Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Verbatim odpovídá na otázky o životnosti CD a DVD nosičů

jo.. jasně .. "Zkoušky prováděné v klimatizovaných místnostech demonstrují výdrž okolo 100 let jak u CD-R, tak i DVD-R médií. To však platí pouze pro disky uskladněné za určitých klimatických podmínek" .. takže po aproximaci a uvedení do reálných podmínek z toho dostaneme tak 5 - 10 let max.  a nebo taky 14 dní při vypálení va vadnou sérii ..že ? pánové z Verbatim...  :-D  .. "Jakým způsobem budou lidé ukládat svá důležitá data v horizontu deseti či dvaceti let?" .. jedině disková pole či flash paměti .. ostatní je na odstřel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to rozumné rady. Hezké je že výrobce pro spolehlivost doporučuje pálit zároveň i na cizí výrobky, šli do sebe :-) Nicméně mohli trochu oficiálně poreferovat o odlišnostech svých typových řad, je až překvapivé že tu není nějaké zmínka o konkrétních modelech Verbatim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ebo: problem je v slanej vode z ruk a trhline na hliniku. U DVD to je v poriadku, ale CD lahko napadnu bakterie ak bude hermeticnost medzivrstvy farbivo/hlinik porusena ci u lisovaneho alebo napalovaneho media. Tam ta korozia je jasne viditelna a rychlo sa siri. Taktiez piesok/spina na stole lahko spravi dierky do danej vrstvicky a po dotyku rukou sa tam moze vytvorit spominana korozia. Najvacsim nepriatelom zivotnosti je uzivatel :-)

DVD maju omnoho vacsi problem s napalovanim a rozmazavanim sa znaciek. Na DVD su znacky dost male a ak ma farbivo vacsiu hrubku ako treba, alebo ma nevhodne zlozenie, moze sa znacka rozpijat, zvlast ak napalovacka NEVIE akou silou ma znacky napalit. Opotrebenie DVD pouzivanim k tomu tiez moze prispiet... ale ku kvalite DVD: najvacsi problem su uzivatelia hladni po falzifikatoch, ludia to chcu LACNOOO, vysledkom je take medium ako XIDER (nie XIDEX!!) verne napodobujuce original, okrem toho zaznamu co zmizne po pol roku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle vidím konec naší civilizace (za několik desetiletí/století): migrace dat na novější technologie. Na nic jiného už pak totiž nebude čas... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto jsem četl někdy v sobotu tuším na živě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100 let :). Zní to bezvadně. Toto jsem již slyšel, když vycházely DVD na trh. Dnes to je tak. DVD i CD s důležitými daty mám uskladněny ve skříni, v naprosté tmě, kde se nepráší ani nekouří, průměrnou teplotu tam mám okolo 20 - 21 stupňů. No a můžu říci že na CD mi vydrží bezproblému data nějakých 5-6 let (Verbatim, Memorex, Bell Technologi, Imation) a data na DVD? Po neuvěřitelném roce přestaly fungovat některé DVD disky, po dvou let mi přestalo fungovat cca 20% DVD disků. Čím to je? Sranda je, že jsem vypaloval data maximální rychlostí 4x (na DVD) a 8x (na CD). V dnešní době mi spíše připadá vhodnější a bespečnější koupit si raději nějakvý 750GB HDD jako záložní pro ukládání důležitých dat. Když si člověk spočítá, kolik Kč ročně utratí za CD či DVD pro zálohu dat, určitě ho výjde levněji koupit si nějaký větší pevný disk pro zálohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DVD používám Verbatim, a s dalšími médii jako Memorex a Imation moc dobré zkušenosti nemám. DVD rekordér mám Pioneer A10 a LG GSA H12N.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jochen: pokazil som vela DVD tym ze som ich napaloval dost pomaly a mechanika ich jednoducho usmazila tak ako som pisal v prispevku nizsie.
Co sa tyka velkych objemov dat tak tie sa neskladuju jednotlivo, ale v poli, hardware je redundantny a pravidelne sa obmiena, navyse kupit a pouzivat disk je lacnejsie ako napalovacku co sa pokazi a tisic DVD k tomu a prehrabavat sa v skrini. Co ti odporucam je redundancia a lahky pristup, obmienanie hardwaru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CD mám stará přes deset let a kromě jednoho noname (u kterého začla koroze od kraje, takže přehraju jen první dvě třetiny mám nulovou úmrtnost (cca 200 CD). Značky všechny možné od Princo až po BASF pro archivaci.
U DVD je to horší (byl jsem postižen sklerotickými DVD Multidisc - zase na druhou stranu se daly použít jako krátkodobé - 1 hodina až jeden den - samomazající se DVDRW - DVD se po samomazném procesu opět tvářilo jako prádné DVDR), tam mi pár kousků odešlo zásluhou dětiček a jejich pokusů s ohybem DVD, kdy se rozlepila, ale nikdy nepraskla, jinak mám cca 6-7 let stará DVD stále čitelná a přesto, že je nechovám jak v bavlnce (občas se jim může jen zdát o nějakém obalu).
Pro to to chci archivovat, tak používám DVDRAM, snad mi to vydrží, ale pro jistotu dělám ještě kopii na DVD-R a DVD+R :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako výrobce produktů pro ukládání dat přirozeně zkoumáme ....  To jsem nevěděl, že Verbatim je výrobce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma nekdo zkusenosti se zalohou na DVD-RAM? Prekvapuje me, ze pan z Verbatim je nezminil, i kdyz je vyrabi (nebo "vyrabi").

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jochen: Jo, vetsi disk je dobra vec, dokud ti nevyhori zdroj v pocitaci a nevezme disky sebou. Nebo dokud ti zrovna nejak blbe nespadne (dost pravdepodobne pokud ho casto vyndavas). Pokud to se zalohovanim myslis vazne, redundance je zaklad. Nejlepe mit to na disku A ZAROVEN na DVD (a pravidelne kontrolovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze svých zkušeností jsem s daty na CD (10 > let) neměl problémy. S DVD je to horší a už 3-4 roky bývají kritické.
Je škoda, že pán z Verbatim nezmínil magnetooptické zařízení - pásky. Je to sice spíše otázka firem, než běžných lidí, ale pokud máte někoho známéno v nějakém PC shopu, tak to může být zajímavá alternativa. Na jednu pásku v ceně cca 2KKč je vleze 1,6TB komprimovaných dat a s životností problémy nejsou (většinou).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Milan M: DVD-RAM nema data ulozene chemicky, ale podobne ako RW media na pretavovatelnom materiali ktory neovplyvnuje svetlo. Mali by mat najlepsiu zivotnost spomedzi DVD medii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Milan:
jo, koupil jsem si k nové mechanice i krabici DVD-RAM, vypálil první, ověřil jeho funkčnost, druhý den znovu vložil a nic, vůbec nic tam nebylo. Nechápu, nerozumím, ale je to tak. Bylo to první DVD-RAM, které jsem z krabice vybalil, takže jsem jej nemohl ani zaměnit. Od té doby se mi to již nestalo, ale stejně už nemám moc důvěru, proto mám podstatná data na serveru :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A neni to DVD-RAM oboustrane?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly : vsak nikde nie je napisane ze ten disk musis mat stale zapojeny. proste si iba z casu na cas pripojis disk, skopirujes nove udaje a zas ulozis do suflika. takze mas vsetko proste dvojmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No firma Verbatim o té tzv. "životnosti" nosičů něco ví. Do naší firmy a do mého domu můžou CD/DVD od Verbatim jedině tak na prah vchodních dverí ale dál ne. :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám důležitá data na fyzicky dvou různých discích a ještě jednou na disku v práci (geografická redundance - člověk to ocení v případě požáru nebo loupeže). Starší data pak archivuju na CD, teď nověji na DVD-R a uvažuju i o DVD-RAM, jen co zlevní média.

ntw

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Alibizmus najhrubšieho zrna. Kvalita médií je zámerne a programovo znižovaná. Moje najstaršie médiá CDR idú stále dobre, čím novšie, tým horšie. Prečo nie sú zmienené RW a RAM ???

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je reklamny clanok???
Na otazku: Jak dlouho podle dosavadních znalostí vydrží standardní DVD (lisované z výroby a vypálené podomácku)?
Viz odpověď na první otázku.
 
Ja tam bohuzial stale nevidim odpoved na otazku LISOVANYCH DVD a CD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam este jedno dvojrychlostne CD od Yamahy, ma myslim uz 12 rokov, ale uz mu zivot dlho pocitat nebudem. Keby dnesne CD a DVD vydrzali tolko co toto stare od Yamaha. Neverim ani na tretinovu zivotnost. A testy pokladam za subjektivne!!!  Rozhodne by bolo lepsie keby sa zacali zaoberat realnou zivotnostou a nie v laboratornych podmiekach. Obcasne pouzivanie, normalne skladovanie v tme a krabicke. Vypovedacia hodnota 100 rokov ktora je absolutne nepouzitelna!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ja mam taky nejakych par desitek DVD s mp3, co jsem palil tak pred tremi lety, vsechno Verbatim a dost casto se stava, ze nektere skladby uz proste neprectu ani v nekolika ruznych mechanikach, takze DVD moc neverim...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, tak nejak som si tiez, ehm nevsimol odpoved na otazku, kolko tie media vydrzia, resp. nejake seriozne odporucania. Odpoved na prvu otazku je myslim dost dolezita aj ked si niekto robi reklamu.
Preco sa vobec zaoberam clankom, ktory vyprodukoval nieco co ma neobohati. Skoda, ze takychto clankov je na nete az moc.
Bleeeee, a vecera je von...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vladovlado: Umělé snižování životnosti? Ale jistě, když uživatelé si nechají pro korunu vrtat koleno a dávají přednost nejlevnějšímu šuntu před kvalitními médii a šetří i na takových základních věcech, jako jsou krabičky, tak dostanou co chtějí. Kvalitní médium s dlouhou trvanlivostí prostě vyžaduje jisté nemalé výrobní náklady. Jenže masy kupují šunt, takže výrobci musí vyrábět šunt, aby vůbec něco prodali. A uživatelé, co předtím nadávali na "předraženost" kvalitních médií teď zase nadávají že ta "nepředražená" média nejdou přečíst. A dobře jim tak!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

phanatic velmi sa myslis, tak by to podla selskeho rozumu aj malo byt, ale ono to tak nie je. Pretoze si pozabudol na velku masu darmozracu v podobe obchodnych sieti, ono tym vyrobcom ani nic ine nezostava.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: Daniel_ S podobnými problémy sem se setkal taky (mechanika LG, ovladač Panasonic, OS widle 2000) ale spíš bych to viděl, že si vzájemně nerozuměly: 1.vypalovačka 2.ovladač 3.OS. Od té doby, jak sem pořádně nainstaloval ovladač, DVD-RAM používám k naprosté spokojenosti, věřím mu víc než CD/DVD/modrému laseru/páskám/HDD
To: astray Ať je DVD-RAM klidě drahé, ale očekávám média kvalitní, za kvalitu si rád zaplatím. Pro masu se prodávají CD/DVD za 5Kč bez krabičky. Masa ať si klidně blblá že CD a DVD jsou nekvalitní, ale za tu pětikorunu si nic lepšího nezaslouží, má co chtěla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono s medii Verbatim je to stejne tezke. Kupuju jak krabicky tak dortik. Clovek by logicky cekal ze bude krabicka kvalitnejsi (kdyz je o +7 kc/ks drazsi obroti spindlu). Jenze ono jak kdy ... nekdy vykazuji min chyb ty v dortiku, pak zas chytnu serii v krabicce, co ma min chyb. Co se presunula vyroba prevazne do Indie (pisou to tam, kde se to dela fakt nevim), tak ty vysledky mereni jsou dost zajimave ... 1 kus (ze stejneho baliku) minimum chyb po celem, druhy jde u vnejniho okraje do cervenych cisel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tknsw

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono s těma médiama je to celkově dost ošemetný. Když si vemete jaký kus cesty musej urazit, než se dostanou k vám domů a co je cestou může všechno "potkat". Ono když příjdete do kšeftu, kde je mají naskládaný u topení, nedej bože ještě u okna, kde na ně v létě praží a v zimě se občas to okno otevře, aby se vyvětralo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejstarší pálená CD (nejstarší cca 10 let) se rozdělila do 3 skupin:
-Zcela nečitelná
-Problematicky čitelná
-Bez známek ztráty dat
Pálená DVD jsou na tom obdobně.
Odpovědi v článku nejsou žádnej sprostej PíáR, ale rozumné odpovědi zasvěceného člověka, se kterými nelze než souhlasit. Žádná simulace nemůže na 100% ukázat, jaká bude situace za desítky let.
K destrukci dat dochází zejména těmito vlivy:
-Mechanické poškození
-Chemická reakce mezi ochranným lakem a odraznou vrstvou.
-Chemická reakce mezi barvivem a draznou vrstvou
-Změna nestabilní fáze barviva ve stabilní (výrazná při pálení s nevhodnými parametry)
-Stárnutí všech použitých materiálů
-atd.

Na životnost dat na médiu mají zásadní vliv níže vyjmenované parametry (přibližně seřazené dle důležitosti):
-vznik stabilní fáze barviva (vypalovačka/rychlost pálení/typ média)
-ochrana před UV zářením
-mechanické poškození
-skladovací teplota
-chemicky nekontaminované prostředí (zejména organika)
-vlhkost

Nejvíc mě vždycky pobaví nějakej mudra s dobrou radou: "důležitá data na DVD-RAM, nebo alespoň na DVD-RW, tam data nenese barvivo, ale kov... ... případně jedině plusovej formát, mínusy stojej za prd"
Data mizí bohužel na všech typech DVD i CD.
Ve prospěch DVD-RAM mluví zejména ten fakt, že tyto vyrábějí renomovanější lisovny s laboratořemi a kontrolou zmetkovosti. To samé v menší míře platí i pro DVD-RW.
Prosím tyto radily o linky na články, kde by někdo testoval životnost médií v závislosti na jejich typu (myslím tím DVD-R/DVD-RAM/DVD-RW či CD-R/CD-RW)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CrazyHorse: A druhou vetu sis neprecetl ? "Nebo dokud ti zrovna nejak blbe nespadne (dost pravdepodobne pokud ho casto vyndavas)." Jo, ja vim, ty jsi opatrny a nemuze se ti stat ze by ti disk pri tom ukladani do supliku nebo vyndavani z supliku vyklouznul z ruky ... samozrejme je to lepsi nez mit oba disky v pocitaci, ale takovyhle casto "cestujici" disk bude mit snizenou zivotnost, coz je taky riskantni. DVD jsou k prenaseni odolnejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TR: Dobré příspěvky ohledně složení vrstev RW a RAM jsou v této disuzi:
http://cdr.cz/a/diskuze/11196
Co je mi známo, tak RW údajně trpí rekrystalizací, takže jeho časová stabilita nedosahuje na R. Jestli si mám vybírat mezi rekrystalizací a
oxidací, tak mi radši nabídněte něco nového.. :)

A ohledně + a - je tam:
Jako bonus tu mám článek, proč jsou DVD+R(W) lepší než DVD-R(W) :)
http://www.cdfreaks.com/reviews/Why-DVDRW-is-superior-to-DVD-RW

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.