Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Thermaltake má také klávesnici s mechanickými spínači Cherry

Ehm, nějak nepobírám: "klávesnice s mechanickými spínači", to má být prostě normální cvakačka, co jsem měl kdysi od Chicony za necelé 3 stovky ještě na DIN port? :-[

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těma cenama to trochu přehání, mě se třeba líbí toto http://interlink.tsbohemia.cz/roccat-valo-herni-klavesnice-uk-cz-sk-layo... ale za tu cenu... to nedám. Proč výrobci v těch desítkách modelů neuvedou prachsprostou klasiku obohacenou o ten tučný blok M kláves na který by si člověk namapoval co libo... Taková klávesnice by mohla stát do pětistovky. Nějaký nahrávání maker displaye podsvícení a podobný vifikundace nepotřebuju...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dokud to lidi budou kupovvat za litr+, proc zlevnovat ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuju že se klávesnice za 2222Kč nějak hodně prodává, tam IMHO nahánějí málo prodaných kusů vyšší cenou. To co popisuju já by se hodilo programátorům i hráčům a "power" userům takže masovější záležitost kde by šlo nasadit nižší cenu. Náklady na takovou klávesnici by těch 24 kláves navíc už moc nezvýšilo, jsou klávesnice za stovku - 105 nebo kolik kláves kolik by to zvýšilo cenu ? O dvacku ? Kdyby to prodávali za pětikilo pořát na tom bude pořádný vejvar. Cenu mapovacích/programovacího softu neřeším to se rozloží do desetitisíců+ kusů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvedomujes si doufam ze klavesnice za 100ku nebude ani herni (2KRO) ani mechanicka ?
Naklady na mechanicky switch navic dostatecne kvalitne vyrobeny aby mel kazdy stejnou odezvu jsou nekolikanasobne vyzsi nez "membranove" klavesnice ktere se prodavaji dnes za par stovek.

Programovatelne klavesy navic taky nejsou jednoducha zalezitost protoze ty windows standartne neznaji takze je potreba slozitejsi controler a prislusny software na windows a dalsi os.

A doporucuju nastudovat NKRO vs 2KRO ktere ma podstatne jednoduzsi a tim i levnejsi schema zapojeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však já mluvím o membránovkách. Ani nechci herní za stovku, jak už jsem napsal chci jen obyč klávesnici s klasickým rozložením kláves obohacenou o blok programovatelných kláves klasického vzhledu (jako Fka). Programovatelné klávesy jsou brnkačka, kontroler je v každé klávesnici tak jako tak, jen se třeba použije o pár centů dražší varianta, výběr je dnes obrovský a ceny příjemné. Kdybych měl místo na stole použil bych ubastlenopu přídatnou čudlikaturu s free programovacím softem - kontroler na to stojí v kusovce stovku - směšné (AVR AT mega 8) i kdyby použili takovýto nabušený MCU tak v desetitisícových seriích to stojí pakatel, náročnost na zbastlení - minimální (dělají to i nadšenci).
Nechápu proč každý hledá překážky a láme se do otevřených dvěří...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimopchodem co si představujete pod pojmem "herní klávesnice" ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spise jde o to co si pod pojmem herni klavesnice predstavuji vyrobci. Ono je sice hezke mit spoustu tlacitek, displej a dalsi serepeticky kolem kdyz je klavesnice sama o sobe nepouzitelna na hrani kvuli "ghostingu". Herni klavesnice by mela minimalne zvladat 6+ soucasne stisknutych klaves. Ono je docela trapne kdyz "herni klavesnice selze I u obycejneho stareho NFS kdyz nezvladne ani 3 zakladni funkce, zrychleni+zataceni+razeni zaroven. U mmo je to jeste horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak MCU Atmel mají až 144 pinů, myslím že pro herní klávesnici kde má každá klávesa samostatný snímání by to mohlo stačit. ;) To už bude větší problém protlačit sejmutí několika desítek kláves naráz po USB :P I když takto předimenzovanou klávesnici jsem ještě neviděl.

Každopádně mě by stačilo klasické zapojení, víc jak 4-5 kláves zaráz běžně nemačkám a zbytek řeší naprogramovaná makro/ra které se vyvolají právě M klávesou/sama.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je různý. Pro old-school progamera, kterej začal hrát před deseti lety, kdy ještě nebyli herní klávesnice, to může bejt nejobyčejnější membránová šunka za $10 a stejně s ní vyhrává jeden zápas za druhým při 400 APM :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tuto cvakacku od Chicony pouzivam s redukciou na ps2 uz cca 20 rokov a nedam a nu dopustit, spolahlivejsiu som este v rukach nemal. :-) Membranove klavesnice mi odchadzaju priemerne po 5 rokoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5 Let na membranovou klavesnici je hodne velky uspech. V mem pripade ty opravdu levne vydrzely spolehlive tak max 12 mesicu ty drazsi tak 2-3 dele. U mechanickych klavesnic sem jeste nezazil ze by nejaka odesla kromene jednoho vadneho controleru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, pro mě je u membránovky komfort tak rok, přežít se na ní dá tak 2,5 roku, ale s tím že už mnohé klávesy (např lctrl) drhnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drhnutí kláves není membránou, ale konstrukcí plastových tlačítek ... krom toho, se to dá snadno řešit vyškubnutím a nepatrným máznutím maziva na plasty.

Třeba tímhle http://www.gme.cz/cz/mazaci-pripravek-s-g-1-3-p749-073.html

Tuhle vazelínu jsem použil nejenom na několik klávesnic, které (nejsou-li jinak poškozené) běhají hladce (a stačí máznout jen pár kritických = větších kláves, není nutné mazat všechny), ale taky jsem s ní promazával mechanická tlačítka v Didakticích. Výsledky perfektní. Jinak je to primárně určené na plastové převody (v tiskárnách, magnetofonech ...) a plastová kluzná ložiska (všelijaké čepy, šoupátka ...). Stačí málo, tak 1 - 2x na špendlík.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim ze vazelina a jina mazadla nema v klavesnici co delat, uz tak byva po nejake dobe umatlana.
Navic prach a teplo dokaze s vazelinou divy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není vazelína jako vazelína. jsou syntetické vazelíny, které jsou teplotně stabilní a neodpařují se, ani nemění viskozitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. vím čím je to způsobeno
2. oběhání se stejně nakonec dostane do fáze "příliš velké"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přátelé, rád bych se ujistil, že je tu řeč o tom, na čem už takových 8 let tvořím obsah pro cdr/diit a pořád to nevypadá, že by se to mělo změnit ;) Mám PS/2 klávesnici Compaq (skutečným výrobcem je NMB Technologies), která má klávesy nacvaknuté na takových plastových mezikusech a tyto mezikusy mačkají na takové gumové kloboučky a tyto gumové kloboučky pod sebou spojují kontakty dvou fólií s vodiči - jde o membránovou klávesnici, že? Tak tahle klávesnice už toho zažila hodně, včetně takových těch scén typu "Bad day" v reálu (vzteky jsem doprostřed té klávesnice švihl takovým způsobem, až jí uletěly nožičky - nic, co by se nedalo pořešit lepidlem). Pravý Alt (Alt Gr) jsem svého času nalomil čelem (další specifický nával vzteku).

Poslední její zážitek byla minulý týden očista spočívající v rozebrání, vyjmutí všech kláves, jejich zašití do závěsu a vložení spolu s vrchním dílem do myčky na nádobí (je zase čistá, skoro jako nová, jen jsou už některé klávesy hladší a i barva je obecně trošku víc "PS/2" než původně ;). Vazelína už na těch kovových "drátech" pod širšími klávesami dávno není (původně tam byla) a taky to funguje, nemám problém, že by se mi klávesy nevracely (ty silikovné kloboučky, co jsou mezi membránou a stojkou na klávesy, klávesy stále bez problémů zvedají).

Zkrátka mám pocit, že mám doma yettiho (membránovou klávesnici, která stále funguje a neprojevuje snahy odejít do křemíkového nebe). Skoro mám dojem, že dřív přejdu na PC bez PS/2 portů, než tahle klávesnice vůbec "začne umírat". Jediné co, tak už není tak tichá, jako bývala, ale na funkci to nemá vliv.

Proto jsem se tuhle ptal na někoho z okolí ČB, kdo by měl nějakou s mechanickými čudliky, abych si ji mohl vyzkoušet a porovnat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak strčit klávesy do myčky mě ještě nenapadlo, čistim to pracně štětečkem a mokrym hadrem. díky za inspiraci;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neřeba myčka stačí naházet do kýblu s saponatem a promichat či protřepat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta myčka je fakt spolehlivá, z jedné fakt staré klávesnice to vyčistilo i kvalitní fixou dodělané alternativní popisky, které tam byly od začátku a celou dobu snesly psaní (nebyly úplně jako nové, ale po myčce po nich nezbylo ani památky ;).
Akorát jak říkám, je třeba to zavřít do něčeho, aby se tam ty klávesy nepoztrácely ;) Já to zašívám do staršího závěsu s poměrně hrubým vzorkem, ale zase dost hustým na to, aby žádná klávesa nevypadla. Mám tu ještě jednu klávesnici na vyčištění, možná z toho bude někdy video :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem sice z okolí města v kterém by chtěl žít každý, teda kromě mě, ale odhadem od roku 1993 používám tlačítkovou klávesnici Cherry,tak snad mohu poreferovat. Hmotu klávesnice tvoří 1mm silný ocelový plech,na něm jsou dva foliové tistaky a stisk tlačítka je promáčknutí horni folie a dotek se spodni.Celé kouzlo je v tom nad tim.Samotne tlacitko tvori 5 plastovych dilu a jedno ocelove pero tim je presně definovan chod tlacitka a okamžik kdy je tlacitko On. Mechanismus defakto nepodleha opotrebeni a i po 18 letech chodi jako v den nákupu. Zcel jine kvalitativni kategorie jsou i hmatníky, žádný levký tenký výlisek a na něm laserem nebo barvou nakreslené popisky.Základní světlý plast rvoří tělo tlačítka a popis (pismenko) je do této hmoty vlit černým plastem. Jinak řečeno setření či odření písmen nehrozí.Co dodat, za ta léta jsem dostal Microsoft 4000 ci jak se jmenuje ta egro klavesnise, Logitech G15 a jine, všechny leží v šuplíku,prostě se na tom nedá psát.
Pamatuji doby, kdy ještě novinařinu a testy dělali odborníci, v té době byl součástí recenzí klavesnic graf chodu klavesy a hodnocení profesionálních psavců.Dnes,darmo mluvit,....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si pamatuju, takové testy dělali v CHIPu. V té době mělo všechno tak nějak větší úroveň, i na internetu nebylo tolik balastu a blbounů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono wifte tovje membránovka je ze staré školy. dnes se obecně používají na membránovky měkčí plasty než třeba před 10 lety. i popisky se víc flákají, slejzat začnou třeba po roce, protože už nejsou "vypálené" v samotném tlačítku, ale natištěné. to vše je daň za to, že klávesnice se dá koupit za 80kč (2011), místo za 350Kč (řekněme 2001).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě nezbývá než doufat, že až ta klávesnice odejde, bude možné koupit jak tu "běžnou" za 80 Kč, tak "kvalitní bez pičičandiček" za řekněme 8 stovek, která bez nejmenší úhony přežije i rozebrání a vyčištění :)

Tak mě napadlo - že výrobci klávesnic nějak zvlášť moc s údržbou nepočítají, nebo se pletu? Snad každá klávesnice, kterou je potřeba pořádně vyčistit, se musí nějak rozebrat. Zajímalo by mě, jestli je takový zásah možné považovat za záruku ukončující :)

PS: Lidi, znáte takovej ten zelenožlutej čistící sliznicz, co se natlačí na klávesy (nebo spíš mezi klávesy) a nalepí na sebe tu hromadu bordelu, co je pod klávesama, čímž ji jakože čistí? Pokud ano ... jaký s tím máte zkušenosti? Já to někde "vysoutěžil" a musím říct, že to na mě působí jako hrozná konina :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

konina je slabe slovo, co lze nalepit, lze zpravidla i vysypat, pouhym otočenim klavesnice

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím jak ostatní, ale já si u své hodně G15 na otočný kolečko regulace hlasitosti. Je to snad ta nejlepší věc na klávesnici co může být :-D . Ty přídavný klávesy jsou už jen jako bonus. Jinak na kolejích píšu na klávesnici DELL, která je výborná na psaní a řekl bych i lepší než G15, ale chybí to kolečko. Já vím blbost, ale kdo vyzkouší souhlasí, že je to užitečná věc. Tu první jmenovanou mám už přes 5 let a akorád se zvýšila hlučnost tlačítek. A obě klávesnice, jak jsem zjistil, jsou odolný vůči polití. Ještě jsem naštěstí nezkoušel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.