Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vědci z GE demonstrovali 500GB optický disk

Opět škoda, že to nikdy neuvidíme :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Točící věc do počítače budoucnosti nepatří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earl: souhlas. doufam, ze mechanicke soucasti behem pristich nekolika let vymizi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo takovýchhle kotoučků už tady bylo víc než je zdrávo, stejně z toho nikdy nic pořádnýho nevypadne a to ani v případě většího rozšíření jako blu-ray, kde asi s velkou radostí zasekli ve vývoji. A pamatuje ještě někdo FMD a jaká revoluce to měla být? ;) No ale byznys to asi bude dobrý, huknete do médií, že jste na něco takového přišli, obalíte to jako DVD/Blu-Ray drtič a den na to vám zaklepe na dveře panáček z (dosaďte-firmu) s kufříkem peněz, médium jde do šuplíku a vy na Havaj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A prozradite mám neznalcům jak si panové představujete uložení 1000GB dat bez točicich se věcí a cenou kolem 5$/ks?
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj, asi vzpominate na opticke media s kapacitou cca 3MB / cca 10 let zpet /
pak si pravdepodebne vzpominate na DVD-RAM v cartidgi...
a co mame?, nespolehliva media / ale musim uznat, ze za par haliru... /
jen tak dal, asi budeme muset nektera moudra tesat do kamene....
srry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to kkkk:
treba v krystalu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenou a kapacitou pevných disků bych neargumentoval. Já (a věřím, že i většina ostatních uživatelů a firem) mám např. docela s starosti s tím, kam ty velkokapacitní magnetické pevné disky levně a spolehlivě zálohovat. (A tím myslím opravdové trvalé zálohy, které už zůstanou uložené bez jakéhokoliv zápisu "na věky". Tzn. žádné periodické přepisování záloh v pravidelných intervalech na jednom médiu.) Osobně chci zálohovat na nějaké médium postavené na úplně jiné (nemagnetické) technologii, ideálně tedy na optické disky. Přijít o pevný disk mechanicky, elektricky nebo působením magnetického pole je nepříjemně jednoduché. (Nevíte, jak jsou na tom z hlediska odolnosti magnetickému poli flash disky?)

Spolehlivě jde v tomto ruku v ruce s levně. Vzhledem k hustotě zápisu si neslibuju, že by byla média kdovíjak mechanicky odolná, ale pokud by 500 GiB optický disk stál např. 20-60 Kč, tak není problém udělat 2-3 identické kopie každého disku na média od různých výrobců a doufat, že pozdějším složením dat získaných přečtením nepoškozených částí všech z nich bych byl schopen získat všechna původní data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to kkk - zrejme mas omezenou predstavivost, ze si nedokazes predstavit tak trivialni princip, jako ze se pri cteni nebude pohybovat zaznamove medium, ale pohyboval by se jenom paprsek a zaznamove medium by bylo staticke? Predstav si treba klasickou CRT televizi (pokud nevis jak funguje, nastuduj si to) a jeji princip si preved na 3D mrizku, ne jenom na plochu a zmensi si to tak 500x - a mas to. Medium bude kosticka krystalu z nejake specialni smesi polymeru a paprsek bude cist/zapisovat ve vyhrazene 3D mrizce v ramci jejiho objemu a paprsek bude vychylovan podobne jako u CRT televize. Princip slozity neni. Slozite (a drahe) je najit ty spravne chemikalie a presne parametry, aby to fungovalo a na objem napr. 1cm3 bys
- SPOLEHLIVE ulozil alespon 1TB a
- prenosova rychlost byla alespon na urovni dnesnich HDD
- cena za "zaznamove medium" nebude nerozumna
No a pak to bude komercne pruchodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Cohen:
Nehovoříš takhle náhodou o archivaci? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Cohen: Nedokazu si predstavit zaznamove medium, ktere by bylo dostatecne levne a neznicitelne magentickym polem, opticky nebo teplem, nebo kombinaci. A samozrejme dostatecne levne a s rozumnou zaznamovou rychlosti. To aby jsme zacali ryt nejakym vysokoenergetickym paprskem do titanovych tabulek... aby jsme jakz-takz vyhoveli tvym narokum, co? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titanu netřeba, až Cohen vytáhne po havárii RAID pole tu deset let starou zálohu, tak ho stejně vyhoděj, bo kdo by obnovoval data deset let stará? Pak je jedno, jestli budou čitelná :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Magy: Představivost mám velkou, bohužel si také dělám doktorát s fyziky. Optika sice není přímo můj obor, ale i z toho mála co o tom vím, je zřejmé, že v cestě k tvému dokonalému 3D ukládači dat stojí řada fyzikálních problémů. Problémů, které rozhodně neumí řešit současná technologie a ani technologie, kterou lidstvo může zmáknout v příštích řekněme 10 letech.
Takže zázračné 3D krystaly plné informací zůstanou za života většiny těch, kteří to zde čtou spíše záležitost Supermana a jeho knihovny než každodenní praxí. Vývoj technologii a elektroniky v posledních 30 letech vede řadu lidí k představě neomezených možností, které jsou před námi, ale faktem, je že s tím co umíme se pomálu, ale jistě blížíme k fyzikálním hranicím a budeme mít po žížalkách.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl: to o těch točících věcech si řekl moc dobře :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to magy: papir:))

Jinak pro cohena: SSD diskum bych se pro zalohu/archivaci dat obloukem vyhnul, uz jenom pro pomerne nizkou zivotnost tranzistoru v nich. V tomhle odvetvi furt vladne mag. paska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Off-topic: Také jste zaregistrovali, že se výrazně zvýšily ceny některých DVD-R? Např. u Mironetu jsou dražší o víc než 20% v porovnání s cenami před 14 dny!!!

cdr.cz: Mohli byste o tom něco napsat? Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se mi pořád zdá že výrobci optických médií nechápou že optický záznamy by se už měly zahrabat:D v době rychlýho netu a VDR rekordérů s LAN připojením se mi tohle zdá už jen jako pokus ještě vytěžit nějakej dolar od těch co se v tom moc neorientujou:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pDm:
Nic proti magnetické pásce, ale pro archivaci je zcela nevhodná.
Fascinuje mě, kolik lidí čtoucí toto fórum jsou takoví nevzdělanci či hlupáci, kteří nedokážou pochopit, že opravdu existují data, která je vhodné uchovat. A rozhodně na delší dobu než je 10let.
Pro méně chápavé například: Penzijní pojištění.
Dokonce mezi námi existují i takoví jedinci, kteří by byli rádi, aby jejich fotografie či videa vydržela minimálně po dobu jejich života. Přehrát si v současnosti video z kazety Sony Beta je docela oříšek, s knížkou zlomenou v TeX-u a uloženou na pětačtvrtkové disketě je to podobné.
Zatím jsou k dispozici pouze optická média. Není to příliš spolehlivá volba, ale všechny ostatní způsoby uložení dat jsou ještě podstatně méně spolehlivé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TR: Přesně tak. A není třeba chodit ani k tomu penzijnímu pojištění, stačí vzít v úvahu fakt, že CDčka pálíme řekněme teprv 15 let, DVD ještě o něco menší dobu, tak jak si zatím můžeme být jistí, že na nich archivovaná data (třeba ty stále omílané fotky a videa) se dochovají pro naše děti nebo vnoučata?
Jinak je dost zajímavý, jak se všude na tohle téma diskutuje, ale nikdo nemá přesvědčivě jednoznačný řešení. Já bych byl například pro variantu mít data na disku a zálohovat na DVD-RAM + DVD+-R (řekněme se zlatou záznamovou vrstvou?). Až sem dobrý. Ale pak přichází další problém - jakou vlastně koupit vypalovačku, aby data zapsala co nejlíp? Zrovna se teď zabývám tímhle problémem a není to žádná legrace... omlouvám se za OT, ale když jsem to nakousnul - kdo by doporučil nějakou kvalitní vypalovačku (která se dá sehnat v současné době ;-) s připojením přes PATA (abych jí mohl vrazit do externího boxu místo polofunkční LG)? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sumix: špičkové a ľahko dostupné sú mechaniky Optiarc 7200A (a varianty 7201A & 7203A). Prípadne Pioneer DVR-115, ale tento model sa zháňa už ťažšie, pretože ho nahradil novší (a bohužiaľ horší) model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TR: Znáš jinou léty ověřenou technologii pro zálohování než je mag. páska?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to kkkk: tvoje slova mi neco pripominaji... "neda se, nemozne, nerealne, hranice..." to tvrdili vysoce studovane hlavy taky co mi saha pamet, napr. ze hustota nekolik GB na ctverecni palec je fyzikalne nerealna... A toz jaky zazrak se stal, ze to preci jenom funguje??? Takze ja to shrnu - dnes je mnoho veci nemoznych... ale to je mimino taky, ne? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: když je magnetická páska nejspolehlivější v čem je rozdíl oproti běžné disketě? Ty totiž nikdy spolehlivé nebyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200GB je strašně málo - kdyby řekli, máme to hotové, zítra jde na trh prvních 100 000 kusů vypalovaček, tak budiž, ale problém všech ptických médií je, že nestíhaj růst kapacit HDD, pro jejichž domácí zálohu by byly vhodné. Pokud bude tato věcička v prodeji za 3 roky, tak bude na nic, pro ty, kteří si budou chtít jednoduše archivovat těch svých 10TB dat co budou mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda 500GB ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz som to tu pisal veeelmi davno; ked firma vyrabajuca Zip-ky, ktora zacala stracat podiel na trhu, ohlasila nejaky 200 a 500GB disk. Tiez vtedy to slo do eteru podobne; ohlasili ze daco take maju a ze to bude onedlho na trhu a pod. Taketo vyhlasenia sluzia jedine ako signal pre investorov pred predajom akcii aby sa cena vysplhala co najvyssie. Takze akcie GE teraz nekupovat,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jfb: Proč málo? Tady se jedná o offline média, tj. na zálohování a archivaci. Tam by 500 GB v poměru ke dnešním diskům byla paráda, no a _kdyby_ to začali vyrábět tak za 3 roky, tak si myslím, že to bude pořád super, když srovnám kapacitu řekněme BR vs. kapacity dnešních disků. Zásadní problém je DMSN ten, že se vždycky jednou za čas vynoří super objev a za chvíli po něm ani pes neštěkne :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pepst: Díky za tip. Zajímavý, že jsem při prohledávání e-shopů zkoušel hledat zkušenosti k jednotlivým vypalovačkám na cdfreaks.com a Optiarc 7200 tam taky hodně chválili (až se mi to zdálo podezřelý ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkejte si co chcete, ale pro zazálohování dat na dlouhou dobu by byla nejlepší gramodeska :) Obyčejná, blbá, dávno zapomenutá vinylová gramodeska. Notně vylepšená, uložená ve velké cartrigi. Odolná vůči mg vlivům, neskutečně stálá, v nouzi přehratelná čímkoliv. Přístup okamžitý, v profi zařízení životnost obrovská, zpětná kompatibilita zaručena pro cokoliv, co má ostrý hrot :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumix: nemáš za čo. :-)
Optiarc 7200 sa ukazuje ako jedna z najlepších a najuniverzálnejších mechaník všetkých čias. Veľmi cenená je hlavne schopnosť kvalitne páliť aj na "odpadové" a priemerné médiá a to dokonca aj dvojvrstvové.

Osobne za najlepší nosič všetkých čias pokladám CD-ROM (a kvalitné CD-R).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Především jde o to, že takové nějaké médium vlastně vůbec není potřeba. Ono těch skutečně nenahraditelných dat je poskrovnu. Běžný člověk co chodí do práce má k zazálohování tak maximálně rodinné fotografie a videa a na to moc GB nepotřebujete. Samozřejmě pokud někdo je videomagor a natáčí všechno co se pohne a to ve vysokém rozlišení a ještě 3D tak mu není pomoci. Pokud člověk dospěje k názoru, že není nezbytně nutné mít zazálohované naprosto všechno tak nemá problém. Tohle většinou ale každý zjistí až po tom, co o nějaká data přijde a ukáže se, že se vlastně bez nich taky dá žít a není třeba hned si jít hodit mašli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni su drbmuti ..
naco robia stale vacsie a vacsie kapacity .. volee
ja som si kupil 500gb hdd wd mam aj externy 500gb a prisiel som nato ze ja vobec 1TB nepotrebujem
predtym som chcel kvantitu a kvantitu ale teraz sa zaujimam o kvalitu a vykon uplne mi staci 320gb hdd so 7200 rpm (predtym 500gb so 5400 rpm)
naco 500gb compaktny dsk vole, to budem vypalovat tyzden ?
ved bluray vypalujem 25GB hodinu a pol ...
sony vravela ze blu-ray je posledny Compact disk ...
radsej flash disky male a prenosne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Vrata: Vis z ceho tezime nejvic informaci o nasi historii ? Z !!!PAPIROVYCH!!! zaznamu. Nektere jsou stare i vic nez tisic let. Z ceho budou o nasi dobe neco zjistovat za 100, 500, 1000let ? Z niceho, nebudou dochovany absolutne zadne zaznamy. Soucasny papir a tisk na nem je takove kvality, ze vydrzi sotva par let, digitalni media neumime precist uz po nekolika mesicich nebo letech. Nektera media neumime uz ted cist ne proto, ze by na nich data nebyla, ale predevsim proto, ze uz nikdo nevi jak jsou organizovana a jakym zpusobem je precist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No chlapci z pohledu domácího spotřebitele je to dneska s kapacitou v pohodě. Ale už každá prodejna, sklad ... je celkem v průseru na 2Tb disk nahraje z průmyslových kamer tak 3 týdny a starší data jsou do kopru, z tohoto pohledu jsou disky malý a drahý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě kolik bude poplatek OSA za 500 GB optický disk.
Doufám, že už připravují novelu ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to homozan: a nac potrebujes archivovat pohyb ve skladu nebo na prodejne vic nez napr. mesic, max, dva, pokud jde vsechno ok? kazdy mesic se dela inventura nebo uzaverka (mela by se) a pokud neco nesedi, tak se kouknem na zaznam. pokud sedi... nac zaznamy pul roku zpet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xvre: Z ceho by zjistovali informace za 1000 let ... z wikipedie. Normalne poslou myslenku svemu prohlizeci at ukaze http://www.wikipedia.org/, clanek treba Francie, verzi z roku 2009. Server wikipedie "zachrousta" svymi holografickymi pametmi ktere jsou fyzicky mesic stare ale obsahuji VSECHNY informace co kdy byly do wikipedie ulozene a vrati je.

Digitalni data. Nepotrebujes aby ti vydrzel nosic zaznamu pokud muzes zaznam bezetratove zkopirovat na modernejsi nosic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem taky přesvědčen, že budoucnost je ve velkých online datových systémech, kde budou data nejen držena, ane i pravidelně a automaticky přelévána na nové nosiče a do nových formátů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je doře, že při finančních problémech se věnují nerentabilním projektům, které budou ziskové až dávno po krizi. Pro mne velmi milé zjištění a tutu zprávu vnímám jako negativní pro GM, pozitivní pro mne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.