Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC chce za magii 3nm křemíku zaplatit od Intelu předem

to je chytre, takove pekne sachisticke :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

nac tam vubec chodili..?
intel ma preci nejlepsi fabriky a technologiee... uz to neni pravda ? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teraz vidim pred ocami Alfa, ako bucha do stola a hlasom Stana Danciaka krici "haaa haaa"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je cca 2 miliardy € za 100 000 waferov, pri ziskoch intelu to nieje problem, lebo cez dotacie dostali 40 miliard a ich čisty zisk za kvartal je niečo cez 10 miliard.
Apple plati ovela skôr, ten dokonca plati už vystavbu tovarne.
Intel už vybavuje vyrobne kapacti na 2nm proces u TSMC.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím.
1) Dotace určené na podporu USA použít na nákup u asijské firmy? To nepůjde!
2) čistý zisk za kvartál mají kolem 5 miliard. (6 miliardy € za Q3 2021, ale jen 3,5 za Q3 2020)
3) Alder Lake není žádný prodejní trhák a to ani na prodané kusy a ani na ceny, za které se prodává.

Na druhou stranu peníze intel vydělá jinde. Né jen z prodejů CPU je živ. Například na chipsetech pro AL z690 musí mít slušné tržby ($51 za kus) a malé náklady. Tedy pěkný zisk. Bohužel se jich prodá stejně jako AL.
Jak to dopadlo si povíme až zveřejní výsledky za Q4....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa nesmejem na tom, ze zaplatia nieco navyse, alebo ze by ich to islo zruinovat. Ale pustit 2 miliardy $$ dopredu za produkt, ktory uvidia najskor o nejakych ~70 dni a bohvie ako dlho potrva, kym to zavickuju a dostanu k zakaznikom a realne predaju, to ziadneho CFO nepotesi. Hlavne ak je to len preto, ze ustami CEO sa firma snazila lobbovat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem to tak, že to pomůžou zainvestovat. Budou platit o dost dříve, třeba celý rok dopředu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

súhlasím s jednou vecou....áno všetci platia dopredu...rezervujú si kapacity...Apple, AMD, Qualcomm, MediaTek....prečo by pán urodzený, najvyššia jasnosť a jeho najjasnejšie blahorodie INTEL, nemal platiť dopredu za kapacity...navyše keď je sám aj výrobná spoločnosť a pri prvej možnej príležitosti v budúcnosti, od nich odíde a navyše môže zobrať zákazníkov TSMC k sebe...TSMC s tým musí počítať.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neříkal Intel i něco o tom, že kdyby měl nadbytek kapacit tak se v první řadě vykašle na ostatní výrobce a stáhne se jenom do vlastního?

To bych viděl jako celkem dobrý (další) důvod proč chtít prachy předem

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nehovoril. Intel ponúkal svoje kapacity pre automobilové čipy.
Lenže to nemohlo byť použité, lebo:

1. Na automobilový čip potrebujete homologizáciu t.j schválenie dielu, výrobnej technológie, továrne aj konkrétnych liniek. A to Intel nemá a do dvoch rokov to nezíska

2. Voľné technológie Intelu sú nevhodné, lebo na automobilové čipy sú "príliš malé" a teda príliš málo odolné voči rušeniu, a súčasne nie sú "dosť malé" na CPU a GPU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To prve mate odkial? Automobilove cipy sa nehomologizuju, prinajlepsom sa kvalifikuju. A to je proces uplne iny (homologizacia je smerom k statnemu regulatorovi, kvalifikacia je smerom od vyrobcu k odberatelovi). Automotive je tovaren a spol. celkom putna. Co sa riesi, je aby koncova suciastka bola "automotive grade". V podstate to znamena, ze suciastka sa da pouzit v nejakom prostredi (hlavne rozsah pracovnych teplot, zivotnost, spolahlivost a EMI) a koncovy dodavatel suciastky bol ochotny za tieto parametre rucit. Tam do toho vstupuju parametre procesu a tovarne iba v tom rozsahu, ze autor cipu musi zabezpecit jednak simulacie a potom aj merania na konkretnych produktoch vyrobenych konkretnym procesom. Nestaci napr. vyrobit cip u TSMC, okvalifikovat ho a potom povedat, ze vsetky zapojenia tohto cipu vyrobene na vsetkych procesoch budu OK. Pretoze sa moze stat, ze principialne ten isty cip, len adaptovany na proces dajme tomu GF by uz v hranicnych podmienkach bol mimo specifikacii v datasheete.

Volne technologie Intelu asi este stale budu mat 14 a 28nm, neprehadzoval Intel zo 14 na 28nm minuly rok nejake chipsety potichu? 28nm je perfektne pouzitelne v automotive. TSMC na 28nm vyraba automotive cipy bezne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>nehomologizuju, prinajlepsom sa kvalifikuju. A to je proces uplne iny (homologizacia
>je smerom k statnemu regulatorovi, kvalifikacia je smerom od vyrobcu k
>odberatelovi)

To beriem. Pri každom diele a každom novom výrobnom zariadení chodila k nám komisia od odberateľa,aby skontrolovala zariadenia aj výrobky a aj potvrdenia od našich regulátorov, tak som to bral ako homologizáciu. Moja chyba. A to robím high-.end "strojárinu"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kontrola zariadeni a vyrobkov bola predpokladam kvalifikacia novych strojov. T.j. formalne overenie, ze novy stroj produkuje vyrobky v ramci specifikacii zadanych zakaznikom a ze jeho vyrobku su zamenitelne s vyrobkami zo stareho stroja. To je bezne. Ale to si riesi odberatel sam.

Zaujimalo by ma ake potvrdenia regulatorov pytali. Nenapada ma nic, co by bolo na vyrobnom zariadeni nejako prudko statom regulovane okrem EMC a aj to je uz dnes iba na urovni vyhlasenia o zhode. Alebo slo o nejake ISO haluze?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

EMC, miera ionizujúceho žiarenia, ISO, dokumentácia k self developed lineárneho urýchľovača nabitých častíc, ktorými sa robí technologická operácia, Meteologickým ústavom potvrdená miera vákua = tlak 10^(-4) a 10^(-3) Pascalu v komponentoch zariadenia, tesnosť, presnosť polohovania vôle, testery,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, dokumentacia od regulatorov = metrologicka skuska zariadenia? to potom chapem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nie len, ale aj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EMC, miera ionizujúceho žiarenie, ISO, dokumentácia k self developed lineárneho urýchľovača nabitých častíc, ktorými sa robí technologická operácia, Meteologickým ústavom potvrdená miera vákua = tlak 10^(-4) a 10^(-3) Pascalu v komponentoch zariadenia, tesnosť, presnosť polohovania vôle, testery,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pat to zmatlal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie, taká správa v deň, keď sa objavili obavy, že Čína neschváli akvizíciu Xilinx-u spoločnosťou AMD ako odvetu za sankcie Bidena voči SMIC, tak takáto správa TSMC+Intel obavy o budúcnosť AMD na významnom trhu so server čipmi len zvýši. Čiže táto správa má byť použitá ako zosilňovač efektu negatívnej správy o konkurencii..

Xilinx deal spread with AMD widens after reports on SMIC possible sanctions
Dec. 15, 2021 10:18

At issue is the possibility that the Biden Administration will put new restrictions on the exportation of chip components to China's Semiconductor Manufacturing International (OTCQX:SMICY). Such moves could end up impacting the likes of chip-equipment makers such as Applied Materials (NASDAQ:AMAT), KLA (NASDAQ:KLAC) and Lam Research (NASDAQ:LRCX) by limiting what products those companies can ship to SMIC.
https://seekingalpha.com/news/3780411-xilinx-deal-spread-with-amd-widens...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne hlava nebere jednu vec, to sú tý američania (hlavne politici) taký blbý a taký krátkozraký, že nevidia to, že ak odstrihnú väčšinu čínskych polovodičových výrobných fabrík od TSML a subdodávateľských firiem, tak dosiahnu v dlhodobom horizonte len to, že si čína v priebehu dekády vyvinie vlastné technológie, či už EUV scanery, alebo aj výrobu substrátov, prípadne v tej dobe niečo na báze grafenu a po roku 2030-2035 to už bude skôr o tom komu čína "poskytne" ich kapacity...a verím, že firmy z USA to nebudú.

AMD takto na to možno doplatí, ak Lisa nezalobuje u "senilu" Bidena.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve studené válce tenhle typ sankcí fungoval dobře, sověti nic technologicky vyspělejšího v elektronice nikdy nevyvinuli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

súčasnú Čínu (rozumej Čínsku ľudovú republiku), by som zo Sovietskym zväzom v polovodičovom priemysle nezrovnával.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Veru nie. ČLR je silnejšia a verí si viac mimo armádny sektor

Dec. 17, 2021 8:26 AM ETA

China's antitrust regulator is still said to be market testing remedies proposed by Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) for its planned purchase of Xilinx (NASDAQ:XLNX).
AMD is said to have submitted the remedies to China's State Administration for Market Regulation, though the authority hasn't said whether the remedies are enough to satisfy it, according to a PaRR report.
One source told the publication that the antitrust reviews of deals in China are still progressing even after reports that the U.S. could impose tougher restrictions on SMIC.
Earlier, Reuters reported that the U.S. is said to be undecided on further restrictions on SMIC after a meeting yesterday.
The PaRR story comes after a report earlier this month that Chinese third parties are said to have no major objections to the latest remedies in the XLNX/AMD deal.
In addition, MLEX reported earlier this month that AMD is said to have filed behavioral remedies for the transaction.
Xilinx fell 1% in premarket trading and AMD dropped 2.1%
Earlier this week, Xilinx deal spread with AMD widens after reports on SMIC possible sanctions.
https://seekingalpha.com/news/3781259-china-antitrust-regulator-is-said-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou dostatečně dlouho pokračovat v politice neomylného vůdce, neomylně k tomu dojdou :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> tak dosiahnu v dlhodobom horizonte len to, že si čína v priebehu dekády vyvinie vlastné technológie

OK, a rekneme hypoteticky ze USA je neodstrihnu, co myslis ze se stane ? Cina nam vsem slibi, ze se bude chovat slusne a vubec nic nebude vyvijet, zadne technologie co by je mohli udelat nezavislymi na USA ? LMAO... srsly?

Kazda krajina ma v dlouhodobem horizontu plan byt nezavisla v strategickych technologiich a zdrojich. Politici v USA a vsude jinde vi, ze Cina ma v planu vyvijet vlastni technologie, a taky nejspis tusi ze se jim to podari, tyhle klacky pod nohy je muzou akorat mirne zpomalit. Blbe a kratkozrake by bylo neverit, ze Cina to tak nebo tak udela.

> niečo na báze grafenu
> po roku 2030-2035 to už bude skôr o tom komu čína "poskytne" ich kapacity

ja mam pocit, ze vsichni na tomhle webu sleduji zpravy psane CCP. Krajina kde jde vsechno dokonale hladce, nulova korupce, technologie napreduje milovymi kroky, 7nm uz zitra a grafen nejpozdeji do pristiho pondeli.

Jiste, je mozne ze Cina bude za 10 let vyrabet na grafenu, a vsichni se budou prat o jejich uzasne technologie. Je taky mozne, ze se na nich sesypou dusledky vsech tech uzasnych bezchybnych rozhodnuti, ktere udelali za uplynule dekady, a budou radi pokud bude Cina porad existovat. Prakticky to bude nejspis neco mezi tim...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Čína si vlastní kapacity vyvine tak jako tak, takže USA řeší jen jestli jim v tom pomáhat.

Nicméně Čína taky za 10-15 let může řešit úplně jiné problémy.
Aktuálně je poměrně málo Číňanů nad 60 let, zato hodně ve věku 45-60, zároveň má Čína extrémně nízkou porodnost.
Takže je čeká rychlý růst podílu důchodců a problémy které řeší západní země, ale bez sociálního a zdravotnického systému na úrovni západních zemí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...ale bez sociálního a zdravotnického systému na úrovni západních zemí...

Ale no ták... Vy si fakt myslíte, že už jen to, že se někde strhávaj a přerozdělují peníze, zajistí dostatečný blahobyt pro geronty? Ve finále vždycky bude záležet na tom, zda bude dost těch, co jim utře prdel, sklidí na polích a napeče chleba i pro ně neproduktivní... A zda to budou ochotni dělat a neupřednostní sobecky spíše vlastní zájmy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No a k tomu mají Číňani nyní mnohem blíž než západ. Vesnické rodiny jsou rozděleny, jedináčci zůstali ve městech, stará populace na vesnici. Tohle se před 100 lety událo i na západě, ale mnohem pomaleji a v době, kdy populace stále rostla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„nevidia to, že ak odstrihnú väčšinu čínskych polovodičových výrobných fabrík od TSML a subdodávateľských firiem, tak dosiahnu v dlhodobom horizonte len to, že si čína v priebehu dekády vyvinie vlastné technológie“

Tenhle argument je přece úplně nesmyslný, když se nad tím zamyslíte.
Zajímavé, že třeba ve válce tohle snad ještě nikoho nenapadlo: Prodávejme nepříteli bomby které na nás pak bude házet, stejně by si jinak vyrobil svoje a takhle z toho alespoň máme peníze.

1. Není dané, že se jim povede náhradu ve stejné/lepší kvalitě vůbec vyvinout.
2. I když se to povede, nějakou dobu to potrvá a bude to vázat obrovské kapacity.
3. Dodáváním technologií dosáhnete akorát toho, že vlastní náhradu vyvinou rychleji a levněji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Šach-Pat-Mat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy asi nehráme Šach/Šachu...

Patom partia končí a naraz pat a mat nemôžete dosiahnuť súčasne

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale Intel hraje 4D šach, tam to zřejmě jde. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže pokud Intel předem nezaplatí, dá to původnímu prohlášení P. Gelsingera ještě vyšší váhu?
V takovém případě by TSMC asi bylo úplně jedno, co a kde Intel o nich hlásá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Takže pokud Intel předem nezaplatí, …“

Jako že by Intel nevydal Meteor Lake?
https://diit.cz/clanek/meteor-lake-tvori-cpu-jadra-na-intel-7nm-gpu-na-t...

Když je zajištění procesů pro jeho výrobu jedna z jeho nejvyšších priorit:
https://diit.cz/clanek/tsmc-zahajila-pilotni-3nm-vyrobu-intel-si-hlida-a...

Protože jde o produkt (2023), který má Intel vrátit na vrchol:
https://diit.cz/clanek/masovou-vyrobu-na-7nm-procesu-spustime-ve-druhem-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně v tomto má Intel pravdu. V zásadě jediné, co ČLR dělí pd Čínské republiky je ochrana USA právě kvůli TSMC. A zároveǚ je i TSMC největší malina, kterou ČLR chce.
Jediný způsob, který by podle mě mohl dlouhodobě konzervovat situaci je jaderné vyzbrojení Čínské republiky (a to pod její kontrolou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se vám proboha povedlo napsat tento znak? "ǚ"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně netuším, nešlo o záměr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má na to NFTčko ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úplně normální přehlasované u s háčkem :D
(Ne, fakt nevím, jak se to dá napsat ani kde se to používá...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálně. Dva akcenty potom písmeno. ǚ ǟ ṻ ȫ ṓ.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

me spis zajima jak dlouho by trvalo nez by si apple udelal vlastni tovarny pokud by TSMC uprednostnil nekoho jineho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V současnosti není problém postavit továrnu, ale vystát frontu na:

1) EUV skenery.
2) Kvalifikované pracovníky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to vsechno, plus: 3) co dal. Kdyz se vsichni presunou na novy proces, presune se i Apple. Co bude delat se starsimy EUV stroji, hodi je do kose ? proda je ? bude vyrabet nejake "cipsety" ? Pokud vim tak TSMC vyrabi snad na 6 ruznych procesech.

... postavit jednu tovarnu (nebo i par) je nesmysl; smysl to ma jedine kdyz se rozhodnou ze bude vyroba in-house dlouhodobe. A stejne budou muset vymyslet co udelat se zastaralou vybavou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to, že právě v tomto případě Tchaj-wan a závislost západu na jeho polovodičích jasně ukazuje na obrovské riziko toho, kdyby Tchaj-wan pevninská Čína ovládla.

Pat Gelsinger měl samozřejmě pravdu, ale ví to všichni. Jen si nejsem jistý, zda si všichni (politici, armádní generálové, ...) uvědomují jakou by to znamenalo katastrofu pro zbytek světa ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.