Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Levné 120GB SSD 3. generace s řadičem SandForce - výsledky testů

Kingston HyperX, Kingston SSDNow V+200, ADATA S510, Corsair Force 3 - vše 120 GB
Včera jsme si testovaná SSDčka představili, dnes se podíváme na výsledky testů. Bude to na čtení a orientaci trochu náročnější, protože testy byly záměrně opakovány a my vám ukážeme všechny výsledky.

Kapitoly článků

1.  Stav: Secure Erase / nový
5.  Závěr

Neuniklo vám?

Testy jsou koncipovány tak trochu způsobem, jako by nám každé SSD vyprávělo svůj životní příběh. Všechna SSD nám řeknou, jak jsou na tom, když jsou nová a jak se bude jejich výkon se zaplňováním vyvíjet.

Výkonnostní stav SSD po Secure Erase se dá v podstatě považovat za stav, jako když je SSD zcela nové, proto jsme si dovolili mezi tím nedělat rozdíl (nepatrný rozdíl je, ale fakt nemá smysl jej řešit). Hned z kraje se tedy podíváme na Compression Benchmark, který nám ukáže základní charakteristiku každého SSD. Začneme Kingstonem HyperX a budeme pokračovat dalšími SSD.

Pozn.: Kingston HyperX „Blue“ má u sebe číslo 501, které označuje verzi firmwaru (501ABBF0). Dělali jsme i testy s původní verzí „332“ (332ABBF0), ale tohle srovnání si necháme na jindy.

Compression Benchmark

Compression Benchmark - Kingston HyperX Blue 501
Kingston HyperX „Blue“ 501
Compression Benchmark - Kingston SSDNow V+200
Kingston SSDNow V+200
Compression Benchmark - ADATA S510
ADATA S510
Compression Benchmark - Corsair Force 3
Corsair Force 3
Compression Benchmark - OCZ Agility 3
OCZ Agility 3 (90GB)

Srovnání Compression Benchmarků nám mimo jiné prozrazuje, jak se liší SSD se synchronními (Kingston HyperX Blue) a asynchroními (ostatní SSD) flash paměťmi (90GB OCZ Agility 3 má navíc ten handicap, že má flash čipů méně, což zjednodušeně řečeno snižuje jeho užitnou propustnost). Každopádně SSD s řadičem SandForce a synchronními flash paměťmi poznáte podle toho, že i čtení hodně komprimovaných (a tedy dále nekomprimovatelných) dat je hodně rychlé (je někde kolem 400 MB/s), zatímco u ostatních ta rychlost padá kamsi na polovinu (zhruba 200 MB/s).

Tady typicky hrají výrobci specifikační šarádu: všichni vám napíšou, že jejich produkt dosahuje rychlostí až ~500 MB/s. A všichni mají pravdu, ovšem neříkají vám pravdu celou, to důležité vám mnozí zatají. Prozradí vám to jen někteří, a když už vám to řekne výrobce, velmi pravděpodobně vám to zamlčí prodejce. Těchto rychlostí (až ~500 MB/s) se totiž dosahuje u dat vysoce komprimovatelných. Řadič SandForce je dokáže smrsknout na tak malou velikost, že zápis takto nicotného množství dat na téměř jakkoli pomalé flash čipy je ve výsledku natolik rychlý, že limitujícím faktorem začne být komunikace přes 6Gbit/s SATA. Takových dat ale moc na disku či SSD nemáte, takže reálná rychlost běžně dosahovaná v praxi bude nižší.

My jsme si dovolili naši „praktickou ukázku“ (tedy situaci, kdy se pracuje s daty více se podobajícími smysluplným z reálného užívání) zjednodušit na Copy Benchmark. Test jsme provedli vždy třikrát za sebou, takže uvidíte všechny tři výsledky (v jednom grafu). Nebudeme ale sledovat jen konečná čísla, budeme sledovat také průběhy. Z tohoto testu vynecháme 90GB OCZ Agility 3.

Copy Benchmark

Copy Benchmark - Kingston HyperX Blue 501 - SecErased
Kingston HyperX „Blue“ 501 - SecErased
Copy Benchmark - Kingston SSDNow V+200 - SecErased
Kingston SSDNow V+200 - SecErased
Copy Benchmark - ADATA S510 - SecErased
ADATA S510 - SecErased
Copy Benchmark - Corsair Force 3 - SecErased
Corsair Force 3 - SecErased

Zde už vidíme první praktické rozdíly v číslech. Vezměme si např. kopírování ISO souboru, které z trojice simulovaných scénářů bývá nejrychlejší. Zatímco Kingston HyperX ho dává minimálně na 140 MB/s, ostatní se pohybují lehce kolem 100 MB/s. To už je o třetinu větší rychlost.

Podívejme se na to ještě jako na celek, tedy jak dlouho testy trvaly včetně příprav, což nám prozrazují grafy v pozadí (ty mají chybovou toleranci několik sekund, protože ruční spouštění testů, které jsme dělali, se o několik sekund může lišit). Kingston HyperX to zvládl zhruba za 4 minuty, zatímco ostatním to trvalo 4 a ¾ minuty, až 5 minut. Kingston HyperX byl tak rychlejší než ADATA S510 (to je ten pětiminutový a ze 120GB nejlevnější) o 20 %, ovšem dražší je o více než 60 %.

CrystalDiskMark - 0x00

Nyní se podíváme na výsledky CrystalDiskMarku, každý průběh bude mít svůj graf. Nejprve data vysoce komprimovatelná, samé nuly:

Pozn: Abyste věděli, co grafy vlastně ukazují - oranžová je zápis, modrá čtení (někdy se to i překrývá).

  • První, většinou (ale ne vždy) krátký, oranžový sloupeček představuje přípravu CrystalDiskMarku na sekvenční čtení, zapisuje si tedy vzorek dat. Velký modrý pruh za ním představuje samotný test čtení, následující oranžový je zápis.
  • Druhý modrý pruh je náhodné čtení 512K bloků, následuje oranžový pruh představující zápis téhož.
  • Třetí výrazně nižší modrý pruh je čtení 4K bloků následovaný opět oranžovým zápisem.
  • Poslední dvojice pruhů modrá/oranžová představuje paralelizované čtení/zápis 512K bloků ve frontě dlouhé 32 příkazů (využívá NCQ).
  • Stupnice není lineární, ale exponenciální.
  • Platí, že na šířku co pixel, to sekunda v reálu. Graf ne vždy startuje (přesněji spíše končí) v nule, většinou je o nějakou tu sekundu (či několik) opožděn, jak se co povedlo chytit.
CDM - Kingston HyperX Blue 501 - SecErased 0x00
CDM - Kingston HyperX „Blue“ 501 - SecErased 0x00
CDM - Kingston SSDNow V+200 - SecErased 0x00
CDM - Kingston SSDNow V+200 - SecErased 0x00
CDM - ADATA S510 - SecErased 0x00
CDM - ADATA S510 - SecErased 0x00
CDM - Corsair Force 3 - SecErased 0x00
CDM - Corsair Force 3 - SecErased 0x00
CDM - OCZ Agility 3 - SecErased 0x00
CDM - OCZ Agility 3 (90GB) - SecErased 0x00

Tohle, přátelé, je marketing aneb Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji. Je veřejným tajemstvím, že do propagačních materiálů se používají nejvyšší naměřené hodnoty, protože vysoká čísla prodávají. I když Kingston HyperX vede, i u ostatních SSD vidíte krásná vysoká čísla a časy pod 5:30. V zásadě se ty časy moc neliší a i průběhy jsou hodně podobné.

Podle těchto čísel si v žádném případě SSD nevybírejte. Pojďme se podívat na něco, co je realitě značně blíže. Provedeme stejný test s náhodnými daty:

CrystalDiskMark - Random

CDM - Kingston HyperX Blue 501 - SecErased Random
CDM - Kingston HyperX „Blue“ 501 - SecErased Random
CDM - Kingston SSDNow V+200 - SecErased Random
CDM - Kingston SSDNow V+200 - SecErased Random
CDM - ADATA S510 - SecErased Random
CDM - ADATA S510 - SecErased Random
CDM - Corsair Force 3 - SecErased Random
CDM - Corsair Force 3 - SecErased Random
CDM - OCZ Agility 3 - SecErased Random
CDM - OCZ Agility 3 (90GB) - SecErased Random

Realita může vypadat právě takto, byť jde opět o syntetický benchmark. To, co Kingston HyperX zvládne za zhruba 5 a ¾ minuty, na to ostatní potřebují zhruba 6 a ¼ minuty (tedy o půl minuty více), 90GB OCZ Agility3 dokonce 6 a ¾ minuty, protože, jak již bylo řečeno, má nižší propustnost díky menšímu množství čipů (není tak naplno využit potenciál řadiče SandForce).

Řada rychlotesterů SSD končí zhruba zde. Zapojí SSD, změří různými aplikacemi výkon, udělají z toho závěr a nazdar hodiny. My jsme se tentokráte rozhodli, že půjdeme dále. SSD jsme zhruba z poloviny zaplnili více či méně kvalitními filmy (tedy daty typicky dále nekomprimovatelnými) a jali se všechny testy zopakovat (kromě Compression Benchmarku, který je zajímavý pouze v situaci, kdy je SSD nové, resp. „bezpečně smazané“).

Kapitoly článků
1.  Stav: Secure Erase / nový
5.  Závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levné 120GB SSD 3. generace s řadičem SandForce - výsledky testů

Úterý, 10 Červenec 2012 - 21:17 | WIFT | No, já mám o tom Benchmarku jasnou představu,...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 21:13 | WIFT | U pevného disku tohle nemá moc smysl řešit,...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 17:07 | slwat | Je někde pro srovnání výsledek podobného testu s...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 15:50 | mikeczcom | výrobce operačního systému jako proč? ten snad...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 12:40 | Damel | Takže pokud tomu dobře rozumím, SSD raději 120 GB...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 11:04 | Lips Tulian | Zaslouží si ho výrobce operačního systému :)...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 10:48 | WIFT | Řeknu to takhle: všechna SSDčka (kromě Kingstonů...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 10:42 | WIFT | Jasně že jsem o FlashFire slyšel, v článku je...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 10:06 | Jaromír Šebela | Budete testovat ještě další SDD? Třeba výše...
Úterý, 10 Červenec 2012 - 09:50 | Lips Tulian | Ale jo :) Možná, že jsi nikdy neslyšel o...

Zobrazit diskusi