Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USA chce zamezit Číně k přístupu k technologiím ASML

doufejme že tahle prasárna neprojde a Holandsko odolá vyhrůžkám i slibům. Tohle se nedělá a dokazuje to pouze zoufalost Washingtonu když prakticky popřel protěžovanou ideu volného trhu.
Poněkud to připomíná tehdejší situaci Británie která draze za stříbro nakupovala u Číny a když to pro ně bylo neúnosné tak jim tam začli lifrovat drogy, z toho pak opiové války když si to místní nechtěli nechat líbit.
Jednoduše pro anglosasy volný trh jen tehdy pokud mají konkurenční výhodu a pokud má dojít na férový obchod bez výhod tak nasadí dělové čluny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejen Anglosasovia, aj Rusom zacina j3bat. Pocujeme hlasy o hranici Skandinavie s Ruskom (no lebo kedysi pred necelym storocim bola cast tohoto uzemia pod Ruskom) a najnovsie predseda Ruskej dumy vypotil chory grc ze amici by mali vratit Aliasku (opat, lebo pred necelymi dvama storociami to bolo pod Ruskom). Medvedev sa javi este vacsi c0c0t jak Putin, Medved by nemal problem vyhladit jadrovou vojnou ludstvo, keby boli stihani vrcholovi vojnovi zlocnci Ruska. Hlavne ze on by si niekolko rokov zivoril v betonovej kralicej nore v kryte a vyliezol by do post-apokalyptzickeho sveta.

Svetu zacina j3bat. Ak kazdy zacne zaj3bavat hlasky co kde kedy pred 1-2 storociami bolo jeho, tretia svetova vojna je tu.

Zapadna civlizacia by si tiez mala uvedomit svoje "myslienkove pochody", lebo narativ "niekto nezdiela nase hodnoty = je to nas nepriatel" je totalne chory. Zacalo to pred vyse 1/2 tisicrocim ked Kolumbus zakotvil a ludia boli inak obleceni, s inymi zvykmi a sposobom zivota...atd.

Ludstvo speje do sraciek. Kazde pokojne obdobie je len docasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Voľný trh neznamená neregulovaný trh. Voľný trh je taký, kde regulácie majú význam a sú odôvodnené.
Napr. pri exporte z Činy majú čínske firmy bezplatné poštovné, tak importujúce krajiny majú právo zaviesť importné clo vo výške obvyklého poštovného. Áno v prípade argumentáciou bezpečnosťou je to na hrane voľného obchodu a možno za ňou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je jasné, nikdy jsem nepochopil proč jednoduchý plastový výrobek stejné jakosti je možné prodávat levněji než vyrobený v místě ikdyž procestuje i půl světa. To samé evropské dotace na zemědělství v západní EU vs východo-střední.
Vidím v tom zpětně úmysl udělat z východní Asie domov tzv. špinavých provozů kde makají mravenečci od nevidim do nevidim v nadsázce za misku rýže. Teoreticky to mohlo fungovat když by se svět oprostil od nacionálních ideologiích minimálně v hlavních mocnostech.
Tím se dostáváme zpět - amíci prostě mají nejvíc pák na systém tak se než právem začli řídit - když to jde tak použít. Totálně bezohledně když si uvědomili že se jim opratě globalizace nějak smekly a do řízení by chtěli výrazně promlouvat i zástupci Asie - tedy nejen ČLR ale i Vietnam, Thajsko, Indie... Na tom co se stalo a děje i kolem ASML je vidět že když "klíče" od systému má jen jedna mocnost tak to nikdy nebude dělat dobrotu - pokušení pak ty páky použít pro vlastní sobecký zájem je příliš velké. Jak už někde bylo psáno - absolutní moc korumpuje absolutně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože nic nevíte o tom jak jaké máte náklady na vstupu.
Některé věci nemá cenu vůbec v Evropě cenu vyrábět. Za 1 , velké náklady na energie . úřední šiml , atd
Musk taky čučí jak puk, když zjistil jak se podniká v EU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"o je jasné, nikdy jsem nepochopil proč jednoduchý plastový výrobek stejné jakosti je možné prodávat levněji než vyrobený v místě ikdyž procestuje i půl světa"

napríklad pre toto:
- znečisťovanie životného prostredia
- neexistujúce normy na ochranu zdravia spotrebiteľa (v porovnaní s EÚ)
- štátne dotácie čínskych firiem zo strany vlády
- nízke výrobné náklady súvisiace s nižším sociálnym zabezpečením zamestnancov

A dôsledky:
- počet čínskych detí, ktoré trpia zdravotnými problémami po konzumácii sušeného kojeneckého mlieka kontaminovaného melamínom, sa bude zrejme ešte zvyšovať. Zatiaľ po požití mlieka zomreli dve deti a ďalších viac ako 1200 má problémy s obličkami,
- čínske výrobky v tvoria takmer polovicu z celkového počtu 700 nebezpečných a zdraviu škodlivých výrobkov dovezených do EÚ.

atď atď...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste byl na nějakém politickém školení o EU hodnotách, ale v číně jste v životě nebyl.
Já vynechal školení v Bruseli a pro změnu byl v Čně.
V ČR máme ve městě fabriku, která pravděpodobně do roka zkrachuje a v Šenčen stoji její kopie.
Cenu vyrobku tvoří v sestupném pořadí
- ceny energii
- ceny surovin a součástek
- naklady na mzdy
- dopravní náklady.
Loni byly ceny energii v Číně cca 5x nižší , dnes to bude mnohem více
Pokud pro českou fabriku koupim díl, který je sice hrdě nazýván americký za 1$, ve skutečnosti se dělá v Číně, tak ten samý od té americké firmy v Číně stojí 35 centů.
Mzdy, Čínská továrna má 7 administrativních pracovníků ta česká skoro 40. Kupní síla čínského dělníka u pasu je vyšší než toho českého a světe div se čong má mírně nižší normu.
Doprava cena kamionové v Číně cca poloviční.
Čong má v práco jídlo zdarma a našel jsem 5 čongů , kteří z té továrny byli na dovoldné v Evropě. V té české jsem nanašel nikoho kdo by byl na dovolené v ˇVíně, obecně v Indočíně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je úžasné, že se v Číně obejdou prakticky bez investic a bez vývoje. Když ve Vámi zmíněných nákladech ty investiční a R&D patrně zůstaly hluboko pod dopravními náklady. Nebo jste to myslel tak, že tyto náklady hradí zahraniční investor a hradí to z těch 65 centů?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čongu a bol si aj v Pekingu? Vieš ako to tam vyzerá pri bežnom probléme so smogom?
https://dam.nmhmedia.sk/image/581d373f-9c3b-4916-8fab-3da047d88182_dam-u...

Vieš aj to, koľko dáva komunistická vláda na dotácie tých podnikov? Vieš aké majú problémy s dodávkami elektriny? Vieš koľko životov ľudí a koľko potláčania ľudských práv stojí budovanie infraštruktúry, napríklad vodných elektrární v okupovanom Tibete? Vieš čo tam robili s pôvodným obyvateľstvom? Dokázal by si sa pozerať na popravu rodičov vlastnými deťmi pod hrozbou smrti alebo na nútené ambulantné "interupcie" tibetských žien v šiestom alebo siedmom mesiaci? Vieš aký vplyv na región (voda v severnej Indii a Bangladéši), bude mať výstavba infraštruktúry vodných elektrární na Brahmaputre? A čo kontaminácia pitnej vody toxickým odpadom? Vieš niečo aj o odpadovom hospodárstve v Číne? Čongu, vieš koľko ľudí tam pracuje v "pracovných a prevýchovných" táboroch, ktoré sú de facto koncentračné tábory? Atď, atď, atď.

Ja nerozporujem, že v Čína robí veľa vecí dobre a darí sa jej, že v EÚ je byrokracia vysoká, socialistické odbory prehnane silné, režijné náklady na podnikanie súvisiace s reguláciami, ochranou životného prostredia a práv zamestnancov sú obrovské. No dávať Čínu za vzor fungujúceho hospodárstva kvôli cene je fakt totálne choré.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné, jak poskok čínských komoušů blábolí o nějakém politickém školení v EU. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Voľný trh neznamená neregulovaný trh. Voľný trh je taký, kde regulácie majú význam a sú odôvodnené." Volný trh znamená volný trh, měnění významu slov si nechte pro jiné. To je jako tvrzení, že židi v koncentrácích byli volní, protože jejich regulace byla odůvodněná. Nepopírám, že existují regulace které bych podporoval (například clo na věci vyrobení zápomoci otrocké práce a podobě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koncentráky nemali odôvodnenie rozmuné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to je ten jejich volný trh a obchod v praxi. Jo ten funguje když se to hodí nám ,ale jen co je to obráceně tak to tak růžové není. Docela dobré pokrytectví.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čína je agresivní totalitní režim páchající genocidu a mj. masivně zbrojí, výrazně víc než většina "západu". Jedna z mála věcí, která jim brání, aby to rozjeli naplno, a stalo se z nich druhý Russko, je fakt, že v polovodičové výrobě o několik generací zaostávají za západem.
Za takové situace jsem velice rád, že si USA hraje na světovýho policajta - dokud se bude čína chovat aspoň rádoby civilizovaně, může si všechny polovodiče nakoupit od TSMC a spol.
A jakmile je napadne, cojávím, vojensky obsadit Tchaj-wan, tak good luck se sháněním náhradních dílů pro ty fabriky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jejda tady je někdo zblblej .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je. S odpuštěním Vy.
O zločinech čínského režimu existuje hodně věrohodných svědectví i dalších důkazů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bože můj, do čeho sto duši dal. No ale buďme k němu ohleduplní, on za svůj duševní stav nemůže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak Čina musi zbrojiť lebo USA chce urobiť preste to čo Rusko Ukrajine. Tak ako Ukrajina vlasnila Krym tak Čina vlasni Taiwan. Som zvedavi ked USA anektuje Taiwan či dostane rovnake sankcie ako Rusi :D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Kedy naposledy USA niečo anektovala? Asi 1898 Havai.

Na Tchaj-wane vojna v princípe nemôže byť, lebo Čina dováža 63% čipov, ktoré spotrebuje z toho 85% z Taiwanu a boje by mohli poškodiť továrne na čipy a tým spôsobiť výpadok výroby na najmenej 18
mesiacov. USA je o ničo menej závislá na Tchaj-wane, ale stále závislá. A tento "kremíkový štít" chráni Tchaj-wan pred bojmi na ostrove.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

irak sa napadol sam ? Dodnes ho USA okupuje, hoci Iracky parlament vyhlasil, ze ich tam nechce.
Irak dodnes musi platit vypalne vo forme nakupu americkych zbrani

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kolega písal

>USA anektuje Taiwan

Anektovanie/anexia je pripojenie cudzieho územia k svojmu územiu,
Kedy bol Irak súčasťou USA?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemel nesmysly a vem si prášek. Čína Taiwan rozhodně nevlastní. Jen si na to hraje z podobně nesmyslných důvodů jako si Rusko hraje na to že Ukrajina je jejich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čína vlastní Taiwan? A ví to taiwan? Čankajškova vláda po roce 1949 tvrdila opak - že vládne nad celou Čínou :). Od korejské valky pomáhá USA Taiwanu udržet si nezávislot na Číně. Vidíte tu historii nějak "alternativně"...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Čína nevlastní Tchajwan. Jestli někdo někoho vlastní, tak Tchajwan Čínu. Zopakujte si historii - Čína je vzbouřenecká provincie Tchajwanu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, vykašleme se na tyhle reči tady na serveru. Pak ty diskuse jsou o ničem.

Není úplně ok, když jeden jediný stát dělá světového policajta a přitom má bordel doma. Je pravda, že dodávat špičkové technologie úhlavnímu nepříteli je hovězina, prakticky sebevražda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Volný trh je jenom blbě zjednodušená teorie, vždy existuje někdo vnější kdo manipuluje s cenou nebo i brání samotné transakci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak určitě, čína je vzor pro otevřený volný trh pro všechny

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak by to dopadlo? Buďto nahradí americká vláda ASML zisk ušlý zastavením prodeje, nebo prostě bude firma do Číny prodávat dál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No mám dojem, že budou trvat na zastavení kontraktů z Čínou ale žádné kompenzace rozhodně nedají. Velmocenské přezíravé chování USA se nezměnilo, Už si toho dost politologů všimlo a to na obou stranách Atlantiku, že se USA často chovají k Evropským státům jak k vazalům a nikoli spojencům.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Něco jako puberťáci k rodičům? Holt asi trochu pozapomněli na svůj původ, holomci... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jak by tohle fungovalo v praxi? Každá firma, která by teoreticky mohla něco dodat do nějaké embargované země, si vymyslí nějaký ušlý zisk a vláda ho jí pak bude muset zaplatit?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale ved invazia na taiwan je jasna vec = otazka casu ;) cipy na zapade tak ci tak = nebudu ;) tak ako nebudu zdroje a energie z ruska ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ale Taiwan patri Čine, to že si tam USA robi vojensku zakladňu proti Čine ešte s toho nerobi ich vlastnictvo :D
To je presny zrkadlovi efekt Ukrajina-Rusko :D Rusi tiež mali vojensku zakladňu na Kryme :D
Len naše media nam to prezentuju ako dva uplne odlišne veci :D Rusi Krym dobili nezakonne a USA Taiwan oslobodili :D
USA si asi neuvedomuje že ked aneknuju Taiwan ktory je ostrov čo vlasni Čina, tak už k nemu sa nepribliži žiadne lietadielko či USA lodička bez hipersonickej navštevi :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně si neplést pojmy a dojmy. Čínská Republika a Čínská Lidová Republika není to samé ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

USA i Taiwan jsou samostatné od sebe i od Číny oddělené jednotky. Oba tyto státy ale z důvodu idiocie zahraniční politiky Číny jedou politiku záměrné neurčitosti. Prohlášeními nikdo nerozporuje Čínský narativ o jednotné Číně, protože jsou v Číně takoví idioti, že jim záleží více na slovech, než reálném stavu, a jsou schopni eskalovat konflikt kvůli slovům, která by popsala reálnou situaci posledních desetiletí. V reálu je Taiwan samostatný demokratický stát, do kterého, navzdory tvrzení o jednotné Číně, samotní Číňani nemohou vycestovat o nic snadněji, než například do USA. V reálu si Taiwan nakupuje americké zbraně, určuje svou obchodní a zahraniční politiku se zbytkem světa, startuje svoje stíhačky proti stíhačkám Číny narušujících jeho vzdušný prostor atd. Tato politika neurčitosti na straně západu je tak důležitá, že Bílý dům vydává opravná prohlášení, když proti ní senilní a dementní prezident USA omylem něco řekne.

Jedná se o mezinárodní verzi jednání, které znají lidé z dob budování socialismu. Doma říkáme a děláme něco, ve škole, práci a na veřejnosti něco jiného, abychom nedráždili stranu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Máš to naopak. Čína patrí Taiwanu lebo Taiwan je pôvodná Činá. A keby Činskym komunistom nepadlo vhod, že vtedajšia vládnuca strana musela bojovať proti Japonským imperialistom (ktorím vtedy komunisti veselo donášali strategické informácie) nikdy by neovládli Čínu. Taiwan sú tí talentovaný ľudia, špičkový odborníci. Taiwanský obchodníci vlastnia takmer všetky technologické firmy v Číne a v roku 2021 investovali v Číne takmer 4,79 Miliardy(v skutočnosti je to ale pokles 14,5% oproti roku 2020). Naopak Činá investovala v Taiwane 46 Miliónov v 2021 a kumulatívne od roku 2009 je to 2,46 Miliardy. Taiwan počas roku znižovania investícií do Číny investuje 2x viac než Čína do Taiwanu za 13 rokov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomika USA směřuje do řiti už delší dobu, dluh roste exponenciálně a USA dělají pořád stejné chyby.
Přijde den, kdy je svět pošle tam, kam patří. Už dávno jsou všem jen na obtíž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze zadluzenost USA je prevazne v mene, kterou si sami "tisknou". Takze kdyz se rozhodnou, ze zitra dluhy splati mohou tak klidne ucinit (samozrejme s dopady co by to s sebou prineslo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaplatili by to země, které mají svá aktiva (rezervy) v Dolarech. Protože by jim USA ty rezervy prakticky znehodnotily. Jediná obrana proti takovému kroku je předejít FED a pustit ty rezervy do oběhu. To sestřelí Dolar na polovinu hodnoty a ty země utrpí ekonomickou ztrátu. Ta ztráta bude ale pořád menší než kdyby FED byl rychlejší a ty peníze obrazně vytiskl. Ostatní země by totiž utrpěli ztrátu hned 2X. Podruhé až by se zbavovaly těch Dolarových rezerv. Odhaduji že po takovém finančním tornádu byl kurz koruny vůči Dolaru 3 Kč za Dolar.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Pety: USA má zbraně od mimozemšťanů, proto se jich všichni bojí (aneb konspirační teorie pro zasmání).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji se, že ještě v ČST vystupoval "odborník" na rozpočet USA, který tyhle bláboly šířil už před 35 lety. No a pak zkrachoval celý východní blok...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako, ať si ty osvitové jednotky od ASML koupí sami (USA). Já bych spíše uvítal, kdyby zůstaly (osvitové jednotky od ASML) v EU, ale bohužel tu asi nemáme fabriku, která by to uměla využít a rozjet výrobu polovodičů v jednotkách nanometrů. :(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>Tak jako, ať si ty osvitové jednotky od ASML koupí sami (USA)

To by nebol problém zabezepčiť.
Osvitové jednotky s EUV je zakázané vyvážať do Činy a ASML na ne dostalo objednávy na 160 ks len v Q1 2022, pritom v roku 2021 ich vyrobili 40 ks, v roku 2020 32 ks a plán na roky 2022 a 2023 je 48 a 55 ks vyrobených za rok.

Tu ale ide o staršie DUV, kde ale tiež ASML nestíha plniť obejdnávky, hoci DUV nevyrába len ASML ale aj dve tokijské firmy aj Canon a Nikon, ale nikto iný na svete a ASMl má 75% aj na DUV.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se nejspšíš i děje. V USA je několik velkých fabrik ve výstavbě, v pohodě spolknou produkci ASML za několik let.
A co USA vím, mají v tomto politiku cukru a biče - pokud jim jsdeš na ruku, nikdy neproděláš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych řekl. Intel zaspal s objednáváním nových mašin. Tak vláda USA zařídí, že odstřihnou Čínu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehmmm.... já to tak nevidím. Jdeš proti nim, proděláš, jdeš jim na ruku, proděláš tuplem. Co jiného je současné antiekonomické šílenství EU, než "chůze na ruku našim skvělým spojencům v USA"?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já s tím mám osobní zkušenost. Chceš naše součástky - dodržíš naše pravidla - ok, přijď na ambasádu za těmito lidmi, aby jsme probrali, jak dostat tvoji firmu na americký trh.
EU je šílená dlouhodobě, ať už odtržením vůdců od reality a realizací ambiciózních utopických plánů, nebo možná spíš systémou korupcí (ale pokud tomu tak je, očividně jde o korupci Ruskou), Jak jinak totiž vysvětlit tak iracionální politiku EU třeba v energetice? USA možná dělá formu imperiální politiky, ale ty sebedestruktivní kopamce dělají Evropští politici sami.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdež, Brusel je z 70-80% převodovou pákou Washingtonu. Ono je to vidět i na příkladu Velké Británie - z EU odešla, ale jakožto "menší bratříček USA" se nadále chová naprosto stejně pitomě, jako EU. USA mají eminentní zájem nedopustit ekonomický rozvoj sjednocené Evropy jako konkurence.
Jediný, kdo má v Evropě rozum, je Orbán - jsem zvědav, jak dlouho ještě vydrží.
Teď si to pojebalo Finsko - myslí si, že zvýší svoji bezpečnost vstupem do NATO. No tak zatímco s ním doteď RF jednala jak s neutrální zemí, teď bude nepřítelem. Může mi někdo říci, jak zvýší bezpečnost státu rozmístění raket s účinnými hlavicemi na jeho hranicích a namířených na jeho města?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, z Washingtonu přišla strategie zvyšování závislosti na Ruském plynu, a likvidace vlastní energetiky. Zároveň přišel příkaz zakázat průzkum možností těžby z břidlic (na což se chystali hlavně Americké firmy), snaha o co nejrychlejěí likvidaci původních zdrojů, boj proti jaderným elektrárnám (které by, opět, minimálně částečně stavěli americké firmy), tlak na snižování armád zemí EU (opět, typický nákupčí amerických zbraní....)
Takže tedy Washington tlačí na to aby poškodil svoje vlastní zájmy a maximálně nahrál Rusům....tak určitě. Co se naposledy dlouhodobě prosazovalo v EU, a šlo to více k zájmům USA než Ruska?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pochopte, že v zájmu USA není ani silné Rusko, ani silná Evropa. USA stále chtějí být světovým hegemonem.
Dnes jim do toho hází vidle už jen Čína. Válka na Ukrajině je pro USA stav win-win a věřte tomu, že na jejím vzniku mají nemalý podíl. Ostatně dění na UA řídí už dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle Vas v 1968 snaha o promenu rezimu byla take rizena z USA(Zapadu) a NATO se chystalo obsadit Ceskoslovensko?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nedělejte ze sebe blba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ad. Orbán. Ten sám má takové šílenosti, že i levičáci z EU zavidějí. Třeba daň z bankovních převdů...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepodařilo se mi to dohledat , máte odkaz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super takže jste poslal odkaz na článek z roku 09.05.2012 ,kde píší že mají v úmyslu zavést daň od roku 2013 takže skoro 10 let starý a vstoupilo to v platnost ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste hledat něco v Maďarštině....
Média odbykle píšou o změnách. Je to zavedené, aktuální sazba je 0.2%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o toto?
https://www.cms-lawnow.com/ealerts/2022/06/hungary-introduces-extra-taxe...

U transakci zajistovanych vnitrostatnimi subjekty je snad strop pro vypocet tax 6000 HUF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čínu nemám rád, ale tohle se nedělá. Tohle se USA akorát vymstí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze se jim to vymsti, i to ze rozpoutali valku ruska s ua se jim vymsti, nejdriv se teda vymsti evrope a to poradne ale pak i amikum protoze nejsilnejsi z toho vyjde rusko a kdo neveri tak at si par let pocka, pak si o tom muzem znovu popovidat

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takový konspirátor bych nebyl. Střílej rusáci. Ne američani.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tady vubec nejde o to kdo strili, to je jen dusledek, dolezity je kdo to chtel a kdo na tom nejvic vydelava a to je USA, namatkou treba
https://www.youtube.com/watch?v=Rgrlqv8rynU

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže rusáci dobrovolně obětují své mladé muže, majetek a pověst armády jen aby mohli nepřímo dotovat USA. To je logika level rus.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

asi sis nevsiml ze se USA snazi cpat NATO co nejbliz k rusku vid, treba i na ukrajinu ktera mela byt podle dohody nestranna

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajina měla být podle jisté dohody chráněná jak američany, tak rusy. Hold atomovky jsou lepší záruka. Být vedle ruska, taky bych chtěl do nato.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

UA nesplnila podmínky té dohody - tedy Budapešťského protokolu - jednou z nich byla neutralita. Rozhodnutím parlamentu i změnou ústavy UA chce do NATO - čímž si posekla větev z hlediska mezinárodního práva. A ignorováním minských dohod (prvních i druhých) si podsekla větev fakticky. Že takové kraviny nedělala sama od sebe je jasné - někdo jí musel slíbit nezanedbatelné výhody. No, tak teď je má.

Mimochodem, v EU se už mluví o tom, kdo a kde bude pomáhat s obnovou UA po válce. Na na ČR prý vychází Luhanská oblast, což je krásný příklad ignorance evropského vedení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Muzete uvest konkretni text memoranda kde je zminen pozadavek neutrality?
https://treaties.un.org/doc/Publication/UNTS/Volume%203007/Part/volume-3...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Taky Švédsko a Finsko. Jedny z nejbohatších zemí. My budem jen něco jako že se snažíme vypadat užitečně, ale nikdo od nás moc nečeká.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak už naznačil Lazar - nebyl náhodou Budapešťský protokol o tom, že si Ukrajina (a další post sovětské státy) vzdali nukleárních zbraní výměnou za záruky (garantované mimo jiné i Ruskem) bezpečnosti a zachování územní celistvosti? Jestli někdy Ukrajina dobrovolně deklarovala neutralitu, nebo k ní směřovala, má stejně tak nepopiratelné právo se neutrality kdykoliv zříct. Nebo se pletu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

USA? Ono to spíš vypadá tak, že kdokoliv s Ruskem sousedící se sám chce do NATO nastěhovat. Proč asi...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

...protože Rusko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejste ani 15 minut konzistentni. Pred chvili jste napsal, ze nejsilnejsi z toho vyjde Rusko, ted zase vojensko-prumyslovy komplex v USA. Tak se konecne rozhodnete.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

asi neumite cist, napsal jsem ze vyjde, to je cas budouci a pak jsem napsal vydelava, to je cas pritomny, je dost velkej rozdil co je ted a co bude po tom

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no vidia a pritom nato tu je jen kvuli tomu aby zabranilo posilovani statu v evrope a pokud by to neuhlidalo tak aby co nejmensi pocet hlavic doletel do USA tzn bojovat a sestrelovat atomovky se budou kde ? no nad evropou, jen vul tohle nepochopil, proc myslis ze bylo tolik lidi proti americkejm radarum, protoze tady nejde vubec o nas ale jen o ne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a ta logistická podpora celého NATO + dodávky zbraní, dodávky paliva a munice pro zbraně , dodávky potravin - bez této podpory ze strany NATO a UE už by bylo po válce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To asi jo. A ta kremelská Prasořiťka by se akorát chtěla roztahovat dál.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že by Rusko už vyhrálo, kdyby Ukrajina nedostala podporu od ostatních.
A jsem rád stejně jako vy, že Ukrajina stále odolává. Oba určitě uznáme, že by to chtělo být podporu Ukrajiny ještě trošku posílit, aby mohla agresora ze svého svrchovaného území vyhnat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, nejsilnější. Včera prakticky zavřeli lidem hranice. Z Ruska je zase velký gulag...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak vysvetlite expansionismus Ruska v dobe, kdy USA/NATO neexistovalo?
https://youtu.be/uCIp3CF33ms?t=21

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jak vysvetlis amikum ze amerika patri indianum ? :-D je hezky ze poukazujes jak se za 500let rozrostlo rusko ale uz neukazes ze to same udelali amici, snazilo se o to nemecko atd atd, kazdej trochu silnejsi stat se snazi expandovat, je to prirozene

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A odpor proti expanzi povazujete za potrebny, nebo za zbytecny?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

v pripade ukrajiny ? zcela zbytecne, nemaj sebemensi sanci vyhrat coz amik moc dobre vi jenze evropan uz nevi ze cim dyl takhe sranda potrva tim hur na tim evropan bude a presne proto amik posila tak akorat zbrani ukrajine aby ses tak tak drzela jen s pomalim ustupem protoze jen tak se evropa poradne oslabu, nenavist k rusku vzroste a amik vydela jen uz ne kazdej vidi ze rusko se v dusledku zacina obracet se spolupraci na cinu atd, zacne se vic osamostatnovat od evropy a vznikne tu proti amikovi mnohem silnejsi nepritel jak valecne tak ekonomicky, no bude sranda

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a v cem ze se to vymsti rusku ? rusko bude prodavat min za vic, suroviny co ma vzdycky nekdo bude chtit jenze diky konfliktu posili obchodni vztahy s cinou atd, evropa driv nebo pozdejs stejne zacne zebrat rusky suroviny at uz na primo nebo prez prekupniky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ps: zajimalo by me proc mi to hazi odpovedi pod jine komenty nez ke kterejm pisu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rusko za chvíli zjistí, že je pro čínu něco jako bělorusko pro rusko.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze se cena ropy priblizuje urovni pred 24.2.2022 a Indie a nejspis i CLR ji nakupuji se slevou (do Indie dopravovane pravdepodobne s vetsimi dopravnimi naklady), nejsem si jist ze Vase tvrzeni plati.

Arabske staty odmitaly v zacatku invaze kompenzovat vypadek dodavek z Ruska zvysenim tezby, jelikoz Rusko v soucasnosti uplatnuje vice ropy na jejich tradicnich trzich (Indie,Cina) mohou svuj pristup zmenit. Coz muze vest k dalsimu poklesu ceny ropy a prijmu z ni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ti odpovím , Jak vysvětlíš expanzi Anglie , Španělska, Portugalska , Francie atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vymstí se to Rusku. Ve válce jde o ropu, plyn a uhlí na území Ukrajiny. Diktátor v Rusku si nemohl dovolit, aby se na Ukrajině rozjel těžební průmysl z peněz a technologií západu a snížila se tak závislost EU na nerostném bohatství Ruska. Ta válka je variací na petrodollar a válčení USA na blízkém východě. Oboje je odporný imperialismus, ale ekonomicky, válečně i PR to USA zvládají mnohem lépe.

Na druhou stranu ruský diktátor nemohl čekat lepší pomoc, než střelbu EU do vlastních v podobě nesmyslných sankcí na ruský vývoz nerostného bohatství, který zvedá cenu => zvyšuje zisky Ruska z prodeje nižšího množství. Navíc EU rozjíždí zbraň hromadného ožebračování v podobě green dealu pro EU a green dealu pro Ukrajinu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No Rusko má svých zdrojů fakt dost nepotřebuje nějaké na Ukrajině. Zato Evropě aby se náramně hodily. A nejlépe když by se to hezky zprivatizovalo jako u nás, to by pár nadnárodních koncernů moc moc chtělo. A při míře korupce na Ukrajině , brnkačka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ruský diktátor potřebuje, aby se ty na Ukrajině netěžily, nebo těžily pod jeho taktovkou. Varianta těžby pod taktovkou západu a snížení prodejů Ruska je pro Putlera nepřijatelná. Celá jeho vláda je na tomto uspořádání závislá. Doporučuji video od CGP Grey - The Rules for Rulers. A zatímco EU s USA se chtěly na místo prokorupčit, Putler tam poslal armádu. Obojí je špatně, ale, co je horší, je zřejmé.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávat stoj na osvit křemíku . S embargem na vývoz šifrovacích a bezpečnostních programů je fakt logika.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"... 3D kovový tisk, pokročilé vrtací nástroje či software používaný při těžbě ropy a plynu" co to ma spolecneho se sifrovanim? Leda, ze by si v CLR Enigmy 3D-tiskli.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Umíte čist , tak pro vás
na seznam byly dány - je jeden odstavec a pak je odstavec ze seznamu bylo odstraněno.
Jasné
Provedené změny se budou týkat zejména úprav řídicích parametrů pro „technologie zpracování informací“ a zakáží vývoz technologií typu: interaktivního rozhraní umělé inteligence, technologie služeb doporučení osobních informací založené na analýze dat, technologie syntézy a hodnocení řeči a technologie skenování a rozpoznávání fotografií. Mezi nově přidané kategorie technologií, jejichž vývoz bude v důsledku změn omezen, budou patřit mj. kryptografické bezpečnostní technologie, informační protiopatření a obranné technologie, šlechtitelské technologie, laserové technologie a vesmírné a kosmické technologie. Kategorie technologií, které byly z novely odstraněny, zahrnují určité typy chemických a farmaceutických výrobních a zpracovatelských technologií či softwarové technologie brány firewall.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze se shodneme, ze nejde jen o sifrovaci technologie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jeje, co jsem to tady rozjel za diskuzi. Asi sohlasím s lazarem. Jen myslím, že odříznutí číny jí přinutí k rychlejšímu kr/kopírování know how a ve finále jí posílí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soucasny trend je stahovani investic/technologii/vyroby z CLR zpet do zemi puvodu (USA/EU), ci do jejich protipolu v Asii (Vietnam, Indie, ...). Mainland Cina opovrhuje Zapadem takze ten by se podle toho mel zaridit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jediné co se stane je, že Čína investuje do vlastní výroby a vývoje těchto strojů a Evropa přijde o dalšího odběratele.

Jo podřezávejme si vlastní HighTech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není jen o tom, jestli to do toho někdo investuje, ale hlavně o tom, jestli to někdo vymyslí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš snad pocit, že Čína je průmyslově a věděcky zaostalá země?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a to jsem si myslel, že zde jsou technicky vzdělaní lidé, kteří umí počítat. V současnosti je mikroelektronika JEDINOU pákou co má USA na Čínu, tudíž musí za každou cenu zabránit Číně v rozvoji v tomto směru, podobně jako u Ruska už asi 20 let brání vývozu těchto technologií. Rusko se už začalo osamostatňovat, i když mají asi 10 let skluz. Čína je trochu více vpředu, vlastní návrh má tak -4 roky. Rusové asi do této oblasti napumpojí hodně zdrojů, bude zajímavé sledovat výsledek, nebude to hned, ale tak za dva roky, bych se k tomuto článku rád vrátil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde Rusko ty zdroje vezme, když vše pumpuje do Putinova šílenství na Ukrajině? Ono uživit nápady pošahaného diktátora, který si myslí, že je kombinací Petra Velikého a Stalina, něco stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vše funguje předpokládaně a logicky jak má, informovaná, elitní menšina např.: neilz bellic Zdenek, Pety,
kteří mají dar, používat mozek komplexně, mají naprostou pravdu.
oproti bučícímu, tupému, zaslepenému stádu, americko/bruselských řiťopichů. vykazujících ve svém chování postlobotomický syndrom ..!! fakta již byli řečeny, tolik k tomu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.