Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Thermaltake Toughpower 1350W s 80Plus Silver

Nedávno jsem řešil teoretický problém týkající se předimenzovanosti zdrojů a jejich účinnosti v oblasti pod 20% zatížení. Asi nejlepší odpověď jsem dostal na Tomshardware, kde testovali 500W gold Enermaxe a dostali tyto čísla:
Odběr sestavy 25W!!!(těžko dosažitelné) - účinnost 70%
50W - účinnost 81%
85W - účinnost 89%

Tudíž se už nebojím dávat do běžných PC na první pohled předimenzované zdroje, protože to má kromě nepatrné nevýhody v podobě horší účinnosti (z málo reálných 25W se přemění na teplo jen 30%) i podstatné výhody. Větší volnost v budoucích upgradech, nižší otáčky ventilátoru při stejném odběru (většinou) a celkově větší životnost zdroje. Mé sny o kvalitním 250W zdroji s klasickými rozměry 150x86x.. jsou už pasé. Minimum je pro mě Seasonic 330W, protože okolo 55W bere nezatížená úsporná sestava s core i3 530.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bude záležet na konkrétním zdroji a jeho křivce účinnosti. Zdaleka ne všechny jsou na tom tak dobře jako top modely Enermaxu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.tomshardware.com/reviews/power-supply-psu-80-plus,2746-20.html

Jsou samozřejmě zvýhodněny nižší watáží než má ten původní 500W Enermax, ale i tak bych řekl, že pokud si člověk nekoupí vyloženě nějaký šmejd, tak by se měl dostat na podobné hodnoty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale vypovida to o jedinem, nevhodně navržené zdroje. Pokud se podivame na ztraty ve zdroji tak k prvnim ztratám dochazí na usmčrnovacich diodach 0,7V*proud, jeste jsem nevidel zdroj s dvojtymi diodami, ktere by snížily proud diodou na I/2. Nasleduji ztraty na ESR vstupnich C, opet pouziti 4ks C by ztraty snizilo, nasleduji odporové a spinaci ztraty na spinacch tranzistorech, prakticky všichni používaji nejlevnější T. Následují odporové a magnetické ztráty na trafu, minimalne ztraty v medi by šlo snadno snížit použitím většiho průměru vodice. Na sekundaru opět, ztraty na diodach, ztraty na ESR usměrnovacich C, zvlaste u C maji vyrobci velké rezervy. Samsotatnou kapitolou jsou řídící IC, to je vážně vrcholem pokroku TL494 navržená před 20 lety?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hádám, že netypická účinnostní křivka zdroje NXP (viz níže) ukazuje právě na odlišnou a dle mého vhodnější konstrukci. Stejně většina PC drtivou většinu času proidlí. Škoda, že jsem takové zdroje neviděl nikde prodávat.

http://www.diit.cz/clanek/chteli-byste-250w-zdroj-s-90-ucinnosti/26312/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neprodávájí se, protože by to lidi moc nekupovali - diskuze pod článkem ukazuje opak, ale je tam plno lidí s atypickými sestavami. Rád bych se mýlil, ale cena bude asi vysoká a když potom někdo uvidí Seasonic S12II 330W co je Bronze a s tříletou zárukou za necelých 1100 Kč, tak je vymalováno.

Lidi stále svítí i 100W nebo 3x60W žárovkami, takže pár watíků moc neřeší - oprávněně. Sestavy s Athlony XP/P4 mají proti dnešním sestavám s úspornými 45nm CPU příšerný poměr výkon/watt, ale lidi je stále provozují a vůbec jim to nevadí, protože tam mají legální XP co je stály ty 2000Kč a na určité použití je to stále OK. Pak je tu ještě skupina lidí co chtějí/musí používat starší software..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses teda chytrak, dvojite diody?? sice na kazde bude jen polovina tepla ale jsou tam dve - cize to bude v souctu to same co s jednou, jen to bude drazsi! (indice: napetovy pokles je konstantni, a v realu je tam 0.2-0.3V pro ty lepsi diody). Ver ze ty lepsi zdroje jsou navrzeny slusne, kdyz maji ztraty pod 10%. Nejlepsi nizkovykonove DC/DC spinane zdroje maji totiz ztraty 4-5%. Ve velkem a z 230V AC to lepe proste nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže diody nejsou linární, takže jedna schotka dá při nominálním proudu úbytek dejme tomu 0.5V, ale dvě schotky paralelně každá při polovičním proudu 0.4V. Otázka je, zda se to vyplatí / zaplatí....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že obecně se zdroje hodně zlepšily. Nějakou tu 80+ certifikaci má dnes pomalu každý a účinnotní křivky jsou v podstatě podobné.

Ten Antec, za ty peníze co stál, to koukám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní, jestli má dnes smysl dávat do běžných sestav cokoli nad 500-550 Wattů. Samozřejmě se bavíme o zdrojích typu Seasonic, Enermax atp, cokoli pod Fortronem nebo OEM Seasonicem nepovažuji za zdroj hodnej komentáře. Donedávna jsem přežil s 400 W Fortronem a pod ním se vystřídalo několik PC od Athlona64 3000+, přes Pentium DC až po C2Q, od 6600GT přes 1950GT a 4850 až po 6850. Přetaktování vždy samozřejmostí. Za 520W S12-II jsem ho vyměnil v podstatě jen z důvodu hlučnosti a nechutě mít na půlku věcí redukce. Absolutní spotřeba CPU i VGA zůstává zhruba konstantní a nejspíš výrazně růst nebude, spíš naopak. Jen občas přijde úlet jako R600 nebo Fermi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.