Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Titan RTX nelze používat v datacentrech. Ale co to znamená?

V posledních dnech se rozvířilo téma datových center a Titanu RTX. Licence totiž neumožňuje novinku tímto způsobem používat, ale není příliš jasné, jak si toto omezení představit…

Titan RTX je prvním Titanem vydaným od počátku roku 2018. Právě tehdy Nvidia zahrnula do ovladačů aktualizovanou licenci (EULA), která uživatelům zakazuje používání standardních grafických karet v datacentrech (s výjimku blockchain - což v praxi znamená těžbu, jejíž význam ovšem upadá). Tehdy jsme na to upozornili ve článku ne zcela přesně nazvaném:

Jak vyplynulo na povrch až nyní, ono se to  netýká jen GeForce, ale i Titanů (které sice dříve Nvidia jako GeForce značila, ale nyní už jsou Titany prostě jen Titany). Jak moc je či není Titan GeForce, je v podstatě jedno. Podstatné je, že Titan není Tesla. Byť často bývá prezentován jako výpočetní produkt.

EULA (= End User Licence Agreement) totiž uvádí text:

No Datacenter Deployment. The SOFTWARE is not licensed for datacenter deployment, except that blockchain processing in a datacenter is permitted.

Uživatel tedy při instalaci ovladačů schvaluje licenční ujednání, ve kterém se zavazuje, že nepoužije grafickou kartu v datovém centru. Nebudeme nyní řešit, do jaké míry je to v praxi kontrolovatelné a právně vymahatelné, zaměříme se na to, co to vlastně znamená.

Nvidia totiž nespecifikuje, co si představuje pod termínem „datacentrum“ a pokud jej právně definují některé země, půjde zajisté o definice více či méně odlišné. Datacentrum nebo datové centrum se obecně dá přeložit jako serverovna. Najdou se situace, ve kterých z důvodu významových nuancí bude vhodnější použít jeden termín nebo druhý, ale nechám na vás, zda takový rozdíl považujete za podstatný nebo ne.

Pokud požádáte Google o definování termínu datacenter nebo serverovna, vypadnou vám odkazy na různé stránky, které zhruba jednotně považují tento pojem jako označení prostoru, ve kterém se nacházejí servery, nebo alespoň jeden server. Termín server pak například Wikipedia definuje jako softwarové (počítačový program) nebo hardwarové zařízení, které poskytuje funkcionalitu* jiným klientům, přičemž jako klient opět může být chápáno jak softwarové tak hardwarové zařízení.

*Když jsme u těch definic. V poslední době se v diskusích na českých webech, které jsou pod články obsahujícími slovo „funkcionalita“, často objevují přispěvatelé s názorem, že jde o patvar vzniklý v posledních letech, který neexistuje a nic neznamená. Tento názor je ovšem chybný. Termín „funkcionalita“ byl zahrnut třeba už ve Slovníku cizích slov vydaném Státním pedagogickým nakladatelstvím v roce 1981. Slovník uvádí i konkrétní definici, takže dokládá nejen existenci termínu a vyvrací, že by vznikl v posledních letech, ale předkládá i jeho definici, čímž vyvrací domněnku, že tento termín nic neznamená. To jen pro zkrácení diskuse pod článkem - nyní zpět k datacentrům.

Pokud je tedy datacentrum jakýmkoli prostorem, ve kterém se nachází jakýkoli server a server lze chápat i jako softwarové zařízení, pak může být datacentrem i prostá počítačová skříň, na jejímž hardwaru běží nějaké virtuální prostředí. V jedné z diskusí, kde jsem na debatu na toto téma narazil, se na tento názor objevily reakce ve stylu: „Ty tomu nerozumíš, počítač nemůže být datacentrum, tak to určitě Nvidia nemyslela.“ Realita je ovšem taková, že dokud toto nevysloví mluvčí Nvidie, můžeme si jen domýšlet, co tím opravdu myslela. Logicky podložený názor jedné strany pak není o nic méněcennější nebo závaznější než logicky podložený názor druhé skupiny diskutujících.

Pokud bychom totiž přejali myšlenku, že datacentrem je míněna „taková ta velká místnost plná racků“, a dotáhli jí doslovně, ad absurdum, pak by mohl mít oplétačky se zákonem i onen správce na úvodním obrázku. Při instalaci ovladačů na svém notebooku s integrovanou GeForce totiž souhlasil, že tento grafický adaptér nebude umístěn v datacentru. A jak sami vidíte, má ho tam.

Je tedy poměrně vágní, v jakých výpočetních systémech lze ještě Titan RTX legálně provozovat a v jakých už ne. Dále je třeba zdůraznit, že EULA se týká ovladačů. Pokud tedy pro kartu najdete využití i bez ovladačů, můžete s ní vypodložit křivou skříň serveru (aby se nekývala) a bude to zcela legální.

Diskuse ke článku Titan RTX nelze používat v datacentrech. Ale co to znamená?

Neděle, 9 Prosinec 2018 - 03:47 | Gath G | "Nejak nechapu o co ma jit" Přítomnost...
Neděle, 9 Prosinec 2018 - 03:45 | Gath G | Ale já nikde neřekl, že to je novodobě vzniklý...
Sobota, 8 Prosinec 2018 - 18:17 | Mio CZ | Odpověď je jasná - BEZPEČNOST DAT Vzhledem k tomu...
Sobota, 8 Prosinec 2018 - 11:58 | Plnovous | To si este z lacneho kraja :)
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 21:30 | Plnovous | Special datacentrove karty (kategoria P100,V100)...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 18:27 | reader | „Pokud tedy pro kartu najdete využití i bez...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 14:11 | Blaazen | Zákaz v datacentrech bude mít jiný důvod, a to...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 11:49 | Mali | "Licenci samozřejmě porušit můžete a...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 00:03 | Sinuhet | Co se týká té vymahatelnosti, na jaře jsem si s...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2018 - 22:35 | IT Joker | Nemůže to být jen snaha se vyhnout nějakému...

Zobrazit diskusi