Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test spotřeby: vyplatí se koupit nový switch?

Hm. U nás je to nastavené tak, že platíme smluvní cenu za dohodnutou spotřebu. Snížení spotřeby pro nás de facto znamená zvýšení ceny watthodiny. Toto je myslím situace mnoha středních až velkých firem. Jen pro dokreslení efektu zelených zařízení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že test by byl zajímavější, kdyby všechny tři switche nebyly od stejného výrobce.
A z mého pohledu by bylo také MNOHEM zajímavější spíš než na switche podívat se na domací wifi routery(se switchem). Tam se mnohem spíš uplatní snížení spotřeby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me by zase zajimaly male tupe domaci switche. Ja mam treba jeden petiportovy s pasivnim chlazenim. Je i v tomto segmentu na cem setrit?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si spočítat, kolik takový swičíček žere celkem, a je jasné, že dokud funguje se nevyplatí jej měnit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Také si myslím, že tady není moc co řešit ve smyslu ekonomiky. Víc ušetříš zapojením domácího TV/hifi na prodlužku s vypínačem (klidová sprotřeb, tedy respektivy "vypnuté" zařízení sežerou víc než malý switch.

Možná je pro tebe lepší, a praktičtejší návod si spotřebu svého switche změřit a zjistit jestli tam nějaké rezervy mohou být. Nicméně problém některých měřáků, které se používají do 220V do zásuvky může být i v tom, že velmi malé spotřeby nemusí měřit příliš přesně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takéto "sleep" zariadenia "meriam" cez elektromer. Ten by mal namerať v podstate všetko. Na každodenné merianie to samozrejme nie je, ale akú-takú predstavu o spotrebe to dá ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, domácí routery také běží většinou nonstop. A kdybyste nevěděli, které tam zařadit, tak jeden z tipů je NetGear WNDR3800 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. hmm tak z toho cucham reklamu pro TP-Link :-) .. uz jen ten nadpis je takovy nepatricny .... nez kdyby se to jmenovalo: (Re)Preview TP-link ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na preview je to příliš krátké, takový článek bychom asi nevydali :-(

Zaujalo nás (respektive zejména mně)porovnání spotřeby velmi starých, starších a nových switchů. A to že si místo 100 Mbitového stařečka koupíš nový Gbitový switch a ještě se ti t zaplatí (při počítání s konkrétními daty kolik platí třeba naše kancelář zhruba za 1,5 roku je podle mně celkem zajímavé). A v tomto ohledu blednou i povídání ohledně "nových technologií" green switchů. Rozdíl mezi "green" a obdobnou verzí switche vyrobeného třeba před rokem jsme prostě nenašli (nemůžu vyloučit, že už před rokem tam nebyly dnešní zelené "čipy", jen to marketing prostě tehdy ještě nekomunikoval).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností se nám sešly pouze switche od TP-LINK, ale předpokládám, že u nových switchů od jiných značek bude situace podobná. Jakmile se nám nějaký dostane do rukou, můžeme měření doplnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copmuter Press ma nekde na stazeni ukazkove cislo casopisu Computer, kde je velky test routeru vcetne spotreby. Bylo to 3 az 6 W s minimlanim rozdilem mezi nepouzivanym a vytizenym routerem pres wifi. Cele je to zde:
http://www.zive.cz/clanky/casopis-computer-v-pdf-s-testem-wi-fi-zdarma/s...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, tohle patrilo k prispevku od jsebela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy se nevyplatí měnit spotřebič dokud funguje a parametrově vyhovuje jen kvůli spotřebě (myslím běžné přístroje). Například ledničky. Máme 2 ledničky, jedna stará 40 let a druhá cca 25. Obě žerou cca 1KWh za den. Moderní ledničky třídy A nevímkolik plus žerou cca 0,7 kWh za den. Takže za rok se ušetří cca 550 Kč, takže návratnost s inflací apod. cca 15 let. Ovšem, kdo mi zaručí, že nová lednička těch 15 let vydrží? Spíš nevydrží. Prostě zařízení spotřebovat co to dá, a až odejde, nebo nebude stačit parametry, vyměnit.
I u extrémního případu v IT - šíleně žravého Pentium D, se málokdy vyplatí jej vyměnit jen kvůli spotřebě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužíval bych slovo nikdy :) Oni jsou to celkem jednoduché počty, u některých zařízení se to vyplatí, u jiných ne. Nás ty rozdíly u Switchů celkem překvapily. Předpokládali jsme, že rozdíly budou, ale v některých případech byly opravdu docela velké, takže to může být jeden z pádných argumentů pro výměnu.

Samozřejmě také záleží jakým způsobem za spotřebovanou elektřinu platíte, jak psal hepteris.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém trochu je, že 24 portové switche za 2000 jsou pro náročné nasazení téměř nepoužitelné. A vy jste porovnávali LowEnd nové switche a high end (kromě 3Com, to byl lowend tehdy) staré. A HighEndové switche mají většinou výkonnější komponenty. A u drahých switchů za 10 a více tisíc Kč už 1500 nedělá zas tak moc. Většinou to tak vychází, že starým switchům končí lifetime záruka (5 let po ukončení výroby) a je potřeba jej vyměnit za nový s vyšší rychlostí. Menší spotřeba je pak příjemný bonus...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Z těch starých měl zrovna 3Com spotřebu úplně největší.
Naší snahou bylo nastínit, v jakých řádech se rozdíly u těchto zařízení pohybují a dát vám k úvaze, zda se tím má cenu zabývat nebo ne.
Dříve se na spotřebu obecně nebral ohled, dneska je to jedno z aktuálních témat. Někdy je to docela znát, jako třeba u některých z těchto switchů, jindy je to jen marketing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ten 3 Com není nic moc. Vyloženě nic proti tomu testu nemám, ale bylo by super vzít vždy starý switch a jeho konkrétního přímého aktuálního nástupce a u několika firem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není tak trochu zkreslující zatížit 24-port pouze na na 6-ti portech? Možná by bylo zajímavé porovnat jaký interní přenos mají ty switche... tak nějak si vzpomínám jaký byl rozdíl mezi propustností 24-port 100M alá 3Com vs. Edimax apod... prostě to interně tepalo rychleji... a při pořádné zátěži to byl velký rozdíl.
Navíc, když už jste ty zařízení "kuchali", nenapadlo vás změřit pouze zdrojovou část, respektive spotřebu zdroje naprázdno?
Tak nějak je těch "podezřelých" okolností měření a selekce produktů dost, aby to opravdu vypadalo jako těžký PR pro TP-link, sorry...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, může to mít efekt PR, ale spíš v tom, že se nám tu prostě TP-linky sešly bez problémů, a jiné switche (bez POE, což je zase o něčem jiném fakt v redakci nebyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtěl jsme napsat, že PR vidím spíš v tom, že se nám v redakci sešly bez problémů TP linky (a ne jiné značky z low-end). Tedy v tom, jak propagace které značky funguje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a co třeba "standardizovat" redakční metodiku měření a občas nějaký další testík přidat, aby vznikl zajímavější vzorek? Možná, že by i leckterý čtenář (starší) zařízení k měření zapůjčil, abychom je mohli porovnat.

Docela mne to zajímá, trvale běžících zařízení máme kolem sebe mraky a zrovna switche a routery patří k těm, které se jaksi z principu nevypínají.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jinak myslím si, že vytížení 24 portového switche na 6 portech je scénář, jak je zhruba 30% podobných low-endových switchů využíváno.

K tomu testování propustnosti - podle mně by to mohlo být zajímavé. Nicméně vzhledem k účastníkům "soutežě" by si to článek nezasloužilo. Fakt jsme si se zařízeními pohráli a po nějakém "prozkoumání" nám jako nejzajímavější cíl článku připadalo právě porovnání spotřeby (z důvodů uvedených mnohokrát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch ledniček je velký rozdíl mezi papírovou spotřebou napsanou v příručce a reálnou spotřebou, kdy se lednice otvírá, nemá ideální umístění a nepracuje v té laboratorní teplotě. Staré lednice už žerou víc jenom díky jejich opotřebení. S Pentiem D souhlasím, jen pokud ho někdo nezatěžuje naplno 24h denně.

Lidi holt neumějí počítat a mají sklon neustále řešit malé problémy - zřejmě aby nemuseli řešit ty velké. Už se docela těším na dobu, kdy se nikde v diskuzi nenajde šetřílek, který bude řešit jestli jeho PC žere v plné zátěži 100W nebo 250W a to ještě tak 2 hodiny denně. Ta doba přijde s rozšířením elektromobilů a PHEV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty naše staré lednice mám změřené, a pokud by u těch nových byly reálné hodnoty horší, tak se to nevyplatí tuplem.

U PC řeším spotřebu jen ze 2 důvodů a) když kupuji něco nového, tak se na spotřebu podívám, 2) kvůli chlazení a hluku, ono od cca 250 W na PC je každý ušetřený wattík znát na složitosti návrhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U lednice to bude spis tim, kolik nove vlozenych teplych veci musi chladit, sam mam doma papirove 0,6 KWh, ktere jsem nameril 0,4 - prumer z 10-ti dni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si na jednu EKO reportaz v MF Dnes, kde nejaky poradce radil konkretnim lidem, jak usetrit (rodina, ktera nemohla vyjit s penezi). A doporucil jim vyhodit starou lednici a vymenit ji za novou. A pak pridali jeste dalsi "plytvajici" spotrebice a dostali se na usporu 3300,- Kc rocne, tj. zavratnych ani ne 300 mesicne. Na spotrebicich zaplatili pres 30000, vzali si to na splatky ;-)
A to se vyplati!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ha, ha ty jsi pěkný srandista. Půjč si někde měřák, změř ty svoje úsporné staré ledničky a věř tomu, že v pondělí kupješ nové. A do šesti měsíců máš vložené investice zpět na ušetřené elektřině.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha srandista. Já jsem si narozdíl od tebe ty lednice změřil. A 20 let velký mrazák také, a odpovídá parametrům, které jsou na něm napsané - cca 1,5 kWh denně. Moderní mají myslím kolem kWh denně, takře úspora 3 kš denně. Ono na technologii mrazení se principiálně nějakých 70 let nic nezměnilo, takže úspory z vývoje prostě nemohou být tak extra velké.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak,tak .. starsi pristroje typu lednicka/pracka vydrzeli 10-20let klidne. Mam zkusenost. Nove vydrzi nekdy stezi pulroku .. taky zkusenost. Dycky je tam nake kurvitko .. ktere nejde normalne nahradit ponevaz to ma nestandardni rozmery/typ. Proc asi :( .. konkretni zkusenost se znackou Whirpool (uz mi nesmi do baraku).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kvoli elektrike sa oplati vymenit ked je tych switchov niekde viac > 100 + upravit zmluvu s dodavatelom elektriny..
Inak dakujem za clanok.Pripomenul mi,ze uz by sa "patrilo" upgrade-nut domacu siet na gigabit :). Asi prihodim k staremu routru WL500 este 8 port switch TP-LINK TL-SG1008D za 33e .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to andyF1: to si na omyle. Kvoli elektrine sa oplati vymenit aj jeden switch. Mam zmerane 3switche, ktore pouzivame alebo pouzivali vo firme. jednalo sa o 2ks switchov 3com - rovnake parametre a jeden bol novsia seria (novsia verzia toho stareho) a treti stary noname switch. Ten novsi 3com mal skoro polovicnu spotrebu, pri prevadzke 24/7/365 je to poriadny rozdiel. O tom starom no-name ani nehovorim. Ak k tomu priratas naklady na chladenie (i klima nieco spotrebuje), tak si uplne niekde inde. Musis pozerat na celkou cenu, co ta stoji prevadzka daneho zariadenia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten jsem měl a odešel mi během dvou týdnů při bouřce venku (přívod do domu je podzemním kabelem). Pak jsem koupil Zyxel GS-108B s tou slavnou green funkcí podle délky kabelu, je to maličká kovová škatulka s minimální spotřebou, a mám už rok a půl klid.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To měla být reakce na AndyF1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No - hlavně je celkem "ftipné", že ta "Green" funkce na tom switchi je v podstatě je PR blábol ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

už jsem někde reagoval :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to špíše došlo k nějakému nedorozumění či nepochopení z vaší strany ... Tím PR blábolem jsem měl samozřejmě na mysli TP-Link a ten jejich "zelený" switch, co žere přitom se všemi těmi úspornými technologiemi úplně stejně jak jiný nezelený a nikoliv CDR - pokud si to někdo snad vyložil jako kritiku na CDR tak se omlouvám, tak to v žádném případě myšleno nebylo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Śkoda, že jste do testu nezařadili nějaké skutečné switche, trřeba Cisco SG řady 300 a uplně ideálně třeba verzi s a bez PoE, jsou to asi prvni skutečné switch z trochu vykonějšího segmentu (myslim to co si jeětě čtenář cdr koupí domů, ne 10GB switche do datovych center), vytahuji se spoustou uspornych funkci a přitom maji docela solidni vykon a nějaké ty L3 funkce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cisco SG300 domů, jo? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Domu tak Mikrotik a Netgear. Cisco je kapku overkill.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme já nakonec z nouze u SG300-10 skončil.
Mám barák, rozvedenou sit, server, půor IP kamer, požadavky na sw byly.
-10 az 24 portu Gbit
- minimalni spotřeba v idle
- žádné pohyblivé dily
- šilk by se PoE na par portech, ale s možností volby napeti 24/48
- super by byla možnost založního napájení z DC
- možnost instalace do racku
- vykonově, něco co skutečně umožní 3-4 full duplex Gbit přenosy současně

Kupodivu jsem nic takového nenašel tak jsem z nouze koupil SG300-10 a jak za komančů jsem si dodělal PoE a záložní napájení z DC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, ale důvod k pořízení switche s propustností 20 Gbps nějak nevidím a popravdě si ho v domácích podmínkách ani nedovedu představit.

Jen pro zajímavost, za cenu jednoho SG300-10 mám v racku multiwan SB router, 16x 1Gb switch, z dřívějška 16x 100Mb switch, ADSL modem, pár desítek patch kabelů, uprostřed baráku na POE 300Mb wifi-n AP a ještě by mi určitě zbylo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, a kolik vám to cele žere? Nemám ADSL, ale Microtik 333, který nahrazuje váš modem a WIFI a celé to žere v klidu 16W včetně toho switche. A nepřehánějte, GS116 od NetGearu, tedy ten nejtupější 16portový gigový switch stojí cca 2500 bez DPH což proti 4000 bez DPH u SG300-10 není zase takový rozdíl, 300 řada je SOHO segment tak z toho nedělejme bůh ví co. Mimochodem, také máte doživotnízíruku a výměnu do druhého dne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejtupější gigabit 16port do racku od TP-Linku stojí cca 1400 s daní a žádné problémy, kvůli kterým bych potřeboval doma něco lepšího, jsem u něj nikdy nezaznamenal. Spotřebu těžko porovnávat, když potřebuju mít zapojených (zatím) 17 zásuvek plus server, Microtik na střeše a uplinky...

Jasně, doživotní záruka a výměna do druhého dne jsou fajn, ale za 250% příplatek mi fakt nestojí a věřte tomu, že i drtivé většině čtenářů cdr. Já Vám to Cisco přeju a je to určitě krabička která nikdy nezklame a bude Vám dělat radost, ale v domácích podmínkách to bude nejspíš unikát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preco? Uvazujem vymenit router aj switch (povodne router) za gigabitove ciska. CISCO SG 100D-08 (62 €) a CISCO WRP400-G3 (116 €). Nepripada mi to drahe nakolko si myslim, ze cisco si bude stat za kvalitou. Hlavne mi ide o rozvod videa 1080 po sieti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je Cisco a Cisco (nebo Cisco a Linksys)...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je, ale SG100 rada je cisco prodávané pod zančkou cisco, stoji kolem 1300Kč bez daně, bohužel nejde o verzi do racku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale nahoře jsme se bavili o SG300, což je úplně jiná třída vybaveností, možnostmi, zařazením (je to SB, nikoli SOHO) a pochopitelně i cenou (4x dražší).

Takže si pořád říkám, proč domů SG300? Protože je to Cisco a člověk si chce prostě občas udělat radost? Jiný důvod mě totiž nenapadá...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A když z těch switchů vyndáte ty neúčinné zdroje, dáte do nich odpovídající DC DC měniče a zapojíte na DC rozvod, tak ušetříte ještě cca dalších 25% na spotřebě. Samozřejmostí je ale mít efektivní zdroj pro napájení DC okruhu, tak kolem 90% a více.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, již od dob největší slávy 3Com sw jsou interni zdroje ve SW jedna velká tragédie jak co do dimenzivání tak učinnosti a thermal designu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.