Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test SSDNow Kingston: 80GB MLC a 32GB SLC SSD

Prijemne zhodnoceni, ocenil bych priste srovnani s vice zastupci klasickych disku (a to i tech opravdu nejlevnejsich) a s rekneme rychlostni SATA spickou Raptor/VelociRaptor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kedze sa jedna o notebookove disky, chcem sa spytat jak sa tam da natlacit velociraptor a dalsie dva disky :)) inak 3,5" SSD su bezne dostupne a vyraba ich napriklad Mtron (popripade Imation), takisto aj v prevedeni PATA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo je taky řešení použít dva menší obyč SSD a dát je do RAID. Na systém není potřeba kapacita a výkon bude excelentní. Navíc se rozdělí "opotřebení" paměťových buněk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by mě tak zajímalo, za jak dlouho se SDD "opotřebí"?
 
Jinak je myslím jasné, že se tenhle "disk" diskvalifikuje svojí cenou z většiny aplikací. Alespoň do doby, než cena klesne pod 3 resp 2 tisíce Kč. V obýváku potřebuji ticho,nízkou spotřebu, větší kapacitu a "nižší" výkon. Tam kde mě zajímá výkon, mě většinou nezajímá spotřeba. Hluk je relativní a dá celkem slušně minimalizovat. Takže RAID dvou "obyč" disků IMHO splní práci stejně, s cenou ~3000 i s řadičem ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme byli malí, dávali jsme si na ucho hrnek a poslouchali šum proudění krve ve vlásečnicích. Jak je vidět, jde to i s SSDčkem:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ucho_slyší:
O tom to není, tady jde o šum vznikající při zápisu dat :) Fakt se to dá rozpoznat, ale nevím, čím bych to byl schopný změřit nebo zaznamenat (nemám žádný tak dokonalý "recording equipment", kde by po zesílení zvuku nadále nepřevažoval "standardní šum").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím "hlukem" SSDček by mě to taky zajímalo. Čistě teoreticky by mohly být slyšet spínané zdroje (tlumivky). Ani ne třeba jejich pracovní frekvence (ta bývá řádově stovky kHz a to neslyší ani netopýr) ale další parazitní frekvence (třeba rychlost regulace zpětné vazby atd. - nevím jak to vysvětlit v krátkosti) tam by se mohly vyskytnout frekvence ve slyšitelném spektru (takové zvuky jsou slyšet i v počítačových reproduktorech). Nicméně si myslím, že tento "hluk" je prakticky neslyšitelný (když už tam bude).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT:
Určitě nejde slyšet "zápis do FALSHek". Probíhají tam naprosto jen a pouze elektrické jevy a nemá tam ani co ten zvuk vytvářet. Ten kousíček křemíku jako reproduktor fungovat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slyšet je lecos. Vzpomínám na časy, kdy jsem s rádiem ladil vadné paměťové čipy na PC XT a poslouchat buffer klávesnice, to bylo jako dělová palba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dva tyhle 32GB kousky do RAID 0 (strip)a na to system je asi nejlepsi reseni (bez ohledu na cenu). Kapacita je totiz potom sectena na nejakych 64GB, to uz na system i s ProgramFiles staci a bude to rychly jaxvina. Pak muze leda nastat problem s velikosti instalaci nekterych her, ktere dnes nezridka maji i pres 10GB, ale prece je nehrajete vsechny najednou, neni tedy nutne je mit vsechny nainstalovane porad.

Ja to tak chciiii!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

parada, doufam, ze to bude prvni z dlouhe rady ssd reportazi.. uz se tesim na ocz vertex, apex jakozto zastupce cenove dostupnejsich reseni nez je intel. Dost me zajima, jestli budou pouzivat NCQ a jak si kvuli tomu budou vest. Spotreba me taky zajima... muj disk v notebooku zere 1W v idle - 1.8" sice, ale prijde mi, ze 2W na ssd uz je docela dost - zvlast kdyz jde o 2.5" disk do ntb.

Ad hlucnost: je to deska s cipama... takze to bude hlucne jako kazda jina deska s cipama, co uz v pocitaci mate... spis dokonce min, protoze ruzne piskave zvuky vydavaji napajeci/transformacni soucastky, kterych na ssd bude minimalne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tadyhle píšou o vlivu pulzního magnetického pole na kapiláry (http://terapie.az4u.info/cs/alternativni-terapie/fyzikalni-terapie/magne...) ... zkus změřit elmg výkyvy kolem SSD... třeba to roztáhne vlásečnice a odraz je "slyšet" jinak :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nad SSD zacinam docela uvazovat. Nejde mi o nejake hry a podobne blbosti, ale zrychlit takove ty otravne cekani ve Windows at uz pri startu nebo pri nacitani ruznych stupidnich aplikaci typu Firefox, Office a podobne. Bohuzel kvuli nenazranosti Vist a dnesnim velikostem pameti by to asi opravdu chtelo alespon 64GB, protoze kdyz z 32GB sezere 8GB jenom hibernacni file, ktery nelze dat jinam nez na systemovou partition tak uz toho tolik nezbude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To David:
K tvojmu dodatku recenzie - kazdy ma uplne ine priority a ja osobne sa stotoznujem s tym, ze kapacita nevyvazi rychlost a komfort tychto dvoch diskov.
Nazorny priklad, zenieme sa za GHz, x jadrami v cipe a cuduj sa svet, masy ovladol Atom s vykonom 10 rokov starych cpu. Zeby bol ten vykon az tak dolezity?
Rovnako je to s kapacitou, pre moje dnesne potreby ztazka zaplnim 50GB. Zvysok je bordel, ktory sa len hromadi bez akehokolvek vyuzitia. Ja potrebujem malu spotrebu, nizke teploty, no a nulovy hluk + vyssia rychlost su ceresnickou na torte, kedze notebook je pre mna denny chleba.
Tak co, bude sa spolocnost polarizovat na tych co chcu kapacitu a na tych co chcu to ostatne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, nevím co je na tom pravdy, protože se jedná o zprávu JPP, ale slyšel jsem, že notebooky s těmito "HDD" vydržely cca měsíc. Na vině má být neustálé přepisování při práci na internetu. Na normálních flashkách se nikdy s takovou frekvencí zápisů a čtení nepočítalo. Jestli o tom někdo něco víte víc, byl bych rád, protože takováhle technologie se mi docela líbí.
Honza

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> jankal:
Kdybychom to chtěli vyzkoušet, zjistíme tak maximálně životnost jednoho kusu SSD :-/. Že odejdou do měsíce, tomu nevěřím, ani kdybychom nechali nějaký takový zátěžový test běžet trvale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jankal: to je absolutna kravina, mam v ssd v booku viac ako mesiac a nevyzera ze by siel zdochnut, normalny hardisk v pravidelnych intervaloch blikal a "cvakal" aj pocas nicnerobenia, to cvakanie mi liezlo dost na nervy, preto som ho vymenil za ssd... pokial nemas vo firefoxe nastavenych 10GB ako disk cache, tak sa ti nema co prepisovat pocas surfovania na nete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak verze M je určeta hlavně asi do notebooků, kdy prostě i deklasují jakýkoliv notebookový HDD. Veze E je podle toho, co nám Inteláci řekli, určena hlavně do výkonných serverů, jako jsou např. databázové, kde prostě není potřeba tak vysoká kapacita, ale i 15000 hdd aplikaci brzdí. No taky měli jeden server s SSD na předváděčce a je fakt, že stejná úloha trvala cca 1/10 doby.
Jinak je možné, že někomu odešlo SSD v notebooku do měsíce, ale zaím z prodaných Lenovo X300, Toshiby R500 a Asus EEE nevím o nikom kdo by si SSD nepochvaloval.
Já to chci taky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT : výdrž SSD zkoušeli v jedné nejmenované firmě, že by se použil jako store pro databázový stroj. Výsledek byl víc než smutný - cca po 50ti hodinách neustáleho čtění a zápisů se začal poroučet na onen svět. Je to už skoro rok co ten test zkoušeli, třeba na tom dnešní SSD budou lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

honelnik: To je na jednu stranu pravda, nicméně jednak bych netvrdil, že Atom nějak válcuje klasické procesory (prostě si našel své místo na trhu, v pohledu celého trhu ovšem menšinové), hlavně ale boduje cenou. To je právě problém SSD.
Za cenu dražšího 3,5" i 2,5" harddisku jsou leda 32GB SSD, a to ještě low-end, se kterými ty klasické disky nejspíš svedou daleko vyrovnanější boj, než s testovaným Intelem/Kingstonem (těším se na další testy).
Takže SSD pak vpodstatě za podobnou cenu nabídne bezhlučnost a nižší spotřebu, jenže řádově menší kapacitu.
Navíc těch 32GB je dost málo, byť možná pro "obývákový" počítač s Linuxem a datovým úložištěm v LAN by to šlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, super test a super disk :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I jednoduchy test vydrze by urcite byl zajimavy. Napsat programek/skript co bude dokola zapisovat do jednoho bloku je trivialni a tech 100000/10000 zapisu pro SLC/MLC by to mohlo zvladnout za par hodin. Ten Intel by s tim urcite problem nemel, ale ty nejlevnejsi SSD, kde vyrobce pouzil tak maximalne wear-leveling z USB flashky by to mohlo pekne potrapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a7dfa: nie som si isty, ci sa da nejakym sposobom pristupovat k samotnym pamatovym bunkam... imho ten wear leveling sa bude starat o fyzicke adresovanie a teda pokial by si aj spravil skript, ktory by adresoval jedno miesto, v skutocnosti by sa zapisovalo po celom "disku"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

medvedoff: pokial v tej nemenovanej firme skusali "SSD" ala Asus EEE, tak sa ani necudujem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakcia: az sa bude nabuduce robit test SSD diskov, bolo by mozne testovat aj na SB750? (pripadne aspon SB700), tie maju vysledky prace s diskom este o nieco lepsie, rad by som to videl v jednom porovnani. Dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SPOTŘEBA:
bože, jak měříte tu spotřebu? tak snad vezmu ampérmetr (ampérmetry) a měřím jednotlivý proudy na 5V a 3,3V větvi? nebo to bere jen 5V? na tyhle výkony se to fakt nedá měřit měřákem do zásuvky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh: Jasne, myslel jsem logicky blok a testoval by se pouzity wear leveling. Takovy co by rozkladal zatez pres celou kapacitu disku je hodne tezky udelat, vetsinou co jsem cetl, tak se akorat dela rotace v zonach o velikosti nekolika set bloku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký večer všem. Mám jednoho z těchto drobečků doma, X25-M, 80GB, MLC. Pro zajímavost jsem ho také prohnal ATTO disk benchmarkem a vyšly mi ještě o něco příznivější hodnoty než v recenzi... Bohužel ale nevím, s jakým nastavením byly disky testovány. Moje výsledky včetně nastavení jsou zde: http://lubos.lipinsky.cz/kingstone-x25-m.png Sestava je: Pentium DualCore 1.8@2.4 na desce Asus p5kpl-vm (iG31, ICH7), 4gb ddr2, ssd byl připojen jako systémový disk, WinXP-32bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klud, toto je len zaciatok. Pamatate sa, kde boli disky vo svojich zaciatkoch? A tie kecy o tom ci to ma zmysel(porovnanie s disketami)...
Chvilku vyckajme a potom ked cena klesne, si rad kupim jeden ako boot disk. To je btw uz dlhe roky standartna konfiguracia, ktoru doma pouzivam... maly 'rychly' disk a velky 'pomaly' disk.

A co sa tyka tychto diskov, samozrejme ze ich uplatnenie je zatial hlavne serverova oblast casto ako dedicated read alebo write cache v stripovanych configoch pred pomalym sata/sas polom... tam premium za vysoke iops ma svoj vyznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy je ze ten mensi disk slc ma 8GB rezervu na vadny bunky a ten vetsi mlc nikoliv. Pritom technologie slc ma vetsi zivotnost bunek nez mlc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tabulce specifikaci mate prehozeny udaje u spotreby, MTBF a endurance
mozna i z toho duvodu jsou uvahy v navazujicich 2 odstavcich chybne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JVc: primarni funkci tech 8GB navic u SLC neni snizeni opotrebeni, ale zvyseni rychlosti zapisu
souvisi to s principem cinnosti FLASH NAND, kde data lze zapisovat pouze po strankach (v pripade pouzitych chipu i v nekolika castech, ale vzdy vzestupnou sekvenci) a mazat pouze po blocich
chip ma napr. stranky o velikosti 4320B (4096+224) organizovane po 128 do bloku o velikosti 540kB (512k + 28k)
pri typicke operaci precist/modifikovat/zapsat rekneme 4kB dat by to pri primitivni sprave znamenalo pred zapisem precist ostatni data (~500kB) z bloku, vymazani bloku (pomala operace) a zapsani puvodnich&modifikovanych dat
inteligentnejsi sprava to resi snahou o nalezeni volneho bloku pro zapis a nasledovnym premapovanim LBA, efektivita tohoto postupu vyrazne klesa se zaplnenim disku
pridanim 25% 'volneho' mista se pravdepodobnost nalezeni vhodneho bloku pro zapis zvysuje, tim je dosazeno vyssi (dlouhodobe udrzitelne) rychlosti zapisu a snizeni opotrebeni (vznikajici prevazne operaci mazani bloku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co má znamenat těch "Start/Stop cyklů: 50 000"? Jenom? :)

Mám dojem, že jsem čekal trochu větší rozsah. Přečetl jsem to nezvykle rychle, ani jsem si to neužil. ;)

Jinak jsem tedy doufal, že to měření spotřeby vezmete od podlahy a budete měřit nějakým solidním multimetrem s výstupem dat skrz USB. ;)
Takový test příkonu SSD v zátěži jsem už někde viděl a mělo to moc zajímavé výsledky. ;)

Ještě se přimlouvám za testování SSD pod Linuxem. ;)

BTW, u SSD A-DATA XPG bylo pozorováno cyklování příkonu v sekundových intervalech po dobu až několik desítek sekund po dokončení zápisu.
Nevíte někdo něco víc? Připravuje si bloky pro zápis do zásoby?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy: cyklování příkonu bude nejspis zpusobeno udrzbou (housekeeping)
zminovana priprava volnych (erased) bloku 'sesypanim' roztrousenych dat dohromady
pokud radic udrzuje statistiky pristupu, pak lze 'sesypavat' i inteligentne
osetreni read-disturb - caste (~10^5 MLC, ~10^6 SLC) cteni dat z jedne stranky zpusobi prilis (na ECC) zmen v ostatnich strankach bloku
atd., zalezi na vyrobci a urceni daneho SSD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paco: taky myslim ze je to tak a teorie v clanku o extra kapacite pro vadne bunky je velice odvazne a mylne tvrzeni. To misto tam je pro efektivnejsi wear leveling a trvale udrzitelnou rychlost zapisu ne protoze se ceka ze 8GB casem odejde. Protoze pri idealnim wear levelingu odejdou vsechny bloky vicemene ve stejnou dobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

honelnik: příklad: scan 35mm kinofilmu, jedno políčko při polovičním rozlišení maxima scanneru = 150MB tiff soubor (a to jen 24bit, nikoli 48bit). tím chci říct jen to, že 3,0TB kapacitu dokáží zaplnit i jiní lidé než sosači HD filmů. ale tito mají zpravidla poněkud vyšší nároky na spolehlivost záloh, než jen povalovat na discích to co mohou kdykoli znovu stáhnout. Já jsem neposkytl v závěru recenze "ten jediný správný pohled" na věc, naopak věřím, že drtivá většina našich čtenářů bude svým REÁLNÝM postojem někde jinde. nikdo dnes nedá 12k za disk, ať již bude jakkoli rychlý, nebo jakkoli velký. drtivá většina se spokojí s 1TB kouskem za dva tácy a tím končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekný článek na čtení po ránu v práci :) Tak všichni víme, že řešení 1x150GB+2X1,5TB by asi bylo vhodnejší, ale není od věci si jednou za čas udělat radost z nových technologií, které nás brzo obklopí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně slibné grafy! Už se těším, až se ještě trochu navýší kapacita (a výrazně spadne cena) a budu si moct nastěhovat systémový disk na SSD :) Momentálně moje nainstalované věci mají 130 GB, na zbytek stačí "obyčejné" terárko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má někdo zapnuté NCQ? Zjistil někdo měřením reálný přínos?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych bral 64GB s podobnymi parametry:)
Cca 30GB by mi stacilo na visty, programy, hry a proste vsechno takove to bezne (pravda hiberfil bych tam nemel jak pise autor pod carou ... taky ale proc, v dobe, kdy funguje STR, proc pouzivat hibernaci, navic proc na primarnim disku ze?).
A dalsich 30GB bych pouzil na vmwary ... no a samozrejme tak 5x2TB na ostatni veci, kde je rychlost na poslednim miste:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"F: To misto tam je pro efektivnejsi wear leveling a trvale udrzitelnou rychlost zapisu ne protoze se ceka ze 8GB casem odejde"

- Taky si to myslim
- A mel bych vyhradu i k hlucnosti, kde se opakovane se smajlikem pise, ze hlucnost bude samozrejme zanedbatelna (maximalne sum), pritom jsou snad znamy pripady SSD, jejichz elektronika PISKA! Namatkou jsem nasel treba tohle vesele cteni: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?t=48464

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BTJ: Windows Vista ani XP nepodporuji hiberfil.sys jinde nez v rootovem adresari systemoveho disku, coz je bohuzel prave to SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mem:
Kdybych nějaké pískání z toho SSD zaslechl, napíšu to.
To s těmi 8 GB se pokusím opravit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou tam nejake cívky ? Obvykle jsou zdrojem takovych zvuku .. i kdyz jedou na vysoke frekvenci, tak vedlejsi efekt byva piskani (neprijemne), nebo sum myslim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Jj, to věřím, a za recenzi jako celek děkuji. Chtěl jsem jen upozornit na to, aby se k SSD nepřistupovalo s automatickým předpokladem "bezhlučnosti". Protože dost lidí třeba v noteboocích řeší náhradu klasického HDD za SSD kvůli hluku (pokud mají i pasivní chlazení CPU), a tam takové pískání nepotěší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2David, JSK: Divas se na to z blbe strany, toto rozhodne neni zatim urceno do desktopu, tudiz resit cenu/kapacitu je ponekud mimo.

2medvedoff: Vzhledem k tomu ze ti dneska Dell/IBM/HP/... nabidnou bez problemu server/pole s SSD, tak to asi nijak spatny nebude, protoze k tomu mas bezne min 3roky NBD a za doslova par korun i vic. Asi by se jim moc nevyplatilo jezdit kazdej mesic vymenovat SSDcka.

2a7dfa: "co bude dokola zapisovat do jednoho bloku je trivialni", jop, jenze on ti do jednoho bloku prave zapipsovat nebude, o to se postara elektronika toho SSDcka, takze otestujes kulovy.

2Wift: To ze alektricky obvody vydavaji ruzny zvuky je normal. Vetsina populace to samo neslysi ani se swabem na uchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se na těchto TOP produktech líbí, že za pár měsíci či let (záleží o čem článek pojednává) vždy bude dan7 produkt za "směšný" peníz či upadne ve sledu dějin o ještě lepších produktech :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som poopravit autora prispevku. SSD disky existuju aj v prevedeni 3,5" nielen 2,5". Napriklad spolocnost Imation take ponuka http://www.imation.com/en/Imation-Products/Solid-State-Drives/ coz su vlastne produkty firmy Mtron http://www.mtron.net/English/Product/MOBI_list.asp

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento software nikto neskusal? http://www.easyco.com/home/index.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

weepy> Na OCZ Apex sa netes. Najskor trochu praxe: klasicke lacne MLC SSD (OCZ Core, Patriot Warp, a kopec dalsich) sa casto pri praci v systeme zasekavaju, pretoze obsahuju "crappy" kontroler JMicron s nejakymi 16 kB cache ci kolko. Kym pozeras v grafoch sekvencne citanie, vsetko je krasne, ale akonahle pouzivas multitaskovy system, tak nastavaju zaseky. Tento Intel s tym problem nema, pretoze jednak ma 16 MB cache a tiez je rozdiel v komunikacii s cipmi (vid. http://eprim.org/i/0809/intel-x18-x25-mainstream-ssd-bottleneck.jpg ).

No a naspat k Apexu - riesenie zasekavania? Zobrali dva JMicron kontrolery ake robia to zasekavanie, napchali ich do jedneho disku a zraidovali to. Cize OCZ Apex je v podstate to iste, ako dvakrat OCZ Core v RAID0, akurat je to v jednej krabicke. Trochu sa to tvari, ze to odstranilo zasekavanie, ale akonahle zacnes robit viac veci ako 2, zasekavanie je tu podla ohlasov na nete zas.

OCZ Vertex by uz mal priniest aj tu chybajucu cache, ale ak tam zas budu tie kontrolery od JMicronu, tak moc nadeji tomu nedavam. To, ze Intel stoji 2-krat viac nie je ryzovanie Intelu, ale ma to svoj dovod.

_> Cvakajuci disk pocas nicnerobenia - power management = parkovanie hlaviciek. Da sa to vypnut jednym prikazom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nenadešel čas :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3xP: Ja se tesim na ty recenze, ne na ten disk ;). Kolega ma ocz core prvni serie a nestezuje si na zasekavani... s flash si chce trochu pohrat, zvolit vhodny filesystem, OS...

To ze prepinani pagi dlouho trva neni chyba controlleru, to je problem levnych MLC.. ty jsou tady to, co je "crappy". Ten radic k tomu muze pak bejt levnejsi nebo drazsi a schopnejsi.. kazdopadne verim, ze intel si na ssd nechava velmi tucne marze... jak uz to u premioveho zbozi byva. Ten obrazek toho moc nerika.. myslim, ze jsem to videl v nejakym intel slidu, kde se psalo o tom, ze svy flashe raidujou... cili stejny princip jako v apexu, jak pises.

Myslim, ze hodne intelu pomaha NCQ, doufam, ze se toho ostatni brzo chytnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3xP: jj viem ze to suvisi s power managementom, len jak to vypnut? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen trochu popravím: nákupní cena těchto disků s dph a poplatky od distributora do maloobchodu k dnešnímu dni činí 20.111,- resp., 14.748,- Kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výpalné pak tento samý velkoobchod udává s dph jako 492,24 a 360,96 kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, podle mne je dobrá. Jen v tom vyhodnocení jste úplně opomněli, že je tady největší segment NTB, kam takovéto disky primárně patří. Z toho taky vyplývá, že jste zapomněli ve srovnání zdůraznit odolnost 1000G, tj. běžný pád. Myslím, že pro hodně "cestovatelů" mají data na disku větší cenu než těch 10-15 tis. Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT: "Přiznáme se, že jsme se trochu zdráhali o ní vůbec hovořit, protože samostatný zdroj, kterým při měření napájíme testované disky a nyní i SSD, si sám o sobě téměř jistě vezme víc, než si berou samotné SSD a výsledky by tak byly velmi zkreslené (u obou SSD jsme naměřili něco kolem 2 W i během činnosti, ale nemůžeme se rozhodně spoléhat ani na zdroj, ani na obyčejný měřák odběru elektřiny ze sítě, těch ?tolerancí v měření? je tu na SSD neuvěřitelně mnoho). Berte to tak, že spotřeba SSD je oproti spotřebě celé sestavy tak zanedbatelná, že vám větší rozdíl zaručeně udělá výměna zdroje (ostatně to se vám lehce může stát už i s některými úspornými pevnými disky)."
 
Mistre WIFTE, pokud vemete napajeci redukci z molexu na SATA a strihnete na te redukci jeden kablik a pripajite na nej z kazde strany samice "bananu" aby se mohli volne povalovat bez moznosti zkratu a do tech "bananu" vlozite samce "bananu" vedouci do ampermetru, budete mit velmi presna nezkreslena data zavisla ciste(teoreticke ubytky na kabelazi a konektorech jsou nyni ne jen minimalizovana, ale hlavne budou stejna pro vsechny mereni) na odchylce pouziteho meraku...;)
Tuto upravu odhaduji na 40.- Kc + prace + nutnost vlastnit alespon trocuh presny merak, jo a znalost zakona P=U*I je u Vas predpokladam samozrejmosti takze kupecke pocty na minutu byste do nas take mohl investovat...:o)
 
at zaver:
Muj pohled na vec je ze kdyby delali hodne levne male kapacity(4,8 ci 16Gb) MLCcek tak by to byl idealni pocin pro masivni rozvoj SSD, protoze udelat si z 2-4 MLC pohybujicich se okolo 800-1500.- Kc/ks raidko by minimalne stredni vrstva velmi ocenila protoze mit systemovy disk na raidu SSD(OS na SSD z prosteho duvodu, vetsina operaci je ctecich a proto budou ty SSD vecne, nemluve o vyborne zalohovatelnosti diky optimalni kapacite), swapic a ostatni docasne soubory na RAMdisku(podle bitu OS, u 64bitu to samozrejme postrada vyznam) ci samostatnem nejmensim HDD(80Gb) a data na datovem 320Gb+(at uz dva mensi v raidu ci jeden vetsi) tak ten narust vykonu a usetreneho casu za podstatne mensi peniz nez kolik date za jeden ci nedejboze vice ultra-mega-supr SSD je sakramensky rozdil.... A bohuzel musim souhlasit s Davidem, jakkoliv nevyhodna varianta HDD(raid predrazenych raprotu atpdb:o) ) predci ve vykonu takto draha SSD....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> MadMaxII:
Děkuji za urážku na cti. Nebudu se tím zabývat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT:
 
Nebylo to mysleno ve zlem, jen jsem chtel rici ze existuje velmi snadny zpusob na mereni preiferii, omluva jestli jste si to spatne vysvetlil(resp. ja to spatne podal)...:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.