Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy - čtení

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

No, a nyní obligátní rychlostní testy: Malá poznámka: Pokud to šlo, dělal jsem testy rovnou novým Nero CDSpeedem verze 1.00.

Zároveň bych vás rád upozornil na jednu drobnost: Testy jsem dělal na dvou sestavách (jejichž konfiguraci jsem popsal v závěru). Jedna je silnější a druhá je slabší. Jen pro rychlou orientaci: Ta silnější měla AMD Athlon XP 1700+ a slabší jela na Pentium III 866 MHz. Testy se tedy někdy liší především zatížením procesoru, jinak na výkon čtení či zápisu nemá tento výkonnostní rozdíl vliv. Navíc si můžete sami udělat obrázek o tom, jak to s tak a tak silným procesorem asi vypadá.

Datové CD-RW - čtení

Testováno na slabší sestavě

Yamaha F1 - CDspeed - čtení datového CD-RW

Možná se divíte, proč testuju hned CD-RW. Datové CD-RW čte tato mechanika s naprostým přehledem stejně jako CD-R či lisované CD. Rozdíly mezi CD-R a lisovaným mechanika nedělá, což je skutečně chvályhodné. Proto začínám rovnou s CD-RW - CD-R ani lisované rychlejší nebude. U overburnnutého CD (což je tento případ) se dokonce dostala až na avizovaných 44× SPEED, přístupová doba předčila očekávání specifikace.

Audio CD-RW - čtení

Testováno na slabší sestavě

Yamaha F1 - CDspeed - čtení audio CD-RW

Yamaha CRW-F1 zjevně nedělá rozdíly ani mezi datovými a zvukovými CD (snad jen - to zvukové CD se čte malinko hůř, ale ten rozdíl je na celém CD v podstatě nepatrný). I zde dosáhla mechanika rychlosti 44× SPEED a i zde je přístupová doba výrazně lepší, než udává specifikace. Čistě pro zajímavost - toto je ono dodávané 74 min. UltraSpeed CD-RW a bylo páleno rychlostí 24× P-CAV. Vypálená kapacita je ve své podstatě hranice média - při pálení Lead-Outu již došlo k Track Following chybě.

Na tomto místě prozradím jednu věc: Yamaha CRW-F1 čte všechna CD na maximum. Nezáleží na tom, zda je lisované, CD-R, CD-RW, Audio či data. Na všechny stejný metr - a to včetně 8cm médií (u těch se samozřejmě do 44× nedostane, ale začíná stejně jako na ostatních médiích). Pouze vizitky čte pomaleji, a to zhruba rychlostí 4,5× průměrně přes celou vizitku (Pozn. Martin: se divím, že WIFT do svého miláčka vůbec vizitku vrazil. Já bych to udělal jen se střelnou zbraní u hlavy ;-).

Datové CD-R 80 min. - čtení

Testováno na silnější sestavě

Yamaha F1 - CDspeed - čtení datového CD-R - 80-min. (s lehkým ov

Na tomto CD si nelze nevšimnout zajímavého jevu: I přes svou délku se rychlost nevyšplhala nad 44×. Asi se ptáte proč?... Můžu vám říci, že jsem tuto záležitost delší dobu sledoval. Tvrzení "mechanika si to rozpočítá tak, aby vždy jela max. 44×" má v sobě půl pravdy. Ona to totiž zrovna moc nepočítá - udává jí to struktura média. 74 minutové CD končí prakticky na stejné vzdálenosti od středu, jako 80-minutové CD. A protože otáčky jsou stále stejné při všech médiích, je celkem logické, že graf čtení 80-minutového CD se dostane na 44× SPEED až na konci, stejně jako 74-min. CD. A protože předchozí 74-min. CD mělo overburning prakticky dvě minuty, dokázalo se dostat nad hranici 44× SPEED. Takže když řekneme "kdyby bylo CD větší, jelo by ještě rychleji", mělo by to být myšleno doslova - CD by muselo být větší svými rozměry, aby bylo čteno rychleji, nikoli větší co do kapacity. 99 minutové CD vlastně také končí někde před 6 cm od středu CD jako 74-minutové - a proto musí být čteno přibližně stejnou maximální rychlostí.

Kdyby vás náhodou zajímalo, proč je vytížení CPU při 8× rychlostním čtení menší (někde i stejné), než 4× rychlostní, tak vězte, že Yamaha CRW-F1 si docela inteligentně zpomaluje CD podle toho, jak rychle od ní berete data. Takže test zatížení při čtení 1× SPEED je pro F1 jakási oddechovka, takže CD během tohoto testu velmi zpomalí. Touto rychlostí točí CD až do testu 4× SPEED a při testu 8× SPEED roztočí CD zase na maximum, takže mechanika posílá data rychlejí a procesor tedy není tolik vytížen. Předchozí testy vypadaly trochu jinak, protože byly testovány na slabší konfiguraci (viz v závěru konfiguraci testovacích sestav), tento a další testy jsou testovány na sestavě silnější.

Audio CD-R 90 min. - čtení

Testováno na silnější sestavě

Yamaha F1 - CDspeed - čtení Audio CD-R 90 minut

Test čtení téměř 90-minutového AudioCD (které jen tak pro zajímavost kdysi vypálila externí PCMCIA SCSI vypalovačka HP M820e) potvrzuje rozložení rychlosti čtení od středu ke kraji CD. Opět je zde vidět lehce kostrbatější čtení AudioCD, které však na kvalitu nemá vliv.

Audio CD-R 100 min. - čtení

Testováno na silnější sestavě

Yamaha F1 - CDspeed - čtení Audio CD-R 100 minut

Yamaha F1 co si vypálí, to si taky přečte. Možná namítnete, že to skončilo chybou. Ano, máte pravdu. Tak daleko totiž toto médium nesahá :-). Yamaha při pálení tohoto CD skončila těsně po započetí pálení Lead-Outu chybou. A to už jsem nakousl špičkovou vlastnost této Yamahy - její neomezený overburning.

Yamaha F1 - CDspeed - čtení Audio CD-R 100 minut - maximální ryc

Opět se můžeme podívat, kam až je schopna Yamaha F1 jít s rychlostí čtení. Zase je limitována maximální vzdáleností dat od středu média, tady se však dostala až na rychlost téměř 44,5×. Čtení na tomto médiu těsně za touto hranici už Yamahu výrazně zpomaluje (a způsobuje to chyby při čtení), až čtení spadne úplně.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi