Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tisková zpráva ČPS: OSA a Dilia připravily zhoubnou novelu autorského zákona

tak co lobby, uz se na pruchodnosti pracuje? :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

piratska strana je ZLO, ZLO, ZLO

Uz jen ten jeji nazev je odpuzujici a nikdo normalni je nemuze brat vazne. Co se stranou propagujici nasili a hlasici se ke zlodejstvi?

Zadny slusny clovek s ni nebude chtit byt spojovan. Dusledek?

Piratska strana dela medvedi sluzbu odpurcum organizaci jako je OSA. Ve skutecnosti piratska strana nechtene napomaha prosazovanim toho, co chce OSA.

Proti OSE se muze postavit pouze organizace s cistym mravnim stitem, organizace, ktera ma mezi vetsinovou spolecnosti duveryhodny kredit. Organizace, ktera bude hajit opravnene zajmy autoru a vydavatelstvi. Jen takova se muze uspesne postavit zneuzivani zakonu lobisty stojici za OSA.

Napriklad pozadavek na rovnopravnost radii internetovych i radiovych je v poradku. Neni duvod, proc by mela byt internetova radia zvyhodnena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak není důvod ? Vy jste pil ! Internetové rádio jede na své náklady, uživatelé to samo nejsou tu české radiotelekomunikace jako prostředník kterému se musí platit za šíření signálu, pořady internetové rádio platí ze svého, často jde dokonce o volný obsah... škoda zde něco vysvětlovat. Internet (a jeho služby) je nová lepší kvalita, nenechejme si ji pošlapat znehodnotit a zničit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom, zda samá OSA je organizace s čistým štítem se dá docela dobře pochybovat. Tak neprůhledná organizace se hned tak nevidí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak sem si myslel ze do sesti odstavcu nerict nic dokazou jenom politici nebo urednici. No a kdyby se to shrnulo do jedne vety tak je obsah jen nejakej zvratek.
Az se neco diky CPS prosadi tak to najednou temto kumpanum pujde krasne do kramu, ale pomlouvat budou furt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky ČPS se nikdy nic neprosadí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze drzet a mlcet, to uz tu ale bylo a dokonce se za opacny nazor strilelo, skodajen ze to skoncilo jen na tak kratkou dobu pac totalitni smysleni se nam nejak navraci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V krizových dobách se vždy zvedaly sympatie k totalitním systémům. Jen mi přijde už dost trapný škatulkovat kohokoliv nesympatizujícího s ČPS do fašistů, komunistů a nacistů. Rovněž formulace "to už tu bylo" je natolik ohraná, že už nemá váhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s eee, že ten název je dost nešťastný. Je to stejně důvěryhodné jako kdyby se jmenovali Česká Gangsterská strana nebo Česká Strana Zlodějská.

Kvůli tomu názvu si spousta lidí ani nepřečte jejich program a pokud ho přece jen začne číst, tak přes filtr, že je tam něco "nekalého" a to tam taky najde - mně osobně vysloveně rozesmála ta část týkající se kamerového systému, která byla opravdu naivní. Světe div se, našlo se tam i něco s marihuanou, což na důvěryhodnosti nepřidá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nazov na styl "Strana liberalneho autorstva" alebo nieco take by znel profesionalnejsie a divaci pozerajuci Novu by ich hned na prve pocutie podvedome neasociovali ako ti co chcu tahat filmy zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smir se s tim, ze existuji lide, kteri v neuvazenem uzivani kamerovych systemu vidi v prvni rade omezeni vlastniho soukromi a ne zvyseni vlastni bezpecnosti.

BTW ta marihuana je tam zminena vyhradne v souvislosti s jejim uzitim pro lecebne ucely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nene, podporuji jejich strategii....aby bylo jasné, co strana dělá a aby neznalé zaujala a přečetla si program. Ti, kdo přelítnou tuhle stranu tím, že se jim nebude líbit název, si nezaslouží hlasovací právo....tím bude takto strana vyčištěná od voličů, kteří howno vědí....tím bude strana vykazovat více loajální přivržence, kteří chápou smysl této strany=svoboda

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Název je docela dobrý. Lidé u kterých vzbuzuje nějaké podezření by ČPS stejně nikdy nevolili, protože nevědí o co jde. Ohledně té marihuany ale souhlasím.

Horší pro ČPS je, že nenašla jednoznačné stanovisko k problémům ekonomiky a neměla dostatečně profesionálně vystupující politiky. Ve volbách šlo totiž o mnohem víc než "jen" o autorské právo. Kdyby šlo dát jim řekněme třeba dvacetinu hlasu na řešení záležitostí kolem autorských práv, tak není co řešit. Jenže něco takového není možné, takže jsem raději volil jinou stranu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je omyl, ČPS měla jednoznačné stanovisko k problémům ekonomiky: "Nemá smysl leštit palubu, když se loď potápí."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na cem jedes?

Jinak dat si jinej nazev tak si jich nikdo ani nevsimne. Negativni reklama je totiz taky reklama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Regulace klasickych rozhlasovych stanic je zalozena na predpokladu, ze vysilat zaroven jich muze pouze omezeny pocet. Toto omezeni pro internetova radia neplati, tak jaky vymyslis duvod pro regulaci, hmm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou, internetovych radii muze take vysilat jen omezeny pocet. Jenom ctyri miliardy. Dokud neprejdeme na IPv6, pak to bude "o chlup" vic ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A odkdy se vice radii nemuze podelit o jednu IP?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaký to je být hazjl lidstva s negativním přínosem celému lidstvu? By mě zajímalo, jaký je to pocit :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím déle tady žiju, tím víc si říkám, proč vlastně pracovat?
Vždyť ono stačí jen vymyslet naprosto absurdní nápad, založit firmu (nemusí být životaschopná, vlastně ani nemusí nic dělat) a přisát se na státní penězovod jednou z četných zakázek nebo zákonů.
Když vám tohle neprojde, vystudujte nějakou školu bez reálného uplatnění, pořádně vyřvávejte do médií jak je váš obor hrozně důležitý a nechte si založit úřad či ústav, třeba na výzkum totalitních režimů...
Opravdu, má vůbec nějaký smysl tady makat jak dobytek a polovinu tvrdě vydělaných peněz vyhodit, aby se jiní měli královsky bez práce?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejde jinak nez souhlasit +1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jó kdyby polovinu. Někdo spočítal, že ještě před 2ma lety průměrný občan odevzdá státu na všech daních a poplatcích pěkných 86% svého příjmu. To je teprv něco.

A to se třeba v odborné literatuře dočteme, jakej byl král Šalamoun hroznej despota a vyděrač když vybíral od lidí 10% příjmu na daních...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel, takové společnosti vytvářejí zazobanci, bo člověk bez peněz by takovou společnost těžko založil - potřebuje kapitál na korupci

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to katastrofa. Kdy tohle skončí?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

az lide prestanou byt bezohledni a chamtivi, jak na strane osy, tak predevsim na strane piratu, tj. zlodeju software tak i audiovizualnich del

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady si nekdo nevsiml jak jsou postaveny nase zakony. Z kazdeho CD, DVD, HDD, Flashdisku.... Jdou penize rekneme na autorska prava. A my potom legalne muzeme stahovat. Jenze nenazranost ochranych svazu je donebe volajici.
Skus si nekdy vsimnout kolik se prodalo DVD po 50Kc. Takze lide jsou ochotni platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že si ty naše zákony vykládáš docela svérázně - platím korunu za DVD, tak si můžu stahovat co chci (legálně!) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože za nelegální věc se přece neplatí, ne? Takže když se platí, je to legální...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem presvedcen, ze autorske poplatky se nevztahuji na vytvareni kopii z nelegalne sireneho obsahu, treba warezu. A ze si nekdo zakon takto vyklada, aby si ospravedlnil ze krade, je velmi smutne. Kazdy slusny a rozumne uvazujici clovek musi vedet, ze autorum a vydavatelum je potreba za jejich praci zaplatit, ze to je slusnost a moralni povinnost. Tak jako kazdy chce, aby ostatni platili jemu za praci, kterou se zivi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady se odvádějí peníze autorům a vydavatelům i tehdy když se díla neužívají. Viz výpalné snad ze všeho co se dá namnožit, či přenášet data. To můžu klidně takhle vybírat prachy i na sebe, za to, že mou vyrobenou věc někde použilo více lidí a ještě ji obšlehli. Ono to nemusí být pravda, ale co kdyby se to stalo. V podstatě by se mohlo výpalné odvádět i z vrtaček, pil, soustruhů a jiných výrobních nástrojů. S těmito nástroji se dají vyrobit kopie jiných věcí. Nezdá se vám to padlé na hlavu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle AZ mají máte vytvořit si kopii zveřejněného díla pro vlastní potřebu. Ústavní soud rozhodl že je irelevantní jestli zdroj z kterého pořizujete kopii je legální nebo ne. Týká se to samozřejmě jen autorských děl, software je na tom jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nj ale to demagogy nezajima, oni ti budou tvrdit že je to "krádež". To je přece normální platit někomu za jeho práci i 70 let po smrti a držet hubu a krok..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technická, to rozhodnutí nevydal soud Ústavní, ale Nejvyšší správní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, je potreba platit distributorum a vsem ostatnim prizivnikum, aby mohli plodit a lobovat za vsechny ty uzasne zakony, smlouvy ci narizeni jako je toto, ACTA, apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to o cem jste vy presvedcen je naprosto nepodstatne a nedulezite. nejvyssi spravni soud to konstatoval naprosto jasne. jelikoz uzivatel NEMA moznost zjistit legalnost/nelegalnost dila je jeho puvod NEPODSTATNY pri vytvareni kopie pro vlastni potrebu.

navic vase hloupa uvaha ze si nekdo ospravedlnuje kradez (porusovani AZ neni kradez ovsem primitiv vaseho razeni to nechape) tim ze plati vypalne ose je stejne zcestna jakobych se mel stydet kdyz zavolam policii/hasice kdyz platim dane.

smirte se s tim, ze vypalne je kompenzace autorum za moznost vytvoreni kopie pro vlastni potrebu. pokud tvrdite opak dodejte argumenty ne zvasty kterymi tu krmite pod kazdym podobnym clankem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to výpalné šlo opravdu do kapes autorům, tak se s tím budeme moci smířit. Pokud ale většina výpalného končí v kase jakémusi občanskému sdružení, které má chránit práva autorů, ale které si spíš zajišťuje skrze legislativu bezpracný zisk, tak tím pak má výpalné jinou funkci než je oficiálně prezentováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

coz neni problem "koncaka" uzivatele ale tech autoru kterymi se ona organizace zastituje. tak at si to s ni vyrikaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, jeden už to zkoušel a moc nepochodil. Vygoogli si jméno Jiří Hradec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tuto kauzu znam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

castecne mas pravdu o odevzdani odmeny za odvedenou praci autorum. jen nechapu co je mravniho na placeni 5x za stejne dilo nebo dalsich 50 let dle tzv. zakona? dostavas zaplaceno v praci 5x za stejnou praci? jdes do kina, zaplatis nekolik povalecu, pak si musis koupit znovu dvd a platsi ty stejne povalece znovu. mezitim chces vyssi kvalitu, tak si koupis blu-ray a platsi zase tu stejnou bandu povalecu. co je na tom prosimte moralniho?

nemluve o zakone vytvarenych kriminalniky pro kriminalniky. nevidim na stavajici systemu nic moralniho. dokud se nezmeni mentalita teto primitivni spolecnosti, budu jako doposud "pirat".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky nejak nechapu dan podle obsahu motoru. kdyz mam dvoulitr tak do toho snad leju vic benzinu(nafty) tim padem odvedu statu vic na danich, TAK proc je zavedena dan z obsahu??? Jako vzdu zdvojena dan? je to v poradku? a to nemluvim o prepisu majitele auta, za co proboha chteji deset tacu ca prepis?? za dve razitka?? ... ale podle nekterych je to v poradku, jen at ta byrokracije buji ze.

potom kdo je bezohlednej a chamtivej. ten co si stahne to co uz ma 10× predem zaplaceny. nebo ten co 10× zdanuje totez porad dokola jen aby se na tom prizivilo dalsi a dalsi hafo byrokratu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ted nechapu, ona se plati nejaka dan z obsahu motoru?? JA nikdy nic takoveho neplatil, jen pojistku, a povinne prohlidky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ze by silnicni dan? o te jste neslysel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale to neni vseobecna dan, tyka se jen toho kdo pouziva auto v podnikani (a tudiz si ho pekne odepisuje z dani)... A vetsi objem u osobaku obvykle znamena drazsi auto. Proste takova mala kompenzace za "unikle" dane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vy jste asi zamestnanec ze? vyraz odepsat z dani je nesmysl. pouze si uplatnite vydaj na zajisteni, udrzeni a dosazeni prijmu do nakladu. a na ty naklady si musi napred nekde vydelat. tudiz auto si date pres odpisy nebo leasing do nakladu, ovsem z dani to "usetri" podle sazby taky treba jenom 10% ceny auta ze. ale vy vidite auto za mega a mate pocit ze nekdo usetril ten milion na danich a okradl tak stat, inu clovek bez realne zkusenosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tady jde prece o ekologii ;-) vetsi objem motoru = vetsi vykon = vic emisi. vetsi objem motoru neznamena vzdy vyssi vykon. v britanii je silnicni dan zalozena na emisich, ne na objemu motoru. 3l motor muze mit stejne emise jak 1.6l motor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je hnus velebnosti, jsem zvědav jak budou posranci hlasovat v parlamentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

118 hlasů pro podporu zlodějiny, 82 proti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uprimne som si nebol isty, ci podporou zlodejiny myslis sympatizantov s Piratmi ci naopak OSA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě OSA.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ministr za kulturu aj za skolstvi se me nejak nezda.. ty VV se me cele nezdaju...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za školství - myslíš tohoto pána? Jo, tak ten se mi taky nelíbí.
http://piratskenoviny.cz/?c_id=32351

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se nezdá celá vláda, bez vyjímky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me se o jedne vlade zdalo. Byl to hezky sen. Bohuzel, ta skutecna s ni pak nemela nic spolecneho ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak se tomu take rika "registrovane zlodejstvi" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych byl poslancem, podal bych návrh na žrušení nesmyslných poplatků a soudně o zákaz činnosti obou organizací za záměrné vydírání občanů a institucí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by jsi samozřejmě mohl, ale je předem jasné, že by takový návrh skončil jako toaletní papír ve sněmovních WC :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoro to vypadá, že OSA bude zkoušet parazitovat i na nezávislých autorech.

Nedávno jsme šešili, jakým způsobem legálně pouštět légálně rádio na terásce u hospody. Takouvo mrdárnu jsem snad ještě neviděl. Vyřídit úvěr nebo žádost o dataci je jednodušší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zběžně jsem prošel ono inkriminované pdfko a ještě bych doplnil:
* k bodu e) OSA a Dilia bude inkasovat nejen od autorů, kteří nejsou známí, ale i od autorů u nichž nezná bydliště a aktuální pobyt (str 17)

* správce (např OSA) má právo vyhledávat v evidenci obyvatel a dalších registrech "neznámé autory" (vč jejich adresy, data narození a rodného čísla) (str 43-45)

* mění se odměny za tiskárny a kopírky ve vzdělávacích institucích a úřadech. Př: průměrná škola si nebude smět účtovat drobný peníz za kopírku ani za přístup k PC s vypalovací mechankou. Místo původních vybíraných 0.20Kč/str se bude nyní platit paušálně podle počtu "rozmnožovacích" přístrojů (což je nejen kopírka, ale i PC) - při počtu 5 a více to vychází kolem 120000Kč (12*9800Kč). (str. 56-57)

a spousta dalších věcí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pardon, k té třetí části jsem se špatně podíval na jinou novelu - jedná se stále pouze o kopírky, nikoliv vypalovačky ... 2 kopírky = 25000/rok

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za 2 kopírky 25tis. si tady někdo dělá ).( !
Co má tohle společného s ochranou autorů , vždyť je to zlodějna ! A proč by měla mít osa právo pro přístup do evidence obyvatelstva , vždyť je to jen občanské združení ? Čím jsem starší tím méně rozumím co vše je možné prosadit formou různých nařízení a vyhlášek.
By člověk blil že je možné beztrestně krást a přiživovat se nestidatě na praci druhých.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takže přeloženo bod d) znamená přesun 140 mil kč ze státní kasy do soukromé .... bez dodání jakékoliv služby ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tak jsem se trochu do OSY (ZLA) zacetl a oni by si podle ceniku snad predstavovali, ze kdyz usporada nejaka venkovska kapela koncert, tak ze ji bude muset platit:o) Jinymi slovy, za zivou produkci maji platit jen jejich registrovani (takze to se jim fakt vyplati se tam za petikilo zaregistrovat:o), ostatni pochopitelne ne, ale cenik maji tak, ze by meli platit vsichni:o) Ve stanovach to maji samozrejme v jedne vete malym, ze pochopitelne se plati jen za uziti zastoupenych autoru, na vsechno ostatni se muzou lidi vykaslat, coz u zivych koncertu je prakticky ve 100%:) By me zajimalo, jak dopadl skanzen v Roznove, nebo spis jak dopadla OSA ....... pocitam a doufam, ze byli soudni a nic jim nedali
http://www.jirihradec.cz/tisk/skan_bl/skan_bl.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co dodat... další způsob, jak uživit ze státních peněz soukromé subjekty. Kde to proboha jsme..... Zde chci vidět VV a jejich hlídání státních peněz. Kvůli tomu dostali můj hlas.

K těm, co nadávají na ČPS... je mi jedno, kdo vytáhne na povrch špínu. V tomto směru se mi stýská i po Sládkovi, který dělal to samé. Naopak chce to více takových lidí, kteří něčemu rozumí, vytáhnou chyby na světlo a rozeberou to. A je mi fuk, jestli jsou to ti nebo oni...

Otázkou ovšem je, zda-li jde v tomto případě o chybu v úsudku nebo záměr. Každopádně pokud o tom v tomto znění opravdu lidé z ministerstva / vlády uvažují, nemají tam co dělat. A mě se začíná čím dál tím víc líbit myšlenka vlády odborníků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tohle je prece prace odborniku, kdo jinej by mohl toto delat na ministerstvu pro copyright?:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bez tý ironie :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na VV čekáš zbytečně, ti chtějí odstavit pijavice od penězovodů jen kvůli tomu, aby se k nim mohli postavit sami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě si nemyslím, že budou / jsou svatí. Pokud ale budou dělat co slibovali alespoň z 50%, tak budu spokojený člověk. A zrovna tady to mohou ukázat. Pokud to povedou i nové strany ve stylu slíbím a pak na vás hodím bobek, tak lidi přestanou volit úplně. Protože jen dokáží, že se v čechách ničeho jiného nedočkáme. Proto chci být trochu naivní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naivní být můžeš, ale v tomhle případě jsis na to vybral špatnou stranu. Ze 4 základních sil vesmíru kandidáty téhle strany pohání nejistota a přemlouvání. Aby vážně plnili svoje sliby, musela by je pohánět převážně nasranost, jenže ta jim vesměs chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud to povedou i nové strany ve stylu slíbím a pak na vás hodím bobek, tak" uz doufam prijde defenestrace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. no ten pod za E .. to je na pres hubu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz chce osa a spol. neco evidovat, tak co kdyby byla povinost registrovat vsechna chranena jak u patentu (vse ostatni by bylo volne)
konecne by v tom byl poradek a mozna by je prestalo bavit kvuli administrative neustale ochranu prodluzovat:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.