Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Turbo Boost 2.0

Intel „Sandy Bridge“ (Core i7) s odklopeným tepelným rozvaděčem a jádrem (ilustrační obrázek)
Jak už bývá u Intelu zvykem, uvádí u příležitosti výstavy CES v Las Vegas novou rodinu procesorů postavených na nové mikroarchitektuře. Loni to byla dvoujádrová verze procesorů „Nehalem“ na 32nm technologii s integrovanou grafikou na 45nm technologii, tentokráte je to „Sandy Bridge“, kde je všechno na 32nm procesu a jediném kousku křemíku, který nese čtyři jádra, paměťový řadič, PCI Express řadič a grafiku integrovanou způsobem, který už je na hony vzdálený pouhému „nakreslení dosavadních obvodů na jeden list papíru“ a jejich propojení podobně, jako by to byly samostatné komponenty. Přinesli jsme vám již test Intel HD Graphics 3000 i samotné CPU části „Sandy Bridge“, možná ještě dnes uvidíte i test pomalejší verze Intel HD Graphics 2000 (v nejhorším vyjde až o půlnoci), nyní se ale pojďme podívat na přehled procesorů, jejich parametrů a uváděných čipsetů…

Nemálo výkonu přidá také technologie Turbo Boost, kterou v „Sandy Bridge“ Intel vylepšil způsobem, že se snadno můžete setkat s různými výsledky dvakrát za sebou spuštěného benchmarku. Důvod na obrázku vysvětluje Sandy Bridge Lead Architect Opher Kahn.

Sandy Bridge Lead Architect, Opher Kahn vysvětluje fungování nové generace Turbo Boost v procesorech Intel „Sandy Bridge“

Nová generace Turbo Boost využívá faktu, že ohřátí procesoru po započetí zátěže nějaký čas trvá. A než se procesor zahřeje na úrověň danou hodnotou TDP (která ve skutečnosti nemá udávat spotřebu, má klást nároky na chlazení, jehož úkolem je odvádět vygenerované watty z tepla), může běžet rychleji. Turbo Boost tak procesor krátce přetaktuje zjednodušeně řečeno „nad hodnotu TDP“ (tedy nad úroveň, kdy by procesor při trvalé zátěži vydával více tepla, než by chlazení dimeznované na patřičnou hodnotu TDP bylo schopné odvádět). Jakmile se teplota dostane (nebo hodně přiblíží) na úroveň TDP, Turbo Boost procesor zpomalí „do mezí TDP“, což stále ještě znamená procesor běžící na vyšším taktu, než je jeho nominální frekvence. A podle kvality chlazení pak při pokračující zátěži dle vygenerovaného tepla dále zpomaluje. O kolik se dá překročit limit TDP, můžete nastavit v BIOSu.

To se pochopitelně promítne i ve výkonnostních testech. Pokud budete chtít krátkodobou úlohu svěřit procesoru, který je ještě studený, vykoná ji o poznání rychleji než procesor, který právě uběhl maratón v podobě kódování celého filmu. Ono to „krátkodobé zrychlení“ v relativním měřítku zas až tak krátkodobé není, podle kvality chlazení může dosahovat jednotek až desítek sekund. Předpoklad je takový, že procesor většinu času „proidlí“, tedy stráví v klidu, bez nějaké zátěže. A když se po něm nějaká krátkodobá zátěž chce (třeba otevření obrázku), uživatel potřebuje, aby se to stalo rychle. Procesor se tedy přetaktuje na nejvyšší možnou úroveň, operaci udělá rychle a zase se vrátí do klidu, zatímco spokojený uživatel už si prohlíží obrázek. Tím je pochopitelně ovlivněn nezanedbatelný faktor uživatelského pohodlí, jímž je subjektivní svižnost systému. Operační systém sám o sobě je takovým typickým příkladem úlohy vyžadující výkon nárazově (plus se sem řadí třeba otevření a zpracování nějakého souboru do prohlížeče či editoru, načtení další stránky prezentace nebo PDF dokumentu a podobně).Čím svižněji pak pracuje procesor, tím více oceníte potřebu nasazení SSD namísto pevného disku, kde už začínají být léta se v podstatě neměnící přístupové doby krajně protivné (zvlášť pro ty, kteří měli možnost pár dní pracovat s nějakým slušnějším SSDčkem ;-).

Intel Sandy Bridge vs. Westmere

Závěrem lze říci, že Intel integrací grafiky a paměťového řadiče na jeden kousek křemíku k jádrům a L3 cache spolu s implementací prstencové sběrnice odvedl zatraceně dobrý kus práce. Procesory má bezkonkurenčně dobré už hezkou chvíli a nyní začíná dávat smysl i jeho integrovaná grafika, zatímco konkurenční low-end smysl pomalu ztrácí. A ač je to z hlediska určení do toho kterého segmentu trochu mimózní, sluší se říci, že grafika Intelu je na srovnatelné úrovni jako grafika v prvních procesorech AMD „Fusion APU“, ke štěstí jí chybí jen drobnůstka: DirectX 11. Zatím to bude jen DirectX 10.1, nicméně už s podporou DirectCompute a hardwarovou akcelerací kódování HD videa (hardware je připraven nechat se škádlit i OpenCL, ale to prý Intel nehodlá řešit, nechá to na komunitě). Až si otestujeme i grafiku v AMD„Fusion“ APU, budeme moci vynést závěr, která integrovaná grafika je rychlejší.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2011: Intel oficiálně uvádí procesory Core druhé generace alias „Sandy Bridge“

Pátek, 7 Leden 2011 - 10:49 | ace 960 | Presiel som par clankov a par veci by som si rad...
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 13:05 | Alexandra Stanovska | Spomen certa ... ;-)
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 13:05 | Alexandra Stanovska | Haha fakt
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 12:10 | ondra1 | to co popisujete je přesně cílová skupina high-...
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 09:03 | JVc | aby to mohlo byt drazsi
Středa, 5 Leden 2011 - 23:32 | Václav Novotný | BFU říkáš? Tak to je přesně pro mě :)
Středa, 5 Leden 2011 - 19:56 | Jack FX | Radši si kup SSD s 34 nm flash dokud jsou. 25nm...
Středa, 5 Leden 2011 - 19:48 | Václav Novotný | Vím že je to trochu off-topic, ale mě by spíš...
Středa, 5 Leden 2011 - 19:42 | tomcek32 | Takže nejvýkonnější grafická jádra budou mít jen...
Středa, 5 Leden 2011 - 18:56 | WIFT | Rychlejší paměti si budeš moct nataktovat na P67...

Zobrazit diskusi