Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VESA představila Adaptive-Sync 1.1a: Dvě rozlišení a žádná proprietární omezení

Zdroj: LG

Certifikace Adaptive-Sync Display version 1.1a přináší změny, které jsou z jednoho pohledu drobné, z druhého však zásadní.

Standard VESA AdaptiveSync vznikl na základě AMD FreeSync, adaptivní synchronizace snímkové frekvence bez potřeby proprietárního hardwaru, pouze s grafickou kartou, která ho zvládá, a zobrazovadlu, které v základu nepotřebuje žádný proprietární hardware navíc (zprvu dokonce opačně, u starších LCD monitorů byl jediný limit v přítomnosti starého čipu pro zvětšování obrazu /scaling/, který jako jediný prvek bránil použití variabilní snímkové frekvence).

Certifikací VESA AdaptiveSync se dnes chlubí různé monitory kompatibilní s AMD FreeSync a Nvidia G-Sync. VESA nyní připravila verzi 1.1a, se kterou již četní výrobci pracují. Zásadní novinkou je podpora certifikace pro dvě rozlišení. Dosud se certifikace vztahovala na jedno (obvykle nativní) rozlišení displeje, takže uváděla např., že produkt podporuje 4K @120 Hz. Protože ale displeje s vysokým rozlišením umožňují smysluplně použít i rozlišení poloviční (plošně čtvrtinové), při kterém mohou dosahovat podstatně vyšší obnovovací frekvence, vznikla potřeba certifikace pro obě rozlišení. Verze 1.1a tak umožňuje, aby si výrobce nechal certifikovat displej třeba pro kombinaci 4K @120 Hz + 1080p @480 Hz a podobně.

S touto novinkou již výrobci počítají, koncem roku jste již mohli narazit na specifikace 32″ 4K displeje LG 32GS95UE, které uvádějí jak certifikovanou podporu 4K @240 Hz, tak 1080p @480 Hz (na snímku v úvodu). Případně Asus ROG Swift PG32UCDP nabízející kombinaci 4K @240 Hz plus 1080p @480 Hz.

Druhou změnou je podpora tzv. přetaktovaných displejů. Těmi se rozumí panely, které krom obnovovací frekvence dostupné při implicitním (továrním) nastavení hardwaru podporují ještě nějakou vyšší obnovovací frekvenci, jejíž použití musí uživatel aktivovat. Nyní může výrobce uvést certifikovanou podporu i pro „přetaktovanou“ frekvenci, pokud displej v tomto režimu projde všemi certifikačními testy a zároveň bez problému projde i testy v továrním nastavení.

Je tu však jedna zásadní novinka, pravidla říkají (doslova) „must support Adaptive-Sync-enabled GPUs in a non-proprietary manner“. Co to znamená? V podstatě to, že pokud chce výrobce displeje uvádět, že je jeho produkt certifikovaný, nesmí vytvářet umělá omezení v závislosti na výrobci grafické karty. Jde o případy, kdy některé monitory uváděly podporu vyšších obnovovacích frekvencí pro G-Sync a nižších pro FreeSync, ačkoli k tomu nebyl technologický důvod. Pokud tedy výrobce bude chtít na produktu uvádět certifikaci Adaptive-Sync Display version 1.1a třeba pro 480 Hz, pak tuto frekvenci musí mít možnost využít jakékoli Adaptive-Sync-kompatibilní GPU, ke kterému je panel připojen.

Zdroje: 

Diskuse ke článku VESA představila Adaptive-Sync 1.1a: Dvě rozlišení a žádná proprietární omezení

Neděle, 7 Leden 2024 - 18:37 | Hexer | Se priznam bez muceni ze treba ja :D i kdyz nerad...
Neděle, 7 Leden 2024 - 10:44 | Ziik | Je hnus jak pokleslý je marketing Nvidie. Platit...
Sobota, 6 Leden 2024 - 10:32 | Pety | Stejně je fajn, že AMD dokázalo zlikvidovat...
Pátek, 5 Leden 2024 - 01:04 | melkor | Zákazníka je potřeba motivovat ke koupi nového HW...

Zobrazit diskusi