Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Uživatelům Surface Pro X přestaly hromadně fungovat kamery. Vypršel certifikát

Podpora Suface je špatná, jeden z prvních jsem měl a M$ prostě nikdy nezalepil chybu driveru, kdy se při spánku občas nevypl monitor a baterka se díky tomu vybila úplně do nuly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel u konkurence Applu neplatí, že když je HW a OS od stejné firmy, že to bude fungovat dobře.

EDIT: Na zdroji článku "The Verge" v komentáři čtu, že už před 2 dny vyšel update driveru a zas to funguje. Holt Diit je pomalý ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co bys chtel od cikánú z Indie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no bozi.. pri predstave ze si koupim predrazeny radoby profi zarizeni a pred dulezitou firemni konferenci chcipnou kamery, pac si mrkvosoft neumi ohlidat ani data ceritifikatu, by to bylo posledni zelezo za ktery by ode me videli prachy.. fakt mam pocit ze naprosta vetsina velkejch it firem de v poslednich letech do hajzlu.. indi, kvoty, hovadiny, ale to zakladni uz nikdo neumi..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ač to říkám nerad, ARM zařízení s Windows nebo Linuxem není profi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Surface není jen s Arm SoC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek je o Surface Pro X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Profi zařízení s ARMem je na trhu spousta. Zase kecáte, abyste měl navrch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba? Z pohledu PC (desktop/notebook) mě zajímá vedle MT výkonu i ST výkon. A jádra Cortex zatím maj ST výkon dost slabý.

EDIT: Co máte pořád s tím vrchem? Minule jsem vás nechal vykecat se vrchovatě ;-)
https://diit.cz/clanek/kazdy-meteor-lake-ma-dve-mala-jadra-v-centralni-s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze podle vas profesionalni = vykonne. To vysvetluje mnohe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak na pomalé plečce moc práce neudělám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi máme každý jinou představu o práci. Samozřejmě pokud je vaše práce limitována výpočetním výkonem, pořiďte silnější stroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tím se obloukem dostáváme k původním sdělení, že ten silnější stroj v ARM světe mimo Apple neexistuje ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale úplná hovadina. Ze dvou důvodů:
- O Apple nebyla v tomto vlákně ani zmínka
- Není to pravda

Pro jistotu to vaše původní sdělení: " ARM zařízení s Windows nebo Linuxem není profi."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to pochopil.
Chtěl jste tím říct, akorát vaše komunikační schopnosti vám neumožnily to realizovat lépe, že považujete ARMové Apply za profi zařízení.
Mrzí mě, že jsem to nepochopil hned.

Kdybych věděl, že profesionalitu zařízení určujete podle cenové přirážky za výjimečnost, nepouštěl bych se do toho. Přeci jenom v mém světě se za profesionální počítač považuje stroj s ECC, snadno vyměnitelnými a dostupnými komponenty a NBD onsite zárukou.
Tam Apple stále nedokáže nabídnout nic lepšího než x86, a je to čím dál tím trapnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Považuji za profi jakékoliv zařízení, co má desktopový OS a výkon nejen v MT, ale i ST. Akorát vaše komunikační schopnosti vám neumožnily to pochopit napoprvé. A ne, není to o ceně (koneckonců i levný pasivně chlazený MacBook Air vydrtí jakýkoli Cortex - i když k němu připojíte větrák). Stejně tak to není o výjimečnosti (MacBooky jsou nejprodávanější počítače na světě).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi váš zájem o singlethread. Ale jinak je to docela smutné.
Pro mě je profesionalita o spolehlivosti. Vím, jaký od toho můžu očekávat výkon, a takový to podá. Klidně může být malý, pokud je dostatečný. A mám jistotu, že i když se to rozbije, tak to snadno vyřeším a rychle můžu pokračovat v práci.
Jistě, že jsou to nejprodávanější stroje.
Apple je pro spoustu lidí o luxusu. A ať si ho dopřejí, i to může práci pomoci. Ale profesionální stroj v pravém slova smyslu to bude jen pro zlomek uživatelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple je o luxusu jen v zemích jako zaprděné Česko (a tenhle dojem šíří i lidé jako vy). Ale ve většině světa jde jen o spotřební zboží.

Jestli vám nejde o výkon, ale jen o spolehlivost a vyměnitelnost komponent, brácha má někde ještě svůj starý ThinkPad, kde si vyměnil procesor, displej, WiFi modul, disk HDD-->SSD a přidal RAMku :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem spíš ochoten připustit, že příplatek 6 000 Kč za 8 GB paměti není nic jiného než luxus. A mít jen 8 GB sdílené RAM není v roce 2023 pro nový stroj úplně cool z hlediska výkonu, nemyslíte?
Ten dojem mám na základě toho, co vidím. A dokonce to podporuji. Zrovna jsem vybíral telefon, a říkal si, že OLED je pro mě pořád otázkou luxusu a dodnes mám z těch displayů super pocit; ne proto, jak vypadají, ale jak fungují. A tak už určitě 10 let všechny mé telefony OLED mají.
Úplně stejně je to u počítače. Dobře se vám s tím pracuje, o tom je to dnes primárně, berte to. Jestli je důvod ten, že z toho počítače máte luxusní pocit, super. Většina lidí dneska ale pracuje v nějaké webové aplikaci, a tam výkonná technika, připusťte si to, moc magie neudělá. Ale pokud se ten uživatel cítí dobře pokaždé, když s tím počítačem pracuje, stojí to i za vyšší příplatek. Ovšem je třeba si nelhat, a připustit si, že je to otázka luxusu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten dojem máte na základě jen toho, že jste v životě neměl Mac v ruce, natož ten s Apple Silicon. O kolik levnější myslíte je +8 GB ve značkovém Dell/HP/Lenovo s úspornými a výkonnými pamětmi LPDDR? Navíc na Macu je hardwarová komprese RAM a díky sdílení dat mezi koprocesory není důvod tato data mít rozkopírovaná na více místech. Víc RAM potřebujete jen např pokud pouštíte VM. Ale např pro vývoj pro iPhone RAM nepotřebujete, protože je tam simulátor iOS, ne emulátor (simulátor je sandbox s API iOS, ale technicky pouštíte macOS aplikaci s minimální režií; Android používá emulátor, takže pevně alokovaná paměť pro plnohodnotný telefon - navíc Android Studio leakuje paměť). Ale i tak M1 Air s 16 GB RAM je za hubičku. V podstatě neexistuje PC laptop s těmito parametry - ani stejně drahý, natož levnější.

> Většina lidí dneska ale pracuje v nějaké webové aplikaci, a tam výkonná technika, připusťte si to, moc magie neudělá

A právě proto na webové aplikace (a desktopové aplikace v Electronu či kiosk módu Chromia - Teams, Messenger, Discord, Spotify, Steam, Epic Games Store, ... - tato spousta aplikací běžících v pozadí) šel Apple s brutálním hrubým výkonem dekodéru instrukcí. 8 instrukcí za cykl (s možností růstu v dalších generacích) je něco, o čem se může legacy x86 jenom zdát. Apple Silicon je tak jeden z nejvýkonnějších procesorů pro JavaScript, a to i když běží bezhlučně pasivně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"O kolik levnější myslíte je +8 GB ve značkovém Dell/HP/Lenovo s úspornými a výkonnými pamětmi LPDDR?"
Asi pětkrát. V září jsem si kupoval do notebooku 2x16 GB LPDDR5, stálo to tři tisíce.
"Navíc na Macu je hardwarová komprese RAM" To na tom Ryzenu taky. Alespoň pro GPU.
"není důvod tato data mít rozkopírovaná na více místech" je to dobrý důvod mít dostatek paměti. Jinak sdílená paměť se jmenuje virtuální paměť a ve světě Windows je přinejmenším od roku 95.
"Víc RAM potřebujete jen např pokud pouštíte VM." Díky, na to mám těch 32 GB a pořád mi zbývá. Přijde mi to jako standardní velikost RAM. Paměť je levná a moderní souborové systémy z ní umí slušně těžit, když už nic jiného.
"V podstatě neexistuje PC laptop s těmito parametry - ani stejně drahý, natož levnější." žádné parametry jste neuvedl. Jestli myslíte encoding 4 streamů 8k videa, tak to vskutku ne.

Rychlost Apple Silicon vůbec nepopírám. Ten procesor je nádherný. Ale výkonu mám dost i s tím Ryzenem, pasivní chod taky, 3 monitory na dokyně taky. Vyměním si SSD, koupím si levnou paměť, a až mi ten výkon stačit nebude, pořídím novější generaci. Jako bonus mám onsite NBD (ta paměť je pak lehce dražší, ne o moc) a v okruhu 10 km několik autorizovaných servisů. Mac jsem hodně rozmýšlel, ale já z jeho výhod těžit nebudu. A když jsem si to skládal na Alze, celková cena mi nepřišla ani tak hrozná. Ale když jsem viděl příplatek za 32 GB paměti, to já prostě zaplatit nemůžu. Asi bych to zkousnul, kdyby to bylo v té ceně neviditelně zahrnuté, ale takhle fakt ne. Paměť je levná a tohle je odporná segmentace. Když vyšel ten 12" MacBook, ještě s Intelem, co měl jen jeden konektor, to byl fakt sexy stroj. Dodavatel mě přesvědčil, abych si ho nekupoval. Ale tam žádné příplatky za paměť nebyly a těch 8 GB člověk dokázal tehdy zkousnout jako kompromis k celkové velikosti a výdrži baterie.

Na druhou stranu z toho i tak těžím. Když si člověk kupuje MacBook, očekává, že příštích 5 let nebude mít problém. Apple si jistě nechce rozhněvat celou škálu uživatelů, studenty nakupující v akcích počínaje. Takže těch 8 GB bude opravdu stačit. Nejen na webový prohlížeč, ale i fotošopování. Apple tak nepřímo vytvořil tlak na vývojáře softwaru, z čehož budu těžit i já. A Apple uživatelé mi to platí. To je fajn.

Nepříjemné je, že x86 s těmihle vlastnostmi jen tak nebude. Ne že by to nešlo, nacpat pár akcelerátorů do Ryzenu a udělat superúsporné jádro by AMD dokázalo. Ale v tomto segmentu je obvyklá nízká marže, a AMD nemá jak získat pověst Applu. Mnohem vyšší marži získá při souboji s Intelem, a více prostoru pro výrobu nemá. Navíc je tam problém spolupráce AMD a Microsoftu, nicméně na Linuxu si myslím, že bychom si to ve spolupráci s AMD po pár letech odladili na úroveň Applu. AMD narozdíl od Applu své technologie otevírá, i když u těch procesorů to dělá podivným způsobem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Asi pětkrát. V září jsem si kupoval do notebooku 2x16 GB LPDDR5, stálo to tři tisíce.

Tak teď vědomě lžete (LPDDR nejde dokoupit - není socketovatelná) a protože se v tomto lživém duchu (např hned potom hardwarová komprese RAM na Ryzenu nebo tvrzení, že virtuální paměť je sdílená) nese celý váš (zbytečně dlouhý) příspěvek, tak s váma nebudu dál ztrácet čas. Ostatní si názor udělají sami.

> žádné parametry jste neuvedl

Opravdu mám vypisovat parametry nejprodávanějšího notebooku na světě? Myslel jsem, že na technickém webu se nebudu muset hádat s analfabety. A dekodér instrukcí pro akcelerovaný běh JavaScriptu jste tiše odignoroval (protože tam nemá legacy x86 šanci ani v budoucnu).

> když jsem viděl příplatek za 32 GB paměti, to já prostě zaplatit nemůžu

Tyhle vyšší konfigurace jsou na práci, takže se ten příplatek brzy zaplatí. Mimoto pokud pracujete v IT nebo podobně dobře placených oborech, tak i v zemi druhého světa jako Česko mi není jasné, kde je problém?

> Apple tak nepřímo vytvořil tlak na vývojáře softwaru, z čehož budu těžit i já. A Apple uživatelé mi to platí. To je fajn.

Alternativou by byl např svět Androidu, kde mobil potřebuje 2x tolik RAM, aby udržel současně běžící polovinu aplikací co desktop.

> Ale v tomto segmentu je obvyklá nízká marže

Proto si Apple dělá procesor in-house. Může si to dovolit při těch objemech prodaných zařízení (vyšší fixní náklady, ale menší variabilní). Díky tomu může dávat M1 např i do iPadu Pro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že jste na to dlouho čekal.
Opravdu vědomě? Kupoval jsem nějakou moderní paměť do laptopu. Pravda, možná ne konkrétně tuhle a spletl jsem se. Ale tu vědomost nevím, odkud máte. Tak hloupě bych vám nenahrál.

"protože tam nemá legacy x86 šanci ani v budoucnu"
Kde je ten dekodér javascript instrukcí? Prosil bych datasheet nebo alespoň nějaký technický popis. To, co jsem našel, hovoří o opaku; že jste si to vymyslel. To, co popisujete, ukazuje na instrukční sadu ARMv8.3-A, která je normálně pro ARM generická a bude ji mít nejspíš každý dnešní telefon. V x86 se to neobjeví, ale nesouvisí to s tím, proč jsem to odignoroval. Odignoroval jsem to proto, že jste to zmínil pro vás dost typicky, jen tak mimochodem, hlavně žádné podrobnosti, aby nebylo poznat, že jste si to vycucal z prstu :-) to děláte celkem běžně, přecházím to bez reakce.

Apple si dělá procesory inhouse? Ten vás dobře zmanipuloval.
Apple dělá procesory ARM, a to, co považujete za její výjimečnost, je věc, kterou si od ARMu koupilo. A má ji prakticky každý telefon na trhu :-) . A ty Applí procesory, co dělá podle vás inhouse, jim vyrábí taiwanská TSMC. Což jistě víte, tedy nechápu, jak něco takového můžete tvrdit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak jste přiznal chybu. Omluva přijata.

> Kde je ten dekodér javascript instrukcí

Je to obecný dekodér instrukcí. Funguje tedy na všechno, co je tak příšerné jako kompilace JavaScriptu. Přiznávám, že na spoustu jiných operací stačí x86 (např i když jeho dekodér umí jen 4 instrukce za cykl, má cache na 6 instrukcí pro inner loops). Ale jak už bylo řečeno, dnes se hodně pracuje na webu a ve "desktopových" webových aplikacích.

Ano, jde o instrukční sadu ARM64. Apple na ní tehdy spolupracoval, aby si připravil prostor pro budoucnost. A ano, každý implementátor ARM64 může mít dekodérů, kolik chce. Jde o to, že legacy x86 má smůlu (holt vzniklo o dekádu dřív, v době kdy Intel plánoval opustit x86 a přejít na Itanium).

> hlavně žádné podrobnosti, aby nebylo poznat, že jste si to vycucal z prstu

Počet dekódovaných instrukcí za cykl je číslo, jako třeba frekvence procesoru v GHz. Opravdu se bavím s analfabetem? ;-)

> to, co považujete za její výjimečnost, je věc, kterou si od ARMu koupilo

A tak jste to potvrdil. Znalostmi IT na IT webu spadáte do dolních 10 %. Apple si licencoval jen instrukční sadu, ale její implementaci má vlastní. Vy žijete v jeskyni? Protože to je informace stará už skoro 10 let.

> má ji prakticky každý telefon na trhu

Proto se výkonem v ST nechytají ani na o několik generací starší iPhone.

> jim vyrábí taiwanská TSMC

Apple je stejně jako třeba Nvidia a AMD fabless firma.

EDIT: Apple skutečně má jednu instrukci specielně pro JavaScript. Jde o převod celé číslo<-->reálné číslo s vlastnostmi zaokrouhlování identickými s x86. Prostě ve specifikaci JavaScriptu to tehdy zvolili pro tehdejší hlavní instrukční sadu a Apple by musel jinak brzdit svůj výkon softwarovou emulací, pokud by chtěl 100% kompatibilitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak kafemlejnek.
K tomu editu, ten odkaz na Google jsem četl taky. Akorát jste mě ujistil v tom, že jste si to nejdříve vymyslel, a pak pro to hledáte podporu.

A tohle je dobrá snůška. Kdybych měl naději, že v tom bude něco hodnotného, zajímalo by mě, co jste tím chtěl vlastně říct. Ukázat na ten akcelerátor a poslat datasheet je pro vás zjevně moc přímočaré. Ale já té vaší kryptice prostě nerozumím.
"Je to obecný dekodér instrukcí. Funguje tedy na všechno, co je tak příšerné jako kompilace JavaScriptu. Přiznávám, že na spoustu jiných operací stačí x86 (např i když jeho dekodér umí jen 4 instrukce za cykl, má cache na 6 instrukcí pro inner loops). Ale jak už bylo řečeno, dnes se hodně pracuje na webu a ve "desktopových" webových aplikacích."
"Opravdu mám vypisovat parametry nejprodávanějšího notebooku na světě? Myslel jsem, že na technickém webu se nebudu muset hádat s analfabety. A dekodér instrukcí pro akcelerovaný běh JavaScriptu jste tiše odignoroval (protože tam nemá legacy x86 šanci ani v budoucnu)."

=> nechci nic víc než technický list nebo jiné technické informace od toho dekodéru instrukcí pro JavaScript, nebo co to má být. Kroutíte se, uhýbáte, teď už to není samostatný dekodér, ale najednou jedna instrukce a akcelerace kompilace (WTF). A úplně původně to byl akcelerovaný běh díky počtu vykonaných instrukcí za cykl (ať už je cykl cokoli). Opravdu by bylo fajn mít v ruce něco napsaného technickým jazykem, jednoznačně, srozumitelně.
Není třeba vypisovat se vlastními nedokonalými slovy. Ale jak si tak všímám, je to spíše cílem; být nejjednoznačný, hlavně naznačovat, vést argumentaci bokem, sem tam nějaký argumentační faul; a pak stačí vyčkávat, až díky těm provokacím udělá soupeř chybu. A je z vás vítěz. Což si umíte náležitě vychutnat. Někdy ovšem nevydržíte, a vítězem se prohlásíte i dříve.
Otázka je, co vás k něčemu takovému vede. Hloupý nejste.

"A tak jste to potvrdil. Znalostmi IT na IT webu spadáte do dolních 10 %. Apple si licencoval jen instrukční sadu, ale její implementaci má vlastní. Vy žijete v jeskyni? Protože to je informace stará už skoro 10 let."
Nenapadá mě, proč to do toho taháte. Abyste mě ponížil? To sedí k odstavcí výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vy se tady neustále kroutíte. Za prvé jste o žádný datasheet nežádal, za druhé ani neexistuje. Apple nevyrábí součástky pro ostatní, Apple vyrábí finální produkty. Takže datasheety mají jen uvnitř firmy, ven nejdou (ani nejsou potřeba). Nicméně sám uvádí některé informace a tyto a další detaily jsou potvrzeny testy nezávislých expertů. Ale co vysvětlovat někomu, kdo má znalosti menší než průměrný čtenář Živě, natož Diitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si pište, že Apple taková data dává. Musí.
Ať už je to akcelerátor nebo intrukční sada, nebo třeba samostatný dekodér, je to jedno, můžete si vybrat cokoli, potřebujete softwarovou podporu. A dokud bude Apple umožňovat spouštět vlastní strojový kód, budou i tyhle specifikace.
A určitě je dává. Úplně vidím, jak vývojáři Asahi Linuxu reverzují instrukční sadu a její rozšíření. To asi úplně ne :-)

Žádal jsem je opakovaně. Jistě chápete, že vzhledem k tomu, jak se vyjadřujete, vám jen tak něco neuvěřím. Třeba akcelerovaná kompilace javascriptu, to je panečku věc. Fakt bych chtěl vědět, jak to technicky funguje; ale to by to muselo existovat, a ne být produktem vaší fantazie.

Poukazujete na moje znalosti, ale přitom to není o tom, co já vím, ale o tom, co jste si vy vymyslel, abyste měl navrch :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí a nemusí, to si pište :-) Softwarovou podporu si píše sám, protože vertikální integrace. Vysvětluju opakovaně. Jistě chápete, že vzhledem k tomu, jak se vyjadřujete, vám jen tak něco neuvěřím. Třeba akcelerovaná kompilace javascriptu, to je panečku věc. A není na to třeba žádný specializovaný akcelerátor - stačí umět dekódovat více instrukcí v každém cyklu než konkurence (legacy x86) a podpořit to dostatečně velkým out-of-order bufferem, cachemi a mnohakanálovým připojením do LPDDR RAM. A není třeba fantazírovat, stačí umět googlit!

Dotaz: https://www.google.com/search?q=compiling+javascript+m1+benchmark
První výsledek:
M1 vs Intel MacBooks in JavaScript Benchmark Shootout
https://youtu.be/m-xvjDVNgrQ

Video je 2 roky staré (vy jste ale z jeskyně vylezl až teď, takže pro vás je to novinka). Proto podotýkám, že výkon x86 od té doby stoupl - ale samozřejmě v pasivním chodu na starý MacBook Air M1 nemá ani dnes.

Váš edit:
> A určitě je dává. Úplně vidím, jak vývojáři Asahi Linuxu reverzují instrukční sadu a její rozšíření. To asi úplně ne :-)

Haha, kdybyste si aspoň přečetl pár blogpostů od vývojáře/ů Asahi Linuxu, nemusel byste se tady tak ztrapňovat. Instrukční sada je určitá verze ARM64 (AArchblabla), stejná jako na ne-applovských zařízeních. Proto tam provozují jako základ Ubuntu a binární předzkompilované balíčky z jeho repozitářů. Tj. nebylo třeba nic upravovat, běží tam normální kód ARM64 z normálních linuxových distribucí pro normální ARM64 zařízení.

Funguje tam dokonce Rozetta 2 od Apple pro akcelerovanou emulaci x86 (až její binárka používá feature(s), které v základní sadě ARM64 nejsou).

A co se týče ovladačů, tak oni pustí původní macOS ve VM (Virtual Machine - speciálně vysvětlivka pro vás) a odchytávají komunikaci z VM do fyzického HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že tohle žádnej chudák nečte.

Líbí se mi, jak nerozporujete moje tvrzení, a místo toho píšete svoje. Třeba vertikální integrace, pokud byste se mnou chtěl být ve sporu, vám implikuje nemožnost spouštění vlastního strojového kódu; tak jste to popsal. A to já vím, že na Macu jde. Podle vás je pak akcelerátor cokoli, co zvýší výkon. Třeba když do čtyřválce přidáte dva válce, pro vás je to akcelerátor. To, že je M1 v javascriptu rychlejší, rozhodně neimplikuje, že má akcelerátor. Ale jako argument to použijete, protože to nebolí.
Pokud je to generické, pak to není žádná akcelerace javascriptu, ale jen jedna jediná instrukce.

Z vaší vychvalované akcelerace se tak stává jedna generická instrukce. Ale hubu kolem toho máte obrovskou :.-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Líbí se mi, jak nerozporujete moje tvrzení, a místo toho píšete svoje.

To, že vy neporozumíte psanému textu, neznamená, že ostatní ne. Vám nemá smysl nic vysvětlovat, protože vy si jedete dokola svoje bláboly. Ostatní se možná doví něco nového (pro vás jsou moje odpovědi nové informace, ale pro většinu ostatních na IT webu ne) nebo se aspoň dozví něco o vás.

> Třeba vertikální integrace, pokud byste se mnou chtěl být ve sporu

Já nepotřebuji být s nikým ve sporu. Jen jsem vysvětlil, jak to funguje ;-)

> to já vím, že na Macu

Přitom jsem, narozdíl ode mě, nikdy neměl Mac v ruce, natož ten s Apple Silicon (já ho intenzivně testoval 3 týdny).

> Podle vás je pak akcelerátor cokoli, co zvýší výkon.

Nejen podle mě.

> Třeba když do čtyřválce přidáte dva válce

Tady se už zamotáváte do své argumentace. Nikdy jsem dekodér s větším počtem instrukcí za cykl neoznačil za akcelerátor.

> To, že je M1 v javascriptu rychlejší, rozhodně neimplikuje, že má akcelerátor.

Však jsem vysvětlil, jak toho M1/M2 dosahuje.

> Pokud je to generické, pak to není žádná akcelerace javascriptu, ale jen jedna jediná instrukce.

Pokud myslíme tu jednu funkci, tak to je skutečně akcelerace. I když pouze ve světě ARM, kde platí standardně jiná pravidla zaokrouhlování a jeho corner-cases než na x86, který byl tehdy vzat v úvahu při upřesnění standardu JS. Bez této instrukce nebude vykonání JS na ARM přesné nebo bude muset dané chování emulovat softwarově (sekvencí jiných instrukcí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vám nemá smysl nic vysvětlovat,"
Ladis popře sám sebe.

"> Podle vás je pak akcelerátor cokoli, co zvýší výkon.

Nejen podle mě."
Ale je to blbost.

Naštěstí už na mě nebudete reagovat, protože byste jednal nesmyslně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už došly argumenty? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, kdepak. Nemá to cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S vámi fakt ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Sinuhet
Konečně nějaký smysluplný závěr :-)

P.S. Kvituji s povděkem, že opět došlo na "argument bráchou" už jsem to dlouho neviděl:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tentokráte ale jen v souvislosti se zašantročeným starým ThinkPadem, ještě od IBM a ne už Lenovo ;-)
https://diit.cz/clanek/uzivatelum-microsoft-surface-pro-x-prestaly-fungo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nemusí být ani zařízení s Unixem, že ? :-)
Značka, výkon, ergonomie, support, udržovatelnost, upgradovatelnost ani OS samo o sobě profesionální zařízení nedělá. Jen jsou to "kostičky", které se dají poskládat do celku a při vhodné implementaci je z toho profesionální zařízení = splňující požadavky jednoho konkrétního profesionála.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je ten certifikát uložen?
K čemu je dobrý?
Předpokládám že to je jen pro to, aby zařízení nešlo opravit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo je to 3rd-party HW. Jen Apple má vertikální integraci (při jeho prodejích se mu to vyplatí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je přece jedno, že je to od někoho jiného. K čemu potřebuje kamera certifikát? Při instalaci driveru. Ten byl nainstalován už kdysi a tak není důvod vůbec řešit, jestli vypršel nebo ne, dokud se HW nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžně se u certifikátů řeší, do kdy mají platnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, u certifikátů se to řeší. Ale proč bych to měl ověřovat pro již nainstalovaný HW, pokud jeho driver neměním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná to přikazuje licence toho HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW nema licenci. HW si kupujete "na kila" - platite za hmotny vyrobek s danou specifikaci podle jakosti vyrobku.

Ze dnes neexistuje ryzi HW neni problem uzivatele, ale optimalizace vyrobce, ktery si takovym krokem vetsinou stavi opratku za zdi sveho vezeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že HW nemá licenci? Já musím platit NVidii i za to, abych na serveru měl ve VM víc jak 720p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oh, ze nema? :) Napr. za take HDMI sa plati $0,5 za kazdy kus, ak je na nom logo HDMI, inac snad $2, alebo az $5. A to sa bavime len o nejakej zakladnej licencii. S dalsimi vecami jakbysmet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce licence nových verzí HDMI znemožňuje použít pokročilou funkčnost v opensource ovladačích (protože vyžaduje, že implementace některých DRM musí být lidem skrytá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lebo to overenie platným certifikátom overí, či sa ovládač nezmenil. A neplatným certifikátom to nemožno overiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze tohle je exemplarni pripad planovaneho zastaravani. HW je porad ten samej, ovladace jsou porad ty same, zarizeni muzete mit klidne v nejbezpecnejsim sejfu sveta, bez pristupu k internetu ci uzivatelum, takze je prukazna 0% sance ze to nekdo naboural.

A pak prijde faktor casu, kdy po urcitem datu se zarizeni samo znefunkcni.

Jiste.. mate si aktualizovat.. ale - kdo zaruci ze aktualizace budou dostupne? Uzivatele Autocadu 2014 by mohli vypravet.. jaky je uzasny zivot bez aktivacnich serveru. Alespon ze uz se ty WinXP aktivace crackli konecne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jen Apple má vertikální integraci"
M$ začal opisovat od Applu.
Bohužel blbě.
Win11 a jejich panel centrovaný na střed.
HW který bez certifikátu nefunguje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tu je to v podstate niečo na základe čoho sa overuje, že je SW doručený nepoškodený od výrobcu a/alebo certifikovaný a odladený výrobcom zariadenia. Robí sa to úplne bežne v softvéri alebo v ovládačoch, či kóde firmware. Keďže ten certifikát resp.jemu zodpovedajúci podpis ide po nejakom čase (bežne stovky až tisíce rokov na bežnom PC, ale pár mesiacov na superpočítačoch) sfalšovať, tak má certifikát a podpis obmedzenú platnosť a je nutné do ich vypršania znovu podpísať, aby ho systém dovolil načítať a použiť. Ak ide o firmware alebo ovládače , tak kontrolu certifikátov zabezpečuje Secure Boot a OS. Ak neplatí certifikát (nesedí čas platnosti od a do kedy platí a aktuálny dátum), tak a ovládače/firmware nenainštalujú a hardvér nefunguje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi to tak vzniklo. A děkuji za podrobné vysvětlení. Takže stačí vypnout Secure Boot a kamera začne fungovat? Když to má na starosti OS, tak by měl upozornit dopředu. Potřebuji nové ovladače. A po expiraci vyhodit normální hlášku. "Certifikát vypršel." A ne 0xA00F4271.

Dělám v IT čtvrt století a ještě jsem nic podobného nezažil. A to pamatuji year 2000 problém.

Si zkuste na svém PC a NTB posunout čas o deset let dozadu a dopředu.
Některý SW bude mít problémy. Ale HW bude fungovat.
Poslední velký průšvih měl M$ v Exchange Mail Serveru. Kdy datum ukládal ve formátu:
YYMMDDHHMM s INT_MAX
2147483647
Takže 1.1.2022 přestali maily fungovat. Protože 2201010000 je mimo rozsah.

Opět M$. A opět ukázka diletanství.
Když tvořím program, tak si ověřím že bude fungovat i za 10 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak poměrně nedávno vypršelo vmwaru podpisy v UEFI pro některé verze vsphere a přestaly bootovat virtuální mašinky Win2022 s povoleným SecureBoot.

https://petri.com/vmware-esxi-update-fix-secure-boost-windows-server-202...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V počítačovém pravěku se moc dopředu nemyslelo:

Y2K bug
GPS epoch
https://en.wikipedia.org/wiki/Year_2038_problem
Year 10000 bug

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když to má na starosti OS, tak by měl upozornit dopředu. Potřebuji nové ovladače. A po expiraci vyhodit normální hlášku. "Certifikát vypršel." A ne 0xA00F4271."

Tak toto milujem na Windows najviac. Akýkoľvek problém dohľadať cez kódy? Tí programátori nie sú schopní normálne komunikovať s užívateľom? Ako by sa im páčilo, keby lekári s nimi komunikovali latinkou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by stačila hláška po vypršaní

"Nemožno overiť, či nebude obraz z kamery prístupný aj nepovolaným osobám. Ak nebude kameru používať nehrozí Vám nebezpečie. Chcete kameru používať v potenciálne nebezpečnom režime? Áno/Nie"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hardware daneho zarizeni ma fungovat bez jakehokoli debilniho do-autorizacni-ho certifikatu(!), jednoduse 64-bit verze ovladace vyzaduje(pro bezpecnost OS) aby byl ovladac digitalne podepsan a hotovo, jenomze mi tu smrdi bez prominuti posledni hovno jmenem Windows 11 coz je tak debilni OS, ze kdybych chytil toho cloveka ktery to delal a nebo si za tim stal ze to tak proste musi byt, povesil bych ho za koule i s timhle notebookem(a OS) kolem krku a ponechal svemu osudu, Windows 11 sou naprosto debilni operacni system, jenom nastaveni zakladu tohohle OS(vas) stoji neskutecny cas, zdravi a nervy...!!!

Kdyby my tohle udelalo zarizeni, okamzite(v mziku)leti na vraceni a zadam RMA!!!

Sluzba Windows Update je cesta do pekla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že výrobci našli elekantnější způsob jak se zbavit starších zařízení než ku*vítka. Stačí časově daný certifikát na bůhví co (hlavně, když to má v názvu bezpečnost) a maj to. Zákazník si ve většině případů ani neuvědomí, že je problém čistě softwarový, či dokopat výrobce k nápravě je jen pro pár otrlích. Zásahy do softwaru ze strany uživatele jsou zase právně haram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nedavno som zistil, ze v Cisco WC expiroval nejaky Cisco HW certificate (platnost 10 rokov) a jednoducho AP-cka sa po ich restarte nedokazu prihlasit. Certifikat sa neda obnovit v nasom pripade. Jedina cesta je posunut datum a cas na WC.
Ano 10 rokov je dlho, ale bohuzial v korporate nie vsetko ide hladko. Vymena AP a WC je planovana na Q4 tento rok. Za Cisco. O 10 rokov sa vidime urcite znova :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.