti ze skandinávie a USA a já bych tyto společnosti z celkového pohledu nedokázal vyzdvihnout nad úroveň pozdního ČSSR (posledních 10 let). Myslím to tak, že bych raději reformoval režim v ČSSR do podoby co nejblíže ideálu, než ty jejich. Ty máš jiný názor - OK.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, komunisticka elita kradla celou dobu, na pocatku akorat okradla asi 50 % naroda o jejich vlastni majetek. Je vcelku rozdil, zaplatit za kradez ze statniho rozpoctu z dani a byt vystehovan z po generace budovaneho majetku, ktery pak behem 40 let prakticky zlikvidovali. Vyvazeli jsme nase vyrobky do SSSR a jinych zemi, za ktere skoro nikdo neplatil, to se da s primourenim oci klasifikovat taky jako kradez, i kdyz se cesti komuniste na tom jen podilileli. A samozrejme nutno rict, ze ze statniho kradla minimalne 1/2 naroda a komunisticka elita u moci (treba i nas momentalni premier) si kradla pro sebe, kdo myslite ze mel, krome restituentu, po kolapsu realneho socialismu u nas penize na odkup podniku? Velmi casto zlodeji z predlistopadove doby.

Ja ten moralni vzor vnimal jen ve svobode, asi jen naivni lide verili, ze to je na zapade v tomto ohledu nejak lepsi, lepsi je jen to, ze je v demokratickem zrizeni (neplest s "demokracii" komusitickou/realne socialistickou) alespon nejaka moznost obrany. Pozdni CSSR uz bylo absolutni moralni dno nasi zeme, vetsina lidi uz zazila jen komunismus, spehovani, donaseni, strach z perzekuce a to tak zdeformovalo vnimani a chovani nasi spolecnosti, ze nasledky vidime doted. Rezim v CSSR byl nereformovatelny, neefektivita tohoto zrizeni katastrofalni a frustrace obyvatel tak velka (coz se odrazelo na pracovni moralce), ze kolaps a zmena byly nevyhnutelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Komunisti to udělali jen na začátku, protože to udělali tak důkladně, že později už nebylo co...

Pokud někdo měl úspory, tak ty se "pořešily" měnovou reformou (která zaručeně nebude - šup, a hned další den byla).

"Nikoho neokradli aby se z něj stal bezdomovec nebo se musel kvůli nuzným poměrům zabít." - a teď tu o perníkové chaloupce. Stačilo se znelíbit, a člověk mohl pracovat maximálně na stavbě nebo jako popelář či topič. Chcete poslat děti na školu? Smůla, ani ty si neškrtnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Komunisti to udělali jen na začátku, protože to udělali tak důkladně, že později už nebylo co..."

Tak to ty západní firmy co se sem po 89 nahrnuli přišly asi kvůli vakuu. Po 40 letech polistopadu si řekneme, kdo tuhle zemi více poškodil. Zatím vedou kapitalisti a na zvrat to nevypadá, spíše se jejich vedení upevňuje. A podle toho, co se děje na západě, bych i tipoval, že lidi budou na ČSSR ještě vzpomínat, ale věřte mi, že bych se v tomhle rád mýlil.

„"Nikoho neokradli aby se z něj stal bezdomovec nebo se musel kvůli nuzným poměrům zabít." - a teď tu o perníkové chaloupce. Stačilo se znelíbit, a člověk mohl pracovat maximálně na stavbě nebo jako popelář či topič."

Vy vážně neumíte číst ani uvažovat. Ten topič nebo popelář se nestali bezdomovci ani neměli hlad, takže ani nevyvracíte moje tvrzení. BTW nevěřil byste, kolik je v USA lidí, co by podobný trest od komunistů přijalo raději, než situaci ve které se ocitli v kapitalismu. Já ty stany na chodnících viděl a osobně jsem znal lidi co bydleli v autě (ne luxusním obytném:) a nemůžu říct, že byli zas takoví blbci aby si to zasloužili.

A školství nejen v USA? VŠ jen pro hodně bohaté (nebo hypoška na půlku života) nebo opravdu génie, takže i když bych jako vy komunisty za tuhle šikanu kritizoval, tak ve výsledku to bylo menší zlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme, pokud pomineme zcela evidentni kradez majetku spouste lidem
A co myslíš že byla reforma za císaře jozefa?
A co myslíš že bylo zestátnění za masaryka?
A co myslíš že byla francouzká revoluce?
Co myslíš že byla celá americká "demokracie" a vznik spojených států?
"ze komunisticka uderka jeste mela tu drzost to otocit a zanik absolutne nekonkurenceschopnych podniku dat za vinu polistopadovym vladam a umyslne devastaci nasi zeme"
Vtip je v tom že nezanikly jen nekonkurenceschopné, ale i ty konkurenceschopné a to tvrzení je navíc dost na vodě, ona totiž konkurenceschopnost je dána dvěma faktory tím jendím je kvalita a tím druhým cena jak myslíš že dobyli trhy japonci a po nich číňané? Kvalitou to rozhodně nebylo, ta přišla až později...
Dodnes si pamatuji jak zruinovali zetor který neměl problém vyvážet na světové trhy, včetně USA, jenže si s sebou nesl nesplacené dodávky do rozvojových zemí. Na netu lze ještě najít prodávané přeznačené traktory zetor prodané jako zelený "John deer" aby získali původní trhy zetoru...
Většina fabrik byla skutečně podinvestovaná, jenže místo aby zahraniční investoři pomohli a fabrika se zase rozjela raději se jen zbavovali konkurence. Místni zlatokopové tomu dodali korunu. kdo si vzpomene na stehlíka v poldi co vyváděl?
Obecně základní potravinářský průmysl byl schopen zabezpečit potravinovou soběstačnost to dnes nehrozí..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze to ma byt omluva, ze kdyz to delali blbe jini, ze u komunistu (navic uplne v jinem meritku) je to teda v poradku?

Ano zanikly i konkurenceschopne, to se bohuzel stava.

"to tvrzení je navíc dost na vodě, ona totiž konkurenceschopnost je dána dvěma faktory tím jendím je kvalita a tím druhým cena"
Na vode neni, pokud od tech podniku nikdo nic nechtel koupit, tak nekonkurenceschopne byly, tady neni nad cim spekulovat.

Netvrdim, ze polistopadove deni je ruzove, byla a je spousta problemu, ale vetsina jich byla determinovana fungovanim predchoziho rezimu a nezbytnou radikalni zmenou, vsichni zname to o lesu a triskach. Tahle zmena se musela udelat a velmi rychle, pokud by k tomu nedoslo, nastal by ekonomicky kolaps. V bezvladi, ktere docasne nastalo, se zacalo krast ve velkem (taky nasledek minuleho rezimu) a pokud by se rychle neobnovil provoz podniku (zastavila se prakticky cela zeme), nebylo by ani moc co privatizovat. Ani za komunistu nebyla uplna potravinova sobestacnost, i kdyz se o ni 40 let snazili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komunisti ani omylem nezvladli to měřítko co ti před nimi, bohužel podobné "akce" jsou v případě velkých společenských změn "normální"...
Koupit chtěl, proč jinak by přebarvovali traktory že.. Stejně tak si pamatuji vytunelované podniky jako třeba výrobce crt obrazovek, kde se všechen majetek i výroba převedla do "nové" fabriky a stará nechala zkrachovat přičemž "nová" ovšem již v majetku nikoli akcionářů z kuponovky spokojeně vyráběla "zastaralé" CRT displaye. Totéž podnik ze slatiny zabývající se gedeziií (průzkumnými vrty) a to jsou jen podniky co si pamatuji a zažil jsem to bo jsem v nich dělal či měl později akcie...
"bohužel stává"
to ma byt omluva?
To co je tehdejšímu vedení státu vytýkáno není snaha o přechod na tržní hospodářství, ale totální nezvládnutí podmínek při ní, plus ještě snaha se tvářit že to bylo skvělé a zametat to pod stůl (vrcholem arogance byla Klausova amnestie třeba u H sestem nebo jak se ta zlodějina jmenovala).
Btw země se nezastavila HDP neustále rostlo jen roslo asi 3x zatímco v zemích okolo asi 5x... Po revoluci trvalo 10 let než jsme se vrátili na úroveň HDP z roku 89.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze kde lidem sebrali prakticky vse? A navic je to irelevantni.

Zetor stale funguje, proc jste si vybral tento jeden z mala prikladu? Ze by selekce? Ostatne jako ten dalsi priklad. :)

To neni omluva, je to jen vec, ktera se zakonite stat musela. Podminky se pri privatizaci zvladly jeste pomerne dobre. Malokdo si uvedomuje, proc se to delalo tak jak se to delalo. Duvod proc se treba nechala spousta vedoucich podniku i kdyz byli komunisti byla zrejma, nebyl nikdo jiny vhodnejsi kdo by to byl schopen delat (zkusenosti, znalosti podniku apod.). Ostatne priklad, kde odstrihli vsechny puvodni cinitele z vedoucich funkci, mame v Iraku. Sice tam ti zlocinci uz nejsou na vedoucich funkcich, ale vysledek byl kolaps. Nebo treba privatizace, v takovem meritku ji nikdo nedelal a proto nebylo odkud cerpat informace a nezbytna byla rychlost, protoze jinak kolaps ekonomiky (k tomu uz jsem se vyjadroval). Dalsi vec je, ze lide proste vyuzili sance (to je castecne nasledek degenerace spolecnosti za 40 let totality). Klaus je kapitola sama pro sebe a je to pekny krivak zkorumpovany, tam se neni o cem prit. HDP za minuleho rezimu rostlo jen diky lhani vladnouci elity a papirove ekonomicke sile SSSR, to byly cisla vycucane z prstu. Ten propastny rozdil v kvalite zivota a ekonomice jsem videl v 91. pri navsteve Recka, pozdeji Rakouska a v dalsich zapadnich zemich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nesebrali prakticky vse ani omylem... Irelevantni to rozhodně není . To že předtím nedělal nikdo privatizaci "v takovém měřítku" nic nemění na tom že to rozhodně neprovedli dobře (problém bylo hlavně prostředí/zákony kde lidé mohli krást/tunelovat prakticky beztrestně) a nevybral jsem si jen vhodnou fabriku, stejný scénář se konal u všech podniků na které jsem narazil... (a zetor rozhodně dobře nedopadl)
Výmluva na "totalitu" je klasický způsob jak shodit vinu na někoho jiného. To my nee za to můžou komunistiii...
HDP nerostlo papírově to jsou čísla "západních zdrojů" resp. světové banky , hdp prostě rostlo, ale rostlo pomalu díky zablokovanému trhu a řízené ekonomice s velkým procentem peněz do zbrojení (tady máš grafík i na wiki https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Czechoslovakia#/media/File:East... ), btw propastný rozdíl úrovně života oproti řecku, ale notak byl si tam někdy? :0)))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sebrali vsem co neco meli, stanovila se napr. hranice od jake velikosti domu se znarodni. Stale nechcete pochopi jaka byla situace a jak hekticky se muselo vse provadet. Tad se to mluvi snadno, ale tehdy se muselo jednat. Navic opomijite fakt, ze prave ti nevetsi paraziti z doby minule (komunisti, STB) si to podchytli a uplaceli (protoze meli nakradeno z minulosti) a podileli se na tom. Proti tomu neexistovala a nikdy asi nebude existovat obrana (prevraty v minulosti koncivaly zpravidla jeste hure). Ale vybral, bylo tady desitky, mozna spis stovky podniku, ktere mely tak katastrofalni produkci, ze nebylo mozne aby si to koupily ani postkomunisticke zeme. Zadna vymluva, pouhe konstatovani reality ze 40 let statniho majetku, chudoby a nedostatku zbozi naucily velkou cast populace krast (na jazyk se mi dere slovo vetsina).

HDP rostlo papirove, protoze kdyz jsme vyvezly znacnou cast zbozi za ktere jsme nikdy nedostaly zaplaceno, tak vysledek byl zcela jasny, papirove zisk, realne nic. Opomijite fakt, ze komuniste lhali narodu i svetu prakticky celou dobu, napr. menova reforma. Stret s realitou nastal padem komunismu, mj. proto ten propad ze. Ted uz je situace jina nez tehdy, byl jste tam pocatkem 90. let? Uz jen pohled na ulice ve mestech, u nas Praha oblozena drevem aby to lidi nezabijelo na ulicich, pohled na hezke ciste mesta v zahranici bil do oci na prvni pohled. Byt tady komunismus dal, nastalo by mozna neco podobneho jako hladomor v Severni Koreji. ;)

Edit: K tomu Recku, poprve v zivote jsem videl klimatizaci, poprve jsem videl autobus s TV a videem, poprve jsem jedl i jiny syr nez eidam cihlu 30 %, poprve jsem videl a ochunal Coca-colu, olivovy olej a takto by se asi dalo pokracovat jeste dlouho. Dnes jsou to vsechno soucasti bezneho zivota, o kterych mohli ti stastnejsi, kteri se o tom alespon doslechli, snit. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Navic opomijite fakt, ze prave ti nevetši paraziti z doby minule (komunisti, STB) si to podchytli a uplaceli (protoze meli nakradeno z minulosti) a podileli se na tom."
Tohle je jediná pravdivá informace z celého postu... Pokud si za socializmu žil v jeskyni tak je mi to líto ale jsou to nesmysly. Všechno to tvé ppprvé jsem normálně znal i v socialistickém československu...
A opakuji HDP nerostlo papírově ty data nejsou "od komačů"... Realně navíc příjmy jedinců byly vyšší (ppp) protože spousta potřebných věcí bývala značně levnější než dnes (třeba taková základní věc jako bydlení).
A fakt nesebrali vse vsem co meli... (dokonce existují přeživší soukromí zemědělci). A ne nevybral jsem speciální verze podniků psal jsem prostě o těch do osobně znám a pokud znáš podniky kde vyráběli nepoužitelné věci tak sem s nimy určitě pro tebe nebude problém ty desítky podniků uvést...
Reálný socializmus nebyl žádné super terno jak se snažili komunisti prezentovat, ale dnešní propaganda z toho dělá horor, což je prostě lež a ví to všichni co to reálně zažili.
Kupodivu podobné bláboly tehdy hustili i do našich sousedů, pamatuji si jak studenty ve vídni učili jezdit výtahem protože si mysleli že nic takového neznáme, nebo jak byli překvapení že doma máme počítač a video a nelezeme tu po stromech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Všechno to tvé ppprvé jsem normálně znal i v socialistickém československu..."
Znat z doslechu a moct si bezne koupit je velky rozdil, pokud jste teda byl v rodine zarytych komunistu a nebo koupil bony od vexlaku, neco se dalo velmi omezene obcas, kdyz to nahodou nevykoupil nekdo jiny, koupit v tuzexu.

Ale informace, ze kterych se HDP vypocitalo nabyly pravdive. Tak napr. jsme alespon obcas dostali vymenou za vyrobky z komunistickeho bloku nejakou surovinu, palirove to vypada hezky, jenze ta surovina byla velmi casto tak nizke kvality, ze to bylo prakticky nepouzitelne. Takze sice zase papirove prijem, ale nakonec to akorat lezelo nevyuzite nekde na sklade. Nase ekonomika na tom byla velmi bidne, byl to jeden ze zasadich duvodu, proc nakonec komunisti nechali volny prubeh revoluci.

Prijmy nebyly vyssi, nektere veci jsou ted malinko drazsi (treba to bydleni), ale jinak valna vetsina veci byla drazsi (tady male srovnani http://www.zakomunistu.cz/) a nebo nebyla vubec k dostani, takze ne nebyly vetsi. Ja nepsal ze sebrali vse, ale vsem co neco meli, vcelku podstatny rozdil. Navic jsem to specifikoval za jakych okolnosti, napr. muj pradeda prisel o obchod s obuvi (takovy vcelku bezny mensi obchod), zminoval jsem tady v diskuzi reznictvi a uzenarstvi Dolejsi, ti prisli o temer vse. Nejkou dobu jsem bydlel v Celakovicich v podnajmu, pani zustal jeji dum, protoze mela stesti a vymera domu byla asi o 20 m2 mensi, nez byl limit pro zabaveni. Jasne, lidem co jen pracovali a byli v podnajmu primo nic nesebrali, protoze v podstate ani nemeli co, tem sebrali az menovou reformou.

Tak napr. Závody těžkého strojírenství v Martině, jediny kdo chtel neco od nich po padu komunismu neco koupit byli myslim Jemenci, asi 5 obrnenych transporteru. Ale to jaksi na provoz podniku s 15 000 zamestnanci nestacilo. A nepsal jsem napouzitelne, ale tak mizerne, ze to nikdo nechtel. ;)

Zit se dalo, ale to bylo tak vse. Kulturni vyziti skoro zadne, moznost cestovani blizka 0 (pokud nepocitame komunisty). Ja si tu dobu obrovskych zmen pamatuju. Z toho co pisete se da predpokladat, ze pochazite z komunisticke rodiny, pak se videu a pocitaci nedivim, ale pro valnou vetsinu obyvatelstva to bylo zcela nedostupne zbozi. Navic i ty pocitace vysly na pekelnou castku nekolika mesicniho platu, pro velkou cast obyvatel vic jak 1/2 rocniho. Nebyl to horor pro komunisty, nebyl to horor pro delniky nekomunisty, ale pro lidi, kteri komunismus nemeli radi a dovolili si neco rict to horor byl. Zabava a kultura byla jasne nalinkovana statem, i co mame jist nam diktovali, ti co nebyli komunisti a zazili to dobre vi. Nase rodina z otcovy strany castecne persekuovana byla, na vysokou nemeli narok, na cestovani mimo komunisticky blok ani nahodou a i do Bulharska to bylo temer nemozne a to jen proto, ze mel pradeda obchod, ktery mu sebrali a vystehovali ho z jeho domu a do strany vstoupit nechtel.

Edit: vybirate si jen tech par veci (a jeste k tomu z pohledu komunistickeho prominenta) ktere tu nestaly uplne za prd, ale vse ostatni ignorujete a delate z toho pa nesmyslny zaver. Tady to slo cele ekonomicky a moralne na dno a bylo to zcela neudrzitelne.

Edit2: malem bych zapomel na poradnik na automobily, nekdy i 10 - 15 let cekani na auto (pokud jste se vubec dockal, v zavislosti na tom jak Vas rezim mel zaskatulkovaneho), to bylo urcite super ze? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nebyl jsem komunistický prominent a neznal jsem to z doslechu a nic si nevybírám reaguji na nepravdivá tvrzení, kokakolu si pamatuju napríklad ze stánku u vody (Mušov) a popravdě moc to lidi nekupovali bylo to drahé přeslazené...
Faktická data mluví jasně. Pokud se někdo cítí "ublíženě" je to jeho problém. Kvůli tomu že by měl praděda obchod rozhodně takto nikdo celou rodinu neperzekuoval to by museli být perzekuováni všichni. Můj jeden praděda a děda byl obchodník a druhý "kulak". Ve straně nikdo nebyl a přesto rodiče mohly jet do německa mrknout se za tetičkou (když dostali pozvání)... Doporučení na vysokou dostal otec až ve fabrice a nikdo z rodiny nikdy žádným prominentem nebyl. První počítač jsme koupili normálně v ochodě (v elektru) stál asi dva tehdejší měsíční platy. Někdo holt výplatu prochlastal někdo si ušetřil na koníček.....
A snažit se tvrdit že většina byla dražší je klasický blábol je třeba totiž srovnávat ne kolik stál párek či mlíko, ale kolik stály věci které člověk nutně musel utratit. Za co lidi nejvíc měsíčně zaplatí? Za bydlení a za energie a ty byly naopak velmi výrazně levnější...
A nemám sílu všechny ty bláboly ani komentovat. A pokud máte lepší data než světová banka a tvrdíte že její data byla počítána nesprávně tak to doložte a nesnažte se tu šířit podobné nesmysly. Auto se koupilo poté co se prodal zděděný domek a fakt se na něj nečekalo 15 let, akorát si pro něj naši jeli do jiného města. I příbuzní co si na něj našetřili jako dělníci a zedníci (dříve) na něj taky nečekali ani omylem 15 let. Tvrdit že komunisti říkali lidem co smí jíst je vrcholem demagogie a fakt k smíchu nebo spíš k pláči.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hodne zalezi, ktera obdobi se srovnavaji. 50leta byla pro cast populace strasna. Druha pulka sedesatek treba bylo obdoi, na ktere spousta lidi vzpomina rado..teda vyjma zachranarske mise warsavskeho paktu. 70leta zase byli horsi a osmdesata tam se to uz postupne rozpadalo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano 50tá léta byla nejhorší a hodně lidem ublížila (i dědeček dokonce skončil v uranových dolech). Ale to prostě nic nemění na tom co jsme psal, na svět se nadá koukat černobíle a tvářit se jako by to tu bylo 40 let. Sám dědeček říkal, že nemá cenu žít s nenávistí za to co mi kdo udělal )v 60tých letech zjistil kdo to na něj hodil), a já souhlasím člověka ta nenávist "sežere za živa" a přijde mi že po revoluci tu zůstalo hodně "sežraných bojovníků proti komunizmu" kteří přesně tímhle trpí....
Rozpadal se politický systém lidi už prostě těm profláknutým papalášům nevěřili, už byli směšní. Bohužel spousta prospěchářů, co předtím budovala kariéru ve strane, na revoluci "vydělala". A Zahraniční podniky tu nebyly proto, aby nám pomohli, ale vždy aby na nás taky něco trhli, což tehdy mnoho idealistů prostě nechápalo (dost možná právě díky výchově za socializmu)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jestli cloveka perzekuovali nebo ne zalezelo na mnoha okolnostech, treba i to jak se mistni STBak nebo praskac zrovna vyspal a nabo jak jste mu "padl do oka". Nasi se s odrenyma usima dostali alespon do Bulharska na svatebni cestu a pak matka tesne pred revoluci do zapadniho Nemecka, jinak akorat Balaton. Otec i jeho bratr na vysokou nemeli narok.

Co jste za pocitac koupil? Kdyz se podivam na ceny treba tady (https://www.cnews.cz/pocitacovy-zivot-v-socialistickem-ceskoslovensku-sv...), vychazi mi Atari 800XL s magnetakem a jostickem na 8000 Kcs (3 - 4 mesicni plat), Atari 130XE se stejnym setupem uz 11550 (4 - 5 mesicni) a s disketovkou 19650 (8 - 10 mesicu). Navic ho skutecne sehnat znamenalo mit kamarady nebo uplacet (coz byla zcela bezna soucast kazdodenni reality, dobre si na to vzpominam kdyz se neco shanelo) a bylo to silne nedostatkove zbozi. Prvni poradne pc (meli jsme pred nim jeste XT) jsme koupili za cenu 1.3x mesicniho platu (a to i vcetne tehdy pomerne dobreho monitoru) a sehnat ho nebyl zadny problem, nemuseli jsme do obchodu cinkat s flaskama vina nebo slivovice apod.

Srovnavam v prvni rade to, co jsme si mohli dovolit pred a po, ten rozdil je propastny, neni se vubec o cem bavit (a opravdu neznam nikoho kdo zazil komunismus a byl na tom hur nez pred revoluci (teda az na par ztroskotancu, ale ti by skoncili spatne i kdyby tu byl dal).

Akorat popirate to co je nezpochybnitelne, ze zahranicni vyrobky tady tehdy byly jen velmi omezene, u nas na jizni morave jsem se skoro s nicim nesetkal, opravdu chcete argumentovat "10 obchodama" v cele CSSR? Kdyz se podivam na to co si muzu poridit dnes...
Btw. pomerne velka cast pametniku mi rikalo, ze penez malo nemeli, ale hlavne protoze je nebylo za co utratit.

Svetova banka vychazela z informaci, ktere poskytovala nase prolhana komunisticka vlada. Komunisticka vlada financni vysledky fixlovala, dukaz je treba ta menova reforma, ktere se vyhybate. Lidem a okolnim zemim se lhalo jak je vsechno v poradku, pracujeme na 120 % a pak se "ze dne na den" zmenily ceny, jinak by to tady zkolabovalo a lide zjistili, ze maji prd. V tomto bode absolune nerozumim o cem polemizujete, leda ze chcete za kazdou cenu lakovat realny socialismus na ruzovo. Pokud se srovna co se zacalo budovat po prevratu, kolik penez sem nalili zahranicni investori (ne opravdu se vse jen nevytunelovalo), tak prudky vzestup HDP je zcela ocekavatelny. To nebyl jen docasny propad HDP, to bylo po 40 letech lhani jen srovnani na normalni hodnotu a konecne po dlouhe dobe stagnace rust. To si nevzpominate, ze se tady pred prevratem prakticky nic nebudovalo a to rozestavene az na vyjimky stalo? To si nepamatujete jak se nam vsechny mesta rozpadaly a nebylo na opravy? A opravdu si ani nepamatujete jak prudky rozvoj a budovani po prevratu nastal? To je ten rust HDP.

K tem slovenskym podnikum jste se nevyjadril a je vcelku jasne proc. Tohle byly presne ty podniky, ktere tahly zemi ke dnu. Spousta surovin, pracovni sily a nedostavali jsme za to ze SSSR prakticky nic, ale svetove bance "doputovala informace o uspesnem prodeji" ;)

Na 1. auto deda cekal 12 let, na druhe dokonce 18 (mohl si ho koupit az 2 roky pred revoluci) a je to dobre znamy fakt, ze na auta byl poradnik. Takze podle toho co pisete Vam tezko muzu verit, ze Vase rodina nebyla ve strane. Ano diktovali i co mame jist, v restauracich byly normy a nic jineho se varit nemohlo, nebo ani tohle nevite? Navic prakticky nepustili na trh zbozi ze zahranici (resp. ze zapadu) a museli jsme jist velice casto podradne potraviny. Jen kolik nahrazek se za komunistu vymyslelo, protoze zkratka nebyly penize (treba to hnusne pomazankove maslo o spouste nahrazkovych cukrovinek nebo cokolade ani nemluve). Stesti meli lidi na vesnicich, kteri si mohli alespon neco vypestovat. Samozrejme to nebylo mysleno, ze by nekdo chodil domu na kontroly co si lide vari ;)

Edit: Vam neprijde ponekud podezrele, ze i kdyz se nic nebudovalo, stat nemel ani na opravy, ze HDP rostlo? Vzdyt to je tak do oci bijici :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítač stál 7500 to byly dva tehdejší průměrné platy (tedy samo jak pro koho, třeba kamarád se často chlubil že jeho tata bere na začátku 80tých jako popelář 5000, pracující inteligence brala míň než dělníci).
800XL bylo v tuzexu tohle bylo 800XE. (Měli ho vystavený na ledničce či pračce spolu s tím 130XE které nám už připadalo moc drahé) stálo tam snad tři měsíce než se mi povedlo ukecat rodinu a známé třeba nebylo...
Srovnávat co si šlo dovolit před a po nelze protože se značně změnila úroveň techniky za tu dobu...
A ano zbrojní průmysl byl pro ekonomiku zátěž ale to nikdo nepopírá prostě mizerná trh odříznutý od světa plus nesmyslné náklady na zbrojení ale to není ten problém, zruinovala se i civilní produkce..
Vymlouvat se na to jak naše vláda lhala světové bance je opět nepodložené informace... pokud máte lepší data doložte je...
Ano zahraniční výrobky byly v omezené míře, ale to nijak nesouvisí s tím že by jinde měli nějakou zázračně lepší životní úroveň ( to že mám na výběr ze sta druhů jogurtů či piva to neovlivní)...
A je blábol tvrdit ze se tu nic nebudovalo od dálnic přes elektrárny přehrady školy fabriky atd. Budovalo se celou dobu. Mesta bývala rozkopaná stejně jako dnes (bohužel) akorát dneska je tu miliony aut navíc...
To tvrzení jak jste čekali 18 let na auto je prostě nesmysl všichni příbuzní co si ho pořizovali ho měli do roka sehnané (vždy to byla škodovka). 18let mohli čekat max na erár trabanta v ndr.
Normy na potraviny zajišťují a zajišťovali že dostanete odpovídající množství (například masa) ty jsou v ředě míst dodnes to nijak neurčuje co má kdo jíst..
Nevím kolik náhražek stihli vymyslet před revolucí, ale vím moc dobře kolik náhražek do nás cpou nenažraní výrobci dnes (a řekl bých že násobně více).... Ne nadarmo se snažili v bruselu zaručit shodnou kvalitu potravin.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnani je vcelku na miste, tech 6 let neni tak zase tak dlouha doba na 3x lepsi pomer ceny vuci platu (btw. prumerna mzda v 98. byla 3 169 Kc, takze 7500 je cca 2.4 nasobek prumerneho platu te doby).

"Životní úroveň lze definovat jako míru uspokojování materiálních i nemateriálních potřeb a tužeb jednotlivce či skupiny zbožím a službami. "
Takze i zahranicni vyrobky do toho spadaji. Pokud se budeme bavit o sluzbach a spokojenosti obyvatelstva, tam uz to byl na zapade uplne jiny vesmir. Muzeme se zacit bavit o tom, kolik zapadnich hudebniku sem komunisti pousteli, takovych koncertu moc nebylo ze. Ted si kazdy rok zajdu v Praze na Jazz Fest, jezdi sem (pokud teda zrovna neni pandemie :D) kazdou chvili nekdo a musim si spis dobre vybrat na co zajit, abych to vubec stihl. Do zivotni urovne spada i to co mit nutne nemusime, ale chceme. Dovolene kam chceme, potraviny odkud chceme a jake chceme, koncerty a kulturni vyziti (diktovali nam na co se smime a nesmime divat v kine a televizi). Tady by slo pokracovat dlouho a v naproste vetsine pripadu absolutni prohra byvaleho rezimu.

Budovalo, ale postupne jak komunistickemu rezimu dochazely finance z dob minulych, stavelo se jen uz to nejnutnejsi a s opravama to slo z kopce. Mesta se rozkopavala v 80. letech vetsinou kvuli prasklemu potrubi (samozrejme nadsazka, ale kus pravdy na tom je). Pokud by jste v te dobe byl v Praze, videl by jste vsude ty "drevene obklady" a to bylo protezovane hlavni mesto.

"To tvrzení jak jste čekali 18 let na auto je prostě nesmysl"
To je zajimave, ze tento nesmysl lide (vcetne me rodiny) zazivali. Zapomel jste do sve rovnice zapocitat, jak Vas mel rezim zaskatulkovane, ale i lide s dobrym kadrovym posudkem se casto nacekali nekolik let.

Normy na kvalitu potravin a tehdejsi normy v restauracich je neco jineho. Normy v restauracich tehdy byly receptury jidel, ktere a zadne jine, se mohly varit ve vsech stravovacich zarizenich po cele CSSR. To je ten katuv sleh, kureci platek s broskvi a vsechny tyhle zrudnosti, ktere uz nastesti mizi z nasich jidelnicku.

"Nevím kolik náhražek stihli vymyslet před revolucí..."
Ale to je v poradku, ze chce Brusel zakrocit. Nenazrani vyrobci cpou do zakazniku jen to co si o bud nekdo objedna (v pripade supermarketu v CR je vcelku bezna praxe objednani horsi sarze, pripadne s mensi hmotnosti) a nebo po cem je poptavka. Ale na druhou stranu jsou na vyber i podstatne kvalitnejsi potraviny, tehdy nebyly. Proste bud si vyrob sam, nebo kup to co ti davame i kdyz to nestoji za nic, jinak mas smulu. Jiste dobre chapete ten rozdil.

Edit: "Vymlouvat se na to jak naše vláda lhala světové bance je opět nepodložené informace... pokud máte lepší data doložte je..."
Takze to ze lhala pred menovou reformou neni dukaz? To Vam jako nestaci? Ani to ze propad byl prakticky okamzite v 89 roce? Nase HDP bylo udrzovano lzi CSSR a celeho komunistickeho bloku, az to pak prasklo, slo HDP vsude v techto mistech ke dnu. Nerozumim co jeste vic jako dukaz chcete.

Btw. mrknete na propad HDP Kuby pri padu komunistickeho bloku, tam zadny prevrat nebyl a prece k propadu doslo a od te doby 10 let stagnovala. Severni Korea to stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale postupne jak komunistickemu rezimu dochazely finance z dob minulych"
Šíříš prostě nepravdivou propagandu, 40 let fakt nikdo z peněz dob minulých žít nemůže (zvlášť po zdevastované poválečné ekonomice). Je to hloupé a špatné protože tím že budeme ignorovat a zamlčovat či zkreslovat pravdu o minulosti si jen koledujeme abychom si ji zopakovali. Víc k tomu asi nemá cenu řešit.
"Nenazrani vyrobci cpou do zakazniku jen to co si o bud nekdo objedna"
Že vám není hanba takto lhát! Je jasně doloženo že stejné zboží dodávají do různých zemí s jiným složením za stejné ceny!
"To je zajimave, ze tento nesmysl lide (vcetne me rodiny) zazivali."
Podle mne evidentně lžete, tohle v 80tých letech nikdo rozhodně nezažíval.
A plácáním o měnové reformě jako důkaz lhaní světové bance?? ale notak. 0))))))))
Kuba i severní korea náhle přišla o všechny socialistické trhy jasně že měli propad když najednou přišli o veškerou podporu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Šíříš prostě nepravdivou propagandu, 40 let fakt nikdo z peněz dob minulých žít nemůže"
Ignoraci a selekci informaci zvladate opravdu dobre. Je to vcelku jednoduche, komunisti zabavili vsechny podniky, vetsi pozemky, nemovitosti, obhcody, penize v bankach a z teto loupeze zilo CSSR az do padu komunismu.

"Že vám není hanba takto lhát! Je jasně doloženo že stejné zboží dodávají do různých zemí s jiným složením za stejné ceny!"
Tentokrat jeste vytrhavani z kontextu a nebo neumite cist. To zbozi horsi kvality si objednavaji nasi prodejci (i zahranicni supermarkety u nas vedou cesi, nakupci jsou cesi). Takze vyrobce doda jen to co si u nej nekdo objedna a navic sezenete spoustu i kvalitnich potravin, protoze mate i na vyber, to je neco co pred 89. nebylo.

."Podle mne evidentně lžete, tohle v 80tých letech nikdo rozhodně nezažíval."
Budu se opakovat, zcela ignorujete kadrove posudeky obcanu CSSR.

"A plácáním o měnové reformě jako důkaz lhaní světové bance?? ale notak. 0))))))))"
A co jineho to je? To je prece jasny dukaz o fixlovani financnich vysledku. Pokud tady tehdejsi vlada dotovala ceny vyrobku ze sveho, okolnim zemim a nasim obcanum nic nerekla, tvarila se ze je vse v nejlepsim poradku a pak pred blizicim se kolapsem udelala menovou reformu, je to jednoduse zamlcovani/zkreslovani informaci o stavu nasi ekonomiky. Pravda byla za minuleho rezimu sproste slovo.
"K provedení měnové reformy došlo v roce 1953 navzdory tvrzení prezidenta republiky Antonína Zápotockého, který ještě v pátek 29. května večer ve svém rozhlasovém projevu veřejnost údajně ujišťoval, že „naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé“. "

"Kuba i severní korea náhle přišla o všechny socialistické trhy jasně že měli propad když najednou přišli o veškerou podporu!"
Kuba a severni Korea prisla v prvni rade o pomoc ze sovetskeho bloku a to jim taky drzelo umele ekonomiku nad vodou a i pres pomoc tam nekolikrat meli nepekne krize. Po padu SSSR dodavky pomoci ustaly a zeme se propadly do hospodarske krize. A v tom to spociva, i pres neschopnost udrzet ekonomiku funkcni bez zahranicni pomoci jim rostlo HDP. U nas to bylo zase obracene, nas zase komunisticky blok obiral o nasi produkci a prakticky nic nam za to nedaval. Ale na papire jsme stale pracovali na 120 %. Co na tom nechapete?

Btw. jak se tak divam, zivotni uroven jste radsi v tomto vlakne uz nezminil a presunul se s tim do jineho. Ale to nic nemeni na tom, ze zivotni uroven byla v CSSR velmi spatna a nezaklada se je na vyberu zbozi v obchodech (i kdyz to je taky jeden s faktoru).
.
Uz to radsi ukoncime, nema to cenu. S nekym kdo ignoruje fakta, selektuje a zkresluje informace nema diskuze moc vyznam ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlasím nemá to cenu chováte se "čenobíle" stejně jako komunisti před 40 lety a to je podle mne špatně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw. opravdu mi chcete tvrdit, ze za komunistu jste bezne jezdival na dovolene autobusem s TV a VHS?:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw. opravdu mi chcete tvrdit, ze dnes jste bezne jezdite autobusem s TV a VHS?
Mimochodem je to demagogická otázka nikdo netvrdil že to bylo běžné vybavení jen že jsem to znal i když jsem v zahraničí tehdy nikdy nebyl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se jede na dovolenou, je to vcelku standard (akorat s DVD). Ale podstata je ta, ze v CSSR to lidi znali tak maximalne z obrazku a jela s necim podobnym leda komunisticka "smetanka"..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem jel za totace s mymi rodici (pouze jednim) na dovolenou lodi po dunaji do Rakouska do Vidne sovetskou lodi ;)
Pravda byl jsem asi jediny z cele skoly a bylo mi doporuceno o tom nemluvit. Nicmene asi to taky obcas slo.
Je fakt ze ten kontrast co za zbozi se dalo koupit tam a tady, byl obrovsky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne vyjimky se nasly, kamaraduv otec delal montaze v Iraku a vozil jim Lego a dalsi veci uz v 80. letech, ale taky byli jedini ve meste ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud se za komunistickou smetánku dají počítat zelináři, řezníci automechanici či horníci tak holt asi smetánka :0) Dneska jsou navíc v technice standardy věcí nekde jinde....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze ti "zelináři, řezníci automechanici či horníci" jezdivali zcela bezne na dovolene do zahranici autobusy s TV a VHS?

"Dneska jsou navíc v technice standardy věcí nekde jinde...."
Ale samozrejme, je tam uz placka v kazdem sedadle, internet a nejaky "NAS" s hudbou a filmama, ale tim standardem myslim, ze nemusite jen cumet z okynka ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tatru 613 tehdy vlastnil úplně každý dělník! Všichni měli práci, bylo dobře, vše bylo kvalitní, nedostatky nebyly a chránila nás matyčka RUS!!!!!

ZA KOMUNYSTÚ BILO LÝP!

SDÍLEJTE NEŠ TO SMAŽOU!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kazdy delnik mel predplaceny vylet v Sojuzu na obeznou drahu, to na tom zlem a zkorupovanem imerialistickem zapade nemeli. Je velka skoda, ze jsme jim ty imperalisticke chrtany nezalili nasi mirovou oceli uz pred 89. rokem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečná ironie nikdo nikde neříkal, že to tu bylo upně nejvíc super, pšechno má svoje klady i zápory (jen je hloupé tvářit se že to tu snad vypadalo mnohem hůř než ve skutečnosti) . Spor byl v tom že ekonomika rostla/nerostla a že lidi měli nějakou životní úroveň, která se neposuzuje jen podle toho kolik si kdo může nakoupoit druhů zboží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Táhni kouřit Kimovi do KLDR komoušskýá šmejde, když se ti tu nelíbí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Brümmer, to byl nějaký nacista, ne? Ty se s komunistama taky moc nemuseli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně většina našich (a obecně i většina "demokracií") momentálně "kouří" čínským komunistům a ani jim to nepřijde.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebyl. A tipuji si tvrdit, že žádný Brümmer nejen, že nebyl nacista, ale ani nesloužil ve Werhmachtu. Ono to není totiž německé jméno, jen poněmčené...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by "poturčenec horší turka"? Podle všeho navíc nemluvíte pravdu stačí si vyjet na google lidi s tímto příjmením a budou to převážně němci....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je, že ty tenké mrchy rvou všude i mimo svůj účel a lidi ani nemají na výběr."
.. samozrejme ze mas na vyber. Napsat, ze krome placek se neda nic koupit je hrozna hovezina :))
"plastové tělo co zhoršuje chlazení mají i drahé kousky,"
.. dalsi hovezina co pises. Hlinikove sasi nebo aspon castecne hlinikove sasi maji dneska uz i low-end notase. Jednoduse si potrebujes vybrat spravny model, ktery ti sedi. To jestli si jej neumis vybrat a nebo ti tvuj zamestnavatel placne, co chce on, neni chyba tech placek nad kteryma narikas :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jen ne proboha hliník. Dell mi u nových řad začal cpát hliník, ale je stále je možné objednat pro stejný notebook i "plastové" šasi, jen je to "optional". Nicméně jeden hliníkový kousek mi ve fabrice přistál a je to děs. Hrany pocitově ostřejší jak u plasťáku. Na šasi se občas nedají udržet ruce, jak to peče. Celý noťas je asi o 200g těžší (váženo). Hned je na tom vidět každý škrábanec. Nelze ani zapomínat na to, že se do toho hliníku snáze vytlačí ďůlky (např. od věcí v brašně). A také je tam jedna nepříjemná vlastnost - občas kope (statická el., ale i naindukovaná)
Další kusy jsem vzal "v plastu" a pohoda. Nicméně oba druhy šasi neudělají nic s tím faktem, že ty nové Intely pečou, takže noťasy hučí ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem driv 2 ruzne XPSka od Intelu a dycky meli hlucne chlazeni. Mozna ze se snazili udrzet, aby to co throttlovalo co nemene, ale ten vysokofrekvenci sumot byl docela neprijemny. Daji se najit lepsi modely pripadne jini vyrobci, kde tenhle problem neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u nás se jedou hlavně malé 13"-14" ultrabooky (řady 73xx) velikosti desek na A4 - to proto, že se u nás neustále schůzuje (a prd dělá). Dell musím protože vychází nejlevněji (slevy na korporát). V takovém tom běžném režimu, kdy má člověk otevřený prohlížeč s 20 záložkami, tři Excely, nějaký ten Word, PPT, outlook ... obvykle to ten noťas ustojí pasivně. Ale jakmile začneš v Excelu provádět nějaké složitější výpočty, tak hučí a hučí ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

200 gramů navíc, to by mi strhlo záda:)))) Ty další zmíněné věci jsou taky směšné, ale uznávám, že pro nějaké jelito může být díky tomu plast vhodnější, ovšem ne všichni se k notebooku chovají jak prase a vadí jim zahřátý hliník místo izolujícího plastu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě nezapomínej na tu nepříjemnou vlastnost hliníku, že dokud se nezahřeje, tak i více studí, protože rychleji teplo odebírá i vede. Což opět může vést k větší nespokojenosti uživatelů. Vážně není příjemné, když máš zápěstí opřená o kostku ledu a následně funguješ jak žába v pomalu vařící se vodě. Plast, resp. magnesiové poplastované šasi je mnohem lepší volbou. Aktuálně horní hrana šasi teplá, palmrest víceméně pokojová teplota. Ani studený, ani teplý. Hliník, co mám hned vedle a instaluji na něm nějaký SW? Nepříjemně teplý celý. Vážně bych na tom nechtěl psát ani tento příspěvek. Natož x emailů.
Ad chování k notebooku - je to pracovní nástroj. Je jasné, že domácí nářadí budu mít v lepší kondici, než to služební. Už jen kvůli tomu, že to služební se více používá, případně nemáš na výběr s místem použití. V práci ten noťas musíš vzít na linku, do špíny, bordelu a to bys doma neudělal, protože noťas taháš i do postele. Proto pro mne, jakožto pro správce tohoto vybavení, je Mg-poplast mnohem lepší volbou. I když mi ten zaměstnanec po půl roce odejde, ten nový dostane relativně zachovalý noťas. Škrábance na tom nejsou tolik vidět, nějaké drobné ranky to vypruží bez následků. Hliník? Po dvou letech služby bude vypadat jak Mg-poplast za 5 let.

No a těch 200g - pokud máš stanoveno, že by ten noťas měl vážit do 1,5kg a najednou ti přijde 1,7kg. Tak pro jednou dejme tomu ok. Ale co ta další generace? Větší chladiče, protože Intel udělal ještě výkonnější topítko? Nějaká ta výztuha navíc a jsme skoro na 2kg.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele já nechci aby se VŠECHNY notebooky dělaly z hliníku, ale dneska je to druhý extrém, kdy se za hliník připlácí nekřesťanské peníze (asi pro ně nehrají roli tebou vyjmenované mínusy) a nebo se prostě automaticky frkne jen do nejvýkonnějších nebo nejtenčích. Ať si každý vybere co mu vyhovuje ovšem bez umělé deformace trhu od výrobců notebooků - oni samozřejmě nechtějí kvalitu, ale rejžovat dokud se někdo neozve, jenže ani to ozvání už nestačí, protože všichni dělají stejné jebky. To není normální výběr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, podle toho co z nej vylezlo, coz je nejspis web+office+filmy (klasika), tak na to mu staci v principu cokoliv, co ma dneska 4jadro. Myslet si, ze potreebuje "tlusty" notebook je podle mne na palici. Tohle je presne domena placek, at uz super placatych nebo "jen" placatych. Ve 14'' je takovych Acer Swift-u, Lenovo Ideapad, HP "nevim co" a dalsich do 20k s prehledem jak hub po desti. I vetsi 15,6 jsou k dispozici. K tomu existuji i ruzni Cinani jako celohlinikovky typu Huawei Mate, Xiaomi cosik a dalsi. Tech moznosti je obrovska spousta.
On ale problem resit nechce..on si chce ztezovat a hleda proc to nejde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hliník má taky nevýhodu když je problém s elektřinou a člověk pracuje s notebookem v zásuvce (přímo na něm, ne v dokovací stanici) . Od brnění až po regulérní probíjení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože si ty brambory lidi pěstovali sami...kdo ti brání si je pěstovat sám dnes? nutí tě někdo kupovat sračky z tesca?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám i5-6300U. A nadávám na to, jak to topí a hučí :-D
Výkonu to pro mé použití má habaděj. Schválně se kouknu do BIOSu, jestli tomu nejde snížit TDP, 5W by mi určitě stačilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně taky vadí jak někdo naladil otáčky větráku. Buďto pasiv nebo turbínka s nepříjemných zvukovým projevem při roztáčení i zastavování, které je bohužel časté. Při konstantní zátěži je to taky horší než desktop a to to Lenovo stálo víc jak 35 tisíc. Šmejdi. BIOS je jak je u notebooků zvykem úplně na prd. Za tu cenu to mohlo být celohliník s nějak speciálně vytvarovanou vanou, aby se to pasivně drželo déle + lépe poladit větrák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nejde poladit větrák (fan curve) alespoň v systému ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak zlé .. když do toho člověk narve 16GB RAM a zafuní si to, tak to odvede překvapivý kus práce na 15W tdp cpu :D Zvládal jsem na tom mít puštěné tři twitch streamy a ještě chrome s hodně záložkami (několik z toho youtube) a s trouchou štěstí i Netflix (netflix a twitch radši v ms edge nebo vlastních aplikacích - jinak žerou moc systémových prostředků) :D V létě v nevětrané místnosti se to teda peklo slušně, ale jelo to :D i5-8350U jede o něco lépe (dvojnásobek jader i threadů asi dělá svoje ) , ale třeba youtube na 1440p na připojeném monitoru ( s vyplým displejem ntb) tomu taky dává relativně zabrat .. ale tam je asi problém UHD 620 :D (ano jede to bez droplých framů ve fullscreenu, ale spíš až po naloadování a když člověk u toho neblbne s UI :D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posílat obraz zpátky na NTB zvlášť při připojení pouze dvěma linkami rozhodně sníží výkon. Co microstuttering ? Z grafů fps v čase to nevypadalo tolik rozdílně oproti ostatním, ale přecijen to není graf frame time. Máte praktické zkušenosti s Thunderbolt kabely ? Vím že jsou krátké pasivní, delší aktivní a např. jsem slyšel, že aktivní Thunderbolt kabel nepřenáší standardní usb 3 data .. Je možné, že kabel označený pouze jako usb 3.1 / 3.2 bude fungovat pro Thunderbolt ? atd .. Mám v tom solidní guláš i poté co jsem tak nějak pochopil normální usb-c kabely, displayport alt. mode a PD :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je krátký a hodně tlustý. :-) USB(-C) kabely jsou tří typů - Gen 1 < Gen 2 < TB3. Pokud je kabel vyššího standardu, pak bude fungovat pro nižší, naopak to být nemusí a pravděpodobně fungovat nebude, resp. bude fungovat v tom daném režimu USB-C. Thunderbolt je totiž "režim" USB-C, resp. USB-C je jenom rozhraní.

Druhá nezávislá metrika je power-delivery, každý kabel má definováno, kolik utáhne. Může být Thunderbolt kabel s 1A/5V a naopak USB-C Gen 1 s 20V/5A.

"Nejlepší" je teda Thunderbolt kabel s 20V/5A (100W), resp. není tak úplně nejlepší, protože je hodně tlustý a nejde moc ohnout. (A je drahý.) Takže je dobré kupovat si kabel podle požadavku rychlosti a power delivery.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si nejsem jistý, jak přesně se ten bandwith sdílí, v rámci toho TB3 je možné i nějak nativně posílat obraz přímo přes DP (předpokládám, že ten bandwith bude sdílený, ale zase posílat obraz přes FHD IMHO tolik stát nebude), myslím, že tam jsou k dispozici dva DP výstupy s podporou daisy chainu.

Co se týče kabelů, používám ten krátký od výrobce, jiné USB-C kabely jsem nezkoušel. Podle mě je hlavně zapotřebí, aby ten kabel měl v rámci toho USB-C konektoru zapojené všechny piny na obou stranách a asi i dostatečně kvalitní kabeláž.

Nijak hloubkově jsem to zatím nezkoumal, jediné další TB3 zařízení co tu mám je Dell TB16 dok a ten má ten kabel built-in s proprietárním konektorem, který lze odšroubovat(na straně doku), ale je taky celkem dost krátký.

Když najdu čas, tak možná zkusím nějaké náhodné USB-C kabely, zda budou chodit s TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi idú na rozum podobné hulvátske myšlienky ako mne :) otvoríš konkurenčne weby a ako cez kopirák....10900k ...rtx 2080ti 5700xt , 2 tb nvme disky s farbami ala vianočný stromček...a pozrieš na stôl v kancelárii a tam i3 6006u i3 5010u...i3 9100f , q9400 atď...
Klobúk dole že niekto ma podobne zvrátené myšlienky ako test core quatra...ntb s ext.grafikou atď

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to prostě je, drahé věci se kupují daleko méně. Pamatuju si jak jsem před xx lety kupoval u kamaráda v krámě grafiky za tehdejších asi 8000kč a bylo mi vysvětleno že takové věci mi musí objednat bo exot jako já se objeví tak max jednou za měsíc. (Byla to tenkrát nějaká ati high end a herní grafiky tolik jako dnes ještě nestály, na druhou stranu těch 8k byla tehdy celá výplata)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to čím dál jasněj . Tentokrát už firemní palačinky nepůjdou domů , ale rovnou do šrotu ( ekologicky je repasují na šroťáku )
Ta i5 6300U je vážně hřející odpad už dnes a ještě bez Thunderboltu :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu v nejmenované ( a ne zrovna malé firmě) se taky pořád stroje s i5 6300U používají :D Ještě možná i skoro rok budou :D Co se týče toughbooků, ty se dokonce i teď s tímto procesorem nasazují terénu jako nové nikdy nerozbalené kusy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.