Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Zápis CD-R/RW, kvalita, overburn

LiteOn iHAS524 - přední panel
Už je to hodně přes rok, co jsme se poprvé znímili o nové kreslící technologii LabelTag, se kterou přišla společnost LiteOn. Tehdy jsme projevili přání si jí co nejříve otestovat, ale že to bude po takové době, to jsme tedy nečekali. Tahle vypalovačka se totiž měla původně objevit už loni v dubnu, nakonec se na první šťastlivce v zahraničí dostalo až ke konci roku, my jsme ji měli v rukách už v únoru, ale k vydání recenze dochází až nyní.

SmartBurn

LiteOn iHAS524 - SmartBurn

Vypalovačky LiteOn mohou používat tzv. SmartBurn, což je sada nástrojů, které si každý uživatel může stáhnout přímo z firemního webu. Budete si moci nechat poradit, jaká rychlost pro to které médium je nejlepší, zapnout Hypertuning, SmartBurn nebo Overspeed. Rozepisovat se o tom už nebudeme, podrobně jsme to již popsali dříve.

Overburn

LiteOn iHAS524 - CDspeed overburn CD-R

Tak jak bývá u vypalovaček LiteOn zvykem, na CD-R jedou až kam to drážka dovolí, zde tedy až na úroveň 103:57.65.

Q-Check Beta/Jitter test

Pro Q-test používáme CD-R Taiyo Yuden od firmy Terra Brno. CD-R jsou zapsána v programu CD DVD Speed pro DAE Quality Test.

LiteOn iHAS524 - beta jitter

Beta se k nule blíží s přibývající vzdáleností od středu, jitter v celku zběsilé křivce ne zcela splňuje požadavek na co nejmenší změny v rozsahu ±8 %. Uvidíme, co na to kvalita.

Q-Check C1/C2 test

LiteOn iHAS524 - C1C2CU

Takže ani trošku nestabilní jitter neměl na kvalitu vliv, zápis na CD-R je excelentní, C1 chyby se vyskytují v malém počtu, nebezpečné C2 chybí zcela.

BLER (Block Error Rate) definuje počet bloků za sekundu obsahujících zjistitelné chyby na vstupu C1 dekodéru. Zejména podle toho je posuzována kvalita disku. Specifikace Red Book (IEC 908) požaduje maximum BLER 220 za sekundu průměrně v 10 po sobě jdoucích. Disk s vyšším BLER bude pravděpodobně produkovat nekorigovatelné chyby. V současné době je za nejkvalitnější disk považován s BLER pod 10. Nízké hodnoty BLER naznačují vhodnou geometrii pitů. Špičky dosahující hodnoty 100 chyb v bloku za sekundu jsou považovány za přijatelné pro CD-ROM, průměr BLER 50 za sekundu nad celým diskem nasvědčuje na neporušenost údajů. BLER sice oznámí vygenerovaný počet chyb za sekundu, to ale nenapoví nic o závažnosti chyb. Je důležité brát v úvahu všechny druhy chyb (E11, E21, E31, E12, E22 a E32). Disk nemusí být dobrý, pokud má nízký BLER. Někdy je na disku mnoho nekorigovaných chyb (C2) způsobených místními defekty. Jen chyby C1 jsou považovány za náhodné. Za závažnější shluky chyb, způsobené místním defektem jsou považovány E22 (C2) a E32 (CU).

Přehled výsledků

LiteOn iHAS524 - graf kvalita vypálených CD-R

I zde se tedy iHAS524 řadí do středu závodního pole.

V grafech je u mechanik v závorce uvedena verze firmwaru, se kterým bylo měření provedeno. Je totiž pravda, že u některých došlo po upgradu na novější, který se objevil až po zveřejnění naší recenze, k lepším výsledkům. Nemůžeme bohužel provádět zpětná měření s každým novým firmwarem, a tak vám doporučujeme se ještě vždy raději podívat na stránku věnovanou té které mechanice, kde uvádíme i změny provedené v jednotlivých firmwarech (uvede-li je i výrobce).

Diskuse ke článku Test: LiteOn iHAS524 vypalovačka s LabelTag kreslením

Pátek, 28 Květen 2010 - 07:27 | Milan Kroček | Jasný, jdu se transformovat na "sheepfindera...
Čtvrtek, 27 Květen 2010 - 20:12 | Martin Bartoň | Autor si to už nepamatuje, podívej se do starších...
Čtvrtek, 27 Květen 2010 - 16:39 | Milan Kroček | Zdravím, jen jsem se chtěl zeptat, kterou...
Středa, 26 Květen 2010 - 07:49 | Martin Bartoň | To byl omyl. V tabulce plusů je to již odstraněno...
Středa, 26 Květen 2010 - 03:40 | Máček333 | třeba je taky černej :-)
Středa, 26 Květen 2010 - 01:57 | Jan Ukulele | Nevím jestli jsem něco špatně pochopil, ale na...

Zobrazit diskusi