Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Získejte extra 100FPS v hrách pouhým připojením externího LCD do notebooku

> „Osobně si myslím, že MUX čip by měl být na všech hi-endových noteboocích, i přes nutnost restartu počítače je to skvělá věc“

Já to asi nechápu. Zmínka o restartu je tam snad jen tahle ... a i tak jsem ji nepochopil. Kdy se co musí restartovat a proč?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za chodu počítače nejde odpojit iGPU a dealokovat mu VRAM nějak hezky, tím restartem se to iGPU ani neinicializuje(tedy po zvolení, že chci přepnout na režim dGPU bez iGPU), většinou je ve Windows na tohle nějaké klikátko, případně je to možnost v BIOSu.

Zatím jsem neviděl, že by šlo ta GPU vypínat a zapínat za chodu + je tam ta věc s přepojením výstupů.

Tohle do jisté míry řešil Optimus a Enduro, ale tam je vždy interní panel a VGA pověšené na iGPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, už jsem tě asi pochopil, matně si vybavuji, že některé notebooky mají v setupu možnost jen dGPU (nebo něco podobného).

Stejně tak si vybavuji, když jsme řešili uvedení technologie Nvidia Optimus, jak nám Nvidia vyzdvihovala právě tu možnost přepínání za chodu bez nutnosti byť sebemenšího probliknutí (do té doby minimálně u Nvidie existovalo řešení, že při přepnutí z integrované GeForce na diskrétní GeForce displej prostě probliknul, protože MUX čip musel přepnout výstupy, říkali tomu Hybrid Power, byla to podmnožina Hybrid SLI, u AMD/ATI měli něco podobného).

Teď to vypadá, že celá ta 11 let stará sranda (Nvidia Optimus) má (nebo možná celou dobu měla) tuhletu dramatickou vadu na kráse, přičemž to původně vypadalo na papíře moc hezky: obraz vygeneruje GeForcka a integrované grafice ho jen přepošle k zobrazení, to by nemělo být nic složitého. Jak se zdá, je to natolik složité, že to dokáže ubrat solidní část výkonu. A přišlo se na to vlastně až tehdy, kdy se dalo srovnat řešení s možností přeposlání obrazu do externího monitoru přímo z diskrétní grafiky vs. na interní displej, což třeba můj Lifebook neumí, protože i na HDMI je pořád iGPU a není žádné cesty, jak tam poslat výstup z dGPU. Nicméně to je notebook (a bývalo to tak dřív hodně časté), který má tu technologii Optimus hlavně proto, aby Nvidia mohla vyprázdnit sklady s lacinýma pomalýma grafikama, na kterých by se nejspíš ten rozdíl ve výkonu ani nepoznal (můj Lifebook má iGPU v Core-i7 3610QM a dGPU je GeForce GT 620M „Fermi“).

Prostě Optimus minimálně ze začátku nebyl ani náhodou doménou výkonných herních notebooků, byl to způsob, jak si Intel i Nvidia pomohly - Nvidia k prodeji pomalých nesmysl, Intel k navýšení podílu na trhu grafik, protože ve výsledném produktu měly svou čárku obě společnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V obstaroznim Apple MacBooku bylo na prepinani displeje (tenkrat LVDS) vycleneno male FPGA (MachXO2 tusim), ktere se konfigurovalo skrze zapis do IO registru (bylo to take poveseno na LPC zbernici).

To, co jablickari udelali pro nepostrehnutelne probliknuti je, ze tento cip dekodoval synchronizacni signaly a v pripade zmeny vstupu to pockalo na dobehnuti aktualniho framu ze stareho vstupu, pak to vkladalo vertikalni blanking az do doby nez se objevil pocatek framu z noveho vstupu.

Tohle nejde delat obycejnym pasivnim muxem, ktery je pouzit pro DP/eDP, a dekodovat 2 streamy + enkodovat jeden, by bylo tak +1W spotreby navic. Pritom by stacilo, kdyby vyrobci grafik krome eDP streamu jeste poskytovali i legacy framing informace (vsync/hsync), aby se dalo udelat prepnuti transparentne :)

Proto je pak velice usmevne, kdyz nvidia se vymlouva na to, ze to prece nejde jinak.. jsou to blbove jako vzdy. Je jim lito 2 kouli na pouzdru (a trocha prace na kremiku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to ten Macbook Pro, kde se ten MUX odlepuje od desky a pak není obraz? A Apple to řešil kusem gumy, co na ten čip tlačí spodním víkem notebooku? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo DELL, někdy v roce 2012 jsem řešil nový DELL Latitude pro jednoho kolegu. Vybrali jsme Latitude E6430, přičemž v konfigurátoru šlo volit dvoujádrová nebo čtyřjádrová CPU, ten notebook má normálně PGA socket, takže jde dělat ilegální věci jako výměna CPU.

No a když člověk zakliknul, že chce i7-3740QM, DELL automaticky přidal NVIDIA Quadro NVS 5200M bez možnosti to odebrat. Jen info do budoucna, modely co měly dvoujádra, šlo normálně vyměnit za quad-core i bez nvidie ;)

No a s tou nvidií byla sranda, asi o 18% rychlejší než HD 4000 v CPU a to se vyplatí! Optimus tam je v té základní formě, takže interní LCD, VGA a VGA v doku je připojeno do Intel iGPU. HDMI v notebooku a DisplayPorty v doku jsou připojeny do Quadra.

To vedlo k zábavným situacím, kdy připojení HDMI monitoru/TV/projektoru způsobilo, že nešel duplikovat obraz interního displeje, šlo zde pouze rozšířit plochu. Workaround byl pustit si nvidia ovladač, počkat asi půl minuty než to naskočí a tam složitě naklikat duplikování obrazu, což kolegu velmi bavilo.

Další zábavná věc se týkala BitLockeru, používáme PIN před bootem woken, fór je v tom, že když je notebook zaklapnutý v doku, tak se logicky používají DisplayPort výstupy, JENŽE BitLocker PIN to chce v momentě kdy je aktivní jen Intel iGPU, takže dotaz na PIN se zobrazí na interním LCD a externí monitor zůstává černý.

No a to nemluvím o tom, že to s tím quadrem topilo, byly semtam trable s ovladači a vlastně je to v tom notebooku úplně useless.

A takových historek mám víc, netýká se to jen nvidia grafik, ale přijde mi, že primárně za ty trable může DELL svou implementací. Někdy asi napíšu nějaký článek na tohle téma, prostě takový pohled na různé DELLí věci za posledních deset let co jsem nějak spravoval a řešil. A pak i Lenovo. ;D

Jo když se u té E6430 vypne v BIOSu Optimus, tak prostě suše přestane fungovat HDMI výstup a DisplayPorty v doku, funguje jen interní LCD a VGA výstup.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu E6430 s Quadrem mam. Krome vyse zmineneho to jeste delalo to, ze pri vyskoceni WIN notifikace v pravem dolnim rohu se prestal na chvili pohybovat kurzor a pak se naraz prenesl na koncovou pozici. Dale se to vyresit tim, ze se v NVIDIA ovladacich nejaka stale bezici aplikace nechala renderovat natvrdo NVIDII (aby na ni porad neco bezelo).

Jinak je ten stroj fajn, Minecraft na nem detem bezi hezky. :)
A ani se nemusi "hackovat" Intel ovladace jako na jinych NTB pres Windows ADK (OpenGL je treba na HD 3000 oficialne jen do Win 8.1).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten BitLocker funguje takto i na novějších Latitude (nevím přesně ale myslím že to byly 5501) bez dGPU. Prostě se to zobrazí na displeji notebooku a hotovo. Monitor(y) černé. Teď to ověřit už nemůžu, korporátní IT odstranilo možnost zapnout si PIN a odebírat něco z domény se mi nechce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výborný článek!

Osobně mám raději highend desktop mašinu a notebook mám primárně na mobilitu, když už nutně potřebuji něco udělat v terénu. Hraní na notebooku mi vždycky přišlo suboptimální už kvůli otravné hlučnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě úroveň/charakter hluku u Lenovo Legion 5 Pro (5800H/RTX3070) v 3D zátěži docela překvapila (pozitivně).

Taky je něčí ukázka hraní na L5Pro (dle hodnot TDP jde o značné vytížení GPU)
https://youtu.be/MNzp-aWCPzg?t=288

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notebook neni na hry!
Notas osobne vubec nemam, mel jsem, ale uz nastesti do terenu nikam nevyjizdim, takze nepotrebuju, nicmene notebook na hry je nouzovka a FPS nehraji zadnou roli, tam jde o to, jestli to neco utahne nebo se hra ani nezapne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle pristup je dobrych par let - hm - neaktualni.
Mel jsem 5 let herni ntb MSI - ano, pri hrach to hucelo, coz se sluchatky nevadi, ale byla to i7 4/8, tak to umelo i zabrat v praci.
Ted mam R7 8/16 a 3070 (140W) se spickovym 16" displejem 165Hz, 500nit (kam se hrabou herni monitory) a bezne hry to v 1600p na Ultra jede 200+ FPS s prstem v nose, stejne jako 120/60Hz na 4k televizi.
Jo, a ma MUX, takze s vypnutou iGPU to ma "par FPS navic".
Beznou praci, na kterou je 16:10 vyborne, to jede na quiet s vypnutymy vetraky. Pokud chci podrazdit grafiku, muzu tezit eth 52 MH/s pri 115W/65stC, coz je o cca 90W vic nez klidovy rezim (26W). 6700xt v PC vedle je sice ticha, ale v zakladu dela ~45 MH/s za asi 200W.
Takze - R7 8/16 na libovolnou praci, enkoding videa apod, 3070 na hrani cehokoliv, co za hrani stoji. V notebooku, ktery stoji stejne, jako ten PC bez monitoru a prislusenstvi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že to dle specifikací vypadá na dalšího spokojeného majitele Legion 5 Pro. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky tu mrchu mám, ale v běžné verzi, mám externí monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktory presne model mas? Skladom som nasiel "iba" 144Hz@1080p so 130W RTX3070 za 40k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš půjde o model Legion 5 Pro z odkazu níže, případně alternativní model za 40kKč s pouze 16GB RAM bez OS (ten jsem zvolil já kvůli plánovanému rozšíření na 64GB .. se ztrátou osazených 2x8GB místo 2x16GB + používám Linux).
https://www.czc.cz/lenovo-legion-5-pro-16ach6h-seda_3/314853/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vypadá jako dobrej noťas. Škoda, že za QHD displej chtěj o desítku víc než za FHD, jsem hodně na vážkách to za to dát, jinak je to po dlouhý době něco, co bych byl schopen koupit. Asi to dopadne tak, že se fláknu přes kapsu a dám jim to za ten QHD, protože bych si to nejspíš za pár let vyčítal, že jsem zůstal jen u FHD (a jednoduše to pak asi upgradovat nepude jako RAMka ;).
Díky za odkaz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, dřív šlo vyměnit displej. Brácha to udělal tehdy u nějakýho svýho notebooku IBM/Lenovo. Ale při dnešních platech v našem oboru to za tu práci nestojí a je lepší to koupit rovnou s ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem nakonec nevydržel a objednal rovnou tohle v 16" verzi. https://www.czc.cz/lenovo-legion-5-pro-16ach6h-seda_2/312222/produkt

Snad to moje oči utáhnou. Měl by být snad v červnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není 17,3" přece! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, nicméně je to víc než 15. A mně už začalo lehce sejřit, jak se mi ta 17ka nevejde do mých brašen. Tak jsem si řekl, že to zkusím s tou 16kou (o existenci této velikosti jsem neměl totiž tušení, myslel jsem, že v běžných noteboocích nic mezi 15 a 17 není - a ono ejhle).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc ta 16tka je v poměru 16:10, takže šíře samotného display bude asi blízká typické 15,6" 16:9. Na druhou stranu Legiony mají zadní "patu". Takže půdorys L5Pro je cca 36x27cm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, uvidíme, když to nebude vyhovovat, dycky *) to můžu vrátit :).

*) (dycky do 14 dnů ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16:10 je menší na šířku, ale větší na výšku. Tj. kdo to potřebuje na práci (rozměr na výšku), tak získá velikost 17" displeje v 16" palcovém notebooku. Na tomhle fungují macbooky, kdy i nemálo PCčkářů si je kupovalo kvůli užitné velikosti displeje vs velikost notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čéče tak máš pravdu - právě to vybaluju a porovnávám s mým starým 17" LifeBookem N532, co má jen FullHD.
Rozměry displeje samotného (užitná plocha, tj. to, kde jsou vidět pixely) jsou:
Lifebook N532: 382 × 215 [mm]
Lenovo Legion 5 Pro: 345 × 215 [mm]
(měřím to metrem, ale snažil jsem se aspoň zhruba na milimetr přesně)

Takže opticky to spíš připomíná 15ku (na šířku je to o jeden a skoro půl palce menší), ale teda ta 300W napájecí „cihla“, co k tomu dávaj, ta je fakt mega :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechtel bys napsat recenzi? Zmerit jasy, teploty, spotreby a vydrze - proste takove ty veci, na ktere je normalni clovek linej ;-)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ptáš se správně :). Nechtěl :).
Minimálně nemám čím změřit jas. Teploty - to bych musel důvěřovat tomu, co mi vrací čidla (neboli teploty mě už nějaký čas moc nezajímají, protože mi moc nemají co říct, pokud se produkt na nějakém místě znatelně nepřehřívá ;). Spotřebu změřit by asi nebyl problém, výdrž závisí na způsobu využit, takže taky nic moc říkající údaj. A pak je tu takové to „není čas“ ;-).

A to pomíjím fakt, že se mi fakt nechce :). Vlastně to už jsem říkal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při kalibraci (i1 Display Pro) mi to ukázalo hodnotu max. jasu 514 cd/m2. Objem barev cca 105% sRGB, pokrytí 99,1% sRGB.

Pozn. Recenzí L5Pro je plný YT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem v šoku. Teď mi napsali z cézecé, že už je k vyzvednutí.... 8-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jen v rychlosti první dojmy:
Výkon musím nutně považovat za parádní, protože jsme doteď jel na Core i7-3610QM, graficky Intel HD Graphics + low-end Fermi do počtu :).

Velikostně je to asi OK. Hmotnostně je to víc, než jsem u dané velikosti čekal. Konstrukčně to působí docela bytelným dojmem, panty svoje ukážou samozřejmě až časem.

Nemůžu se pořád ještě vzpamatovat z toho šoku při pohledu na mohutnej napájecí zdroj. Byl jsem ochotnej tahat s sebou notebooku v brašně, ale ne že mi ho protrhne ještě příruční cihla.

Displej (2560×1600) jsem nastavil rovnou na škálování 100 % z výchozích 150 %. Jo, hergotfix, to jsou blechy. Jestli si na to zvyknu, nebo ne, je otázkou času. Spíš bych se vsadil, že ne a že to bude hodně rychlý.

Na klávesnici mi trošku chybí klávesa Pause|Break. Jsem zvyklý mačkat Win+Pause|Break. Jinak je tam asi všechno, co chci, a všechno na svým místě, včetně svislýho enteru v alfanumerické části a nikde není nic, co by překáželo. Jo, a chybí Scroll Lock neboli univerzální plonková klávesa, kterou dycky šlo využít na jakoukoli funkci :).

Trochu mi drásá nervy ta RGB podsvícená klávesnice. Má to čtyři režimy: Barevnej cirkus (přechody barev ze strany na stranu s drobnými temnými pauzami mezi přechody), zelené pulzování (cyklus asi 3 sekundy, celá KB plynule z temna do zelené a zpět), plynulé přechody R…G…B vč. kombinací a trvalé modré podsvícení. Pátý režim je podsvícené vypnuté. Žalostně tomu chybí režim bílá (R+G+B) trvale ON, jako s tou modrou. Zatím jsem nepřišel na to, jestli to jde nějak uživatelsky měnit (kromě cyklického přepínání režimů kombinací Fn+Mezerník). Prostě cirkusácká kokotina, jestli si to nechám, pravděpodobně budu používat to trvalé modré podsvícení, možná to vypnu, protože ty cirkusácké režimy jsou na odstřel.

Zajímavou vychytávkou je vypínač na kameru, který je mazaně umístěný jako fyzický přepínač na pravém boku. To někdo vymýšlel, až to vymyslel :D. Rozhodně pobavilo.

Vysloveně dementní je pulzování loga Legion na víku displeje, když je notebook uspaný a je v proudu. Jestli to nepůjde vypnout, budu fakt nasranej.

Žalostně, opravdu žalostně mi chybí indikace běhu SSD. Kurva to je takovej problém dát tam jednu nenápadnou LEDku navíc? :-(

Zvuk je lepší než průměrný PC speaker, ale pořád je to notebookový zvuk :).

Home Edici předinstalovaných desítek se mi nepodařilo upgradovat na Pro (aniž bych si Pro koupil, to jsem hodlal pořešit až v momentě, kdy se ten upgrade povede, běžně popsané postupy nefungují). Asi to holt budu muset přeinstalovat. Drivery jsou na C: v adresáři Drivers, kdyby je někdo hledal :). Recovery oddíl zabírá 1000 MB. Je tam v podstatě jen WinRE.wim a nezbytná omáčka.

Pokud jde o něco jako recovery image, letmým pohledem do diskové struktury jsem našel akorát soubor USMT.PPKG v adresáři C:\Recovery\Customizations. Má 3,87 GiB a je to fakticky WIM image s jednou položkou pojmenovanou "Initial Configuration Blob". Není to úplně klasická instalační image, ale asi by to jako recovery použít šlo, zatím jsem nezkoušel (největší balík je v \ICB\0\MachineSpecific\File\C$, ten připomíná Windowsy s předinstalovaným bloatwarem, vč. již zmíněného adresáře DRIVERS, to ostatní připomíná všelijaký konfigurační balast apod.).

Touchpad je velkej. Na muj vkus až moc. Budu generovat náhodný dotyky při psaní častěji než obvykle. Takže bude hodně velký procento času muset bejt vypnutej. Na mým 17" LifeBooku je ten touchpad o poznání menší (na ten rozdíl má vliv i to, že starej touchpad má ještě fyzická tlačítka, zatímco na Legionu je "celotouchpad" s jedním fyzickým tlačítkem někde ve spodu v části bližší člověku).

Interní SSD zvládá sekvenční čtení i zápis 2 GB/s (zápis spíš 2,2 GB/s, měřil jsem to orientačně starým CrystalDiskMarkem), Random 4K Read/Write 27/53 MB/s, s QD32 je to 520/420 MB/s. Je tam jakejsi WDC SN730 (1 TB NVMe), řadič prý SanDisk (přes 4 PCIe 3.0 linky. Podle SMARTu už má natočeno teď skoro 1 TB (přesně 797G zápisů).

GeForce RTX 3060 je připojená přes 8 PCIe linek. Skoro mi to připadá, že se dělí o „PCIe ×16 slot" s NVMe SSDčkem.

To je asi všechno, co jsem chtěl takhle v rychlosti říct :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RGB klavesnice se nastavuje v Lenovo Vantage (Osvetleni->Prizpusobit). A lze nastavit White, a lze nastavit 2 urovne jasu. White neni white, protoze RGB - je do zelena.
Displej skalovani mam na 150% a prijde mi to Ok ;-)
Legion logo vypina/zapina kombinace Fn+L.
WDC SN730 je Western Digital (https://www.westerndigital.com/products/commercial-internal-drives/pc-sn...) a u mne tedy cte o neco lip - viz obrazky u moji recenze na CZC (C:). Muj druhy ADATA mu zdatne sekunduje (X:)
Ve Vantage jdou taky nakonfigurovat makra (macro recorder) na klavesy numerickeho bloku.
A dik za info o vypinaci kamery. Nevedel jsem, co to je, neresil, neprepinal. Tak ted uz to vim :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad RGB: Aha, vyžaduje instalaci jakéhosi ovladače, výhledově zkusím.
[EDIT]Nerozchodil jsem to, Vantage píše při snaze s tím cokoli dělat, že je třeba nainstalovat ovladač. Kliknutí na tlačítko Nainstalovat mě pošle na stránku s aktualizacemi, která problém neřeší, není tam nic, co by pomohlo. Na webu lenova ke konkrétnímu produktu není nic ke stažení, co by dokázalo s tím podsvícením něco udělat.[/EDIT]
Displej jsem na 100 % nakonec nevydržel, dal jsem 120 % a to už vypadá hodně použitelně, zároveň je tam víc místa než v defaultním 150 % :).
Legion logo - no, jak ho vypnu přes Fn+L v režimu spánku, to jsem zvědav :). Teď jsem v terénu a tu 300W cihlu jsem s sebou netahal ;).
[EDIT]: Tak to fakt funguje, musí se to vypnout před uspáním.[/EDIT]
SSD jsem měřil starým benchmarkem, možná vyrobím něčím smysluplnějším lepší výsledky, zatím jsem neřešil nijak zásadně, PCIe ×4 je furt víc než 6Gbit SATA :D.
Konfigurace maker jsem si všiml, ale nejsem hráč, abych to využil, možná to na něco zneužiju časem :).
Vypínač kamery je označený ikonkou přeškrtnutého foťáku ;).

Jo, a taky díky za tipy :). Vypadá to, že notebook vracet nebudu, že si ho nechám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni skladem a este dlho nebude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle údajů u toho non-OS/16GB L5Pro to vypadá, že jich Alza dostala při prvním naskladnění víc než 100.
https://www.alza.cz/lenovo-legion-5-pro-16ach6h?dq=6317901

U toho vybavenějšího (32GB/W10) údaje o prodejích nejsou (možná je ta stovka+ společná) a oznámení nepůsobí zrovna povzbudivě.
https://www.alza.cz/lenovo-legion-5-pro-16ach6h

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, @Lazar, otázka: jak jsi přišel na to, že ten Legion 5 Pro umožňuje rozšíření až na 64 GB RAM? Detailně jsem to nestudoval, ale píšou, že jen 32. Taky by se mi líbilo dát tam ve finále 64 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

32GB dostanes maximalne od Lenovo, to jsou jejich specifikace. Ale neni zadny duvod (a ani neni pravda), aby nefungovalo 64GB.
Stejne tak tvrdi, ze secondary SSD muze byt jen 2242, ale ja tam mam 2280, a taky tvrdi, ze max 1TB a ja tam mam 2TB.
Tzn. nejedna se o systemove omezeni, ale o omezeni nabidky od Lenovo z fabriky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou to blbci :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jen nejsou schopni zajistit dodávky komponent v potřebném množství. Výhoda PC ale je, že se používají standardizovaná rozhraní, takže si můžeš komponentu vyměnit sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Rededitu někdo uspěl s 2x32GB Samsung 3200/CL22 (snad model number M471A4G43AB1-CWE), při použitích jiných Mushkin SO-DIMMy byl ntb nestabilní.
https://www.reddit.com/r/GamingLaptops/comments/ls9k5r/legion_5_pro_othe...

Jelikož ty Samsungy jsem v ČR nezaznamenal asi zkusím tyto, prý fungovaly v předchozí 4x00H generaci a mají 3200MHz JEDEC (nespolehaji na dostupnost XMP).
https://www.mironet.cz/hyperx-impact-64gb-2x-32gb-ddr4-3200mhz-cerna-cl2...

Tady mám nějaké Linux-related postřehy.
https://www.abclinuxu.cz/blog/l_eonardovo_odhodlani/2021/4/lenovo-legion...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Googli 82JQ002JCK, Legion 5 Pro. Ano, neni uplne skladem, byla to predobjednavka s predpokladanym dodanim v cervnu. Nakonec to byl duben, ale mizely rychle. Na modrocervenem obchodu jich sem tam par kusu bylo, vydrzely tak den, dva. V zelenem jich meli vic, ale taky byly hned pryc. Ma to proste bomba vykon, bomba displej a skvely pomer vykon/cena. Navic 3070 v dnesni dobe (i kdyz "jen" ntb).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Legion 5 Pro na trhu prakticky nemá srovnatelnou konkurenci. Nenapadl mne jediný důvod proč volit konkurenční model, ale napadla mne řada důvodů proč ne (částečně pájená RAM, chybějící MUX, ....).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná něco z nabídky XMG / Schenker.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti snad mají 2560x1440 (16:9). Kupodivu těch +160 pixelů na výšku je znát víc než bych očekával.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drsne.. ted mam v rukach lehovno s ryzenem 5600 a rtx3060.. myslim ze test uskutecnim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na to, že HDMI je typicky pověšené na iGPU. Některá Lenova podporují přepnutí na dGPU only, minimálně mnoho modelů řady Legion to umí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Lenovo Vantage je potreba vypnout Hybridni rezim a restartovat.
Btw. muj Legion 5 Pro mel hybridni rezim vypnuty v zakladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se do něj v Linuxu omylem (ze zvědavosti) v BIOSu přepnul a byl to docela šok. Zatímco dGPU RTX3070 fullscreen 2560x1600 měla na High v Unigine Heaven 4.0 98FPS, v iGPU to bylo asi 10FPS. Moje desktopová ASUS STRIX 1080Ti OC měla ve stejném rozlišení 102FPS. Na 2,5kg (pravda +1kg 300W adapter!) to není špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradni clanek i meme:) , dobre pocteni v komentarich. Diky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělej z věcí zbytečně větší drama, než jsou.
Ve zpravodajském článku určitě můžeš použít HDMI logo, když kreslíš diagram, kde chceš označit HDMI výstup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.