Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V létě už netbooky s ARM procesorem a Ubuntu?

"Copak z toho asi vzejde?"
Muj osobni nazor je, ze se tim ponekud ukousne z monopolniho postaveni rodiny OS Windows (vcetne Windows Mobile). PalmOS se uz asi na nohy nepostavi, leda ve forme nejake propracovane emulace. Řada uživatelů zjistí, že OS postavený na linuxu, potažmo otevřeném řešení, není až taková tragédie, jak se někteří snaží namluvit.
Rovnez se podle me zvedne obecne dbani na prenositelnost SW. Myslim tim, ze vice programatoru si da pozor na to, aby jejich kod byl snadno prenostielny na jiny OS. Ono to neni az takovy problem, ale myslim, ze to ponekud vice nahraje otevrenym resenim a skriptovacim jazykum (Python napriklad).
Dalsim dusledkem bude jeste lepsi dbani na dodrzovani standardu v HW i SW rovine. Myslim tim jednak zalezitosti komunikacnich vrstev, webu a webovych sluzeb, jednak zalezitosti ohledne vymeni dat a dokumentu. Doufejme, ruku v ruce s rozsirovanim techto snadno mobilnich a velmi osobnich pocitacu, pujde i nabidka datovych tarifu mobilnich operatoru a verejnych hotspotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono kdyby se opravdu chtělo tak by operační systém byl na procesoru zcela nezávislej a pouze by byla potřeba na nejnižší vrstvě obsluha konkrétního HW - jenže to by se muselo chtít a to se obávám nechce. Dnes již je výkon dostatečně naddimenzován a nebyl by to vůbec žádný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už byste toho šotka konečně mohli propustit .. neměl by název být spíš " V létě už netbooky s ARM procesorem a Ubuntu?" (s místo a)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata:
Tu nezávislost na procesoru si nějak nedokážu představit. Nějak si nedokážu představit, jak ARM přechroustává třeba x86 kompatibilní instrukce (pokud by to teda nebyl interpretovaný program, pak by musel být závislý jenom ten interpret).
Jinak jistou nezávislost na hardware má už několik let CP/M.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

webx: Proc interpretovany, mame JIT kompilery atd. Viz napr. JNODE, cely OS napsany v jave, az na par malych rutinek v ASM, ktere se staraji o ty nejzakladnejsi veci na HW.

Pristi rok by v tomhle mohl byt vesely, cinani chteji vytahnout pocitace zalozene na Loongsonech, k tomu ARMiky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že ten trh nebude tak velký, aby MS začal pro ARMy vydávat Windows... to by byla výdrž u notebooků... I když pro Itania chvíli dělal Win XP, tak třeba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem pak už ten zkompilovaný kód, případně Java Virtual Machine nezávislá není ... nezávislý je jenom zdrojový kód.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam dojem, ze kdyby Microsoft citil, ze linux pro ARM predstavuje nejakou vetsi konkurenci, vyda Windows pro ARM. Do ty doby se tam nejspis bude snazit cpat Windows Mobile, pravdepodobne s pomoci nekteryho z velkejch vyrobcu pocitacu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: A co třeba Windows CE 6.0, ten na ARM běhá nádherně (stejně jako i na x86 kde není též Win CE špatný) a .NET Compact framework 2 též není takové hrozné ořezávátko, jak by se na první pohled mohlo zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

webx: ano, neco zavisleho najdes, ale treba u toho JNODE je toho zavisleho kodu skutecne minimum. A zkompilovany bytecode, tj vetsina systemu a vsechny aplikace, uz nezavisle jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> shinigami : Teď jsem se vážně chvilku zamyslel, zda existuje ještě větší sračka, než něco, co je založené na Javě.
.
Neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Par poznamek:

1. Ze se konecne Ubuntaci dokopali k distribuovani ARMiho portu Debianu je opravdu uctyhodny pocin. Ktery z nich si vyberou pro marketing priste?

2. U portu nejde jen o samotny OS, ktery je povetsinou navrzen prave tak, aby prenest na jinou platformu sel, ale hlavne o aplikace, kde uz se to masti hlava nehlava.

3. Uz jsem se bal, ze se po zmince o Jave neobjevi nejaky odbornik, ktery nas obstastni moudry o jeji straslivosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

-pao- ale jo, existuje, třeba něco, co je založené na .NET, z toho by mi hrůzou slezly vlasy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

webx : panebože co je to za nesmyl? Kod k nicemu, zkompilovanej kod v jave znamena bajtkod a ten je pochopitelne nezávislej (v závislost na specifikaci typu javy) na zarizeni. Tak jakápak kompilece u javy?? Maximálně pre-kompilace do bajtkodu, kterej JE prenosny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AZORe ukaz mi plne funkcni (certifikovanou) implementaci Javy pro procesory ARM ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stara: to neni certifikovany...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.