Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Úsporná svítidla Evolve ECOlight: skutečně spoří a zároveň pořádně svítí

1) Že bych byl z placených tiskových zpráv na DiIT nějak nadšený, to nejsem, ale chápu to. Prosím s mírou :)

2) Na druhou stranu, jsem jen spotřebitel a o tohle odvětví se vskutku nezajímám, tak jsem ani nevěděl, že LED žárovky existují, budiž. Jen mě tak zaráží to srovnání výkonu (svítivosti?) LED žárovek. Co je míněno "tradiční žárovkou"? Staré "tepelné baňky" nebo "úsporky"? Pokud staré "dobré" žárovky, co se u nás už nesmějí pořádně ani prodávat, pak mi přijde srovnání 4W LED = 30W tradiční a 7W LED jako 50W tradiční dost málo, za tu cenu.

Aby bylo něco vidět, měl jsem v panelákovém obýváku 100W tradiční, poté mě nalákali (ano, za všechno můžou ONI! :D) na úspornou žárovku (už nevím, o kolika W), která měla odpovídat 100W. Ve skutečnosti to odpovídalo asi něčemu, co by stěží osvítilo spíž. Teď mám po pokojích 23W Phillipse a ty jakž takž odpovídají požadovanému osvětlení do pokojů, do obýváku by se hodilo víc.

Nu a pokud 7W odpovídá tradiční 50W a já bych chtěl odpovídající 100W tradniční, dostávám se u LED někam k ceně cca. 800,-? Taky nějakých +/- 20W. No, tak to si asi počkám, až cena trochu spadne a srazí ji všichni ostatní kupující, co musí mít to nejlepší. V blízké budoucnosti nemám moc v plánu investovat do žárovek, jejichž celková cena v bytě by takřka přesahovala skoro hodnotu v bytě osvětleného interiéru a vybavení ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Poradne sviti" pro mne znamena nad 1000lm. Pro srovnani 100W zarovka ma asi 1300lm, je zakazana a neni ji cim nahradit (25w usporka (cca 1600lm = ma papirove vic, ale je vetsi=nevejde se, nez dosahne maxima svitivosti, trva to a svitivost casem klesa)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale je čím nahradit
--> http://www.heatbulbs.eu/cs/
aneb jak obechcat EU? Prodej žárovek jako zdroje tepla se svítivým efektem :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udavana doba zivotnosti je fajn, ale vetsinou se nejdriv pokazi menic napeti. Jinak 100W zarovka se da objednat na Ebay za par supu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pravidelne predelavam klasicke bodovky (20w halogen) na ledky z ebay. 3W 180LM tepla bila vyjde na 50kc. je to slusna nahrada, ale 3W LED nerovna se 20W halogen. stejne sviti az 5W. Rozhodne neverim, ze 50W zarovku nahradi 7W led.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Subjektivní vnímání svítivosti je však výrazně vyšší než uvedený ekvivalent vůči tradičním žárovkám."

tak pokial porovnavaju tu ich 7w daylight vs. 50w klasicka ziarovka, tak sa ani necudujem, avsak pre mna osobne je 6000K na osvetlenie domacnosti privela (mozno tak v nejakej spajzi, wc by to bolo ok)...

takisto je potrebne si uvedomit ako vyzaruje vacsina led ziaroviek - napr. dizajn tychto ocividne vyzaruje len do jednej polroviny, cize v pripade nahrady v klasickom lustri, v ktorom ziarovky smeruju kolmo dole, bude odrazu cely strop tmavy, co nemusi byt kazdemu dvakrat prijemne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude recenze? Pokud ano - prosím o porovnání s LED žárovkami od i4wifi, díky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je zde zasadni problem uz v tom, ze se porad vyrobci snazi napodobovat tvar zarovky. To je naprosta hloupost. Nutno si uvedomit, ze drive to byl jedinny zdroj svetla s temer porad stejnym tvarem, ktery byl castecne dan principem.

Kdyz tedy vemu 100W zarovku a povesim ji v mistnosti do objimky na drat u stropu - OK, mam cca 1300lm, ktere jdou temer do cele mistnosti, neco se ztrati smerem do stropu, ale mensi cast (smerem nahoru je objimka). Ted tu zarovku vemu a nasroubuju ji do svitidla na strope. Svitivost rapidne poklesne, protoze:
1) cca 50% se ztrati tim, ze zarovka vyzaruje uzitecne pouze polovinou (ok, nejaka cast se odrazi).
2) dalsi cast se ztrati na mlecnem skle.
Takze ve vysledku z 1300lm mame uzitecnych kolik? 500?
Poznal jsem to vyrazne, kdyz jsem v novostavbe montoval svetla a nahrazoval zarovky v objimkach svetly. Ty pak svitily jak zarovka s polovicnim vykonem.

Proc tedy napobovat tvar zarovky a snazit se vyzarovat svetlo do vsech stran? Pokud si vemu vyhodu LED, tak hlavne v tom, ze je mozne je ucelne smerovat - vemu led plat a svitim pouze smerem dolu, pripadne kam potrebuju - pokud chci tak treba jen do stropu.

Mam v kuchyni momentalne testovaci 30W LED plat, kde mam snizen vykon na cca 20W (snizeni odpadniho tepla) a s prehledem to osvetli celou kuchyn cca stejne jak predtim 100W zarovka v objimce. Bohuzel jsem vybral studenou bilou, takze ted jej budu nahrazovat teplou. Udelam si srovnavaci fotky LED a 100W zarovky.

Jinak z hlediska zivotnosti ocekavam, ze v techhle LED zarovkach budou nejdriv odchazet zdroje a to podstatne drive nez samotne LED. V tomhle vidim jedine dobre reseni Acriche - LED primo na 230V.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.