Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Lenovo ThinkPad T480 s GeForce MX150 2GB

"nepříliš přesvědčivý výkon GeForce MX150"

Na zobrazovani plochy nestaci Intel HD Graphics?

GeForce MX150 nechapu k cemu to je dobry, ale treba ma nekdo dobry pocit, ze tam ma znacku GeForce, ovsem nic to nemeni na tom, ze to je taky na zobrazovani plochy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pořád je to oproti Intel GK výkonnostní posun:

http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-MX150-0-vs-Intel-UHD-Graphic...

Takže na nenáročnější/starší hry bude fungovat slušně. Nicméně v Thinkpadu je to nesmysl. T480 si nikdo nekoupí na hraní her, ani to s tím MX nepůjde. Naopak, dřívější TP, které měly dedikované GK odešly do šrotu, ale varianty jenom s Intelem žijí dodnes. Takže bych se obával stejného problému, a to snížené spolehlivosti celého zařízení. To kvůli přidaní další slabé grafiky fakt za to nestojí.

Jinak souhlasím s autorem ohledně starší generace TP, teď mi rukou prochází asi 12 kusů T580 a ty počítače na mne vůbec nepůsobí dobře. Na tom plastu jsou okamžitě vidět otisky prstů, klávesnice vypadá a působí na mne jako z Lenova za 10 tisíc před 4 lety, kontrolky jsou osekané, miniaturní a rozházené všude možně...když to srovnám se stařičkou T500, která hned po vzetí do ruky působí, že by s tím člověk mohl zatloukat trámy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> snížené spolehlivosti celého zařízení

Plus potencialni problemy s prepinanim grafik v linuxu, a binarni drivery... kdyby to alespon melo vykon, takhle je to malo muziky a kopec trablu za hodne penez.

> Naopak, dřívější TP, které měly dedikované GK odešly do šrotu, ale varianty jenom s Intelem žijí dodnes

Jo, to je slabina laptopu s dedikovanou grafikou vseobecne, nejen Lenova...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo aspoň dávalo tlustší MB a prázdné místo mezi kuličkami vyplní epoxidem, takže to celkem slušně drží :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna teď jsem zkoumal tu 580, a když člověk používá TrackPoint, tak se pod ním kroutí a prohýbá celá klávesnice :-/ Tlačítka nad touchpadem jsou taková měkká plastová nic a ta integrovaná v touchpadu jsou absolutně bez hmatové odezvy a když to člověk používá, tak často mačká úplně jiné tlačítko než měl v plánu. U noťasu za 15 bych neřekl ani slovo, ale tady jsme v trochu jiné cenové kategorii. Nechci být notorický stěžovatel typu "dřív tráva zelenější", ale prostě nové ThinkPady na mne působí jako levný plastový notebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, co jsem zatím měl v rukou několik T480 a A485, tam jsem na nic takového nenarazil. Resp. TrackPoint je naprosto OK, touchpad mi nevadí, když je vypnutý, je to ten celoklikací bazmek.

Podobné trable mají některé Delly, tam se klávesnice také prohýbá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud chcete trochu vyšší výkon než Intel, funkční ovladače, funkční OpenGL nebo třeba něco vyzkoušet v CUDA, tak jiná možnost holt není u tohoto modelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych podotkl, že na výkon MX150 bude mít připojení PCIE x4 vliv zcela minimální, ani mnohem rychlejší takto připojené karty nemají valný úbytek výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na workloadu, ale typicky to nějaký zásadní problém nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč je to tak zkripleně připojený? To je kvůli "U"? Má mít +50 % ta MX150.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Učkové Covfefe Lake mají myslím 12 PCI-E Gen3 linek, čtyři padnou na komunikaci s PCH a zbyde 8. A předpokládám, že další dvě padnou na M.2 SSD, ale detailněj jsem nezkoumal, jak je to interně propojené. Navíc je tam ještě ThunderBolt 3, ten také nějaké linky sežere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

QHD rozliseni o uhlopricce 14"? Neni to trosku prehnane? Mam nejaky Dell s Full HD 15" a zatim jsem nemel pocit, ze bych potreboval vyssi rozliseni - za to ale spis muzou moje dioptrie...

Jinak pokud jde o konkurenci - nevim jak v Evrope, ale v Severni Americe Dell modely s pridavnou grafikou nabizi. MX130 je mozna jeste pochybnejsi nez MX150, ale je tam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pracuju přímo na tom notebooku a koukám z menší vzdálenosti, je to QHD super. Ale asi to není úplně pro každého, asi to chce si to vyzkoušet.

MX130 jde myslím poptat v custom konfiguraci, ale neviděl jsem takovou variantu v eshopech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes staci moderni integrovana inteli grafika na vsechno, i starsi hry, kdyz uz grafiku externi tak poradnou, MX150 povazuji za pitomost stejne jako zakladni modely 610, 710 a 810M, tez mobilni Radeony HD 4530 a dalsi zakladni rady, naprosta zbytecnost, vykonu to pro lepsi hrani nema a zere zbytecne dalsi penize a energii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna v případě HD 4530, v tom roce 2008/2009 to bylo výrazně rychlejší řešení než tehdejší Intely 4500 MHD, ty stačily fakt jen na to 2D a možná nějakou omezenou akceleraci videa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.