Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Továrny Intelu prohlubují ztrátu, nově dosáhla $7 miliard

Opravdu jsou firmy, které jsou ochotny vyplatit Intelu dva roky předem zálohu na neexistující výrobu? No potěš pánbů, to je děs.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

neexistující ? to je snad trochu přehnaný výraz

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

až bude existovat, nebude splňovat ani vzdáleně parametry 1,8nm nodu (oproti tsmc)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi máš nějakou věšteckou kouli či co, že víš předem jaké parametry bude ten proces mít, to je super, kdyžtak nemáš náhodou tip na výherní čísla do Eurojackpotu ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

stačí se podívat na historii výrobních procesů intelu za posledních 10 let a je ti jasný, že jsou úplně v háji, do toho si promítni co slibují v prezentacích a jaká je realita za posledních 5 let a nemusíš mít věšteckou kouli na to, že to nedaj a zas to bude průser, protože strategie The 5 Nodes in 4 Years nemá vůbec žádný reálný základ a je to už přání z kategorie poručíme větru dešti

už teď jsou ve skluzu min. o rok a půl oproti této prezentaci:
https://moorinsightsstrategy.com/wp-content/uploads/2024/03/Intel-5N4Y-r...
a to jsme teprve v Q2 2024

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já bych chtěl mít tu tvoji jistotu, nikdo neví co bude zítra a ty víš jak dopadnou na 5 let dopředu :-D

gratulace

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

koukals na tu prezentaci?
nebo myslíš, že bude 1.8nm tenhle rok hotový?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není vůbec důležité co si myslím, ale jaká bude nakonec realita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věci co už měly být vyráběny na Intel 18A se vyrábí na N3P.

Neříkám, že se jim to nakonec nepovede, ale ... historie "úspěchů" fy Intel v tomto směru poněkud odrazuje od úmyslu vsadit si na ně znovu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.pcgamer.com/hardware/processors/intels-chip-foundry-keeps-lo...

"Generální ředitel Intelu Pat Gelsinger prošel podrobnosti o tomto ve výroční zprávě (přepis přes SeekingAlpha) a poukázal na to, že jednou významnou chybou, kterou Intel udělal, byl příliš dlouhý přechod na EUV (extrémní ultrafialovou) litografii, metody, kterými jsou vyrobeny všichny nejnovější CPU a GPU. Ačkoli to Gelsinger přímo nezmiňuje, stojí za zmínku, že továrny Intelu tradičně vyráběly čipy pouze pro sebe – bez objednávek od širokého spektra fiktivních společností, jako jsou AMD nebo Nvidia, bylo málo požadavků, aby společnost inovovala nebo udržovala starší výrobní linky"

"Gelsinger to potvrdil ve výroční zprávě a uvedl, že „v roce 25 začneme uvádět Intel 3. V roce 26 uvedeme 18A. A když se dostaneme na 18A, věříme, že budeme konkurenceschopní s lepší strukturou nákladů. "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tzv. proces intel 18a je marketingový název pro 3nm, který u intelu ještě pár let nehrozí.
citovaná "jediná významná chyba - příliš dlouhý přechod na EUV (extrémní ultrafialovou) litografii" po překladu z managorštiny znamená, že se jim dlouhá léta nepovedlo zvládnout přechod na 10nm, s několikaletým zpožděním dostávali jednotky procent výtěžnosti.
to je celý důvod omezeného počtu p-jader, resuscitace polonefunkčního ht, bastlení ožebračených atomů do stolních cpu, dvojnásobné spotřeby za hranice tdp a pravděpodobné dlouhodobé degradace křemíku.
je fuk co hlásá gelsinger pro podobně zoufalé managory; rozhodují výsledky, které jaksi už více let nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě jsem se dočetl, že má existovat za dva roky, takže neexistuje. A jestli bude za ty dva roky, to si řekneme příště.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

fajn, takže touhle logikou TSMC 2nm proces taky neexistuje ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, že neexistuje. Zatím se vyrábí max. na 3nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je vlhky plan, realna, stabilna, velkokapacitna vyroba vyspelych cipov moze byt pokojne za 4 roky ...

vidme ako tazko sa rodil uz aj prvy 3D FinFET 14 nm: ukazka realneho produktu (NTB) na podiu, ze uz-uz to bude na trhu a trvalo to dalsi rok

a o 10 nm smutnej telenovele ani nehovoriac, kde trvalo 3 roky (2018-2021), kym vzorkova ukazka CannonLake sa cez nepodarane NTB cipy pretavila do zmysluplnych NTB cipov, u ktorych nebolo vyssie IPC archiotektury degradovane v takej istej miere znizenymi frenkvenciami a rovnako kym bol intel na 10 nm schopny vyrabat hocico vacsie ako 4C8T cip (vsetky 6C12T a 8C16T mobilne CPU boli vtedy este 14 nm)
a nehovoriac o tom ze cele obdobie dalsich troch rokov predtym (2015-2018) sme mali divadelne predstavenie "pri 10 nm zruš alebo odlož co mozes"

vzhladom na to ze nikto nepredvadzal na podiu krasnucny peknucky notebook (prvy exemplar) s normalne beziacim Win11 a CPU vyrobenom na 18A procese, tak realna, stabilna, velkokapacitna a zmysluplna vyroba vyspelych 18A cipov je IMHO zalezitost 2027+ (t.j. cipov takych ktorych nielen IPC prekonala predch.- ale to je evc architektury, ale cipov takych kt. nebude brzdene nevyladenostou vyrobneho procesu (frekvencie, problemy v komunikacii dlaznic skrze rozhrania, viac-jadrove cipy ...)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel se měl už dávno zbavit továren jako AMD 😁

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideálně je prodat Arabům, ti se osvědčili :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

evidentně výroba čipů na nejvyšší urovni potřebuje obrovské množství zdrojů, mozků a obrovské ohodlání dokázat nemožné, což se ve většině světa kromě asie už moc nenosí

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba si uvědomit, že investice od Brookfield se do ztráty téměř nepropíše. Přeměna peněz na továrny nemá na výkaz ztráty (výnosu) vliv. Do ztráty se projeví až odpisy a náklady na provoz, které se nově dělí v předmětu investice (konkrétní továrny) 51/49 Intel/Brookfield - za předpokladu, že investice je do továrny včetně budoucího provozu a nedojde k nějakému "podnájmu".

Jedná se o optimalizaci cashflow a úvěrových možností Intel na úkor vzdání se části budoucích příjmů ze stavěné továrny. V aktuální situaci, kdy továrny prodělávají miliardy, asi super pro Intel, ale, co v tom vidí Brookfield, bude asi finanční vyšší dívčí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud by do toho US nešlapali a nesnažili se dohnat samsung s tsmc tak by závislost US byla na těhlech dvou zemí víc než by chtěli a navíc obě země maj za sousedy mamrdy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cina napadne a obsadi Taiwan, potom budeme vdacni aj za Intel.
Apple, AMD, nVidia a pod. budu skemrat u Intelu a Samsungu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Čína nic takového neudělá, pokud ji k tomu někdo debilně nevyprovokuje. Současný stav jí vyhovuje, prakticky celý svět oficiálně uznává Tchajwan za její nedělitelnou součást a z obchodu s ním má slušné zisky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím bych si tak jistý nebyl. Před nástupem Si Ťin-pchinga to skutečně vypadalo na udržování statu quo s tím, že výhledově by došlo na integraci Taiwanu skrze hospodářství. Jenže Si, přinejmenším od svého druhého mandátu, nevystupuje racionálně. Plus je tu fakt, že ČLR má ve dvou generacích brutální přebytek mužů (dané kombinací politiky Jednoho dítěte + čínských tradičních zvyklostí), což historicky nezřídkakdy vedlo buď k válce, nebo revoluci, Revoluce se Si bojí, takže reálně hrozí, že ze sebezáchovy zvolí válku, aby předešel vnitřnímu rozkolu. Neb byť není vždy ekonomicky racionální, tuhle možnost si uvědomovat musí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jediné iracionálne sú tvoje bľaboty... politika jedného dieťaťa už dávno nie je realitou, číňania nie sú sprostí ako miestni protektorátni poskokovia a veľmi rýchlo si uvedomili, kam to povedie. problémom je mestské obyvateľstvo, ktoré ako každé iné vo svete osprostené blahobytom nechce mať deti, lebo je to "luxus". ale dedinčania to potiahnu, je ich stále dosť a štátni úradníci jednoducho nedovidia všade.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, ze by si Cina rychle uvedomila nasledky politiky jednoho ditete? Tak pokud jsou desitky let rychle, tak ano...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jaké desítky let? Čína chtěla za každou cenu snížit růst obyvatelstva od roku 1979 a to se jí povedlo. Řízené uvolňování začalo od 2005 a do té doby byly taky nějaké vyjímky. Zajeď si na dovču do Indie, abys pochopil, čemu se Čína vyhnula. Velký plus převáží malý mínus. Pro slušnou vědeckou základnu (nutnou pro soběstačnost) Číně stačí klidně 500 milionů obyvatel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže taky si tím ČLR vygenerovala nepoměr mezi muži a ženami v rámci generace. To je problém, co povede k vnitřní nestabilitě a kde je válka možné pragmatické řešení, jak takový nepoměr efektivně zredukovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ctvrtstoleti tak nejak z definice je nekolik desitek let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nádech, výdech a čti znovu. Já hovořím o faktu, že v rámci jedné - dvou generací ČLR pŕebývají muži a nedostávají se ženy. Neřeším porodnost jako celek.

ČLR tak musí řešit, co s lidmi, co jaksi nenajdou partnerky. Což skutečně stabilní situace být nemusí a nabízí se řešení války, které zabrání vnitřní nestabilitě. Čistý pragmatismus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ženy zestátní a holky pojedou v dvousměnném režimu. Podle jasně daného směnového modelu 2 mužů se jim přidělí jedna žena tak aby se doma nepotkávali. Takže do jednoho bytu vmáčkneš 3 lidi místo dvou jako benefit. Trocha plánování a máš po problému :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čímž se dostáváme k tomu vnitřnímu rozkolu... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je otázka zda velký kormidelník zavelí k anexi Tchaj-wanu a nebo dvěma směnám mužů s jednou partnerkou. Obojí je v Číně reálné ač to vypadá sebe legračněji. Budu se na to muset zeptat známé z Šanghaje. Seznámil jsem se s ní v Praze na metalovém koncertě v roce 2018. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, škemrat. AMD teď normálně jedná se Samsungem o výrobě céčkových Zenů + low-end segmentu a Apple u Samsungu dřív normálně vyráběl.
S tím, že Samsung má v současnosti ambicióznější roadmapu po 3GAF procesu, než TSMC, takže se zajímavou alternativou může stát zcela přirozeně. U Intelu je pak problém zoufalé tempo inovací. Plánuje N3P ekvivalentní proces (kterému říká 18A), přitom velkou část výrobků pořád drží na de facto 10nm ekvivalentním procesu a pokročilejší věci nechává dělat u TSMC. Jen minimum věcí dneska Intel dělá na vlastním 7nm ekvivalentním procesu (jmenovitě CPU dlaždici Meteor Lake).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aneb zlodějská privatizace zisku a socializace ztrát. Než tahle tragikomedie, tak to by bylo lepší udělat jako státní podniky v Československu. To by člověk neřekl o kolik let ČSSR předběhlo dobu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože československé státní podniky byly doslova symbolem prosperity, inovací a celosvětového úspěchu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Západní Němčouři marně škemrali o nové Favority a o jejich BMW nikdo nestál...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že USA i Intel cílí na to, že se bude u Intelu vyrábět v časech válečných, protože nyní v době relativního míru jeho výrobní procesy a kapacity až tak zajímavé nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.