Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Lenovo ThinkPad A485 a T495

Pájené paměti - toho člověka, co s tím nápadem přišel, tak rituálně za trest ukřižovat...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

a bude hůř. Já si pamatuju i doby, kdy CPU měl vlastní sokl a šel upgradovat (a hlavně vyměnit, když exnula deska). Není daleko doba, kdy si ani HDD/SSD nevyměníš a RAM nerozšíříš. Svině z Apple a Asus už na tom usilovně makají a mají i první výsledky.

Na druhou stranu, běžná užovka v notebooku nic měnit nebude, ta jej prostě spotřebuje a vyhodí (slušnější zrecyklují).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U applu maju macbooky novsie ako mid15 vsetko integrovane na doske a clovek tam nic nevymeni/neupgraduje.
Samozrejme sa to pozitivne prejavuje aj na cene opravy. Cele to vylepsuje drobnost menom touchID, ktore je sparovane so zakladnou doskou a meni sa spolu s nou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak osobně mám všechny notebooky (v práci, doma, na hraní a na cesty) s výměnnými procesory a nepájenými paměťmi. Většinou to jsou starší business typy, které jsou minimálně poruchové a vše se dá lehce vyměnit, protože hliníkové šasi s odnímatelnou zadní krycí deskou a festovními díly.

Co se týče dnešní generace s pájenými komponentami, nejsem si jist, jestli si něco takového vůbec někdy pořídím, protože je to dopředu ztracená investice. Spíš půjdu do nějakého dražšího zařízení ať už SFC case pc nebo modulárního notebooku s linuxem, pokud bude k dispozici s Ryzeny.

Výsledky tohoto testu mně nenadchly ale v podstatě to bylo něco co jsem čekal. Ten slabší model s 2 síťovkami, by se ale dal výborně použít jako domácí síťový GLAN server, takže pro něj bych využití určitě našel, kdyby byl někdy výhodně k mání třeba v nějakém bazaru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ho rituálně "připájel".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naši zákazníci v dnešní době více ocení moderní a designově tence lehké zařízení, připájením paměťovým modulů DDR4 typu DRAM přímo na základní desku počítače získáme nižší spotřebu a tepelné vyzařování, což nám pomáhá v boji s globálním oteplováním, navíc zákaznické programy jsou takto zrychlené a odpadá tak komplikovaný servis jednotlivých modulů, hmotnost zařízení se takto podaří snížit až o 0,35% a zajistíme tak optimální výkon přenosného zařízení pro koncové zákazníky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt veta od Lenova?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jsem si vymyslel, ale dovedu si představit, že od nějakého markeťáka takovou odpověď dostanu :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Máme doma teď dva roky starou X1 se čtyřjádrovým Intelem a 8GB pájenými (!) na desce a úplně novou T14 s šestijádrovým Renoirem / 16GB. Ta T14 je samozřejmě o hodně výkonější a má dokonce slot na RAM a plnohodnotný RJ-45 port, ale ... hádejte z kterého z nich tady toto píšu. :-) Nic naplat, X1 prostě padne do ruky a je sexy, T14 vedle ní vypadá jak tank - a to je prosím 1,5kg relativně malý notebook.

Když si to shrneme, X1 je pěknější, lehčí, jednodušší na výrobu a montáž, vsadím se že náklady na ni jsou nižší, ale dá se prodat dráž a zákazník ji preferuje. Ta pájená paměť je - pro někoho bohužel - jeden ze střípků mozaiky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

X1 Carbon je rozhodně dražší na výrobu už jen kvůli materiálům. Navíc je to poněkud jiný segment, hlavně cenově.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to nevyrábím, tak nemůžu říct, :-) ale podle mě je ta T14 na výrobu složitější - přece jenom X1 má základní destičku jako mobil, ale T14 mi přijde jako komplexnější výrobek, má dost víc součástek a je potřeba víc materiálu. Jiné mi přijde spíš chlazení - Xko není moc dělané na trvalou zátěž, u Tčka bych se nebál. (Proto máme to Tčko :-)

Moc jiný segment to taky už není, Xka se slevňují a Tčka mírně rostou - podle mě v důsleku předchozího odstavce. Cena se už dnes liší zhruba jenom o 5000Kč a pokud bychom X395 brali jako zástupce X-kové řady, tak je rozdíl ještě menší. Spíš mi přijde, že si člověk může vybrat - buď od notebooku nečeká rozšiřitelnost a dá přednost lehké varinatě, nebo koupí "tank", kam si může přicvaknout paměť, má tam RJ-45 a chlazení udrží trvalou zátěž bez podtaktování. Za mě OK, že je na výběr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

X395 není nástupce X1 - X1 se pořád vyrábí i s desítkovými CPU. X1 je opravdu výrobně dražší - hlavně má z hlediska výrobních nákladů o dost dražší šasi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má dražší šasi v čem? Že je jednodušší nebo z méně materiálu? :-) Např. kde je u T14 okolo displaye pevný rámeček, tam má X1 jenom něco jako tlustší samolepku. :-)

Že jsou tam jiné plasty chápu, dokonce připouštím, že může být plast u X1 i dražší, ale podívejme se, kolik stojí plast. Normální plasty stojí okolo 25 Kč za kilo granulátu, i kdyby to byl nějaký superplast za řekněme 1000 korun za kilo - což je samo o sobě kravina - kolik ho v té X1 může být? 300 gramů? I kdyby byl ten Tčkový plast zadarmo, tak to dělá 300 korun na finálním výrobku. Abychom odůvodnili 5000 Kč rozdíl v ceně šasi, tak by prostou trojčlenkou ten plast musel stát přes 15 000 Kč za kilo.

To stejné ten rám ze slitiny magnézia - rozdíl oproti Tčku je leda tak v tom, že je tam toho materiálu míň, ale jinak je stejný.

Já to Xko nehaním, mně se líbí, ale opravdu je to leštěný prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim zasadne nesouhlasim - takovy clovek by nemel mit tak lehkou smrt. Jinak osobne bych proti ohni bojoval ohnem a naridil podobnym firmam povinnost kdykoliv na pozadani zakaznikum vymenit desku za model s vyssi pameti po zaplaceni ceny bezneho RAM modulu. Proc by to neudelali, kdyz je to tak vyhodne, ze?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by asi neklaplo protože u těch Lenov je sice pájená RAM, ale k tomu i jeden slot na SoDIMM tj RAM si můžeš rozšířit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U lenova jsou profíci. Dneska jsem měl v ruce desktop, v tom nějakej Sandy bridge, a sítovka jenom 100MB, tak koukám na rozšiřitelnost desky a tam deska velikosti asi krabičky od CD, jeden pamětovej slot a konec. Hlavně to bylo v midi case. Takovej zprasek jsem ještě neviděl, ale co, muselo to být určitě to nejlevnější co šlo koupit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To my na takové vymysleli neodjímatelný elektrický obojek, který by každý, na koho to dopadne mohl ovládat z cloudu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zaujímavé, že nižšia rada (mám E495) má obidva pamäťové moduly v slotoch a okrem NVMe disku má ešte možnosť nainštalovať ďalší SATA disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano E485/E585/E495/E595 jsou v tomhle mnohem lepší, mají dva sloty, možnost osadit dva disky a tuším, že drží i konstantně 25W power limit pro CPU.

Nevýhody jsou:
- kratší maximální záruka
- klávesnice není podsvícená
- 45Wh baterie
- nemožnost mechanického dokování

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb každý model vám musíme nějak zprasit, abyste měli důvod koupit si novější... a on vlastně ten plasťák ani moc nevydrží, takže nebudeme/te muset řešit pozáruční opravy.
O důvod proč přejít jinam :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oproti T rade je tam ešte aj o niečo horší displej s nižším jasom. To je asi to, kvôli čomu som zvažoval aj T model. Mechanický dock by mi len zavadzal na stole, občasné "dockovanie" cez USB-C mi bohato stačí.

Tá možnosť osadenia dvoch diskov vychádza pravdepodobne z toho, že niektoré E konfigurácie sa predávajú s rotačnými diskami, čo pri T rade nerobia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase další pokračování deevoluce.
- žádné rozumné dokování, 3 monitory k tomu fakt nepřipojím (resp. přes Displaylink USB sra***, která ve windows funguje špatně a v Linuxu doslova otřesně)
- provedení opět ve style nejlevnější plast.....technologická evoluce nejede, takže budeme nutit zákazníky k výměně zavedení poločasu samovolného rozpadu na 3 roky....

Když to tak vidím, jaké psí kusy se dělají na upgradování T430/T530 jako posledních dobrých kusů, tak asi komunita za chvíli značne dělat svoje desky....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tři monitory určitě fungují stylem, že se dva připojí přes DP v doku, DP se nativně tuneluje a třetí může být interní displej, nezkoušel jsem, zda jde něco připojit na HDMI.

Vlastní desky už existují, myslím, že nb70 nebo tak něco dělá desky pro staré X61s a další stroje, typicky to je nějaký ULV Skylake a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A budu připojovat kabely...
To je právě ta deevoluce.
T520 např. cvaknu do doku, a hned mám 3 fhd monitory plus interní LCD....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nejspíš bude model s NVIDIA grafikou, tehdejší Intely uměly maximálně 2 panely.

Jinak u těch nových modelů připojít tři panely taky, jen je třeba pořídit si ULTRA verzi toho doku, ten má dva DP, HDMI a VGA. Já většinou beru PRO verzi toho doku, ta má jen dva DP. Basic verze má ještě méně USB portů a jen DP + VGA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepomohlo. V těch docích je DisplayLink USB sračka, která na windows funguje špatně, na Linuxu nepoužitelně (userspace proces na 100% vytěžující CPU, lagy ve stovkách ms všeho...).
Ty fyzické GPU výstupy to prostě nemá vytažené, nic s tím neuděláte.
Ani TB není řešení, jednak je to fakt drahé, ale hlavně na používání bez rebootu zapomeňte (min. v Linuxu).
(jinak jde o T520 s GF119)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neplete si to s těmi USB-C dokovacími stanicemi? Ty mají DisplayLink, podobně jako DELL WD15/19, nicméně ty mechanické suše tunelují DP z notebooku: https://www.lenovoshop.cz/lenovo-tp-port-thinkpad-ultra-dock-135w-zdroj-...

Na linuxu to normálně funguje bez problémů, otestováno na A485 i T495. Jinak ten USB-C(https://www.lenovoshop.cz/lenovo-tp-port-thinkpad-usb-c-dock-gen2_d59521...) dok chodí normálně i na E585 s linuxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť jste poslal USB-C dokovačku...

- TB to být nemůže, pokud vát to chodí na xx5 řadě.
- Podle driverů v tomto případě přímo nepoznám co v tom je
- Tunelování DP jsem nikdy neviděl funkční na více, než 2 monitory současně.
- vzhledem k tomu, že asi druhý odkaz co jsem s tím našel je, že někdo píše, že mu to funguje se Samsung Dex, tak to opravdu vypadá zase na ten prokletý displaylink. Ono bývá i dost těžké zjistit, co v tom opravdu je, dokud to člověk nemá fyzicky v ruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc ma ten NB pod displejem tu 4 cm hrubou tabuli na poznamky? .. nebo co to je. Ale jestli je to neco treba za 15k, tak to chapu (cenu se mi nechce hledat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak by tam tá plocha nebola a plocha vrchnej časti, kde je displej, by bola veľká len ako displej, musela by sa zmenšiť klávesnica alebo touchpad. To je jednoducho "daň" za lepšie rozloženie klávesnice - kurzorové klávesy v tvare plného obráteného T, veľký Enter v tvare obráteného L, ... Okrem toho, tým, že je displej umiestnený vyššie, nakláňam krk o niečo mene a tak menej hrozí, že ma začne bolieť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pritom by to stacilo vyresit pomerem stran 16:10 a nemusely by se vymyslet takove pseudoduvody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden z argumentů byl i takový, že tam bydlí WiFi antény a také se posune obrazovka více nahoru pro pohodlnější práci.

Jinak Lenovo vrací 16:10 LCD na Yoga Slim 7 Pro, budou mít 2240x1400 nebo 2880x1800 displeje, akorát to bude mít zase pájenou RAM a nebude to mít TrackPoint. Ale budou v tom 45W TDP Ryzeny 4000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste marketingovy zmrd-speak. To posunuti displeje je fakt smesny argument, je to uplne nepatrne a na krk to nema vliv, to byste ten displej musel posunout o 30 cm nahoru. Pri osazeni 16:10 by mel ten NB horni hranu prakticky stejne vysoko, coz je to co udava vas sklon hlavy, nikoliv spodni hrana. Pri 16:10 by akorat byl jeste bonusovy obraz v tom nesmyslnem hluchem miste dole. Docela dulezity bonusovy obraz pro pracovni NB.

Bohuzel takto jsou kriplene skoro vsechny Win NB, protoze na to dlabou a jen se to sazi tempem tisic nesmyslnych modelu za rok. ThinkPad skoncil s IBM, to co dela Lenovo uz davno nejsou vyrobky, nad kterymi nekdo premysli. Yoga OK, ale to je jakysi prevraceci nesmysl, pokud vim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, je to konina. Ty rámečky jsou tam, aby mohly existovat dražší modely, které je nemají. :-) Co nemáš pravdu je to, že toto s poměrem stran nesouvisí - ani kdyby byly notebooky s displayi 4:3, tak v těch ne-úplně-top budou rámečky jako prase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja vim, za mam pravdu, ja si priznavam jen rypnul, protoze ten NB je desna skatule :) Mne tady nejde ani tak o pritomnost ramecku jako takovych, nejsem bezrameckove uchylny. Ze v nizsich radach se na co nejtenci okraje nehraje, to neresim, a je to pochopitelne. Nejaky rozumny ramecek neni problem. To co je tady (a mnohde jinde) dole, ale neni zadny ramecek, to je proste TABULA :) Zcela evidentni nevyuzite misto, designovy fail, vypada to fakt hnusne a je to tak jen proto, ze tam bylo treba prdnout levny "filmovy" 16:9 blitek. Cimkoliv to okecavat jsou jen marketingove zvasty a nedava to zadny smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16:9 FHD displeje sa vyrábajú masovo, sú teda lacnejšie. 16:10 (1920x1200) by musela byť "custom" výroba, čo by pravdepodobne zvýšilo cenu notebooku (alebo znížilo maržu Lenova).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost smiesny argument, ked zrovna vyrobca/dodavatel menom Lenovo vyrobi a preda tolko kusov kazdy rok, ze ta "custom" zakazka urcite dokazala slusne zamestnat nejedneho velkovyrobcu LCD. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.