Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ventoy: #2 Editujeme instalátory, omezujeme přístup a bootujeme virtuální disky

ja mam taky specificky problem na pc: svojho casu som mal OS na HDD. Neskor som vymenil HDD za SSD, a systemovy HDD som zacal pouzivat ako disk na zalohy. Nedavno som chcel ten disk vymenit, ale OS ho stale bral ako systemovy, tj OS sa nenabootuje, ked ten disk nie je pripojeny. Zmigroval som ten disk na novsi, ale stale ma priznak systemoveho disku. chybovost je napriklad v tom, ze neviem spustit safe boot, taka polozka nieje viditelna cez msconfig/bdedit...(vyskusane vsetky moznosti spustenia safebootu)
Ako opravit OS, aby SSD kde je C: bol jediny systemovy disk? (nie cista instalacia, len oprava)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš to v UEFI nebo klasickém režimu? Stalo se nejspíš to, že ta malá bootovací partition zůstala na tom původním disku. Obvykle to jde opravit tak, že necháš jen to SSD, nabootuješ z DVD/flashky instalačku do command line módu a tam přes bootrec dáš opravit zavaděč. Standardně pro MBR použiješ bootrec/fixmbr, bootrec/fixboot a případně bootrec/rebuilbcd, což znova sestaví bootmenu.
Víc třeba tady: http://servispckupka.cz/jak-opravit-bootloader-mbr-gpt-windows.php#googl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, presne ako popisujes, to sa stalo, idem to vyskusat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nakoniec nepomohlo,budem musiet asi OS reinstalovat, zlyhalo mi to na chybe "bootrec /fixboot access denied"... ale vdaka za linku, prave toto som tyzdne hladal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Použil jsi správný návod opravy, podle členění Tvého disku?

MBR (Master boot record) - popisuje členění disku. Obsahuje zavaděč, tabulku rozdělení disku, číselný identifikátor disku.
GPT (GUID Partition Table) - Nahrazuje starší MBR. Je součástí standardu UEFI: Rozdíl mezi BIOS a UEFI.
To je dost podstatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, isiel som podla navodu, MBR - pomocou diskpart som zistil ze mam MBR...nabootoval som Win z kluca, spustil cmd a daval tie prikazy... pri /fixboot mi zahlasilo access denied, a ked som hladal pricinu, nasiel som postup, ze chckdsk by to mohol opravit, co sa mu nepodarilo.Este neviem, ci by nebolo dobre skusit pri tej casti ked je win nabootovany cez kluc, mat odpojeny disk, ktory berie ako ten druhy systemovy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je také důležité, aby verze windows na usb byla stejná, jako ta co je nainstalovaná, tak bych zkusil ještě předtím aktualizovat windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tohle je vcelku jedno. Mělo by jít jen o Windows 10, na buildu nesejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

~100mb "systémový" oddílek obsahuje adresář \boot + soubory bootloaderu ... zkopíruješ je na c:
"systémový" oddílek skryješ a nastavíš c: jako aktivní = bootovací.
ideálně třeba pomocí hirens64, nebo jiné servisní usb, na které jsi zvyklý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je jeden z nešvarů Windows, na který si musím dávat pozor, když měním Windowsům systémový disk.

► Špatný scénář:
• Mám HDD - tam je Windows na svazku C:
• Přidám SSD, vyrobím svazek D: - Windows o tom ví.
• Následně přesunu systém na SSD (na svazek, o kterém Windows ví, že to je D:)
• Výsledek: Windows už nenabootuje, protože pozná svazek D: a svazek C: už nikdy nenajede (přesněji: Windows trochu nabootuje, ale nenajede plocha, ten systém prostě neví, kde má soubory). Taková instalace je k zahození.
Neznám způsob, jak to opravit, ten systém si nadále tvrdošíjně pamatuje, že je na D: (nebo jiném ne-C: svazku), ale sám očekává (a v nespočtu míst v registru se na to odkazuje), že je na C:. Asi to nějak opravit jde, já na to nepřišel. Raději si na to dávám bacha a jedu podle:

► Lepší scénář:
• Mám HDD - tam je Windows na svazku C:
• Nesmím tomu systému nikdy ukázat SSD a pokud ano, tak jedině bez svazků (nejlépe a bez oddílů). Nejlepší ale je mu ho nikdy neukazovat a pokud se tak stane, SSD ze systému ještě před klonováním odebrat ekvivalentně podle kroků dále začínajících na „Pro jistotu odstraním…“
• Offline na to SSD zklonuju systém
• Nastartuju z SSD s tím, že ten HDD už tam nesmí být.
• Systém si zvykne na nový svazek C: a normálně funguje.
• Pro jistotu odstraním všechny ostatní "osiřelé svazky" - tzn. nastavím proměnnou prostředí devmgr_show_nonpresent_devices=1 a ve správci zařízení si zobrazím skrytá zařízení - v takovém případě uvidím i všechna zařízení, která kdy byla k systému připojená, ale nyní tam připojená nejsou - všechny ty USB věcičky, flešky, jiné disky a všechno možné.
Rozbalím si "diskové jednotky" a odeberu všechny vyšelé.
Hlavně si ale rozbalim "Svazky úložiště" a rovněž odeberu všechny šedivé.
Tímhle si posichruju, že systém už ten svazek nebude znát, takže znovupřipojení původního svazku C: už nebude žádný problém.

Dřív šlo na Windows XP s trochou "šikovnosti" udělat, že systémový svazek bude klidně D: nebo cokoli jiného, takže šlo systém provozovat bez C: a Windows mohly být klidně na F: nebo kdekoli jinde. Kromě blbě udělaných aplikací, které nepočítaly s tím, že Windows nejsou na C:, se nic špatného nestalo, systém normálně fungoval.
Od vyšších verzí je rozchodit Windows na jiném než disku C: podstatně složitější. Každopádně posrat se to dle prvního uvedeného scénáře dalo v obou případech (Windows XP, i novější OS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ve WinNT4 to bylo ještě napsáno natolik správně, že šlo písmenko disku změnit přímo ve správci disků u běžících Windows. Zabrblaly, jestli to myslím fakt vážně a pak to provedly a po rebootu najely. Celý systém bylo totiž napsán tak, že mu stačily správně nastavené proměnné %systemroot% ,případně %windir%, které loader nastavil při zavádění OS. Pak přišel IE4, který se zavrtal do systému a začalo to zlobit, protože ten už měl cestu napsanou natvrdo. Ale i na to existovala utilita, která prostě v registru zaměnila C: třeba za X: i pro aplikace, které to měly natvrdo vždy.
Ten tvůj špatný scénář 1 jde podle mě opravit tak, že na jiném systému nahraješ větev registru a přepíšeš to dlouhé číslo svazku, které zjistíš diskpartem. U starších woken na to byla poněkud drsnější finta. Psaly si to někam do mbr a když se jim to ztratilo, vzaly default podle boot.ini. Takže stačilo nabootovat DOS a dát fdisk/mbr. A pak z instalačky ten mbr zas opravit a zkontrolovat číslo partition v boot.ini.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, nevím co myslíš pod pojmem "zmigroval", správně by se měl systémový disk naklonovat na SSD, třeba pomocí programu https://www.macrium.com/reflectfree
Na opravu můžeš použít třeba program MiniTool-Partition-Wizard-Professional, v něm jde převést disky na GPT nebo opačně na MBR.
Nebo opravit pomocí CMD - http://servispckupka.cz/jak-opravit-bootloader-mbr-gpt-windows.php
Oprava je i na stránkách MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz je tu tato tema migracie OS, pridam sa aj ja s otazkou.
Ma Windows v sebe nejaky nastroj na prenos OS na novy disk, bez toho, aby som pouzil nastroj tretej strany ?
Ak ano, ako sa vola, kde ho najdem ?
Dakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má, zálohování s vytvořením bitové kopie. Ale je to opruz s mnoha omezeními.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dik, vyskusam a dam vediet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po čase na diit.cz čítam výborný článok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Dekuji moc!

Jen snad:
>do níž nabootujete pouze vy.
Nepredpokladam, ze by Ventoy ten disk image zakodoval? Takze staci puvodni flash disk kdekoliv pripojit, pretahnout disk image na jinou flash s Ventoy a z nove flash vesele nabootujeme? Pripadne pres Plugson tu ochranu heslem rovnou vypnout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravdou, že tenhle plugin slouží čistě k uzamčení přístupu do boot menu / k obrazům - k žádnému šifrování čehokoliv nedochází.
Je to však ochrana pouze před naprostým laikem, poněvadž konfigurační soubor z Plugsonu se nenachází na Ventoy oddílu, ale na datovém oddílu, takže není žádný problém flashku připojit, otevřít si ventoy.json, vymazat, respektive změnit položku hesla a vesele nabootovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné je, že jsem den před prvním dílem na Diit konečně koupil flashku k tomu určenou, stáhl Ventoy a naházel si tam obrazy. Chystal jsem se na to asi víc, jako rok. Ale když jsem zjistil, že je taková možnost, byl jsem šťastnej jak blecha. Sice to nepotřebuji denně, ale parkrát do roka ano, a tím hůř, že téměř pokaždé jiný systém. Navíc přes Ventoy je mnohem rychlejší přidat obraz, než vytvářet bootovací flashku jen pro daný systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.