Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Umělá inteligence v online sázení: jaký je její vliv a jak se v budoucnu změní

Umělá inteligence (AI) je bezesporu jednou z nejžhavějších technologií současnosti. Jedná se však o poměrně starý koncept, neboť první vývoj se datuje do 70. let 20. století. Je již přítomna v mnoha oborech činnosti a nyní se dostává i do odvětví sportovního sázení.

Sázení online se pro sázkaře stalo normou. Úspěch v posledních letech je nebývalý. Kromě toho, že vyschla poptávka po tradičním sportovním sázení, které mělo před legalizací online sázkových kanceláří monopol, získalo online sázení desítky tisíc nových sázkařů. Hnací silou tohoto raketového růstu je však kvalita nabídky. Za úspěchem online sázení stojí celá řada výhod. Výhoda online sázení číslo jedna je samozřejmě snadná dostupnost. Můžete si vsadit, kde chcete a kdy chcete. Druhou výhodou je pak snadná navigace, protože se všechny online sázkové platformy snaží být co nejvíce uživatelsky přívětivé. K tomu samozřejmě přispívá i umělá inteligence.

Spravedlivější kurzy a větší pohodlí pro sázkaře

Výpočetní a učící se schopnosti umělé inteligence z ní činí dokonalý nástroj pro stanovení přesnějších kurzů pro sportovní sázení. Umožňuje zohlednit více údajů a parametrů než tradičnější software. Bookmakeři budou také moci reagovat mnohem pohotověji, což je vždy důležité pro hráče, kteří mohou v reakci na událost během živého sázení upravit svou původní strategii. Představte si například, co byste dělali během zápasu Real-Barca, kdyby byl Karim Benzema kvůli zranění nucen odstoupit již v desáté minutě.

Zdroj obrázku: pxfuel

Umělá inteligence nezvyšuje pouze šance. Přispívá také k personalizaci rozhraní nabízeného sázejícím a má u platforem pro sázení online nepochybně zásadní vliv na uživatelský komfort. Algoritmy poháněné umělou inteligencí se používají k analýze dat a poskytují uživatelům personalizovaná doporučení přizpůsobená jejich individuálním preferencím.

To se promítá do podrobných analýz s ukazateli, které hráč považuje za důležité. Jeden hráč se například může zaměřit na výsledky v průběhu sezóny, zatímco jiný může preferovat sázky na aktuální formu na základě posledních pěti zápasů. Technologie také umožňuje poskytovat přesnější informace. Lze dokonce naprogramovat upozornění v případě důležitých zpráv, které by mohly ovlivnit sázky (zranění hráče během rozcvičky, výběr trenéra atd.).

Může vám umělá inteligence přinést vyšší výdělky?

Tuto otázku si pravděpodobně pokládáte už teď! Zdá se, že umělá inteligence je připravena přijmout mnoho výzev, ale dokáže vás překonat v sázení na fotbalové zápasy? Dokáže vám například poskytnout cenné tipy na sázení na zápasy Evropské ligy?

Experimenty byly provedeny během posledního mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Úspěšnost umělé inteligence nepřevýšila úspěšnost panelu hráčů vybraných pro test. Zůstala prozatím utajena, zdaleka však nedosahovala té, kterou zobrazují některé internetové stránky. Řekněme si to na rovinu, prozatím tato technologie není dostatečně vyspělá na to, aby dosáhla slibované 80% úspěšnosti.

Zdroj obrázku: Max Pixel

Pokrok dosažený v posledních letech však naznačuje, že tento cíl má dobré vyhlídky. Umělá inteligence má mnoho předností, počínaje její schopností učit se. Na rozdíl od drtivé většiny online sázkařů se spoléhá výhradně na pravděpodobnosti zjištěné na základě spolehlivých statistik. Tato inteligence také nemá svědomí. Nikdy nebude fanouškem nebo příznivcem nějakého týmu. Nebude mít ani žádné preference hráčů. Ostatně, nedoporučuje se začátečníkům, aby při investování vždy nechali své city v šatně?

Nahradí umělá inteligence lidské bookmakery i sázkaře?

Využití umělé inteligence ve sportovním sázení celkově mění pravidla hry pro zúčastněné strany. Sázkaři mohou využívat přesnější předpovědi a automatizované systémy k minimalizaci svých rizik, zatímco bookmakeři mohou snížit náklady spojené s podáváním sázek a zefektivnit tvorbu cen na trzích. S rozvojem umělé inteligence se pravděpodobně dočkáme prediktivních modelů, které budou vytvářet ještě lepší předpovědi, a také rozšíření možností sázení díky technologii zpracování přirozeného jazyka. Pro seriózní sázkaře, kteří chtějí dosáhnout optimálních výsledků, by měla být umělá inteligence považována za základní nástroj, který se stále bude vyvíjet. Možná se jednou dočkáme doby, kdy už nebudou kurzy tvořit lidé a lidé dokonce nebudou ani sázet. Místo toho budou mezi sebou soupeřit různé modely a platformy umělé inteligence, strojového učení a neuronových sítí.