Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Unikly detaily o novém přepracování Microsoft Edge prohlížeče

Mozeme sa tesit na vybornu kompatibilitu koho s cim ? Chrome sam zo sebou v roznych "plastoch" , pretoze vsetky browsery budu pouzivat chromium jadro a len iny obal ? Ale to nieje ten zasadny probem. Bordel si veselo pridava aj google a nie vsetko preberaju ostatny implementatori chromium jadra. Problem je ze samotny js/css a cely web development je jeden chaos a bordel. Technologia ktora vobec na to nebola postavena a urcena sa znasilnuje na tvorbu aplikacii a dnes uz pomaly tucnych aplikacii ktore maju nahradit desktop. A potom to tak vyzera.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přičemž je celkem zajímavé, že aplikacím v tomto "neaplikačním" se daří podstatně lépe, než "modern" aplikacím, pro které bylo Microsoftem aplikační prostředí přímo na míru vytvořeno. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji autorovi nastudovat historii prohlížečů. Způsob, kterým článek uvedl, evokuje že MS byl ten hodný který začal a dělal úžasný prohlížeč a pak přišli ostatní a zavedli chaos.
Přitom opak je pravdou a doby kdy se IE dostávalo k monopolu byly pro webové vývojáře asi nejčernější dobou - aby vše fungovalo jak v IE (razícím si vlastní "standardy"), tak v Netscapu (případně Opeře a jiných), které se naopak standardy snažily dodržovat (neříkám že vždy úspěšně).
Je jen dobře že svět IE převálcoval a donutil vytvořit prohlížeč kompatibilní se standardem. Druhá mince je, že všichni používají jedno jádro a bude tak záležet v podstatě jen na Googlu, kam to potáhne ;(

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je mladej a blbej a nic neví. V době, kdy jsem proháněl Arachne browser na Slackware nikdo v M$ zřejmě ani netušil, co to ty internety jsou ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze to autor dobre vi, a celej clanek ma silne sarkasticky nadech - alespon ja to tak vidim. Uznavam ze v dnesnim svete odlisit jemny sarkasmus od lidi co to mysli vazne, je temer nemozne :)

Kazdopadne - MS s Edge udelal opet stejnou fatalni chybu jako dela vzdy. Konkretne: "skvěle integrovaný v operačním systému".

Za prvni to znamena ze to bylo omezeno na W10, coz i dnes po X letech je sotva 50% desktopu. Za druhe, i kdyz MS tvrdi ze je jen jedna verze woken, ve skutecnosti je jich vic nez kdy predtim, protoze kazdy "velky update" byl prakticky predelana verze woken s **jinou** verzi Edge.

Ted si predstavte ze jste web developer, vidite 5% uzivatelu pouziva Edge, a tech 5% je rozprestreno mezi X verzi Edge. Budete se s tim sr*t ? budete optimalizovat web pro kazdou podelanou verzi Edge ? nebudete. Z uzivatelu Chrome / Chromium bezi 95% na posledni verzi, a velmi podobne to bude i s Firefoxem (akorat tam je jeste ESR). Chrome, Firefox, Safari plus nejpouzivanejsi Androidi a iOS prohlizece a tim to hasne.

Microsofti manazment (alespon jeho cast) porad zije v 1995, kdy svet byl krasny a mohli si delat co chteji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sorryjako, ale o věcech jako „Bohužel se potenciálního trhu chytli ostatní vývojáři a začali vedle ikonického IE vyvíjet i jiné prohlížeče“ se prostě nevtipkuje. Pro tohle fakt nemám pochopení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna melo byt explicitne receno "bohuzel pro MS", to by sedelo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesně u této věty jsem také poněkud nechápavě ztuhl a hledal nějaký větný prvek naznačující sarkasmus. Nenašel jsem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A naznacuje neco tomu, ze to ted bude lepsi? Bude porad Chrome, Firefox, nekolik dozivajicich verzi Edge (docasne) a pak pekne X novych (a prubezne zastaravajicich) verzi chromovatyho Edge. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu tu historii zjednodušujete... Ony první verze MSIE právě byly dost podle tehdejších standardů (ostatně měly přímou vazbu na NCSA Mosaic) a tehdy je naopak válcoval Netscape tím, že na standardy dost kašlal, asi nejvýraznější příklad byly dnes už pomalu zapomenuté frames.
V pozdějších verzích už Microsoft sílil, poprvé se o "převaze" dalo mluvit u MSIE4, ale z hlediska standardů dělal tehdy MS binec hlavně snahou o tlačení ActiveX, což ale moc neuspělo, jinak spíš dorovnal Netscape. V následujícím období byl v HTML chaos zcela všeobecný, kdy si moc neměly jednotlivé skupiny co vyčítat a třeba v tlačení CSS byl MS naopak docela progresivní.
O pořádku ve standardech se dá mluvit až ve spojení s přechodem k HTML5, což v náznacích bylo vidět až někdy kolem roku 2010 a plný standard je až od roku 2014...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak další věc (po telefonech a nějakým tom náramku), co prostě vzdaj než to dodělaj - jasnej signál uživatelům aby od nich NIC nekupovali (teda ani zadarmo). Teď už snad jen zbejvá aby další verze win běžela na linuxovým kernelu s obdobou wine :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Technická poznámka ohledně:
„Internet Explorer byl skvělý počin od Microsoftu, který se dlouhou dobu držel s námi. Bohužel se potenciálního trhu chytli ostatní vývojáři a začali vedle ikonického IE vyvíjet i jiné prohlížeče - například oblíbený Firefox, Opera a nebo dnes masivně rozšířený Chrome.“

Dříve než IE existovala jak první verze Opery, tak v té době dominantní prohlížeč Netscape Navigator, u kterého mladším ročníkům asi víc řekne jeho kódové jméno: Mozilla.

Navíc první verze IE ani nebyly od Microsoftu, šlo o licenční prohlížeč Spyglass Mosaic.
Až IE 3 byl kompletně předělaný a založený na kódu od MS.
(Perlička: Důvod byl, že Spyglass měl za licenci dostat podíl na zisku z prodeje IE, takže distribuce IE v ceně Windows a tudíž nulový zisk z prodeje samotného IE je poněkud rozladil.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako nikdy jsem velký fanda MS nebyl, ale je mi trochu smutno, jak MS indové dojebavaj. Z kdysi silné firmy udělali plug-in pro třetí strany. Nebýt zavyslak na hrách. Běžím jen na macu. Celkově je doba v IT nějaká pomatená... Apple k smíchu, dell a hp nespolehlivé značky, IBM ve stínu a canon předražený spotřebák. O Intelu škoda mluvit... :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavni je, kdyz stoupa cena akcii ne? Vzdyt temhle koroporatum v principu o nic jineho nejde. Inovace je pro ne akorat nastroj k tomu, aby tu cenu udrzeli. Vzdyt tyhlekorporace jsou rizene financniky, kterym je nejaka technika uplne ukradena..
Doby, kdy IT bylo tazeno opravdu lidmi, kteri to meli jako zivotniho konicka jsou davno pryc. Dneska je vetsina programatoru v takovych korporacich na tom podobne, jako kdyz se chodilo na sichtu do fabriky, akorat dneska jdes do officu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tesat do kamene. Ve skole nas taky ucili, ze programator je jen delnik. Smutne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim s tym, ze IE je snad to najhorsie, co na trhu browserov za posledne roky bolo. Suhlasim s tym, ze Edge zije v tieni IE a nema to lahke. Naviac je to zasa nie moc podareny softver, ked to poviem mierne. Co sa ale musi nechat - a toto odporucam kazdemu, kto ma dotykovy displej (ci tablet alebo 2v1) vyskusat - zoomovanie a scrollovanie je v Edge suverenne najplynulejsie zo vsetkych browserov. A to je rozdiel 2 tried. Mozno je to banalita, ale ked si to skusite, uvidite, co Edge dokaze :)
Je pre mna zahadou, preco ine browsery nedokazu tak plynule scrollovat...Ale uvidime, mozno ak Edge prejde na chromium, tak scrollovanie bude rovnako zasekane ako u konkurencie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy už uživatelé Windows pochopí, že "skvělá intergrace prohlížeče do systému" znamená pouze nákladné a pro zbytek světa nedostupné opičárny typu quirk pro MS prohlížeče na všech webových rozhraních a internetových stránkách? Na nejmenovaném ministerstvu se stále pracuje s MSIE, Edge není podporován a s Firefoxem se nelze dostat k informacím na portálech s MS Silverlight... Informatici - nebojte se a začněte hýbat s domělými kameny - jsou z hlíny!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi chybí ty detaily naslibované v titulku. Informace o ikonce a zachovaných doplňcích mě moc neohromily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První plody přechodu IE na Chromium jsou zde. Nový webový Skype nepodporuje Firefox, už jen Chrome a klony.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už se chystá výběrové řízení na nový název firmy - zatím ze dvou finalistů Microogle a Googlesoft 8-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč do názvu prohlížeče pleteš název firmy...

Správně bys měl navrhnout varianty jako například: Edgium nebo Chrodge ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.