Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Sony DSC-HX1 (EVF, 20x zoom, 1080p/H.264 video)

Zajímavá recenze, ale fakt se poustite trochu na tenky led. Minimalne to srovnani sumu JPEG vs. RAW bez korekci je trochu nefer. Rict, ze zrcadlovka tam ma vic barevnyho sumu - ono u HX1 tam ten sum byl taky, jenom ho to pred ulozenim rozmazalo (coz je krasne videt na ISO 800, vypada to spis jako kolorovany, nez barvne vyfoceny).
Mimochodem, poznal jsem konecnou ctyrky na Kosutce - vyhravam neco? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem DMC-FZ 20 o kterou jsem neslavně přišel . Říkal jsem si dnes jsou fotoaparáty zase dál .... Chyba . Ani kapesní TZ5 (vítěz EISA 2008-2009 ) s nepatrně menší velikostí snímacího čipu se na svých 10Mpix nemůže rovnat kvalitou starému 5Mpixelu :( .
Nejhorší je šum . Nemám rád viditelný šum na iso 200 .
Chvíli jsem uvažoval o EVF od Canonu (Canon PowerShot SX1 nebo SX10 )
ale stejně jako tady u HX1 vidím , že mozaika místo detailů a nevyvážení bílé je už naprosto normální i v téhle třídě :( .
Nejsem zapálený fotograf natož profesionál , ale vidím to tak , že pokud chci solidní snímky jaké jsem fotil před léty , budu muset chtě nechtě přejít na zrcadlovku ....

Škoda.... zoom na měsíc , i panorama vypadá obstojně .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jste se dobře popasovali s tím, co jste si předsevzali, tedy dát nějaké informace pro ty, co se rozhodují mezi EVF a zrcadlovkou.
Když si představím, že bych byl nějaký turista, co chce vyfotit tu a tam něco zajímavého z výletu, tak bych skoro šel do EVF nebo do kompaktu. Šum totiž v tomhle případě problémem není. Ale co je pořád oproti zrcadlovkám veliký rozdíl, to je barevné podání a dynamický rozsah. Když se to pokusím říct laicky, tak ty fotky z EVF mnohdy nevypadají živě, reálně. A to je na první pohled vidět i na fotce 9x13.
(Mám 3,5 roku starou low-end zrcadlovku.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako bývalý majitel EVF zrcadlovky (Panasonic DMC-FZ8) musím za sebe říci, že jak mě EVF zpočátku okouzlily, tak jsem nakonec skončil u kompaktu FinePix 100fd a zrcadlovky Pentax 200D (tímto zdravím Davida).

Pokud je možnost beru Pentaxe, pač skutečný hledáček a ruční zoom dávají mnohem lepší možnost sestavit kompozici dle mých představ, o rychle přístupných všemožných volbách nemluvě. A na kolo, běžky, vodu atp holt kompakta, nic neumí, ale je vždy při ruce a nezavazí.

Mám soukromý pocit, že EVF bohužel spojuje nevýhody obou :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David: Dovolím si pouze polemizovat s rozdělením kategorií. Nové mikro 4/3 foťáky (Olympus Pen, Panasonic G1, GH1, GF-1) řadím logicky mezi zrcadlovky (pls, no flame!), i když už jim zrcátko odešlo na propadliště dějin. Až na princip ostření nemají s kategorií ultrazoom/EVF nic společného. Ovládání, fce, rozměr čipu - je to prostě "zrcadlovka".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno se na jednom serveru zmiňovali o pomalým zoomu u videa, je to tak udělané záměrně, protože videa natáčená s neustálým rychlým přibližováním a oddalováním stojí za ... víte co... Toto zpomalení by mělo uživatele donutit nad záběry, které budou pořizovat, aby se na ně později dalo i dívat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro lidi co chtějí opravdu fotit jsou ultrazoomy spíš vyhozené peníze. Někdo si řekne pro začátek dobrá volba, ale já to vidím docela jinak. Pro začátek bych si spíš našetřil na kvalitní zrcadlo s nějakým solidním sklem a časem pořídil lepší a lepší sklo a časem možná o lepší tělo. Kord když má někdo v plánu cestu do USA, kde koupí Canon nebo Nikon za polovinu co v Evropě resp. u nás.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako vyzera v porovnani s CASIO Exilim Pro EX-F1 ?
ktory ma 1080p 60FPS (1920x1080) a snimat dokaze taktiez 60FPS vo fotkach...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konečne !!! Myslím si že toto je dobrý ťah CD-R-ka. Porovnávanie foto video, lebo dnes je toľko všemožných druhou a značiek na trhu že sa človek v tom všetkom úplne stráca. Mne to nerobí veľký problém, čo sa týka výberu ja už som si vybral. Asi pred 2 rokmi mi skrátka prestal stačiť kompakt tak som preskočil triedu EVF a prešiel rovno na zrkadlovku. Veľa ľudí ma odhováralo, ale neskôr som prišiel na to v čom je rozdiel. Tá hĺbka je skrátka úplne o niečom inom ako u kompaktu, alebo EVF digitálu. Je to hlavne spôsobené tými objektívmi a daňou za zoom, t.j. svetlo (f). Šum nieje problém pokiaľ nepotrebujete urobiť výrez. Síce vlastním aj kompakt od sony ale ten používam fakt iba vo stave núdze a už so toho aj pár krát oľutoval. Fotím na Canon EOS400D + 3objektívi k tomu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si nesouhlasit s popisem jednotlivých kategorií fotoaparátů, je v něm mnoho nepřesností.

Např. u EVF: "Všechny do jednoho však nesou stále stejný malý čip jako kompakty, takže co do kvality fotografií jsou na tom stejně." To samozřejmě není vůbec pravda, některé EVF mají čip velký téměř jako levnější pravé zrcadlovky, stejně tak umožňují zoom a ostření pomocí kroužků na objektivu atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Papik a další, kteří se objeví: lidi naučte se číst odstavce CELÉ, je tam jasně toto zmíněno:

Výjimku tvoří pouze přístroje s výměnnými objektivy rodiny micro4/3 představené firmami Olympus a Panasonic. I ty však mají pouze elektronický hledáček.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

qee: ano, RAW bychom mohli upravit, ale to by přece nevypovídalo ani tak o schopnostech fotoaparátu, ale spíš o tom, co vše lze ze snímků "vyhonit" v adobe lightroom, programu za několik tisíc. a srovnávat jpeg export z těla se mi vůbec nechtělo, ten v případě A200 i K200D stojí celkem za prd a i raw therappee udělá daleko lepší výsledek, když si člověk pohraje.

jinak za tu košutku bohužel nevyhráváš nic :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jojo2:
CASIO ??? tiež ma zaujalo ale po vzhliadnutí výsledkov z tohoto fotoaparátu (?) som na neho okamžite zabudol. Na video s rýchlym fps v podobnej kvalite ti bohate postačí mobil LG. Video s Exilimu sa na HD podobá iba rozlíšením a veľkosťou. Je to proste marketingová záležitosť.
Ja som po 3-ch týždňoch porovnávaní skončil pri FZ28. Tiež má svoje zápory a bral som do úvahy že po 30-ich rokoch sa znova začnem venovať fotografovaniu. Hlavne v exteriéri.
Celú digitalizáciu ale považujem za obyčajný podvod. Nazvať fullHD rozlíšením cca. 2 megapixely ???
Nebyť tak drahých fotopapierov a chémie hoci aj na čb-fotografiu, nikdy na digitál neprejdem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

viem ze toto je ultrazoom... takze mozno trosku off
- ale ak kompakt, tak fujifilm f60fd, preco?
v cene cca 5-6.000 ponuka najvecsi snimac 1/1.6", co je 2xvecsia plocha cipu ako u tohoto ultrazoomu! Myslim, ze medzi ultrazoomami a kompaktmi do cca 10-12.000 taky snimac nenajdete ;)
- ak kameru, tak z fotaku - preco?
pozrite si ceny HD kamier a velkosti ich cipov - zistite, ze do 30.000 je velkost cipu max 1/4"! tj cca 2.5x mensia ako u najlacnejsieho kompaktu!!! kamery s rovnakym cipom (2/3) stoja cca 40.000, ina vec je potom objektiv co by som ale u ultrazoomu neriesil, potom uz len software ;)
- osobne ma hneva dufam ze uz konciaca honba za megapixelmi - ako idealny lacny fotak pre mna zhanam starsi "iba" 6Mpx fuji f30fd so snimacom 1/1.6", ako idealny fotak (astronom amater, ale rad fotim aj prirodu v niekedy zlych svetelnych podmienkach) by mi vyhovoval cca 6Mpx APSC, alebo 10Mpx FullFrame

PS: vescia plocha pixelov na snimaci neznamena len nizsi sum, ale aj teoreticky vyzsi dynamicky rozsah svetla, ktory zvladnu pixely pojat (menej prepalov, menej uplne tmavych miest)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skvělej článek. Vlastním doma obstarožní verzi Sony DSC-H1 a nikdy nikdo z lidí kolem mně (včetně mně), neměl tak perfektní fotky. A co teprve DSC-HX1 - to musí bejt dělo !!! :)

"Tisková verze článku" pro registrované čtenáře ??? Doufám, že na DIIT.cz už to konečně bude

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, jak se na to tak dívám, tak by mě zajímalo spíš srovnání s nějakým trochu lepším kompaktem, protože se zrcadlovkou se to opravdu srovnat nedá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za ty prachy samozřejmě nedostaneš profesionální digitální zracadlovku.

http://www.sony.cz/product/dsc-h-series/dsc-hx1#pageType=ProductBenefits

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: já to četl celé a můj příspěvek se týkal EVF bez výměnného objektivu. Ale to je jedno, jen mi ten popis jednotlivých tříd zkrátka přišel takový moc striktní a přitom ne zcela přesný a pro laiky i dost zavádějící.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha, pak tedy narážíš na Fuji S100FS? Ale ta má snímač 2/3", což je sice větší (6,7% fullframe), ale stále to má do APS-C (43%) hóóódně daleko. Nebo hovoříš o jiném EVF s pevným objektivem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc je to video tak _HROZNE_ tmavy? degraduje to uroven o dost bodu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky mate nazor/zkusenosti na tento fotoaparat?:
 
http://www.ifotovideo.cz/clanek.php?id=2540
 
V podstate vyjma li-ion akumulatoru misto i mnou oblibenych Ni-Mh AA clanku(musim potvrdit ze sanyo patri k nej, ono moc jineho tu kvalitniho dostupneho u nas neni, jeste bych ocenil kdyby do Cech nevozili kolikrat i 1/2 roku stare varky ktere uz od koupe nemaji udavanou a garantovanou kapacitu potazmo napeti po nabiti), na druhou stranu u videokamery jsem tento handicap vyresil jednoduse, za par set jsem dokoupil aku s dvojnasobnou kapacitou a za neco pres sto nabijecku do auta takze se mi ani na leteckem dni nestalo ze bych nemel energii pro kameru.... 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: myslel jsem spíše starší modely (což jsem měl napsat), protože jak jsem se teď díval na současnou nabídku EVF, tak je to docela bída.

Současné modely postrádají pro mě naprosto zásadní věci jako je zoomování a manuální ostření kroužkem na objektivu, neotáčející se přední člen objektivu při zoomu, ukládání do raw, rychlé ukládání na Compact Flash kartu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem měl naposledy v ruce FZ18, takže neposloužím, ale třeba se někdy na FZ38 mrkneme (ale pochopitelně nechceme a nehodláme z cdr, resp. diit dělat osmdesátý český fotoweb, to ani omylem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by zajímavé srovnání s Canonem SX1, který má video "stejných" parametrů.
Například tady je video, kde je vidět jak se (ne)umí vypořádat s obtížnou expozicí:
http://www.youtube.com/watch?v=bD3zNTz9MG4
Třeba na HV-20 (30, 40...) to samozřejmě nemá, ale na foťák mi videa z Canonu přijdou stále ještě nejlepší a že jsem těch foťáků jako videokamery testoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

preco pri tych testovacich zaberoch z HX1 nie su tie na ISO 1600 a 3200? (struktura sumu u novych kompaktov sony sa az tak moc nemeni u tychto citlivosti na rozdiel od DSLR .. mozno by to bolo zaujimave porovnanie)
To bol fakt az taky problem prepnut si program na "high sensitivity"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebyl, ale musel bych na místě čekat pár hodin na noc. nedalo se zatemnit tak, aby HX1 zvýšila iso na 1600, resp. 3200

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sony? No fuj :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David, 10. září 9:08: Samozřejmě, že to čteme pozorně. Nejsem hnidopich, jen jsem přesvědčen že Olympus E-P1 ani Lumix GF-1 do kategorie EVF prostě nepatří (a nejsem prodejce).
Jsou to zrcadlovky se vším všudy, jen nemají to zrcátko - kurnik já si tam snad nějaké nalepím, ať tomu můžeme říkat zrcadlovka :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale u zrcadlovky nejde ani tak o to zrcátko, ale o to, že zrcátko přeposílá obraz do optického hledáčku. dokud nebudeme ve stádiu, kdy se elektronický hledáček nevyrovná optickému so do rozlišení, prostorového vjemu, barevného podání a jasu a kontrastu, je pro mě micro4/3 (a až s tím přijde i samsung - http://cdr.cz/a/26529 - tak ten též) stále jen EVF.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný modely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam EVF Fujifilm S6500fd s 6,3 mpix (1/1.7" CCD) - http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms6000fd/ a ta kvalita je uplne super. Ak budem robit upgrade, tak jedine na zrkadlo, "moderne" EVF stoja s prepacenim za hovno :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FujiFilm je best aj podla mna , v podstae mam už treti a všetky boli super a dobre fotili. Fujifilm je skratka best of the best.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem stáhnul tu ukázku a rozhodně FullHD to není! Nevím, jestli je to kousek origiš souborum nebo jestli to někdo již editovala a zprasil to, ale , jednak rozlišením to je "jen" 1440 a né 1920 vodorovně a jednak to má až každý 30. snímek klíčový :-( a rozlišovací schopnost tohoto ne-FullH rozlišení komprimace ještě více dokoná...
1440 není deleko od 1280! A tak mi příjde CASIO EX-FH20 , navíc s každým snímkem klíčovým(!!!), jako lepší volba. Nejlepší je pak CANON SX1, i když má také jen klíčové, ale né tak nařídko a scanuje skutečných 1920x1080p! Ovšem 42Mb/s je pak náročných na rychlost i velikost SDHC karet!!! CASIO je ale o chlup lepší a 2. nejrychlejší foták než CANON a subjektivně je hlavně barevně z něj obraz lepší než z předchůdce CASIO F1 i když s FullHDV, ale nic moc komprimát (hlavně kodování barev) a s prokládáním!!!...:-(
Viz moje ukázka, i když 3x překomprimovaná(!), ale stále je (v režimu HD) velmi mnoho detailů (textura strniště je vidět dost daleko!) a i přes třes ruky natažené nad hlavami lidí, neb tam nebylo málo místa a foukalo a klátila se ta dřevěná věžička..., nerozmázne CASIO detaily ani v dáli. Přitom pro panorama do kraje je každé rozlišení i fotky málo! Viz moje ukázka zde: http://www.youtube.com/watch?v=i6HEU95p74U

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodávám - komu se zdá i z toho to SONYHX1 obraz trhaný, zkontrolujte si obnovovací frekvenci monitoru! A nebudte líní, ji přepínat, máteli zdroj obrazu jiný v nenásobku. Fotáky často scanují a generují video o 30fps, tedy nastavte 60Hz! U 25fps 50 nebo 75Hz! Budeli vaše LCD umět třeba 100Hz, už to není tak kritický, jen u podobných a nestejných frekvecí dochází k interferenci a tedy k trhanému pohybu obrazu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak ten modylek lunárního modulu mám taky :-) a to noční město, není to kosutka a detail teska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.