Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V USA už systém Windows 7 předběhl Windows XP, Evropa je „opatrnější“

Pro CR by se dalo nahlednout i do statistik TOP listu.

http://img847.imageshack.us/i/toplistoschart.png/

Linearni prijimani noveho OS ukazuje, ze hlavnim hybatelem jsou prodeje PC s OEM verzemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si nesouhlasit.. pokud se pozorně podíváte na graf, znamenalo by vaše tvrzení, že během jednoho roku ekonomické krize bylo v ČR vyměněno (=zlikvidován starý PC a koupen nový) takřka 25% PC..
naředit podíl stávajících XP koupí nových PC s W7 během jednoho roku mi nepřijde vůbec reálné..
takže bych to spíš viděl, že přechod je kombinací prodeje nových PC a instalace W7 na stávající systémy, reinstalace podle mě vítězí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reinstalace nelegalnich windows mozna hraje take velkou roli. Ale az co puvodni instalace "doslouzi". Prodeje OEM bych nepodcenoval, protoze note a net booku se proda celkem hodne. Kazdopadne statistika se dosud az podezrele hodne blizi primce. Uvidime na vanoce, jak to dopadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

25% Za rok odpovídá životnosti počítače 4 roky což při připočtení růstu prodejů výpočetní techniky, specielně noteboků a netboků vcelku odpovídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No. Ono jde taky i o to, že XP se již běžně shánějí těžko, Win7 má dneska většina nových PC a NTB. Spousta uživatelů, mě nevyjímaje má oba systémy na jednom PC. Mě by doma hnali, kdybych jim naservíroval místo XP jen ty Win7, proto ty % nejdou možná tak rychle nahoru :-). U těch nových PC je třeba taky zmínit, že ceny např.běžných 15,6"NTB jsou příznivě dole a PC se dají sehnat taky pěkně oproti cenám HW z dob XP. Win7 jsou spíš módní záležitost (tím nehodnotím jestli jsou lepší nebo horší)- jsou user friendly :-D barevné, sviští jinak než Visty, ale použitelnost pro většinu uživatelů mi přijde stejná :-D - pokud úplně nehoví nastavování tak si myslím, že totožná :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem domů nový notebook a přechod z XP na Win7 ze dne na den proběhl bez potíží. Na pracovním stroji mám také sedmičky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ČR jsou údaje hodně zkreslené "vynuceným (uměle vynuceným)" přechodem na Windows 7 ve státní správě kde se počty licencí počítají v tisících...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libi se mi jak Linux drti ostatni OS:-D Ne nic ve zlem, beru to jen jako objektivni pohled, ale neverim tomu, ze by Linux timhle stylem mohl nekdy byt relevantnim opercnim systemem na PC. To neznamena, ze je spatny, mam Operu a ta je na tom podobne, ale znamena to, ze na nej vyrobci HW muzou zvesela kaslat a temer nikomu to nebude vadit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo vy si myslite ze bude v budoucnu rust? Pripadne myslite, ze je to jedno a ze jde o system urceny jen pro specificke publikum?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duvodu proc nepouzivat Linux i pro BFU ubyva, ale chybi nejaky podstatny duvod pro BFU proc ho pouzivat ... takze osobne to vidim ze osud Linuxu je v rukou M$ ... pokud neco zvorou (prechod na ARM, likvidace nelegalnich kopii nebo tak neco) tak dostane Linux sanci.

Jinak, ne-BFU s tim grafem moc nehnou i kdyby na Linux presli vsichni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každému, kdo používá tenhle trapný akronym, bych dal s chutí pár facek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé taky je, že procento uživatelů Linuxu navzdory zvyšujícímu se počtu počítačů neklesá, spíš stagnuje (V Evropě okolo 1.7%).

Z toho lze vyvodit, že kde Linux vyhoví, tam často zůstane, ale není to masová záležitost ...

Jak psal hkmaly - určitě bude záležet na tom, jak moc M$ omezí uživatele nelegálních kopií ... viz procento uživatelů Linuxu v Rusku, kde se s legálností moc nepářou a oproti Evropě je procento poloviční. A přitom určitě nelze čekat, že by všichni měli dost peněz na licence.

Ale úplně nejvíc mne zklamala Antarktida, tam bych čekal tučňáků nejvíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS ale v tomhle je docela chytry a tam, kde neni kupni sila, prizpusobi nabidku, aby si udrzel trh pro lepsi casy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2009 leden 1,95%, 2010 leden 0,95%, 2011 březen 0,75% - celosvětově na desktopech.

Já bych se tedy s tou červenou čarou dole nenamáhal. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

linuxaci nelezou na podivne weby ;-))

a geek weby nemonitoruji a tipuji ze ani tvrde porno ;-)) ... a do toho zde mame privoxy, kde je moderni se schovavat za windows a s usmevem pozorovat, jak na me utoci ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"free" je na zapade zakazane slovo :o) bez podpory vyrobcu ani linux nema sanci. dokud nebudou mit vyvojari stejnou dokomentaci jak m*dosoftem podporovany trh, linux bude vzdy pozadu.

krome par vyjimek, jako Ubuntu, se LInux komunita snazi drzet sve integrity a to pritahuje jen par lidi ;-) vem si kdyby presli vsichni z windows na linux :o) tolik "expertu" ve forech by bylo nesnesitelne :o) tak jako tady

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, Linux používají géniové a Windows blbci? Možná i kvůli téhle aroganci skoro nikdo nemá o Linux zájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v podstate sis odpovedel. Kazde seriozni distro ma dokumentaci a FAQ. Bohuzel typicky Windows uzivatel, prvni co udela, jde do fora a pta se na to co je psano jednoduse v dokumentaci. Ubuntu ma tusim primo sekci na prechod z Windows. Co vic potrebujes, drzet za ruku a pomahat mackat klavesy?

Kdyz takove jednoduse popsane veci nezvladnes, pak neni Linux pro tebe.

Nevim teda uroven dnesnich diskuzi, ale v roce 2000 byla uroven slusna. Pokud ovsem chodi do for exoti co se ptaji porad na to stejne a nejsou schopni se ucit z chyb, pak se nedivim nepratelske nalade vuci novackum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave uroven support diskuzi Linuxu je jeden z hlavnich duvodu, proc bych na nej nyni z vlastni vule nepresel. Vsichni jsou tam silene namysleni a neuveritelne neochotni. Jedina odpoved, co clovek dostane je rtfm a nebo hledej, uz to tu bylo xkrat. Mozna by za ten cas, co napsali takovouhle perlu byvali mohli napsat neco uzitecneho, jako treba, jak a kde to mam cist a co mam presne hledat. Pripadne by nemuseli psat vubec, kdyz se jim nechce, ale alespon se me nesnazit nastvat. Nikdy se mi nestalo, ze bych mel problem s Windows a nekdo me poslal, at si to najdu nekde na MSDN. Obvykle dostanu primo odkaz na stranku, ktera se problemem zabyva. Linuxova komunita se proste casto snazi naprosto nelogicky profilovat jako elita a nema rada, kdyz se ji tam cpe nejaky BFU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ty se divis? kdyz tam prijde kolikrat ten stejnej clovek a zepta se 10x na tu stejnou krawinu to i nejtrpelivejsiho prejde. Kazdej seriozni web OpenSource projektu ma FAQ a dokumentaci. Tam mas temer vse co potrebujes, pokud nevis zaklady musis zacit nekde jinde. Koho zajima, ze nevis kde je /etc/ Ano RTFM/UTFG a pokus/omyl je nejrychlejsi a nejjednussi cesta se neco naucit.

Taky sem nejak zacinal na Linuxu, zabralo mi to par let zkoumani a bezesnych noci. Stejne jako kdyz se clovek ucil Windows pred x lety. Bohuzel ve Windows se nic nemeni, tudiz se neni treba na nic ptat. Na to panove zapominate.

Lidi co programuji linux ve svem volnem case a ZADARMO nemaji cas na debilni dotazy lidi co neumi cist. Kdykoliv sem se zeptal na neco podstatneho ve forech, vzdy sem dostal odpoved.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S temi duvody a neduvody zcela souhlasim. Podle me by ale byla i jina cesta, ktere ale brani licencni podminky (patrne, nejsem pravnik ani trochu) - totiz kdyby alespon jednu distribuci prevzala nejak silnejsi firma, zavrela kody (jadro bych ale urcite neodstepoval), pridala nejakou vlastni hodnotu a zacala to prodavat za takove penize, aby se z toho dal platit vyvoj i PR. No a vlastne bysme dostali MacOS:-D Ale u nej je videt, ze to takhle jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uzavřít nelze. Ale ono by úplně stačilo, kdyby se udělali nějaké pevné standarty které bude každá distribuce a verze splňovat - set základních knihoven, pevné rozhraní pro ovladače, pevné rozhraní pro grafiku.... Dokud to bude co instalace, to prakticky originál, masové rozšíření bych nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz http://www.linuxfoundation.org/collaborate/workgroups/lsb

Existuje komerční software i pár her, které lze instalovat stejně jako na Windows (ekvivalent setup.exe, 3x enter a hotovo). Jde to, jen to možná někteří neumí, nebo nechtějí umět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je ze kdyz si dam OS v USA od roku 2008 tam je jasne videt ze nebyt win 7 tak Visty(nejspis v evrope zapracovala nejaka medialni masaz ze je to spatny system) by XP predbehli minimalne v roce 2010 ale spis uz v roce 2009

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V kazdem pripade Linux nebude nikdy pro bezne uzivatele. Linuxaci jsou neco jako vetsina fotografu, tuneru. Potrebuji hracky s kteryma si hraji ;-)

Vetsine bude vyhovovat jednoduchost, zazraky MS a tradicni nestabilita Win.

Jedina hrozba pro MS je, pokud se zacnou delat hry pod Mac :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.